О т ч е т За осъществените художествени и ремонтни читалищни дейности на нч”христо козлев-1883”Дата08.06.2018
Размер43.33 Kb.
о т ч е т
За осъществените художествени и ремонтни читалищни дейности на нч”христо козлев-1883”

Долна оряховица

01 януари - 31 декември 2016 година

Читалищата са културната светиня на всяко селище. Те развиват и обогатяват културния живот, запазват обичаите и традициите на народа ни, възпитават в дух на родолюбие и демократизъм. Читалището задоволява и потребностите на гражданите, като поддържа библиотеки, изложби, електронни информационни мрежи, развива любителското художествено творчество, организира самодейни колективи, клубове, празненства, концерти, съхранява музейни колекции.

За нас, работещите в НЧ”Христо Козлев-1883” 2016 година премина с много ентусиазъм през значими дати и събития, с концертни програми и театрални вълнения. С разрастващ устрем към фестивални изяви и непрекъснат стремеж да радва нашата публика, вече 133 години работи театралният състав при читалището, а последните 18 години негов ръководител е Стефка Петрова. Това е състав с най-много традиции, именно поради неговото дълголетие. За сезон 2016 г. бе избрана една комедия, която е шедьовър в световната драматургия, а именно „Глупаци” по Нийл Саймън. С тази пиеса театралният състав се представи на международния фестивал на любителските театри за пантомима и сатира – Тополовград, на който спечелихме награда за дебют на името на Велко Кънев, на националния фестивал на любителските театри в гр. Каварна, където ни бе присъдена трета награда за главна женска роля и на националния фестивал на любителските театри - Самоков, от където се върнахме с награда за поддържаща женска роля и номинация за спектакъл. Комедията бе показана три пъти на наша сцена и на сцените на читалищата в с.Драганово и гр.Горна Оряховица.

Не е спряла работата и на камерния театрален състав. През есента на 2016 година започна подготовката на втора пиеса, а именно комедията „Детектор на лъжата” от Василий Сигарев, С тази пиеса съставът ще се яви на националния фестивал на любителските камерни-кафе театри в гр.Свищов.

Висок театрален дух се поддържа вече трета година и сред участниците в детския театрален състав, ръководен от Й.Тихчева и Р. Величкова. Най-значимото събитие за децата бе подготовката и изпълнението на два откъса от велики наши произведения: „Под игото” на Иван Вазов и „Записки по българските въстания” на Захари Стоянов. Празника бе посветен на 140 години Априлска епопея. Изпълнението на малките актьори бе показано и на сцената на Община Горна Оряховица по повод на същото велико събитие, а с пиесата „Коледна бъркотия”, представена на коледното шоу, малките актьори показаха не само дух и желание, но и майсторство в театралния жанр.

Тази година бе заредена и с живеца на песенното и танцово изкуство.

И в тези области направихме крачка напред и се радваме на промяната към по-добри постижения. Женския народен хор, в лицето на своя ръководител Тихомир Йорданов, показа не само нова визия и ново наименование, но и нов репертоар. Това доведе до още по-значими успехи в техните изяви. Групата взе участие в националния събор – надпяване „Авлига пее” в с.Обединение, откъдето се върна с бронзов медал. Хорът взе участие и в Националния тракийски събор „Богородична стъпка” в Ст.Загора и в Регионалния преглед „С песните на Борис Машалов” в с.Сливовица. Не на последно място е участието им на наша сцена в „Гергьовския празник на мегдана” и празника на билките „Еньовден”.

По инициатива на Т.Йорданов бе открита възможност за индивидуално обучение на деца за народно пеене. Първата наша ученичка Нели Пашева, показа

завиден талант и успехите и не закъсняха. Най-големият и триумф бе на Националния събор-надпяване „Авлига пее” в с.Обединение, от който се върна със златен медал. Нашата първа ученичка взе и участие в Националния детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче”Ст.Загора и в Националния детско-юношески

конкурс „Песенна дъга над Кутев” в гр.Котел, на който спечели бронзов медал. Няколко са и участията и на наша сцена, а в края на годината тя беше поканена да участва в годишния новогодишен концерт на ФА „Сидер войвода” в гр.Горна Оряховица.

Продължават с ентусиазъм да работят и детския танцов състав и клуба за народни хора „Хороводен пъзел”, които имат вече нов ръководител Димитър Иванов. За сега изявите на тези състави се ограничават само на наша сцена. Надяваме се през настоящата година тези групи да се развиват още по добре и да имат участия и на чужди сцени.

От две години отворихме врати и за една друга инициатива, а именно клас по английски език за възрастни и клас по английски език за учащи в две групи.

В нашето читалище по различни поводи бяха организирани изложби, литературни срещи с ученици от ОУ и деца от ДГ по повод годишнини на бележити българи. Състояха се концертни програми по случай деня на българския воин и хубавия християнски празник”Гергьовден” – „Гергьовски празник на мегдана” , „Еньовден” – празника на билките на 24 юни и празника на града ни.

През изтеклата година нашето читалище бе отворило широко врати за изяви и на чужди театрални, певчески и танцови състави. За първи път на нашите граждани бе показан и Цирк на закрита сцена.

И въпреки, че средствата от бюджета са ограничени, ние полагаме усилия тези художествени самодейни състави към читалището да не чувстват проблемите, да не им тежат неудачите, а да творят и се развиват с още по-голям ентусиазъм и да не увяхва тръпката км художественото творчество.

Освен за сценичните изяви на нашите състави, ние трябва да заделяме от ограничените ни бюджетни средства и за неотложните текущи ремонти. Всички знаем, че от години не е предприеман по значим ремонт по сградата. И отново искам да отбележа следващата наша голяма крачка в това отношение, а именно подмяната на дървената дограма с ПВЦ на три броя врати / северна външна врата и вратите на северна и южна тераси/. Направен бе отново частичен ремонт на покрива /циментова замазка и измазване на капаци/, направен бе ремонт на сценичното осветление, а именно възстановени бяха 7 броя прожектори, като 80% от сумата бе осигурена от спонсори. С наши средства бяха ремонтирани 1 бр.монитор и 1 бр. компютър, възстановени и технически оборудвани бяха 4 бр. пожарни клетки /шлангове и струйници/.

За цялостната дейност на читалището, финансова подкрепа указаха нашите спонсори, а именно: г-жа Клавдия Ганчева – партия ГЕРБ, Иван Табаков, Иван Иванов-Реформаторски блок, Йордан Бойчев – Видеосат, фирма СТЕЛКОМП-Светослав Стоянов,Григор Минков – кмет на Долна Оряховица.

Много се надяваме, че и през тази година няма да спрем да работим по отстраняване на текущи ремонтни проблеми по сградата и всяка стотинка ще бъде вложена на точното място за да изглежда нашето читалище уютно, здраво и слънчево.

ИЗГОТВИЛ СЕКРЕТАР: Й. Тихчева
Каталог: images -> karta -> 2017
2017 -> Отчет за изразходените средства през 2016 Г. Закупуване на 2 шатри и 3 комплекта маси и пейки 674 лв
2017 -> Народно читалище “искра 1898 г.” село калейца, община троян
2017 -> Програма за дейността на читалището през 2017 Г. Основна цел
2017 -> Доклад за дейността на нч "христо смирненски 1935" пловдив през 2016 година
2017 -> Национална изложба конкурс "Трифон зарезан" февруари 2017, Сунгурларе. Международен конкурс на тема „С очите си видях бедата",април 2017, мон, София. Национален конкурс „Възкресение Христово", одк варна, април 2017
2017 -> Програма за дейността на Народно читалище "Светлина-1952"- с. Света Петка 2017 г. Основни приоритети
2017 -> Народно читалище"Христо Ботев"-1931г


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница