Обръщение на българската библиотечно-информационна асоциацияДата15.08.2018
Размер155.5 Kb.


ОБРЪЩЕНИЕ

НА

БЪЛГАРСКАТА БИБЛИОТЕЧНО-ИНФОРМАЦИОННА АСОЦИАЦИЯ

Хоризонтите на Европа
Библиотеките са неразделна част от бъдещето на Европа. Днес, в дигиталната ера, повече от 65 хил. обществени библиотеки осигуряват на гражданите на Европейския съюз свободен достъп до човешкото знание. Над 100 млн. европейци ползват услугите и възможностите на обществените библиотеки за знания, образование, култура, информация и развлечение.
Хоризонтите на България
Сред основните приоритети в Националната програма за развитие България 2020 са: подобряване на достъпа и повишаване на качеството на образованието и обучението и качествените характеристики на работната сила; намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване; подкрепа на иновационните и инвестиционни дейности за повишаване на конкурентоспособността на икономиката; постигане на устойчиво интегрирано регионално развитие и използване на местния потенциал. Постигането на тези приоритети е немислимо без осигуряването на необходимата информация и знание, което е основната мисия на библиотеките. В страната ни функционира развита мрежа от над 4 500 обществени, научни и специални библиотеки с над 90 млн. книги и други информационни ресурси. Техният потенциал трябва да бъде развиван и обогатяван, за да се превърнат те в центрове за достъп до съвременна и актуална информация. Гражданите на България трябва да имат достъп до модерни библиотеки – един от най-важните елементи на образователната, културната и информационна инфраструктура.

Само и единствено знанието и информацията водят към развитието на икономиката, иновациите и науката в името на по-доброто качество на живота на хората.


Хоризонтите на библиотеките
Библиотеките разкриват хоризонти

за децата, учениците и младите хора, като ги въвеждат и приобщават трайно към света на книгите, стимулират тяхното развитие, предлагат благоприятна и подкрепяща среда за учене, забавление и игри. Те са безопасно място за занимания в свободното време. Библиотеките обогатяват общата им култура и допълват знанията, придобити в учебния процес. В библиотеките се създават така необходимите днес умения и навици за търсене, ползване и критична оценка на информацията.

за хората в активна възраст, като им предоставят възможности за учене през целия живот, за развитие на нови компетентности и поддържане на високи професионални стандарти; провеждат обучения в умения за търсене и намиране на работа; предоставят информация за решаването на ежедневните им проблеми, като здравна профилактика, финанси, законодателство, образование, култура, хоби; предлагат разнообразни културни програми.

за хората в неравностойно положение и възрастните хора, като организират безплатни обучения по информационна грамотност; съдействат за преодоляването на социалната и дигиталната изолация чрез свободен достъп до интернет и безвъзмездно предоставяне на информация в достъпен формат; предлагат благоприятна среда за общуване; приобщават хората в неравностойно положение към трудова дейност и активно участие в обществения живот.за гражданското общество, като утвърждават правото на свободен и равен достъп до информация и знания; създават подкрепяща социална среда за преодоляване на бедността и социалната изолация; стимулират активното гражданско участие в полза на значими обществени каузи; подпомагат съхраняването и развитието на местната културна идентичност.

Библиотеките имат нужда от подкрепата на обществото, която да осигурява хоризонти за тяхното успешно развитие и модернизиране.
За да отговорят на обществените потребности библиотеките в България се нуждаят от:


  • дългосрочна национална стратегия и гарантирано финансиране за нейното осъществяване;

  • съвременна правна рамка за тяхното развитие;

  • системно застъпничество за потребността от модерни библиотеки;

  • отстояване на правото на достъп до съвременни библиотечни услуги за всеки български гражданин;

  • силно чувство за отговорност и високи професионални стандарти, защитавани и прилагани от библиотечната общност.


Нека всеки гражданин да защити правото си на свободен достъп до знания и информация чрез библиотеките!
Нека законодателната, изпълнителната и местните власти изпълнят своите ангажименти към гражданите, като осигурят всички условия – съвременна нормативна база, адекватно финансиране и необходими ресурси за развитието на нашите библиотеки такива, каквито са нужни на хората!
Каталог: kampanii1
kampanii1 -> Библиотеките на 21-ви век: Предизвикателства и възможности Роберта Стивънс
kampanii1 -> Българска библиотечно-информационна асоциация национална кръгла маса „библиотеката – място за всеки, място за всички”
kampanii1 -> Библиотеките на 21-ви век: Предизвикателства и възможности Роберта Стивънс
kampanii1 -> Приветствие от г-жа Дебора Джейкъбс Официално откриване на Националната библиотечна седмица 11 май 2009 г., Гранд хотел „София”
kampanii1 -> Кабинет Тема Клас
kampanii1 -> Приветствие от г-жа Дебора Джейкъбс Официално откриване на Националната библиотечна седмица 11 май 2009 г., Гранд хотел „София”


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница