Оазис = азис ? Компаративно есеДата12.05.2017
Размер37.49 Kb.
#21204


ОАЗИС = АЗИС ?
Компаративно есе
Да се сравняват две фигури, стоящи от пръв поглед в двата полюса на националната ни култура, т.е. в центъра на плебейската чалга, и на върха на управленската пирамида в един държавен университет, т.е. на върха в академичната ни наука, е несъмнено риск за автора на подобно дръзко съпоставително есе. Като подреждащ съпоставката той трябва да има солидни морални доводи за да предприеме едно толкова радикално сродяване на житейската философия на една чалга-звезда, флиртуваща постоянно със сексуалната си принадлежност и на един ректор, спекулиращ постоянно с партийната си принадлежност. Само върху един довод се базира авторовото нравствено основание: безскруполните съпернически гаври в поп-фолка вече имат реален грозен аналог във високо интелектуалната аакадемична общност.

Изводите от това компаративно есе биха се обезценили, ако авторът се беше сетил само за възможното формално съизмерване между артистичния псевдоним на достатъчно известния наш поп-фолк певец – Азис, и агентурния псевдоним на явочника на комунистическата Държавна сигурност – Оазис, понастоящем, за жалост, ректор на ВТУ. ДС-псевдонимът на търновския професор е „по-богат” с едно „о”, защото естествено изобретателността на един ДС-офицер вербовчик не може да се сравнява с отривистото хрумване на едно волно момче от ромската махала.

Азис има ясен произход: амбициозно дете от бедно в началото на кариерата му ромско семейство. Семейството на ДС-агента Оазис е имигрантско, отдавна интегрирано в българската общност на тузарското село Арбанаси, но в имуществения ценз на фамилията / с най-фрапираща придобивка – вила-хотел, построена в мутренски стил/ има много бели полета. Както доскоро жълтата преса в РБ се губеше в догатки относно шикозната вила в Монте Карло, пред която се е снимал Азис. Дали е придобита от него и с какви средства? Така и в луксозните кръчми на Арбанаси често се повдига въпросът как един обикновен строителен техник /бащата на Оазис/ от Татово време изведнъж става собственик на луксозна вила и става пръв приятел на бизнесмена-кмет на Арбанаси. Дали е получил малко преди Промяната /1989/ парична помощ от ДС или добре натъпкано с едри банкноти куфарче от някой великотърновски БСП-мандарин?

Когато фолк-звездата Азис усети, че скандалният му чалга-имидж помръква той веднага мобилизира някой угодлив писач от жълтите издания, който му прави пространно интервю, в което обикновено „гвоздеят” е поредното „обръщане на резбата”, т.е. доскоро бях момче, но от скоро съм по-уютно в кожата на момиче. Когато на Общото събрание през май 2007 година професорът Оазис атакуваше ректорския пост той създаваше у повечето колеги видимост, че е ревностен привърженик на СДС, защото се изправи срещу конкурент БСП-професор, но влезе в предизборна, типично мафиозна, завера с трима хабилитирани преподаватели с известни сталинистки пристрастия.

Безспорно най-грозният акт на гражданска „смяна на резбата” е афиширането на комунистическия ДС-агент Оазис в продължение на 12 години като лидер на гражданската квота на симпатизантите на СДС в местния парламент на Велико Търново. Въпреки откровената ми антипатия към ширещата се „чалга-културата” в РБ едва ли нейната „икона” Азис би допуснал такъв гнусен морален пирует, какъвто и дългогодишните „жрици на любовта” на прочутия с порочната си слава парижки площад ”Пигал” не биха си позволили. Още по-срамно за Общинския координационен съвет на СДС в старата ни столица, с Председател бивш мой студент-българист, е, че в с е о щ е не се е дистанцирал с изрична декларация от ДС-агента,ь представял доскоро интересите на „сините” в Общинския съвет в града.

Не мога да коря ревностните фенове на Азис, че наистина го боготворят като водеща популярна фигура в българския поп-фолк. Въпрос на семейна среда, на увредено сериозно училищно възпитание, на всеобщ стаден ентусиазъм! Но категорично не мога да приема заслеплението на бъдещите вишисти във ВТУ, които приемат с жалко лековерие ефектните скайп-флиртове на доносника на ДС, когато той, бившето червено ченге, между поредицата „служебни екскурзии” в чужбина, заради „общото благо на ВТУ”, ги интоксикира с разрепостените ритми на „неговите” Битълс, Пинк Флойд и т.н. – типичната, унизяваща всеки здравомислещ индивид, демагогия на ДС-сътрудниците.

В жълтата преса на РБ често се експонират шумните кавги и зашеметяващите скандали на Азис с чалга-гърлите, които феновете на попкултурата у нас вече толерантно приемат като неизменна част от пиара на двете ефектно „разярени” страни. Азис след седмица често се появява прегърнат с някоя своя доскорошна „опонентка” на екрана в някое забавно телешоу. Комунистическият агент Оазис нескрито разгласява из доскоро авторитетния ВТУ управленческото си верую: „който не е с мен, той е против мен” – известен сталинистки /авторитарен/ лозунг.

От 43 години преподавам във ВТУ, но такъв смразяваш авторитарен произвол не помня. Яростта и отмъстителността на ДС-агента Оазис не е пиар, а смразяваща либералната академична общност негова заплашителна стратегия, особено след като атаман Анатолиевич /бащиното име на Оазис/ реши да покани за спонсор и Онорис кауза на ВТУ руския КГБ-президент Путин. Едно семейство, работещо във ВТУ, инициатор на протеста срещу приемането на Путин като гост във ВТУ е с последно предупреждение за „семейно уволнение”. Съпругът на една бивша зам-ректорка, неудобна за Оазис, заради постоянните му престъпни мафиозни сношавания, е също с последна предупредителна заповед за освобождаване.

Дописващият това есе, след йезуитска маневра на Оазис, проведена със слугинстващия състав на АС, е „принудително освободен”, но се радва на последния виц за ДС-агентите във ВТУ /Оазис, Олга, Методий, Благовест, Сибин и т.н./ : „Знаете ли, че от Новата учебна година Великотърновския университет излиза изпод шапката на проф. Игнатов и се подслонява под шапката на неуморния Цветан Цветанов!”

14 септември 2012 Доц. д – р Гено Генов

Каталог: 214 -> pub
pub -> Дс-стратегията за опростачване на нацията
pub -> Св. Св. Кирил и Методий
214 -> Подходи за постигане на конкурентни предимства от управлението на продажбите гл ас д-р Надежда Димова
pub -> Към студентите-българисти във фф на вту
pub -> Последният мохикан на дс във фф портрет на един незаконен наследник
pub -> До печатните и електронните медии в република българия велико търново д е к л а р а ц и я
pub -> Разплитането на дс-корсета във в т у след излизането на Решение №2-16/14. 06. 2012 г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница