Областен фестивал „Наука за хуманност” (празник на физиката, Силистра, 13. 05. 2005г.)Дата25.11.2017
Размер36.77 Kb.
Областен фестивал „Наука за хуманност”

(празник на физиката, Силистра, 13. 05. 2005г.)
На 13 май 2005г. в силистренския Дом на учителя беше проведен Областен фестивал „Наука за хуманност”. Инициатор на изявата, своеобразен празник на физиката, която е заключителен етап от честването на Световната година на физиката и част от националния календар за участие в Европейската образователна програма „Наука на сцената 1”, е местният клон на Съюза на физиците в България. Празникът беше реализиран съвместно с Регионалния инспекторат по образованието и с финансовата подкрепа на Община Силистра. В организирането и провеждането му активно участие взеха, както членовете на СФБ-клон Силистра (учителите по физика от всички училища в областта), така и градската и областна администрация, ученици и техните родители, граждани. Съпричастни с този достоен финал на продължилите повече от месец мероприятия, посветени на тази природна наука, в учебните заведения от Областта, и гости на празника бяха кметът инж. Иво Андонов, зам.-кметът по образованието Светлана Великова, началникът на РИО на МОН Велико Георгиев, представители на общинският отдел „Образование”, директори на училища и извънучилищни звена. По специална покана на организаторите, празника удостоиха с присъствието си и действителните членове на БАН- акад. Матей Матеев (председател на СФБ) и акад. Александър Петров.

Празнично шествие оповести началото на Областния фестивал. Участниците в празника – учители по физика и приказно преоблечени ученици, предвождани от мажоретен състав преминаха от централния градски площад „Свобода” до Дома на учителя. Там за тях и официалните гости, врати отвориха физичната сцена и атрактивни щандове.

Официална част започна с авторския театрално-музикален спектакъл „Айнщайн и фотоефекта”, представен от възпитаници на ОУ „Иван Вазов”. Идейният замисъл и авторството за нетрадиционния начин (с помощта на стихове, музика и танци), по който беще представено явлението фотоелектричен ефект, са на г-жа Кудинка Цветкова, преподавател по физика в ОУ „Иван Вазов” и член на УС на СФБ-клон Силистра. Танцуващите ученици представиха чрез танц представиха творенията на великия физик, след което с цветни ленти беше изписана емблемата на Световната година на физиката. Празникът бе официално открит от г-н Марин Ботев, старши експерт в РИО на МОН и член на УС на СФБ. Приветствия поднесоха акад. Матеев - СФБ; г-н Велико Георгиев - РИО на МОН и от името на Петко Добрев, Областен управител; инж. Иво Андонов –Община Силистра; г-жа Росица Димова- Общински Отдел „Образование”; г-жа Светлана Великова – от името на г-н Добромир Гущеров, председател на Съюза на частните предприемачи, които подариха на Силистренския клон на СФБ цифров фотоапарат.

С разбираем интерес и внимание от присъстващите бяха приети изнесените публични лекции от акад. Матеев „Сто години след годината чудо на Айнщайн-1905-та” и от акад. Петров „Физика на меката материя”. През целия ден не стихна интереса на присъстващите към разнообразните сценичните изяви на младите последователи на Айнщайн. Възпитаниците на ЕГ „Пейо Яворов” представиха „Етюд за живота на Айнщайн”, „Песен посветена на физиката” и „Физиката в спорта”. „Танц по индийски мотиви” изпълниха ученици от ОУ „Отец Паисий”, а „Драматизация на индийски мит”-учениците от СОУ „Гагарин”. На сцената бяха показани и атрактивните фокусници от ОУ „Ц. Църковски”-с. Средище, „Анекдоти за известни физици” и „Песни за физиката”от СОУ-гр. Главиница, „Съд над инерцията” изпълнен от ученици на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, модно ревю на ученици от гр. Тутракан, както и литературно-музикалната композиция „Приказка за физиката”, в изпълнение на кръжочници от НАО „Галилео Галилей”. За приятната и запомняща се атмосфера допринесоха музикалните изпълнения на класическа китара от ПМГ „Климент Охридски”, танците „Пламък”, „Прилив от чувства”, „New generation” и демонстрацията „Физиката в музикалните инструменти” от възпитаници на СОУ „Никола Вапцаров”. В компютърно състезание „Богатството на физиката” отбори от осем училища от горен курс, премериха сили и провериха своите знания.

Паралелно с изявите на сцена, физиката присъстваше и във всяко кътче на фоайето на Дома на учителя. Посетителите на празника се насладиха на интересни и забавни щандове, където компетентни млади хора демонстрираха и обясняваха магията на тази природна наука, скрита в детските игачки, в саморъчно изработените макети, уреди и светлинни източници, във физични експерименти, компютърни програми и анимации. Особен интерес предизвика щандът с физични кръстословици, както и експонираните изложби от детски рисунки, физични постери, ретро уреди, учебници и помагала, фотографии на тема „Физиката в моето училище”, щандът „Астрономия за всеки” и гостуващата изложба от Националния политехнически музей „В света на звуците”.

Фестивалът, превърнал се в своеобразно пътешествие в света на физиката и астрономията завърши с традиционното българско хоро. В него и в предшестващите го инициативи, посветени на Световната година на физиката взеха участие повече от 350 деца от цялата Област и от всички училища в региона. Както заяви в своето приветствие председателят на СФБ акад. Матеев, Силистра стана „един център на физиката, в който с много ентусиазъм и радост младите бъдещи физици работят и творят в името на физиката”. С реализираето, както на фестивала „Наука за хуманност”, така и с участието ни в Международния проект „Физиката осветява света” и Европейската образователна програма „Наука на сцената 1” ние успяхме да превърнем Световната година на физиката в Силистренска година на физиката. До края на тази и през следващата учебна година продължават проявите, инициирани от местния клон на физиците с цел реализирането на нови идеи, които ще обогатят и доразвият представите на хората за цялостната роля на физиката в живота.

Марлена Любенова

Нели ИвановаМарин Ботев


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница