Обща информацияДата23.09.2017
Размер42.42 Kb.
#30824

Какво не знаем за Малта?

Обща информация: Република Малта е островна държава, разположена върху архипелаг в центъра на Средиземно море южно от Италия, източно от Тунис и северно от Либия. През 2004 г. страната става член на Европейския съюз. И по население, и по площ, Малта е най-малката страна-член на ЕС. Малтийският език е единственият семитски език, официален за европейска държава.

Население - 405 хил. жители. Гъстота - 1 249 жители на кв. км. Естествен прираст 7. Средна продължителност на живота - мъже - 75 г., жени - 80 г.

Етнически състав - малтийци - 95,3 %, англичани - 1.6 %, италианци - 0.8 %, други - 2.3 %.

Официален език - малтийски и английски.

Конфесионален състав - християни - 99.5 % (от тях католици - 98.1 %, протестанти - 1.9 %, други - 0.5 %. Извън страната живеят около 100 хил. малтийци, главно в Англия, Австралия, Канада. Градско население - 90 %.

Столица - Ла Валета . Най - голям град – Биркиркара.


Административно деление - 6 области и 68 общини.

Държавно устройство - парламентарна република. Парламентът е еднокамерен, състои се от 65 депутата, избирани за срок от 5 години. Начело стои президентът за целия мандат.
Парична единица - евро

Стопанство - Въпреки ограничените природни ресурси съвременна Малта се развива с високи темпове.Основни промишлени отрасли са електрониката, ремонт на кораби, хранително-вкусова промишленост.Корабоплаване, туризъм и търговията са най-важни за икономиката.Над 1 милион туристи посещават страната всяка година. Земеделието също е важно за Малта. Отглеждат се зърнени храни, зеленчуци, грозде, смокини, цветя, цитруси и фуражни култури.На о-в Гозо се отглеждат висококачествени лозя и различни плодове и зеленчуци.

Транспорт - шосета - 1.2 хил. км. Главно морско пристанище - Ла Лавета, международно летище - Лука.

Климат на Малта: Климатът на Малта е горещ, субтропичен средиземноморски. Зимният период продължава от декември до март. Дневните температури са около 15 – 16 °C. През този сезон падат основната част от валежите. Пролетта продължава само един месец – април. Тогава температурите са около 19 °C. Есента също е много кратка и подобно на пролетта

продължава един месец – ноември. Температурите са подобни на пролетните 19 – 20 °C. Най-дългият сезон в Малта е лятото. То е доста горещо и трае от началото май до края октомври. През цялото лято времето е отлично за плаж. Това е доста сух сезон, през който валежите са много оскъдни. Температурите са между 23 и 30 °C, но понякога достигат (и дори превишават) 40 °C под влияние на горещи въздушни маси, нахлуващи от Африка. Най-сухият месец е юли - обикновено през този месец няма нито един дъждовен ден. Като цяло юлските валежи са 0 мм, макар че са възможни и изключения.Икономиката на Малта. Малта е икономически развита страна с високо качество на живота и много добър жизнен стандарт. Брутният вътрешен продукт на глава от населението е около 20 000$, а средния доход на местните жители е около 25 000$ годишно. Икономиката на страната е всестранно развита, но все пак има някои отрасли, които носят основната част от доходите. На първо място е редно да споменем силно развитата туристическа индустрия. Малта е особено популярна туристическа дестинация сред британските туристи. Сериозни средства страната получава също и от филмовата индустрия. Множество високобюджетни филми се снимат в Малта, която поради красивите си пейзажи и старинна архитектура е особено атрактивна за тази цел и често се използва като декор. Освен туризма и филмовата индустрия има и други доходоносни отрасли, например производство на дрехи, на хранителни стоки, банково дело и финанси и други. Най-голямата пречка пред развитието на страната е бедната суровинна база, причинена от ограничената територия и многобройно население (Малта е една от най-пренаселените страни в Европа). Малта е в тесни икономически връзки със страните от Европейския съюз.

Tуризъм в Малта: Разходката по малтийските улички ще задоволи жаждата ви за култура. Това важи особенно за столицата Ла Валета, която е най-голямата  съкровищница за архитектурни забележителности на острова. Първото, което ще ви направи впечатление е, че повечето сгради са в жълтеникаво – бежови нюанси. Това е така, защото самите скали по островите са в същите цветове. Това прави малтийските улици да изглеждат още по слънчеви и приветливи. На много места по улиците ще видите червени телефонни кабинки, подобни на тези във Великобритания. И това не е случайност – до 21 септември 1964г. (тогава  получава независимост) Малта е част от Великобритания. Архитектурата притежава типична английска тежест и сериозност. И това съчетано със средиземноморския дух прави Малта неповторима. Както във Великобритания ще откриете червените, двуетажни автобуси, така в Малта ще видите жълтите, стари автобуси, които за малтийците са много повече от транспорт. Те са си цяла една традиция. Ако отидете в Малта не пропускайте да посетите и Англиканската Катедрала Сейнт Джон, завършена през 1844г. Това е един истински архитектурен шедйовър и несъмнено е една от най-красивите катедрали по цялото средиземноморие. На остров Малта ще разберете какво означава средиземноморски начин на живот. Малтийците обикновенно обядват обилно с плодове, зеленчуци и морски дарове. После си дават една дълга почивка , като целта е да избегнат най-горещата  част от деня. Улиците са най-оживени рано сутрин и в късния следобед, когато палещото слънце вече се спуска към хоризонта. Обикновено за туристите идеалният начин за приключване на деня е в посещение на някое от типично средиземноморските ресторантчета край брега на морето. 

Малта е единственият средиземноморски остров, на който културата и архитектурата играят по-голяма роля за развитието на туризма от природните дадености. За сравнение другите острови в най-посещаваният туристически регион привличат много повече благодарение на великолепния си климат и прекрасни плажове. Малта е населена от около 3500 години преди новата ера. Данни за човешко присъствие по тези земи има още от неолита. През своята история островите са били винаги апетитна хапка за великите държави и империи, тъй като се намират там, където Средиземно море се разделя мислено на две части – източна и западна. Островите са били част от Римската империя, Османската империя и Великобритания.Подходящо облекло: От началото на май до края на октомври летните дрехи са напълно адекватни. През този период времето е доста топло и подходящо за отворени обувки, сандали и чехли. Незабравяйте и бански – най-вероятно ще ви бъдат необходими. Ако пътувате към Малта през ноември, трябва да си носите и някоя лека връха дреха – например дънково яке или анорак. Имайте предвид, че през ноември температурите през деня са между 18 и 22°C, така че не прекалявайте с дрехите. През декември, януари, февруари и март си носете тънко яке и дрехи с дълъг ръкав.

Гр. София, ул.Янтра 13, тел: 02 490 24 94 / 0898 63 71 71, email: info@abax.bg, www.agentite.com

Каталог: wp-content -> uploads -> 2011
2011 -> Евгений Гиндев световната конспирация
2011 -> Наредба №36 от 30 ноември 2005 Г. За изискванията към козметичните продукти
2011 -> Наредба №36 от 30 ноември 2005 Г. За изискванията към козметичните продукти
2011 -> За минималния и максималния бал по паралелки в рио област софия-град
2011 -> 130 годишнината на ввму “Н. Й. Вапцаров” разкрива новите предизвикателства и перспективи в развитието на флагмана на морското образование
2011 -> Съюз на математиците в българия – секция бургас пробен изпит по математика за 7 клас – март, 2011
2011 -> Член на Приятели на Земята Интернешънъл
2011 -> Права и задължения на учениците
2011 -> В съответствие с ангажиментите в рамките на фаза 1 от мониторинга за изпълнение на задълженията по Конвенцията и Препоръката, през 2000 г
2011 -> Разграничение на трафика на хора от сродни престъпни дейности д-р Ива Пушкарова


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница