Обн. Дв бр. 95 от 1 Декември 2009г



страница1/5
Дата15.10.2018
Размер194 Kb.
#87577
  1   2   3   4   5

МЕЖДУНАРОДНИ ПРАВИЛА ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ СБЛЪСКВАНЕ НА МОРЕ, 1972 Г. (ИЗМЕНЕНИ С ПОПРАВКИТЕ СЪГЛАСНО РЕЗОЛЮЦИЯ А.910 (22) ОТ 29 НОЕМВРИ 2001 Г., ВЛЯЗЛА В СИЛА ОТ 29 НОЕМВРИ 2003 Г., И РЕЗОЛЮЦИЯ А.1004 (25) ОТ 29 НОЕМВРИ 2007 Г., В СИЛА ОТ 1 ДЕКЕМВРИ 2009...


Издадени от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията
Обн. ДВ. бр.95 от 1 Декември 2009г.

ЧАСТ А ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ


Правило 1

Прилагане

(а) Тези правила се прилагат към всички кораби в открито море и във всички свързани с морето води, по които могат да плават морски кораби.

(b) Нищо в тези правила не трябва да пречи на прилагането на специални правила, установени от съответните власти, относно плаването в акваториите на рейдовете, пристанищата, реките, езерата или вътрешните водни пътища, които са съединени с откритото море и са плавателни за морски кораби. Такива специални правила трябва да бъдат, колкото е възможно, по-близки до тези правила.

(c) Нищо в тези правила не трябва да пречи на действието на всякакви специални правила, установени от правителството на всяка държава, по отношение на допълнителните стационарни или сигнални светлини, знаци или звукови сигнали за военни кораби и кораби, които плават в конвой, а също така по отношение на допълнителните стационарни или сигнални светлини или знаци за риболовните кораби, заети с риболов във флотилии. Тези допълнителни стационарни или сигнални светлини, знаци или звукови сигнали, доколкото е възможно, трябва да бъдат такива, че да не се приемат погрешно за някои от светлините, знаците или сигналите, установени от тази правила.

(d) За целите на тези правила Организацията (IMO) може да установява схеми за разделно движение.

(e) Когато съответно правителство определи, че кораб със специална конструкция или предназначение не може да изпълнява напълно изискванията на някое от тези правила по отношение на броя, разположението, далечината или сектора на видимост на светлините или знаците, както и на разположението и характеристиките на звукосигналните уредби, без това да пречи на специалното му предназначение, този кораб ще трябва да удовлетворява съответни други изисквания по отношение на броя, разположението, далечината или сектора на видимост на светлините или знаците, както и на разположението и характеристиките на звукосигналните уредби, каквито правителството реши, че съответстват най-много на тези правила по отношение на този кораб.

Правило 2

Отговорност

(a) Нищо в тези правила не освобождава кораба, собственика, капитана или неговия екипаж от отговорност за последствията, които може да възникнат в резултат на неизпълнението на тези правила или от небрежността при вземане на някаква предпазна мярка, спазването на която се изисква от установената морска практика или от особените обстоятелства при случая.

(b) При тълкуването и изпълнението на тези правила трябва да се обръща внимание на всички опасности за плаване и сблъскване, както и някои особени обстоятелства, включително и на особеностите на самите кораби, които може да предизвикат необходимост за отклонение от тези правила за избягване на непосредствена опасност.

Правило 3

Общи определения

В тези правила, освен ако по контекста не се изисква друго тълкуване:

(а) Думата "кораб" включва всякакви плавателни средства, включително неводоизместващи плавателни средства, WIG плавателни средства, хидросамолети, използвани или които могат да бъдат използвани като средства за придвижване по вода.

(b) Изразът "кораб с механичен двигател" означава всеки кораб, който се движи от механичен двигател.

(с) Изразът "ветроходен кораб" означава всеки кораб с платно, който не използва механичен двигател, ако има такъв.

(d) Изразът "кораб, зает с риболов" означава всеки кораб, който извършва риболов с мрежи, въдици, тралове или други риболовни уреди, които ограничават неговата маневреност, но не означава кораб, който извършва риболов с влачене на въдици или други риболовни уреди, които не ограничават маневреността на кораба.

(е) Думата "хидросамолет" означава всеки летящ апарат, способен да маневрира на вода.

(f) Изразът "кораб без управление" означава кораб, който поради някакви изключителни обстоятелства не е в състояние да маневрира съгласно изискванията на тези правила и поради това не е в състояние да отстъпи път на друг кораб.

(g) Изразът "кораб, ограничен в способността си да маневрира" означава кораб, който поради естеството на работата си е ограничен в способността си да маневрира съгласно изискванията на тези правила и поради това не е в състояние да отстъпи път на друг кораб.

Изразът "кораби, ограничени в способността си да маневрират" трябва да включва, без това да изчерпва понятието:

(I) кораб, зает с поставяне, обслужване или изваждане на навигационен знак, подводен кабел или тръбопровод;

(II) кораб, зает с драгажни, океанографски, хидрографски или подводни дейности;

(III) кораб на ход, зает с претоварване на хора, продукти или товари;

(IV) кораб, зает с осигуряване излитането или приемането на летателен апарат;

(V) кораб, зает с миночистачни дейности;

(VI) кораб, зает с такова влачене, което го лишава от възможността да се отклонява от своя курс.

(h) Изразът "кораб, ограничен от своето газене" означава кораб с механичен двигател, който поради своето газене по отношение на наличната дълбочина и широчина на водата по пътя е строго ограничен във възможността да се отклонява от курса, който следва.

(i) Изразът "на ход" означава, че корабът не е на котва, не е завързан за брега и не е заседнал.

(j) Думите "дължина" и "ширина" на кораб означават най-голямата му дължина и най-голямата му ширина.

(k) Корабите се считат във видимост един с друг само тогава, когато може да се наблюдават зрително.

(l) Изразът "ограничена видимост" означава всяко състояние на времето, при което видимостта е ограничена от мъгла, ситен ръмящ или проливен дъжд, снеговалеж, пясъчна буря или някаква друга подобна причина.

(m) Терминът "Wing-In-Ground (WIG) плавателно средство" означава транспортно средство за комбиниран транспорт, което в основния си режим на предвижване лети близо до повърхността чрез използване действието на повърхностния ефект.



Каталог: files -> documents
documents -> Наредба №36 от 30 ноември 2005 Г. За изискванията към козметичните продукти
documents -> Чл. С наредбата се определят условията и редът за осъществяване на дейностите с взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите
documents -> Закон за устройство на територията в сила от 31. 03. 2001 г
documents -> На 14 февруари съвпадат три празника
documents -> Наредба № рд-02-20-16 от 5 август 2011 Г. За планирането, изпълнението, контролирането и приемането на аерозаснемане и на резултатите от различни дистанционни методи за сканиране и интерпретиране на земната повърхност
documents -> Наредба № н-9 от 16 декември 2009 Г
documents -> Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия 16 ноември 2014 година


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница