О т ч е т на сип „Културен туризъм” с преподавател Димитър ТунковДата25.02.2018
Размер20.29 Kb.
#58919
О Т Ч Е Т

на СИП „Културен туризъм”

с преподавател Димитър Тунков

І. Цели на обучението:
  1. Запознаване с традиционната народна култура от Античността, Средновековието и Възраждането на културно – историческите паметници.

  2. Разширяване на познанията на учениците за историята и културата на родния край, чрез което добиват ориентация в историческото пространство.

ІІ. Очаквани резултати:    • Теоретично изучаване на забележителностите в гр.Гоце Делчев и региона;

    • Учениците да добият възможности за разграничаване между Античност, Средновековие и Възраждане;

    • Участниците в СИП „Културен туризъм” да разширят познанията си за историята и културата на родния край, чрез което да добият ориентация в историческото пространство.

Дейността на СИП „Културен туризъм” започна с теоретично изучаване на забелижителностите в гр.Гоце Делчев и региона, чрез което учениците да добият възможности за разграничаване на трите епохи.

Учениците бяха запознати с разкритите тракийски останки при село Копривлен, село Ляски и село Дъбница на терен. Осъществени бяха пътувания до съответните обекти, където се запознаха с археологическите разкопки, а разглеждането на археологическите предмети стана в районния исторически музей.

С учениците посетихме разкопките на Никополис ад Нестум – град построен от император Траян през 104 г. след победата му над Даките.

Важен момент от работата на СИП „Културен туризъм” е запознаването на учениците с възрожденските църкви в Неврокоп и Неврокопско. Участниците се запознаха с най – старата църква н Неврокоп „ Св. Архангел Михаил”, чието строителство започва в края на ХVІІІ век и е звършена през 1811 година. ( По решение на Османското правителство една част от църквата е вкопана в земята)

Другите възрожденски църкви са „Света Богородица” – строена през 1839 г. Църквата в с.Долен „Св. Николай „ – 1833 г., с. Тешево „ Св. Димитър” – 1839 г., „Св. Никола” – 1837 г. в с.Гайтаниново, „ Света Богородица” – 1839 в с. Илинден, Възрожденските църкви в с. Огняново, с. Ковачевица, с. Балдево, с. Делчево.

Учениците се запознаха с историята на възрожденските храмове и вътрешната уредба на последните.

Паралелно с културните забележителности СИП „Културен туризъм” работеше и в посока курортната база в града и района, за да може да се осъществи връзката между куротните бази и културните паметници. Утвърдени курортни бази са „Профилакториума” – с. Огняново, „Омая” и „ Белите скали” край с. Гайтаниново, както и куротните селища с. Делчево, с.Тешово, с. Ковачевица и с.Лящен.

Работата в СИП „Културен туризъм” даде възможност учениците да обогатят своите познания в две посоки :


За да правят неофициална реклама сред близки и познати от вътрешността на страната и от чужбина.

Изготвил:......................Ръководител СИП Димитър Тунков
Каталог: includes -> htmls -> deinosti
htmls -> Хранителен режим на ученика
htmls -> Как да контролираме времето, което децата ни прекарват пред компютъра
htmls -> Конкурс за детска рисунка „СВ. Трифон зарезан, посветен на празника на лозаря и винаря Трифон Зарезан, и на Деня на гр. Сунгуларе 14 февруари
htmls -> 60306, секретар: 60308, факс: 60308
htmls -> Литература надежда Георгиева Бункова 7
htmls -> 60306, секретар: 60308, факс: 60308
deinosti -> Отчет за дейността на клуб „Литературно студио- приятели за втория учебен срок


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница