Нзок свива 30% парите за онколекарствастраница1/7
Дата10.02.2018
Размер400.27 Kb.
#56671
  1   2   3   4   5   6   7Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
22.08.2016
Национални вестнициНЗОК свива 30% парите за онколекарства


Силвия Николова

Монитор стр. 1

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) свива с 30% парите за онколекарства. С толкова трябва да се намалят разходите за медикаменти през август и септември за хората с рак. Това става ясно от разпореждане на нейния подуправител Иванка Кръстева, изпратено с мейл до всички районни здравноосигурителни каси, с който вестник "Монитор" разполага. Разпоредените проверки са, за да бъдат намалени разходите на лекарства за онкоболните с 30 на сто. Тези медикаменти са им давани икономии няма да ударят по здравето на болните, те няма да попречат на лечебния процес, коментира новите разпореждания на НЗОК за инспекции в болниците и онкодиспансерите зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който е и член на Надзорния съвет на касата.НЗОК свива с 30% парите за онколекарства


Силвия Николова

Монитор стр. 2-3

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) свива с 30% парите за онколекарства. С толкова трябва да се намалят разходите за медикаменти през август и септември за хората с рак. Това става ясно от разпореждане на нейния подуправител Иванка Кръстева, изпратено с мейл до всички районни здравноосигурителни каси, с който вестник "Монитор" разполага. Документът е от 8 август, като с него се разпорежда чиновници на районните каси да правят всекидневни проверки в онкологичните болници, отделенията по онкология в лечебните заведения и в комплексните онкологични центрове, както сега се наричат бившите диспансери за пациенти с рак. На всеки трети ден до 14,00 часа те трябва да докладват какво са видели в предходните два.

Освен постоянното присъствие част от екипа следва да проверява документацията, да броят опаковките от изразходваните медикаменти, а останалите да обикалят отделенията и да разговаряте пациентите, инструктират от НЗОК в писмото. Болните ще бъда питани дали са им давани лекарствата и с какви цитостатии са им правени вливанията по време на химиотерапията. Целта, описана в мейла е, да се постигне 30-процентно намаляване на разходите за медикаменти за онко и хематологично болни за този и следващия месец.

Такива разпити ще стресират болните, а нашите пациенти са най-уязвими психически заради характера на диагнозата, поясниха специалисти по медицинска онкология. Освен това банките с медикамента се взимат от болничната аптека, подготвят се за вливането, като от банката се взима толкова, колкото е необходимо за болния. За всеки пациент дозата е индивидуална, според особеностите на организма му и карциномите, поясниха те. Така пациентите въобще не виждат етикета на цитостатика, който им се влива, тъй като лекарят го приготвя в манипулационната, преди да сложи банката върху статива за преливане.

От НЗОК разпореждат още чиновниците от районните каси да разпитват приоритетно онкоболните, на които се прилага 3-та линия ни химиотерапия. Тя е най-тежката, тъй като масирано трябва да елиминира туморите, обикновено се прилага при болни от най-тежкия - 4-ти стадий на рака, когато ударната доза цитостатици са единственият начин за унищожаване на карциномите изцяло или отчасти, според вида им, обясниха химиотерапевти.

Като безумно определиха специалисти по медицинска онкология разпореждането на НЗОК за намаляване на разходите за онколекарства с 30 на сто.

За да отчете някой администратор икономии, ни изправят пред дилемата да лекуваме болните според възможностите на съвременната медицина или да орязваме част от терапията им, за да удовлетворим нечии амбиции, смятат специалистите. Те се обявяват категорично против подобни рестрикции за сметка на здравето на техните пациенти.

Само ще се следи да не се разхищават средства. Проверките по никакъв начин няма да ощетят болните. Пациентите не бива да се безпокоят, се опита да потуши негодуванието подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева и посочи, че проверките трябва да се смятат за рутинни. Тя обаче не успя да уточни точно как ще се постигнат икономии, щом според думите й хората с рак няма да бъдат лишени от лекарства.

Оказа се обаче, че разпореждането на подуправителят Кръстева до районните каси е направено зад гърба на Надзорния съвет на НЗОК. Това е висшият орган на финансовата институция. В него има представители както на държавната администрация, така и на здравноосигурените, на работодателите и на пациентските организации.

Надзорният съвет не е взимал решение за намаляване с 30% на разходите за онколекарства.

То е взето от оперативното ръководство на касата без наше участие, каза д-р Иван Кокалов надзорник от квотата на здравноосигурените. Имаше такова предложение преди месец в Надзорния съвет, но аз обявих, че не съм съгласен, тъй като не е ясно как това ще се отрази на пациентите. Подобно мнение изразиха и други. Така то не беше прието, разказа д-р Кокалов. Някой се бори да стане отличник, като с мижавите пари за здраве направи икономии и каже, че няма дефицит, допълни той.
ЗАМ. ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР Д-Р БОЙКО ПЕНКОВ:

Икономиите няма да ударят по здравето на болните


Монитор стр. 2

Разпоредените проверки са, за да бъдат намалени разходите на лекарства за онкоболните с 30 на сто. Тези икономии няма да ударят по здравето на болните, те няма да попречат на лечебния процес. Така коментира новите разпореждания на НЗОК за инспекции в болниците и онкодиспансерите заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който е и член на Надзорния съвет на касата от квотата на държавата. Целта е да бъде пресечен паралелният износ, за какъвто имаме съмнения, че съществува на някои места, допълни той.

Паралелен износ се нарича експортът на продукт, в случая лекарствен, за трети страни без разрешение.

Лекарствата за онкоболни в България са едни от най-евтините в Европейския съюз. Някои търговци в съучастие с лечебни заведения изписват определени позиции, за които се знае, че се търсят в други страни. Те вкарват въпросните илачи в лечебните заведения, но само по документи. За тях плаща НЗОК. След това фактическата стока се търгува в трети страни, а търговците получават пари два пъти за една и съща стока, разясниха схемата запознати.

Като пример за некоректна търговия с лекарства за раково болни зам.-министър Пенков посочи случай в голяма многопрофилна болница в областен град. Дистрибутор поискал от директора й да замени онкомедикаментите, които носел в чанта, с такива от болничния склад, тъй като срокът им изтичал. Шефът на лечебното заведение отказал, но съобщил в МЗ. В момента се води досъдебно производство срещу въпросния дистрибутор. Д-р Пенков не изключи възможността той да е целял замяната, за да направи паралелен износ.

За да не влизат лекарства в болничните складове само по документи, освен проверките за намаляване на разходите с 30% подготвяме и други мерки за икономии, каза още той.

Министерството на здравеопазването ще въведе в отделенията по химиотерапия специални устройства, чрез които да се пести от препаратите за вливания, когато една опаковка е прекалено голяма за нуждите на даден пациент.

Те работят по такъв начин, че ако пациентът е по-слаб и не се налага да се ползва целият флакон, устройството изтегля от него толкова, колкото е нужно, но без да го разхерметизира. Така остатъкът ще може да се ползва за друг болен, а не да се излива в мивката, разказа той зам.-министър Пенков и допълни, че с такива машинки са снабдени експериментално няколко болници, които предстои да отчетат скоро какви икономии са постигнали след въвеждането им и на колко възлизат те.


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница