Обмяна на вещества, енергия и информацияДата30.10.2017
Размер13.81 Kb.
Обмяна на вещества, енергия и информация
Попълнете пропуските в текста като използвате думите и изразите в карето.

синтез, атоми, посредник, отделяне, процес, околната среда, превръщания, информация, вътрешна, , окисление, системи, генетична, молекули, клетки, външна, транспорт, окислително, отделяне, енергия, съчетани, необходима, присъединяване


ОБМЯНА НА ИНФОРМАЦИЯ


 1. Обмяна с ...........................– осъществява се чрез рецепторни ........................, получава се ........................... за физичните и химичните параметри на средата.
 1. Пренос на .............................. информация (ДНК) от едно поколение ...................... на следващото.ОБМЯНА НА ВЕЩЕСТВА И ЕНЕРГИЯ


 1. .......................... обмяна – обмяна на вещества и енергия между клетката и околната среда (.......................... през клетъчната мембрана). 1. .......................... обмяна – метаболизъм – биохимични ........................... на химични съединения в клетката.
 • Катаболизъм (дисимилация) – процеси на ........................... разграждане на органични съединения до прости органични...................... . Съпровождат се с ........................ на енергия – екзотермични процеси.
 • Анаболизъм (асимилация) – редукционни процеси на ...................... на органични съединения от прости органични молекули. За протичането им е необходима...................... – ендотермични процеси. • Окислително-редукционни процеси – в клетката процесите на окисление и редукция са......................... При процесите на ..................... се отделя енергия, която е ..................... за осъществяването на процесите на редукция. Молекула ....................... за пренасяне на енергия в метаболизма е аденозинтрифосфат (АТФ).
  • Окислението е процес на ..................... на електрони от веществата, които се окисляват. Отделянето на водородни атоми (дехидрогениране) е също .................... на окисление.
  • Редукция е процес на .................. на електрони към веществата, които се редуцират. Присъединяването на водородни ................. също е редукция.

Каталог: file.php -> 131 -> cytology
file.php -> Попълнете празните места с правилната форма за множествено число
file.php -> Virtual guide of south african's museums виртуален водач из южноафриканските музеи
file.php -> Задача за проучване по екипи. Класът, разделен на групи търси в Интернет информация за глобално престъпление
file.php -> Портфолио ооок 410,2
file.php -> Възстановяване на българската държава (1877-1878). Уредба на княжество българия
file.php -> Biodiversity in Africa
file.php -> Правила и условия за участие в конкурса на Toshiba


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница