Обещаха отмяна на лимита за масовите болестистраница1/14
Дата13.09.2017
Размер0.78 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
11.12.2015
Национални вестници


Обещаха отмяна на лимита за масовите болести


в. 24 часа Стр. 17

Няма да има лимит за основния пакет дейности, съобщи зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков.

Наредбата за разделяне на сегашния общ пакет медицински дейности, финансирани от здравната каса, на основен и допълнителен е пусната от МЗ към "Държавен вестник". Разделянето влиза в сила от 1 април 2016 г.

В основния попадат 198 клинични пътеки, а в допълнителния - 3. Едновременно в основния и допълнителния са други 122 пътеки, като конкретното решение ще зависи от състоянието на пациента. Основната разлика между двата пакета е, че за заболяванията в основния се осигурява болнично лечение веднага и без доплащане от пациента. За допълнителния ще има отложено лечение.

Предвиждат се и 4 клинични процедури, по които касата ще финансира интензивното лечение - със и без апаратно обдишване, неонатологичните грижи и хемодиализата.

Започва формирането на националната здравна карта на база областните карти, каза още д-р Шарков. Чрез нея ще се свиват болничните структури, които работят по договор с касата.Пускат още 5-валентни ваксини


в. 24 часа Стр. 17

Допълнителни количества от 5-валентната ваксина ще бъдат отпуснати за 5 области, съобщи здравното министерство. Причината са сигнали за дефицит.

Заради сигналите за недостиг ведомството предприело проверка в цялата страна. Тя показала, че в областите Ямбол, Стара Загора, София-област, Хасково и Благоевград има нужда от допълнителна доставка на 5-валентна ваксина.

Петвалентната ваксина, с която се изпълнява имунизационният календар, е дарение от Турция. Тя е на същия производител "Авентис Пастьор", който доставя ваксини и у нас чрез обществени поръчки. В последните търгове по Закона за обществените поръчки обаче не бе постигнато споразумение с нито един от производителите, представени у нас, и се стигна до дефицит на ваксини. Временно решение бе постигнато с доставката на ваксини от Турция през лятото.Вируси повалят с ларингит


Грип още не е изолиран, но болните от дихателни инфекции се увеличават

в. 24 часа Стр. 17

В момента има повишена заболеваемост от дихателни вирусни инфекции, които протичат с изменения в гласа, кашлица и ларингит, съобщиха семейни лекари.

През последната седмица не е изолиран грипен вирус в общо 6 изследвани проби, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Грипната вълна се очаква след Нова година, както става обичайно в последните години у нас.

Общата заболеваемост в страната обаче се покачва. За 7 дни тя е нараснала от 96 на 10 000 души на над 106 на 10 000. Видимо увеличение има в София, където в последната седмица боледуват повече от 1500 души на 10 000. Още повече са болните в Габрово, Русе, Сливен, Пазарджик.

Обичайно вирусните инфекции засягат главно децата, но сега са поразени основно хората в активна възраст - между 30 и 65 г., сочи епидемиологичната справка на НЦЗПБ.

Най-вероятно става дума за няколко сезонни вируса, които се разпространяват едновременно сред населението, обясниха общопрактикуващи лекари. Заболяванията започват с тежест в главата, липса на тонус, болки в ставите и мускулите и повишена температура.

Основното оплакване е свързано със сухота, дразнене и болки в гърлото, суха кашлица и промени в гласа след 3-4 дни. Той спада, става дрезгав, а при някои временно изчезва. Това са отличителните белези на ларингита - възпаление на лигавицата на гласните струни. Той може да бъде опасен при малки деца, заради което при първи симптоми като дрезгав глас трябва да се търси лекар.

Противодействието е с инхалации с физиологичен разтвор или билкови отвари от лайка, мащерка, риган. Трябва да се пият много билкови чайове - умерено топли, и вода.

Ако човек продължава да вдига температура повече от 3 дни, задължително трябва да се провери за бактериална инфекция. Най-често това е белег на бронхит или пневмония, за които се изисква правилно подбран антибиотик.

Високи дози витамин С, както и всекидневен прием на цинк, магнезий и селен имат укрепващо имунитета действие.


Проф. Асен Дудов, медицински директор на "Сити клиник - онкологичен център":

Онкоболни от Турция може да идват тук за лечение


В България се създава възможност за цялостна и авангардна терапия

Анна БОТИНОВА

в. 24 часа Стр. 18

- Проф. Дудов, на какво ниво е медицинската онкология у нас спрямо това в ЕС? Може ли да се твърди, че пациентът тук получава това, което би получил в Германия например?

- Като познания и терапевтични възможности медицинската онкология в България определено се доближава до най-високите европейски и световни стандарти. Разбира се, идват въпросите за диагностичните възможности, както и за някои видове лечение, свързани с необходимостта от най-съвременна апаратура. В този смисъл чисто медицинската онкология (химиотерапия) на солидните тумори е на много високо ниво, но досега имаше затруднения в оптималната диагностика и съпътстващото или последващото лъчево или нуклеарно лечение.

В Германия за кратко време и на едно място се извършва бърза и ефективна диагностика на злокачествените тумори. В кратки срокове пациентът се разглежда от онкологична комисия, която у нас се нарича туморен борд. След това се започва лечение с химиотерапия, лъчелечение или комбинация от двете. Това е огромно предимство, тъй като именно навременното лечение гарантира по-добри резултати. За да започне то обаче, е необходима перфектна навременна диагностика във всичките й аспекти. Това важи от обикновеното рентгеново изследване през компютърната томография, SPEKT/CT други сцинтиграфски изследвания, позитронно емисионна томография (РЕТ/СТ) и др.

- Какво липсва в организацията и терапевтичните ръководства у нас, за да сме на най-високо ниво?

- Терапевтичните ръководства по медицинска онкология или, както е прието да се наричат - фармако-терапевтични ръководства (ФТР), са изключителен успех в българската медицина._

Решението да има такива задължителни документи стандартизира грижата, както за раково болните в страната, така и за лечението в различните други специалности. Все още много специалности не са предали за разглеждане техните проекти на ФТР. Нашето ръководство е предадено и прието на Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП). Проектът беше изработен от Българското онкологично научно дружество (БОНД) на базата на т. нар. златни стандарти, приети от ESMO (Европейско общество по медицинска онкология) и ASCO (Американско общество за клинична онкология). Техните препоръки в работата бяха отчетени и в нашите ръководства, както и в проекта, който предадохме на НСЦРЛП. След работа в посочения съвет ръководството беше прието, след което беше публикувано на сайта на съвета и вече е задължителен елемент от лечението. В този смисъл, терапевтичното ръководство по медицинска онкология е най-съвременно и пълноценно. Към комисията ще се подават ежегодни актуализации.

- Защо при разписани отлични правила за лечение и регистрирани представители на основните фармакологични класове все още липсват достатъчно добри резултати?

- На първо място причина за това е разкъсването на диагностиката в различни лечебни заведения

И сега сме свидетели как на повечето места се разпращат пациенти на принципа: "Отиди там да ти проверят сърцето", "Направи скенер или РЕТ/СТ в тази или тази болница" и др. Това демотивира и болните, и персонала, води до хаотично движение на пациенти между различни лечебни заведения. Често интерпретацията е от персонал, който не е специализиран в онкологията и болният получава неадекватни, а понякога дори безумни съвети, с най-добри намерения. Неслучайно "диригентът" на диагностиката, лечението и проследяването на раковоболните в цивилизования свят е медицинският онколог (химиотерапевт). Тази смяна на ролите у нас за съжаление изиграва лоша шега и на пациенти, и на персонал. Докато няма ясни правила, които безпрекословно да се спазват, и затворен цикъл на лечение на едно място, винаги ще се привнася "шум в системата". Този шум обаче за някои може да бъде фатален поради разкъсването на метода.

Липсата на изучаване на медицинска онкология по време на обучението по медицина също изиграва безкрайно лоша шега! Много колеги завършват, след това специализират, но остават с недостатъчни познания или напълно липсващи такива. Те стават прекрасни специалисти в своята област, но срещата им с онкоболни често е свързана с не много ясни представи къде да бъдат насочени. Това обаче не е тяхна вина, а е дълбоко погрешната система на обучение по медицина у нас. В Европа и Северна Америка хората боледуват и загиват най-често по 2 причини - съдови болести (инфаркти, инсулти) и рак. За да не се изучава ракът като втора причина за смърт при човека, е явно, че има груби пропуски. Това е причината някои специалности да приемат, че могат да правят химиотерапия, което е толкова абсурдно, колкото и ако химиотерапевтите решат да оперират. Така че ние имаме добри терапевтични ръководства, но нямаме спазвана от всички ефективна доктрина. На повечето места липсва комплексност на диагностиката и лечението.- Предстои откриването на онкологичната част на "Сити клиник". Защо се заехте да я оглавите - какво повече има там?

- Преминаването ми на работа в "Сити клиник - Онкологичен център" беше едно голямо предизвикателство, каквото рядко съм имал. След 23 г. работа в бившия Столичен онкологичен диспансер и 5 г. в УМБАЛ "Царица Йоанна ИСУЛ" дойде предложението за работа в среда, напълно отговаряща на представите за най-съвременно онкологично лечение, диагностика и проследяване със супер модерни и невиждани досега в България възможности. Това ме ангажира така силно, защото всеки, който ме познава, знае, че основното в моя живот е модерното и с разбиране лечение в областта на медицинската онкология. В тази уникална болница от бъдещето пациентите могат да намерят целия набор от специфична диагностика, чрез която да се постигне пълен резултат на тяхното заболяване. Къде е разположен туморът, какви са неговите хистологични характеристики, какви са резултатите от неговата имунохистохимия, генетично изследване на туморите, изследвания на ниво метаболизъм чрез умело подбрани за конкретния болен изотопи, които в условията на РЕТ/СТ и някои други подобни методи дават уникална информация, която служи за по-нататъшното изграждане на диагностичен и лечебен алгоритъм, индивидуаллизиран и прецизиран за всеки конкретен пациент.

Възможностите за лъчелечение също са уникални. Те включват 3 най-съвременни линейни ускорителя, които имат не само най-добрия хардуер, но и уникален софтуер. Два от апаратите са с възможности за провеждане на стереотаксична радиохирургия, за която сега българи пътуват до страни от Западна Европа или Турция, тъй като такъв вид лъчева хирургия няма у нас. Ще могат бързо и ефективно, само за минути, да се извършват лъчеви операции на мозъчни първични тумори или метастази от други места; лъчеви операции на първични и метастатични тумори в белите дробове, панкреаса, черния дроб, лимфни възли в ретроперитонеума и редица други труднодостъпни места. Всичко това е изцяло ново за България и многократно увеличава шансовете за излекуване и дълготрайно удължаване на живота.

Уникална ще бъде и апаратурата за брахитерапия - приложение на локално лъчелечение при локализации като рак на маточната шийка, рак на простатата и, искам да подчертая - туморите на главата и шията, при които този метод не се прилага в страната. Това не само ще доведе до удължаване живота на много болни, но ще се избегнат провежданите досега хирургични интервенции, които осакатяват - например премахване на част или на целия език, слюнчени жлези, части от буза и др.

Комбинацията от лъчелечение с химиотерапия ще бъде една от водещите перспективи. Водещ ще бъде органосъхраняващият подход. Този метод, приложен например при рака на ректума (най-ниската част на дебелото черво), дава възможност за отлично лечебно повлияване и в повечето случаи спомага да не се извежда т.нар. изкуствен анус на коремната стена.

- Какво ще предложи медицинската онкология?

- Ще дава възможност за лечение с всички класически противотуморни лекарства и с биологична терапия, насочена към конкретни генетични характеристики (мишени). Ще се използват лекарствени продукти, които директно поразяват туморните клетки и това е т.нар. таргетна (мишенна) терапия. Тези мишени ще могат да се откриват и при нас, като за целта имаме най-модерна генетична лаборатория. Има и други уникални методи, с които болницата разполага, за да посочи точните лекарства за точния пациент и в точното време. Всичко е толкова издържано и на такова ниво, че представлява предизвикателство за всеки клиницист, който работи онкология. Разбира се, важни са и чисто битовите условия, които са в най високи стандарти за изграждане на лечебно заведение като те се преплитат с най-модерни медицински технологии. Болницата е проектирана от водещи компании в САЩ.- Може ли реално да намалее потокът пациенти към турските онкоклиники?

- Наличието на най-съвременни възможности за лечение рязко ще намали потока на пациенти от България към страните от Европа или Турция. Нещо повече - ние ще разполагаме с такава база, че е много вероятно да се случи дори обратното - пациенти от Европа или Турция, които да желаят да проведат лечението си у нас. Това е напълно възможно, защото пациентите в тези страни са добре информирани и в кратки срокове ще разберат къде има авангардно лечение. За съжаление, българите не са добре информирани за лечебните възможности в страната и чужбина. В тази връзка новата болница ще им предложи и пациентски център, в който ще се предоставя такава информация, за да може те да вземат решение в условията на безпристрастен информиран избор.
Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница