Нзок щяла да плати на болниците дейност за миналата годинаДата16.08.2017
Размер293.49 Kb.
#28064Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
18.01.2017
Национални вестнициНЗОК ЩЯЛА ДА ПЛАТИ НА БОЛНИЦИТЕ ДЕЙНОСТ ЗА МИНАЛАТА ГОДИНА


Дума  стр. 4  

Здравната каса ще плати на болниците дейност, която е отчетена, но неразплатена досега, за периода април-ноември 2016 г. Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК д-р Ваньо Шарков след заседание на надзорниците. Той поясни, че "възможността да се плати сумата в размер на 19 млн.лв. произтича от спестени средства вследствие на въвеждане на пръстовия идентификатор".Лекари и пациенти искат касата да поема апарати за кислородно лечение в дома


Дума  стр. 5  

Лекари и пациенти настояват НЗОК да поема стойността на апарати за кислородна терапия в домашни условия. Такъв уред струва до 2 хил. лв., поясни доц. Ваня Юрукова, зам.-директор на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести "Св. София". България била единствената държава, в която не са поети апаратите за дишане, подпомагащи тежките форми на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). От подобно лечение се нуждаят пациенти в напреднал стадий на ХОББ. В България липсва регистър на пациентите с хронични белодробни заболявания и не се знае точният брой на хората, нуждаещи се от такъв апарат.

Налага се пациенти с ХОББ да доплащат лечението си, а те обикновено са инвалидизирани и доходите им са крайно недостатъчни, коментира Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма /АББА/. Около 270 лв. е доходът на 60% от тези хора. Пациентите често ползват стари апарати под наем, а кислородотерапията е единствена за пациенти в напреднала фаза на болестта. Клиничната пътека, по която са лекувани, също е недофинансирана.

По думите на Хаджиангелова има проблем и с достъпа до лечение на тежките форми астма. В момента това е скъпоструващо лечение и се налага хората да пътуват до Западна България, където има две специализирани комисии - в София и в Плевен. Те са за цялата страна. Хората са принудени да си платят пътуването и нощувката, поясни председателката на АББА. Тя припомни, че през 2014 г. е разписана национална програма с МЗ за ранна профилактика на заболяванията и контрол на ХОББ, астма и алергичен ринит, но досега нищо по нея не е осъществено.НЗОК ще плаща имуносупресори за деца с присаден бъбрек


Дума  стр. 5  

От 1 януари НЗОК ще плаща имуносупресивно лечение на деца с гломерулни болести в извънболнична помощ по протокол, който ще се издава от специализирани комисии в болници, където и до момента е провеждано лечение и наблюдение на пациентите.

След обнародване на Наредба 2 от 25 март 2016 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, до 1 януари т.г. регламентът за плащане на имуносупресивното лечение на децата с гломерулни болести е извън стойността на клиничната пътека. Проблемът се поражда и от факта, че част от диагнозите, които изискват имуносупресивно лечение, са извън кратките характеристики на някои лекарствени продукти.

До 2012 г. лечението на децата с гломерулни болести, при които се налага провеждане на имуносупресивна терапия, се осигуряваше по линия на Българската Коледа.

През м.г. Надзорният съвет на НЗОК взе решение да заплаща лечението на децата извън стойността на клиничните пътеки - както това се прави за медикаменти, с които се лекуват онкоболни пациенти, поясняват от НЗОК.

ОЧАКВАНИЯТ БЮДЖЕТ НА "БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА" Е БЛИЗО 2,6 МЛН. ЛЕВА


Дума  стр. 5  

Очакваният бюджет на "Българската Коледа", кампания 2016-2017 г., е 2 590 000 лева. Данните бяха съобщени на пресконференция в президентската институция за последната кампания на благотворителната инициатива. Тази година "Българската Коледа" е насочена "В подкрепа на децата с тежки хронични заболявания".

Резултатите в дарителската банкова сметка са 1.808 млн. лв. В борда на кампанията са получени 792 хил. SMS-а, от които са събрани 792 хил. лв. За кампанията т.г. парите ще се използват за децата и техните семейства, за да се подобри състоянието им. Ще се отделят средства и за високотехнологична апаратура, както при всяка кампания.

Постъпили са 170 заявления за подпомагане на деца и 20 заявления от болници за закупуване на апаратура със средства от кампанията. До момента се увеличава броят на индивидуалните дарители - над 2800 души, а 430 са представителите на бизнеса, които са дарили за кампанията. Много деца и 95 училища от цялата страна са се включили, както и много публични личности. Равносметката за 14 години показва, че са събрани над 30 млн. лв., 3409 деца са подпомогнати, 229 болници в страната са получили дарения под формата на апаратура.

Инфаркт, инсулт и белодробни болести морят българите


Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 5  

Хроничната обструктивна белодробна болест (Х0ББ) ще бъде третата причина за смъртността у нас, както и по света до 2025 г. Тя ще бъде изпреварвана само от инфарктите и инсултите. Това прогнозира председателят на Асоциацията на боледуващите от астма, алергии и Х0ББ Диана Хаджиангелова. По думите й независимо че въпросното заболяване се провокира от замърсения въздух и в последните години случаите зачестяват, лекарите все още трудно го разпознават.

Към момента няма точни данни за заболелите у нас, но се смята, че броят им е около 250 000 души. От асоциацията посочиха, че в България засегнатите от Х0ББ са единствените пациенти в Европа, които не получават безплатни кислородни апарати за обдишване в домашни условия. В останалите страни те се поемат от здравноосигурителните фондове, каквато у нас е Националната здравноосигурителна каса. 2000 лв. струва такъв апарат, което е непосилно. Болните са с тежка инвалидизация. 270 лв. е доходът на 60% от тези хора, каза още Хаджиангелова. Като проблем тя посочи и скъпоструващите лекарства, както и недостатъчният брой на специализираните комисии, които дават решенията за степента на заболяването и изписването на лекарствата с протокол. Двете комисии са в София и Плевен и са за цялата страна.

 

"Българската Коледа" събра над 2,5 млн. лв.


Монитор  стр. 6  

Дарения на обща стойност 2 590 000 лв. събра благотворителната инициатива "Българската Коледа" от началото на кампанията на 30 ноември 2016 г. до 17 януари 2017 г. съобщиха от пресцентъра на президентството вчера.

Фокусът на тазгодишното издание на инициативата е в подкрепа на децата с тежки хронични заболявания. В кампанията са се включили над 2 800 индивидуални дарители и 430 компании и организации,които досега са превели по банков път, чрез ПОС терминал или през системата еРау 1 808 000 лв. До този момент са изпратени и 782 000 кратки съобщения и гласови обаждания на стойност 1 лв., като дарената сума от тях е общо 782000 лв.

Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за осъществяване на лечението или рехабилитацията му, може да подаде документи за подпомагане от кампанията. Независимо че през 2017 г. инициативата е фокусирана върху подкрепата на децата с тежки хронични заболявания, Експертният съвет и Комисията към "Българската Коледа" ще разгледат всички постъпили заявления и вземат решение за необходимото и възможно подпомагане. Информация за реда за кандидатстване и нужните документи са публикувани на сайта на "Българската Коледа, обясни съветникът на президента Дарина Владова. Молби се приемат целогодишно.

Болестта на пушачите става трета по смъртност


До 2025 г. хроничната обструктивна белодробна болест ще се нареди веднага след инфарктите и инсултите

Труд  стр. 8  

До 2025 г. болестта на пушачите - хронична обструктивна белодробна болест, ще заеме трето място в световен мащаб по смъртност след инфарктите и инсултите. Това обяви Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ. 480 хил. българи са болни от ХОББ, припомни пред "Труд" проф. Коста Костов, ръководител на Клиниката по белодробни болести във ВМА. Заболяването предизвиква множество усложнения, от които може да се каже, че у нас умират около 10 души на ден, потвърди още професорът. По думите му за европейските страни, включително и България, основният причинител на ХОББ е тютюнопушенето. Между 70 и 80% от страдащите от заболяването са пушачи както в Европа, така и у нас.

58 191 здравноосигурени българи с ХОББ са лекувани по линия на касата към ноември 2016 г., което е с 12% повече от броя лекувани към същия месец на 2014 г. Тогава те са били 51 971 сочи направена за "Труд" справка на НЗОК. Хаджиангелова обясни, че започва кампанията "Дишам свободно" и сред целите й е да се осигури безплатно лечение на хората с ХОББ. По думите й на този етап има доплащане на медикаментите и транспортните разходи за лечението на хора с тежка форма на астма. Единствено в България не са поети и струващите 2000 лв. апарати за дишане, които подпомагат тежките форми на ХОББ. Не е реализирана и програма на МЗ от 2014 г. за профилактика и контрол на ХОББ, астма и алергичен ринит, заяви Хаджиангелова.

Обновяват Спешния център във Враца


Труд  стр. 6  

Да бъде направен мащабен ремонт на пространството около Центъра за спешна медицинска помощ, решиха общинските съветници във Враца. Предвижда се обновяване на сградния фонд и оборудването в системата на спешната помощ, както и изграждане на прилежащата инфраструктура - навес за линейки, паркинг за посетители и цялостен ремонт на обслужваща улица.

Клиника по съдова хирургия в Бургас


Димчо РАЙКОВ

24 часа  стр. 26  

Клиника за съдова хирургия заработи в бургаската УМБАЛ под ръководството на доц. д-р Валентин Василев. Тя е с трето ниво на компетентност с шестима лекари -четирима специалисти и двама специализанти.

В клиниката се влива досегашното отделение по съдова хирургия, като предстои разширяването й с нови, в които ще се използват високотехнологични и щадящи методи за лечение, обясни д-р Василев.

Разрешението за откриването й било издадено в края на м. г. заедно с това на УМБАЛ, което позволява на държавната болница да обучава и лекува в 30 медицински специалности.

Клиниката има сключен договор със здравната каса по всички съдови пътеки. В екипа на д-р Василев влизат д-р Огнян Матков, д-р Борислав Тръпчев и Стойчо Шишков и под тяхно наблюдение ще се обучават двамата специализанти д-р Иво Хаджиев и д-р Радослав Шишков.

"Българската Коледа" е помогнала на 3 хиляди деца


Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 4  

3409 деца са получили помощ за лечението си, а 229 болници съвременна апаратура за 14-те години на президентската инициатива "Българската Коледа", съобщиха от президентството. Оттам отчетоха инициативата вчера. Тя бе започната от Георги Първанов и продължена от президента Росен Плевнелиев.

За цялото си съществуване кампанията е събрала над 30 млн. лв. дарения за болни деца.

Над 2,5 млн. лв. са дарени за тази Коледа, посочиха от президентството. Средствата са набрани от 2800 индивидуални дарители, 430 представители на бизнеса, инициативи на ученици от 95 училища и 782 хил. пратени есемеса.

До момента в администрацията на президента са постъпили 170 заявления за подпомагане на деца и 20 от лечебни заведения за закупуване на медицинска апаратура, но молби се приемат през цялата година. Тази Коледа кампанията е фокусирана върху децата с тежки хронични заболявания, но ще продължи да помага и на останалите тежко болни деца, увериха от екипа на президента Плевнелиев.


Болни искат безплатни хапове и кислород


Телеграф  стр. 8  

Пациенти искат безплатни лекарства и кислород от здравната каса. Става въпрос за хората с диагноза хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Понастоящем напълно безплатна е само комбинираната терапия за ХОББ, а всички останали медикаменти се реимбурсират от касата на 70%. Така на практика пациентите доплащат не малка част от лечението си. В повечето случаи обаче става дума за хора с инвалидни пенсии и среден доход от около 270 лв. месечно. От Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА), са установили, че 60% от тези пациенти отделят 1/4 от тази сума за терапията си, а 15% -половината от месечния си доход. Освен това хората с тежки форми на ХОББ сами поемат и кислородотерапията, която е неизменна част от лечението им. При най-евтиния вариант те могат да си вземат апарати под наем за сумата от 180-200 лв., но ако решат да си купят нов, трябва да разполагат с около 1200 лв. Обединени в исканията си към държавата пациенти и организации дадоха старт на националната кампания "Дишай свободно 2017", която през цялата година ще се бори за напълно безплатно лечение. Заедно с това бе подновено и искане за стартиране на изготвената още през 2014 г. национална програма за профилактика на респираторните заболявания.

МУСКУЛИТЕ ИЗОСТАВЯТ РОСЕН, ТОЙ ПЕЕ И МЕЧТАЕ ДА Е ЛЕЯР


С майка си и д-р Янакиев правят чудеса срещу болестта

Жанета ЙОРДАНОВА

Телеграф  стр. 18  

Ако сте отчаяни или сърдити на живота, трябва да се запознаете с Росен. Разговорът с 23-годишния младеж от Русе, страдащ от мускулна дистрофия, със сигурност ще ви помогне.

Усмивката не слиза от лицето му, а като запее с прекрасния си глас "Руфинка болна легнала", ще ви напълни душата. Нелечимото заболяване трудно преборва такъв човек - с жажда за живот, вяра и много мечти. И воля, за да ги осъществи въпреки всичко. Мечтата му не е само да е здрав, а и да следва медицина и да стане лекар - пеещ доктор, както сам казва, дето хем да лекува болните, хем да повдига духа им с народни песни.

Заболяване

Историята на Росен Атанасов не е по-различна от тази.на другите млади хора, които коварното заболяване е избрало. Докато тичал по цял ден с малчуганите в родното на баща си село Юпер, нищо не подсказвало, че съдбата му крои лош план. На 12 години започнали да се проявяват първите симптоми на болестта. Уморявал се лесно, краката не го държали, походката се променила, имал и други оплаквания. След дълго ходене по кабинети лекарите му поставили диагноза мускулна дистрофия от типа Бекер. Заболяването е прогресиращо, мускулната тъкан постепенно атрофира и приковава страдащия на легло. Болните от тази болест не живеят много дълго, особено ако се предадат в лапите й.

Под ножа за първата операция Росен легнал през 2006 г. Оттогава досега броят на хирургическите интервенции е нараснал на 15. И Бог знае колко още ще претърпи.

Драма

Както в много други случаи, когато в семейството има дете с проблем, Росен е останал да се бори с живота единствено редом с майка си. Сами са и се справят много трудно. "Виждам го, че се бори, и аз ще съм заедно с него до последния си дъх. Потънала съм в заеми, но няма да се предадем. Не се отчаях и тогава, когато един лекар от Русе ми каза: "Няма смисъл, свърши вече, чакаш го на легло", казва през сълзи 43-годишната майка на момчето Даниела. Тя работи къде ли не, за да осигури издръжката. Била е санитарка в операционна зала, после продавач-консултант в хранителен магазин, в пункт за вестници, а сега е във фирма за почистване. Заплатата й е все около минималната, затова четири пъти й се наложило да тегли бързи кредити, когато трябвало да оперират Росен. Връща парите много трудно, тъй като лихвите са увеличили няколко пъти първоначалната сума, набъбнала вече до 12 000 лв.Спасител

И както в приказките винаги има добър герой, и в техния нелек живот се появил такъв човек - ортопедът травматолог д-р Янаки Янакиев от пловдивската клиника "Медлайн". Същият онзи лекар, станал медийно известен с това, че плаща от джоба си пътните разходи на бедни родители, за да могат децата им да продължат лечението си. После ги кара и да подпишат декларации, че не му дължат пари. Когато Роско и Дани срещнали през 2011 г. д-р Янакиев, разбрали, че има още един човек, който ще се бори заедно с тях срещу болестта. Вече са го приели като член на семейството. Лекарят е направил осем от операциите на момчето, а рехабилитациите се извършват под негово наблюдение в пловдивската клиника. Там Росен се чувства най-добре, не само защото апаратурата е модерна и е близо до лекуващия лекар, а и заради отношението на хората от екипа, станали негови приятели. Монетата обаче си има и обратна страна - пътуването до Пловдив и оставането в клиниката натоварва и без друго оскъдния семеен бюджет, а ако рехабилитациите не продължат, болестта ще напредне. Росен и майка му обмислят да се преместят да живеят в Пловдив, но това ще стане на по-късен етап, когато се стабилизират.

Възстановяване

"Чувствам се много силен, ако през месец мога да правя рехабилитация поне в продължение на 10 дни. 30 дни след това извършвам движенията с лекота, не ми е трудно да сядам сам в количката, усещам, че мускулите ми са живи. Правя упражнения и вкъщи, но тук нямаме уреди", обяснява момчето. От миналата година здравната каса поема по клинична пътека само 10 дни рехабилитация плюс още два пъти по 7 дни. Преди на страдащите от мускулна дистрофия на всяко тримесечие се полагали безплатно по 10 дни рехабилитация. За да не спира поддържащата терапия, майката на Росен продължава да потъва в заеми, които все по-трудно връща. Десетдневният престой в рехабилитационното отделение й струва 700 лева, които с ниската си заплата и пенсията на Росен от 230 лева не може да покрие.

Пътека

"Ако живеех в София, щях да се срещна лично със здравния министър. Вероятно пътеката за рехабилитация е орязана, защото се смята, че след 18-годишна възраст няма нужда от упражнения - всичко е свършило и болният от мускулна дистрофия е на легло и се чака да умре. Но, ето вижте, в моя случай не е така. Завърших народно пеене в Национално училище по изкуствата в Русе, ходя активно по фестивали, даже правим дуети с майка ми, помагам на ръководител на самодеен народен хор, поддържам нормални приятелски-контакти с хората, помагам в домакинството - мога да готвя, дори чистя с прахосмукачка. Не съм тръгнал да умирам, искам да стана лекар, защото покрай болестта си се интересувам много от медицина, искам също да имам собствена група за народни песни", изрежда мечтите си Росен.Опора

Росен вярва, че Бог му е помогнал да се изправи срещу страшната болест. "Той дава изпитания, за да може да израсне човек и да стане по-добър", е философията на младежа. Той продължава да се интересува от постиженията в медицината и вярва, че един ден мускулната дистрофия ще се лекува и от нея няма повече да умират млади хора. Чел е, че в Германия вече изпробват на животни ваксина, която спира развитието на болестта, а трансплантацията на стволови клетки в Израел в много случаи дава добри резултати. Засега обаче се надява поне да може да продължи рехабилитацията, която му помага да се чувства добре, а.защо не и да сбъдне мечтите си.

На името на Росен има разкрита банкова сметка, по която могат да се изпращат суми за рехабилитацията му - IBAN: BG03STSA93000020279632, РОСЕН АНТОНОВ АТАНАСОВ.

***


Качва се на сцена с Чакърдъкова и Луков

Майка му вади от един шкаф грамотите, които синът й е получавал от фестивали. Те са повече от 15. Миналата година Росен е спечелил първо място на фолклорния фестивал в Борово "От Дунав до Балкана", пял е на една сцена с Николина Чакърдъкова и Илия Луков, постоянен гост е на сцените в целия регион. Любими му са песните на Груйчо Дочев като "Кине ли, мари хубава", "Рано ранила Грозданка", "Две Ради", но изпълнява с лекота и репертоара на други наши известни народни изпълнители.Проверяват ни за глаукома в Пловдив


Телеграф  стр. VII  

Във връзка със Световната седмица за борба с глаукомата от 7 до 17 март 2016 година, Клиниката по очни болести към УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив ще проведе кампания по безплатни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде). Те ще протичат с измерване на очното налягане, а всеки, който иска да се възползва от тях, трябва да се запише предварително. Запазването на час за безплатна консултация става всеки работен ден от 8 до 12 часа на телефон 032/602 649. Очните лекари препоръчват след 50 годишна възраст да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане.

Проф. Белоречков: Краят на птичия грип засега не се вижда


430 хиляди пернати в страната вече са унищожени заради високопатогенна инфлуенца

Земя  стр. 1, 4  

"Краят на птичия грип засега не се вижда. Дано през март-април да си говорим за това, че заразата отшумява. Но в момента ситуацията е много тежка. Скоро Пловдивска област ще остане без патици. Било защото са поразени от инфлуенца или защото птиците са доживели да бъдат предадени на кланица като стока", коментира пред АгроПловдив председателят на Съюза на птицевъдите в България проф. Димитър Белоречков. Област Пловдив заедно със старозагорската община Братя Даскалови са най-засегнати от високопатогенния вирус.Според проф. Белоречков заразата може да е пренесена от дивите птици, които живеят около бреговете на река Марица. "Марица не замръзна тази зима и проблемът с инфлуенцата не затихва в Пловдивско и Старозагорско. Дунав се вледени и заразата в селищата около реката изчезна", сравни той. Единствени предприятия за промишлено отглеждане на кокошки, които са засегнати от птичия грип, са в село Трилистник, община Марица, област Пловдив. В Северна България нито една ферма за патици не е поразена, докато в Южна властите непрекъснато умъртвяват болни птици. Контактите на нашите птицевъди Унгария и франция, където инфлуенцата е разпространена много по-сериозно, също са сред рисковите фактори.

Към момента в страната са открити 63 огнища на птичи грип в 12 области, като общият брой засегнати животни е над 430 хиляди. Очаква се всички птици в констатираните огнища да бъдат ликвидирани. Това съобщи Петя Петкова, зам. изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), представяйки актуалната информация пред представители от Европейската комисия и от българския птицевъден бранш, съобщиха от агроведомството. Срещата се е състояла в сградата на ведомството, където екип от ЕК по справяне с кризата се е запознал с епизоотичната обстановка в страната. Целта на посещението е да България да получи подкрепа в борбата със заболяването, като се обмени опит с други страни с констатирани огнища на птичи грип.

От своя страна представителите на птицевъдния бранш са заявили, че държавата в лицето министерството и агенцията по храните са предприели навременни и адекватни мерки на централно и регионално ниво. Те допълниха, че е много важно да се предприемат превантивни мерки, защото повторната поява на болестта би била пагубна за бранша.

Представителите на Ветеринарния екип за извънредни ситуации на Общността посочиха, че екипът е част от Европейската комисия, но тяхната цел не е да проверят спазването на ветеринарното законодателството, а да се запознаят със ситуацията в страната и ако е нужно да окажат помощ с опита от други страни, в които е констатирана високопатогенна Инфлуенца по птиците.

От понеделник няколко отделения


Земя  стр. 2  

От понеделник няколко отделения на хасковската многопрофилна болница са без електричество поради прекъсване на кабел за високо напрежение, захранващ трафопоста. Директорът на болницата обясни пред медиите, че болните от отделенията останали без ток са преместени по други отделения и лечебният процес не се нарушава.
Проф. Коста КОСТОВ: Жените пушачки у нас стават повече от мъжете


Белият им дроб е по-уязвим, затова ракът при тях ще нараства

Румяна МАРИНОВА

Жълт Труд  стр. 35  

Идиопатичната белодробна фиброза (ИБФ) засяга най-вече пушачите. Заболяването е по-често при мъжете - около 20 човека на 100 хил., отколкото при жените -13 на 100 хил. души. ИБФ се характеризира с незабележимо начало, бърза хронична еволюция, непредвидим и фатален ход.

Новопоявил се прогресивен задух дори при най-малкото физическо усилие, суха кашлица и влажни хрипове в белия дроб са сред първите симптоми на заболяването. Но те понякога могат да бъдат и неспецифични - загуба на тегло, миалгии (мускулни болки), артралгии (болки в ставите), обяснява проф. Коста Костов, ръководител на Клиниката по белодробни болести във ВМА.

Обикновено болестта се диагностицира между 40 и 80 години. Най-голяма обаче е заболеваемостта в зряла възраст - между 65 и 79 години. Средната преживяемост е 2-5 години, като леталният изход е в резултат на крайна дихателна недостатъчност.

През 2010 г. учени от Пенсилвания достигат до извода, че големината на дохода определя доволството от живота. И така в "географията на щастието" България е най-тъжното място в Европа, което пък не може да не ни направи пушачи. Тук сме в челото на класацията на 4-то място по тютюнопушене в света

Последни проучвания за страната сочат, че у нас жените пушачки се изравняват и даже задминават мъжете. Белият дроб на нежния пол обаче е по-уязвим - по-малък е от този на мъжа. Предстои ракът на белия дроб при жените, които са пушачки, да нараства в близко бъдеще, прогнозира проф. Костов.

Старото понятие за ИБФ е, че заболяването е генерализирано хронично възпаление, което се лекува с противовъзпалителни -кортикостероидни медикаменти. Новата парадигма е, че ИБФ е болест, причинена от повтарящи се тъканни увреждания на белия дроб, последвани от ненормален оздравителен отговор, което води до загуба на дихателна функция.

В Европа има около 80-100 хил. пациенти с това заболяване, което е в списъка на европейските редки болести. У нас диагностицираните случаи са изключително малко

- под 100. В действителност те са повече, но ранната диагноза е затруднена поради липсата на изявени симптоми. Тя изисква опитен пулмолог и често налага биопсия. Повечето пациенти са със симптоми между 12 и 24 месеца преди прегледа при пулмолог и откриването на болестта.

Надежда за ранна диагноза са скриниращи програми за белодробен карцином при настоящи и бивши пушачи. Възможността да се открие рак на белия дроб в начален/ ранен стадий обаче е сведена до нула. 16% от пациентите с ИБФ имат нормален рентгенов образ. Ето защо ранната компютърна томография на белия дроб е ключът към диагнозата, твърди проф. Костов.

ИБФ няма дефинитивно лечение, което да спре развитието на болестта. Но диагнозата трябва да се постави навреме и да се лекува с новите медикаменти, което отлага усложненията на заболяването във времето. Най-актуални са средствата, които повлияват фибротичния процес, както и възстановителните процеси. Но лечението с тях трябва да стартира максимално рано. Новият антифибротичен медикамент пречи на разрастването на нефункционалната тъкан и запазва функциониращата нормална белодробна тъкан. Лечението струва около 2-3 хил. лв. месечно за пациент. У нас медикаментът не е в списъка за реимбурсиране от НЗОК и на болния с идиопатична белодробна фиброза се дават само кортикостероиди при изостряне на състоянието. Все още е рано да се установи с колко може да се увеличи продължителността на живот с това лечение. Може би след 2-3 години ще имаме повече данни, предполага професорът. Това, което знаем, е, че новата терапия може да забави фаталния изход и да намали донякъде пата-логично-възпалителния процес.

"В България се извършва геноцид спрямо пациентите с идиопатична белодробна фиброза, защото не се прави белодробна трансплантация. Държавата не развива този терапевтичен метод. Няма политическа воля. Всеки здравен министър, който е изритван, означава, че е бил свестен и е искал да сложи някакъв ред в здравната ни система -гневи се проф. Костов. -Ние нямаме център за редки болести. Нямаме стандарт за диагностика и лечение на ИБФ. Липсата на холистичен подход (физическо, умствено, емоционално и духовно ниво) ограничава терапевтичните успехи и ние ставаме жертва на тази системна грешка. На Чърчил принадлежат думите -"обществото може да се оценява по това как третира своите затворници,,. У нас болните - те са затворници..."Безплатни консултации за деца с хематологични заболявания


Жълт Труд  стр. 36  

Проф. д-р Букет Ерер дел Кастелло. получила признание като един от най-добрите детски хематолози а Италия и Турция, гостува в България през януари. Тя ще посвети част от времето си в София на безплатни консултации за деца с хематологични заболявания на 20 и 21 януари. От тях могат да се възползват родители на деца с таласемии, левкемия, имунодефицитни заболявания, костномозъчна недостатъчност, нарушения на имунната система, генетични и онкологични заболявания. Те трябва да предоставят на място всички медицински документи, с които разполагат до момента, както и да се запишат предварително на тел. 0895 770 869 или 0879 977 401,

Проф. д-р Букет Ерер дел Кастелло ръководи Педиатричния център за транс плантация на костен мозък в Университетска болница "Йедитепе" в Истанбул. Има придобити специалности по педиатрия и детска хематология, В периода 1982-1990 г. работи последователно в държавни и университетски болници в Истанбул и Анкара, Впоследствие се премества в Италия, където продължава кариерата й до 2003 г, в Центъра за трансплантация на костен мозък в Песаро, През 2005-2006 г. работи в Международния център за трансплантация на костен мозък към университета "Тор Вергата" в Рим. През 2012 Г. проф. д-р Дол Кастелло е удостоена е Орден за заслуги към Италианската Република за достойна служба в сферата на лечението на стволови клетки и социално отговорни проекти.

Трансплантация на столови клетви се прилага най-често при деца с остри левкемии, средиземноморска анемия, недостатъчност на костен мозък, нарушения в в имунната система и други наследствени заболявания.Дариха линейка за недоносени бебета


Жълт Труд  стр. 7  

Първата линейка за недоносени бебета в България вече работи в Центъра за спешна медицинска помощ-София. Тя е дарение от "Аксон България", компания производител на млека за кърмачета и малки деца. Чрез специализираната линейка ще се осигурява необходимият транспорт на нуждаещите се деца не само в София, но и на територията на цялата страна. Всяка болница би могла да използва свой собствен кувьоз или да се възползва от наличното в линейката специализирано оборудване.

"Благодарим на дарителите за хубавия подарък към Спешна помощ. До момента нямахме такава линейка, ще се грижим за нея - поддръжката и шофьорите са отговорност на Спешната помощ", каза д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ-София, получавайки документите.

"В областта на неонатологията започваме годината с нещо добро. Линейката не е просто мечта, а необходимост. Трябва да се продължи реализирането на проекта за развитие на неотложната помощ", каза д-р Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването в оставка. Той изказа своята благодарност към доц. д-р Ралица Георгиева, началник на Клиниката по неонатология в СБАЛ по детски болести, както и на д-р Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология, като определи двете дами за двигател на дарението.

"Един от най-големите и сериозни проблеми за недоносените бебета е транспортът на новородените от една болница в друга - всеки го извършва, както може. Изключително съм щастлива, че и този проблем намери решение и първата линейка за недоносени бебета е факт", сподели проф. д-р Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология.

Изградиха нов хранопровод на 73-годишен мъж


Жълт Труд  стр. 36  

73-годишен мъж се възстанови успешно след сложна, изцяло видеоасистирана операция за отстраняване на тумор на прехода между хранопровода и стомаха. Интервенцията се извърши за първи път в България и беше единственият шанс за пациента, който страда от злокачествено образувание и няколко съпътстващи заболявания като аортна високостепенна клапна стеноза, белодробна тромбоемболия и вторична анемия.

Гастроентеролозите в "Току-да" откриват тумора, който е локално авансирал и пречи на нормалната храносмилателна дейност на пациента. Поради тази причина той е отслабнал с

20 кг за месец. Операцията е възможна, но множеството съпътстващи заболявания затрудняват извършването на голяма по обем отворена хирургия. След мултидисциплинарно обсъждане д-р Цветан Минчев, началник на Гръдна хирургия, и д-р Веселин Маринов, началник на Лапароскопска хирургия, решават да извършат комбинирана лапароскопска и торакоскопска операция, до този момент неосъществявана у нас.

"Отстранихме част от хранопровода и стомаха през няколко малки отвора съответно в гръдния кош и корема и изградихме нов преход между тези два органа на храносмилателната система в торакса. Всичко това се случи без отваряне на гръдната стена и без разрези на корема", обяснява подробности за сложната хирургическа намеса д-р Минчев.

Операцията е изключително сложна в технически план, но много щадяща. Пациентът започва да се храни през устата още на 4-тия ден и на 7-ия е изписан.


17.01.2017
Национални телевизии


Над 30 млн. лв. е събрала за децата в нужда Българската Коледа от старта си


bTV  Новини в 19.00 часа

Над 30 млн. лв. Толкова е събрала за децата в нужда Българската Коледа от старта си преди 14 г. В битката с болестите е подадена ръка на над 3 400 българчета, отчетоха от президентството. С още информация – Мария Ванкова. Здравей.Мария Ванкова: Здравейте. Тази година Българската Коледа е насочена в подкрепа на децата с тежки хронични заболявания. Към този момент кампанията 2016 – 2017 г. е събрала малко над 2,5 млн. лв. Сумата е рекордна за последните 5 г., отчетоха от кабинета на Росен Плевнелиев. 2 800 са индивидуалните дарители – това са хората, които са дарили средства чрез банков превод, например. Включилите се представители на бизнеса са 430, 95 училища от цялата страна също са се включили, а есемесите и обажданията на телефона на кампанията са 782 хил.

Таня Димитрова: Здравей, Ели. На колко години си?

Родителите на 4-годишната Ели са с увреден слух. Самата тя също. Редовно посещава център, който помага на деца и младежи с нейния проблем.Любомира Пешева: Ние смятахме, че тя е чуваща в началото. Но на 5-месечна възраст разбрахме, че не чува. И решихме да я имплантираме.

Таня Димитрова: Учи или чете?

Когато Ели е на година и седем месеца й поставят кохлеарен имплант. Неин верен помощник е и Таня, която е слухов-речеви рехабилитатор.Таня Димитрова: Елица чува всички тези звуци – шума на водата, часовника. Но това са просто звуци, които за нея са шум. И в процеса на работа ние изграждаме това умение този шум да придобива значение.

От 3 г. Българската Коледа също помага на Ели със сума, която покрива част от таксите за посещение в центъра за слухово-речева рехабилитация.Любомира Пешева: Наистина без тях на моменти сме за никъде.

Тази година Българската Коледа се насочва към деца с тежки хронични заболявания. Вече са подадени 170 заявления за деца и 20 за апаратура в лечебни заведения.Дарина Владова: Да помогне на много деца да преодолеят тежките си състояния в ранна детска възраст. Вярвам, че ще продължи да го прави.

Заявления за помощ от инициативата се приемат целогодишно.Мария Ванкова: Дарения също се приемат през цялата година както чрез банков превод, така и чрез обаждане или есемес на телефоните, които виждате тук изписани. Подробности може да откриете и на интернет страницата на Българската Коледа.

Водещ: Мария Ванкова, благодарим ти.
Национални радиа


НЗОК ще плати на болниците дейност, която е била отчетена, но е неразплатена досега


БНР  

НЗОК ще плати на болниците дейност, която е била отчетена, но е неразплатена досега за периода април-ноември миналата година, каза председателят на Надзорния съвет на Здравната каса д-р Ваньо Шарков след заседанието на съвета. Възможността да се плати сумата в размер на 19 млн. лв. произтича от спестени пари след въвеждането на пръстовия идентификатор, уточни Шарков.Репортаж за лекарствата за онкоболни


БНР  Новинарски часВодещ: Няма опасност деца, които се лекуват с определени препарати срещу онкологични заболявания да останат без терапия. Това реши Надзорния съвет на НЗОК. Болниците пък ще отпускат пари за надлимитна дейност за част от 2016 г. заради спестени средства след въвеждането на пръстовите отпечатъци.

Деца и възрастни, лекувани с осем продукта за злокачествени заболявания можеше да останат без лечение, защото фирмите предлагаха постъпка по-малка от минималната. За два от тези лекарствени продукта има алтернатива, така че нямаше да е фатално, ако спре заплащането им. Но за останалите шест, които са за терапия при онкологични заболявания при деца, няма аналог. По тази причина на няколко заседания Надзорния съвет на НЗОК търсеше решение. С днешното решение става ясно, че за два от шестте продукта са договорени по-добри отстъпки, а за четири продукта ще се сключи договор с Касата при условията на фирмите. Това посочи зам.-министърът на здравеопазването в оставка д-р Ваньо Шарков.Д-р Ваньо Шарков: Решението на Надзорния съвет на НЗОК е да възложи на управителя да сключи договор с притежателя на разрешение за употреба и Касата ще продължи да го заплаща, за да може да бъде осигурено лечението на тези деца.

Надзорния съвет на НЗОК реши да се разплати и с болниците за миналата година.Д-р Ваньо Шарков: Отчетената и незаплатена дейност за миналата година за периода на действие на решението на Надзорния съвет, заместващо Националния рамков договор – да бъдат разплатени на стойност 19 млн. общо.

Лекари и пациенти настояват Здравната каса да поеме апарата за кислородна терапия на болните с ХОББ


БНР

Лекари и пациенти настояват Здравната каса да поеме апарата за кислородна терапия на болните с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) в домашни условия. Асоциацията на българите, боледуващи от тази болест, и Дружеството по белодробни болести започват национална кампания Дишам свободно. Това съобщи Диана Хаджиангелова, председател на асоциацията.Диана Хаджиангелова: България е единствената държава, в която не е поет апаратите за дишане, които подпомагат тежките форми на хронично обструктивна белодробна болест. 2000 лева са, което е абсолютно непосилно. Това са хора с изключително тежка инвалидизация.Репортаж за равносметката за кампанията Българската Коледа 2016


БНР  Новинарски часВодещ: Над 30 млн. лв. са събрани през 14-те години, откакто съществува благотворителната кампания на президента Българската Коледа. Тазгодишното издание ще помогне финансово на децата с тежки хронични заболявания и ще закупи нова апаратура за лечебните заведения в страната. Рекордна сума беше събрана в кампанията 2016 – 2017 г., отчетоха от Президентството. Тя е над 2,5 млн. лв.

До момента в администрацията на президента са постъпили 170 заявления за подпомагане на деца, 20 лечебни заведения са подали заявления за закупуване на медицинска апаратура, посочи Мария Иванова от прессекретариата на президента.Мария Иванова: 2 800 са индивидуалните дарители, които са допринесли тази година за кампанията Българската Коледа. 430 са представителите на бизнеса, които са дарили в кампания 2016 – 2017 г. средства, за да подпомогнат децата с тежки хронични заболявания. Много деца и много училища се включиха и тази година. 95 училища от цялата страна със свои инициативи помогнаха да събираме парички за децата с тежки хронични заболявания.

Дарина Владова отправи призив към родителите, които смятат, че кампанията Българската Коледа може да помогне на техните деца да подават документи.Дарина Владова: Българската Коледа не се ограничава само в това да подпомогна конкретни деца и лечебни заведения. Молби от родители се приемат целогодишно.

Половината отделения на болницата в Хасково остават без електричество


БНР

Половината отделения на болницата в Хасково остават без електричество след вчерашната авария на подземен кабел. Пациентите бяха преместени в други отделения, за да не спира лечението им. В предаването Преди всички директорът на болницата д-р Георги Гелов изрази надежда, че дружеството EVN ще отстрани проблема по-скоро.Д-р Георги Гелов: Ангажирали сме всички възможни аварийни групи, които има тук налични, които трябва да се справим с проблема да може да се възстанови електрозахранването. Няма проблем, всичко в момента върви нормално. По този начин може и повече да издържим, но се надявам до довечера всичко да е ок.

Екип на EVN Пловдив започва работа по ново електрическо захранване на МБАЛ в Хасково


БНР

Екип на EVN Пловдив започва работа по ново електрическо захранване на МБАЛ в Хасково. Заради максимално натоварване на системата част от отделенията останаха без ток и се наложи преместването на пациент, съобщи кореспондентът ни Дора Атанасова.Грипна епидемия и затворени пътища в Силистра


БНР

В Силистра е обявена грипна епидемия. Овен това отново има затворени пътища в областта. Предава кореспондентът ни Маргарита Иванова.

Репортер: Поради навявания са затворени за движение пътищата между селата Поляна и Попина, Ситово и Добротица, пътят от Дулово за селата Окорш и Паисиево, както и отсечката Главиница-Зафирово. В района духа силен вятър, който създава условия за нови навявания. От днес в областта е обявена грипна епидемия. Училищата работят. Грипна ваканция може да има, ако се разболеят повече от 30 на 100 от учениците. По спешност в силистренската болница е бил приет 46-годишен сръбски моряк от един от корабите, които са блокирани от ледовете в силистренския участък на Дунав край село Ветрен. Мъжът се оплакал от световъртеж и главоболие. Транспортиран е с линейка до болницата.

Репортаж за нова технология за диагностициране на рак на простатата


БНР  Новинарски часВодещ: До края на годината се очаква да започне да се прилага нова уникална технология за диагностициране на рак на простата и след оперативно наблюдение на засегнатите от болестта. За този проект на Александровска болница в София, който е по програмата за техническо сътрудничество с МААЕ, съобщиха от АЯР.

Новият метод, чрез който ще се диагностицира рака на простата се използва в Германия от 2013 г., разказаха от АЯР, която следи и източниците с йонизиращо лъчение. В България има готови за прилагането му два проекта – единият е в Университетската болница Александровска в София и другият е болница Св. Марина във Варна. Новият метод ще помогне много по-ясно да се открива и определя размера на тумора, обясни председателят на ядрения регулатор Лъчезар Костов. През миналата година в Пловдив е въведен в експлоатация и т.нар. кибернож, който също ще се прилага при лечение на ракови заболявания.Лъчезар Костов: Киберножът представлява роботизирана уредба за радиохирургия, лъчите се насочват с голяма прецизност до 1 мм с помощта на дигитална образна подсистема като по този начин се постига най-слабо облъчване на периферната тъкан. Използва се като безкръвна технология за отстраняване на трудно достъпни тумори, които не подлежат на операция. С киберножа се лекуват тумори и метастази на мозъка, гръбнака, на меките тъкани на хипофизата, артерио-венозни малформации и други.

От миналата година работят и четири нови високотехнологични апаратури за лечение на рак на гърдата.
Пациенти, засегнати от болестта на пушача, са принудени сами да доплащат за лечението си


Дарик радио

Пациенти, засегнати от болестта на пушача, са принудени сами да доплащат за лечението си. Инвалидната пенсия на болните от хронична обструктивна белодробна болест е в рамките на 270 лева месечно. Между 1/4 и 1/2 от тези средства пациентите дават за лекарствена терапия на заболяването. При по-тежките случаи се налага болните сами да си закупуват апарати за дишане, чиято цена варира между 1000 и 2000 лева, съобщиха лекари и пациентски организации, като подчертаха, че една от основните им задачи през започващата година е да се преборят държавата да осигури напълно безплатно лечение на засегнатите от болестта. По темата Димитър Панев.Репортер: Хроничната обструктивна белодробна болест, характеризираща се със стеснение на дихателните пътища, отнема повече животи от рака на белия дроб и рака на гърдата, посочи Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите боледуващи от астма. Очаква се болестта на пушача до 2025 година да се нареди на трето място по смъртност в света след инфарктите и инсултите.

Диана Хаджиангелова: Основни задачи сме си поставили през 2017 – осигуряване на напълно безплатно лечение на хората, болни от хронична обструктивна белодробна болест. Обикновено средните доходи на тези хора, те са тежко инвалидизирани, са 270 лв, т.е. те получават инвалидна пенсия, от която 60% доплащат по една четвърт, докато 15% пък половината. Другият проблем, който сме насочили внимание към неговото разрешаване, това е достъпът на лечение на тежките форми на астма. В момента хората с тежка астма са принудени да се явяват на специализирани комисии за отпускане на скъпоструващо лечение само в Западна България в два града – София и Плевен.

Репортер: Основните фактори, отключващи хроничната обструктивна белодробна болест, са тютюнопушенето и замърсеният въздух.Zdrave.net

София, бул. Др. Цанков” 31 Б, офис 10; Тел.: 0893 33 53 07

Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница