Обща информация за заболяванетоДата03.02.2017
Размер66.25 Kb.
#14111
ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕТО

Shiga токсин-продуциращите щамове E. coli (STEC) са с потенциал да предизвикват тежки чревни и системни заболявания при хората. Пълният серотип обикновено се дефинира като се определят и двата О и Н антигени. Съществуват около 200 различни коли E. coli O серотипове, които продуцират Shiga токсин, от които над 100 са свързани с болести при човека. Два са основните Shiga токсин типове (Stxl и Stx2), които са свързани с щамове, причиняващи заболявания у хората. Докато щам O157: H7, се счита за клинично най-важен, проучванията сочат, че до 50% от инфекциите STEC са причинени от не О157 серотипове. STEC са от особена важност за общественото здраве поради възможността за възникване на огнища и има потенциален риск от сериозни усложнения. Хемолитичен уремичен синдром (HUS) се счита за най-честата причина за остра бъбречна недостатъчност при деца в Европейския регион. Клиничното състояние на не О157 инфекции STEC може да варира. Те могат да бъдат толкова вирулентни като O157: H7 инфекции.

Заразяването със STEC инфекция става главно чрез заразена храна или вода и контакт с животни. Възможно е и чрез близки битови контакти (семейство, детски градини, старчески домове и др.). Като предполагаеми източници са голямо разнообразие от храни, които преди това са били замърсени в огнищата, включително и необработени (непастьоризирано) сурово мляко и сирене, недостатъчно топлинно обработено говеждо, разнообразие от пресни продукти (например, зеле, спанак, марули) и т.н. Наскоро е открито огнище на STEC O157 инфекции в Канада и САЩ свързано с орехи, като по този начин нови източници продължават да бъдат идентифицирани. Различни видове животни, в частност едър рогат добитък и други преживни животни, могат да бъдат здрави носители на човешки патогенен STEC, която може да бъде пренесена на хората чрез фекално замърсяване.

Инфектиращата доза е много ниска. Инкубационният период е от 3 до 8 дни. Типичната инфекция със STEC е остър гастроентерит, често придружен с леко повишена температура и понякога повръщане и кървава диария. В повечето случаи инфекциите STEC са леки и самоограничаващи се и повечето хора се възстановяват в рамките на 5-7 дни. Около 15% от децата с диагноза STEC O157 инфекция развиват тежки усложнения на Хемолитичен уремичен синдром (HUS), като този процент е много по-нисък сред възрастните. Това съотношение в огнища на не О157 огнища, не е добре документирано. Тежестта на диарията, причинена от STEC се определя от няколко фактора: серотипа Е. коли, типа на произведените Shiga-токсини, вирулентността на бактериите и други характеристики. Възрастта на пациента и инфектиращата доза също играят важна роля. Деца на възраст под 5 години са с повишен риск от развитие на клинично заболяване при заразяване, а бебетата са изложени на повишен риск от смърт от обезводняване и септицемия.

Значение за клиничната форма на болестта при хора, причинена от не О 157 STEC инфекции не е достатъчно изяснено.

Лечението на инфекции от STEC се основава главно на рехидратация, а антибиотично лечение е противопоказано, тъй като често може да активира освобождаване на Shiga-токсин и да предизвика клинично влошаване с потенциално развитие на HUS.

STEC инфекциите при хората са под контрола на епидемиологичния надзор в ЕС и през 2009 г. там са били съобщени 3 573 случая, от които около половината са били причинени от STEC O157: H7 серотип.

От 2008 г., осем случая на STEC O104 са докладвани в ЕС, от Австрия (един случай през 2010 г.), Белгия (два случая през 2008 г.), Дания (един случай през 2008 г.), Норвегия (три през 2009 г.) и Швеция (един случай през 2010 г.), три от тези случаи са били внесени. Освен това между 2004 и 2009, Австрия и Германия са отчели положителна проба на STEC O104 в храната или животните. Въпреки това, такива огнища на STEC 0104: H4 се съобщават рядко в световен мащаб.


ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ
На 22 май 2011 г. Германия съобщава за значително увеличение на броя на пациенти с HUS и кървава диария, причинени от STEC. На 24 май започва спешно проучване чрез програма Epis.

На 27 май от Германия са предоставени доклади за 276 случаи на HUS регистрирани за периода 25 – 27 април. Докато HUS случаи се наблюдават обичайно при деца под 5-годишна възраст, в това проучване, 87% са възрастни хора, с ясен превес на жените (68%). Докладвани са и случаи при деца в училищна възраст. Двама души с HUS са починали. Продължава регистрирането на нови случаи.

Лабораторните резултати от пробите, взети от пациенти, са установили щам STEC, серотип O104: H4 (Stx2-позитивни, еае-отрицателни). Немско проучване показва, че еае-отрицателни щамове STEC обикновено засягат повече възрастни, отколкото деца. Два щама, изолирани от пациенти от Хесен и Бремерхафен, показаха висока резистентност на трето поколение цефалоспорини (ESBL) и резистентност на триметоприм / sulfonamid и тетрациклини.

В повечето случаи те са от или имат данни за пътуване до Северна Германия (най-вече Хамбург, Северна Долна Саксония, Шлезвиг-Холщайн). Случаи с епидемична връзка помежду си са докладвани от Хесен и се свързват с кетъринг компания, която обслужва кафенета. Това най-вероятно представляват сателитни огнища.

Източникът на заразата все още не е потвърден и проучванията още са в ход. Немските здравни инспектори подозират, че огнище на носителя е контаминирана храна, въз основа на епидемиологичните данни (например възраст и географско разпределение) от случаите. Текущи разследванията са насочени към сурови зеленчуци. Предварителните резултати на случай-контрола проучване (с 25 потвърдени случая и 96 контроли), проведено от института Роберт Кох (RKI), както и здравните власти в Хамбург показват значима връзка между болестта и консумация на сурови домати, пресни краставици и зелена салата. Като се има предвид, че се появяват нови огнища със случаи с много тежко протичане на болестта, RKI и Федералния институт за оценка на риска (BFR) препоръчват на хората в Германия, да се въздържат от употреба на суровини домати, пресни краставици и листни салати, особено в северната част на страната, до второ нареждане. Стандартните правила за хигиена на храните остават в сила.

На 26 май в Хамбург, органите по здравеопазване и защитата на потребителите са изолирали STEC от две проби от краставици с произход от Испания. Германските и испанските власти са в контакт за по-нататъшно разследване на ситуацията.

Чрез Epis, 10 държави-членки (Австрия, Чешката република, Финландия, Франция, Унгария, Ирландия, Италия, Норвегия, Полша и Словения) потвърдиха, че не намират някакво необичайно увеличаване на STEC случаите, в последните седмици.

Швеция съобщи 10 случая на HUS, всички от които са пътували до северната част на Германия между 5 и 15 май. Общо осем от 10-те случаи с HUS са лабораторно потвърдени, нон О157 и / или STX 2-положителни и / или еае-негативни. Един от най- изолираните щамове е STEC O104.

Други държави-членки също докладваха за случаи на HUS: Обединеното кралство (2), Дания (3) и Холандия (1). Един от случаите от Обединеното кралство е потвърдено, STEC O104. И двата случая от Обединеното кралство са немски граждани. От Датските случаи на HUS са изолирани щам STEC, които са еае -отрицателни и Stx1/Stx2-положителни. Един от датски случаи е немски гражданин, и двата случая са пътували до Германия. При Холандският случай се съобщава посещение в Хамбург на 15 май, три дни преди началото на заболяването.
ОЦЕНКА НА ECDC ЗА ОПАСНОСТТА ЗА ЕС
С най-голямо значение е огнището на STEC докладвано от Германия, като се има предвид големината му: 276 HUS случаи и два смъртни случая от HUS съобщени само за няколко седмици. По-голямата част от докладваните случаи са на възрастни жени. Обикновено около 15% от децата с инфекция STEC протичат с HUS, като този дял е много по-нисък сред възрастните. Още 15 HUS случаи бяха установени и в чужбина: в Обединеното кралство, Дания, Швеция и Холандия. Всички тези случаи са свързани с пътувания в Северна Германия. Точният размер на огнището може да се установи през следващите седмици.

Изолираните STEC O104: H4 са много редки. Преди изолиране на настоящото огнище, в литературата е документиран само един случай и той е на жена в Корея през 2005 година.

Проучването случай-контрола в Хамбург разкри, че суровите домати, пресни краставици и листни салати най-вероятно са източник на инфекция. Взети проби от пресни краставици в Хамбург са положителни за STEC, но точното време и място на замърсяването им не е уточнено.

Не е ясно дали резултатите от Хамбург могат да бъдат екстраполирани за цяла Германия. Освен това все още не може да се изключат и други храни като източник на инфекцията. Първоначалният източник на инфекцията остава да бъде потвърден.

В момента няма индикации, че източник на инфекцията е разпространен извън Германия. Разпространението на инфекцията извън границите на Германия изисква повишаване на информираността на здравните работници в Европа, с цел бързо идентифициране на потенциални случаи свързани с немското огнище. В частност, пациентите с кървава диария и данни за пътуване до Северна Германия трябва да се разглеждат като възможни случаи, свързани с тази епидемия.
ЗАКЛЮЧЕНИЯ
Към днешна дата, това огнище на STEC е едно от най-големите описани огнища на STEC / HUS в световен мащаб и най-голямото докладвано в Германия, с много нетипично разпределение на случаите по възраст и пол.

Съобщаването на висок брой нови случаи на HUS или съмнение за HUS, както и регистрирането на ентероколити с кървава диария, предполага че източникът на инфекция все още е активен.

В момента все още няма доказателства, че потенциално замърсени хранителни продукти са разпространени извън Германия. Основните текущи разследвания в страната, имат за цел откриване на източника на инфекция и са от решаващо значение за по-нататъшно определяне на обхвата и значимостта на този риск.

Бърза идентификация на потенциални случаи, свързани с тази епидемия, в Германия или сред лица, които са пътували до Германия, от средата на април до началото на май, е от съществено значение за предотвратяване на развитието на тежки заболявания. За предпазване от вторична експозиция на излагане от човек на човек, е важно да се повиши вниманието върху персоналната лична хигиена.

ECDC продължава да наблюдава отблизо тази епидемия, в сътрудничество с държавите-членки, Европейските органи за безопасност на храните (EFSA), Европейската комисия и Световната здравна организация (СЗО).

РЗИ – МонтанаОтдел „Противоепидемичен контрол”
Каталог: documents
documents -> Български футболен съюз п р а в и л н и к за статута на футболистите
documents -> Изготвяне на Технически инвестиционен проект и извършване на строително-ремонтни работи /инженеринг/ на стадион “Плевен”
documents -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
documents -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия
documents -> Издадени решения за преценяване на необходимостта от овос в риосв гр. Шумен през 2007 г
documents -> За сведение на родителите, които ще заплащат таксите по банков път цдг” Червената шапчица”
documents -> Стъпки за проверка в регистър гаранции 2016г. Начална страница на сайта на ауер електронни услуги
documents -> Общи въпроси и отговори, свързани с държавните/минималните помощи Какво е „държавна помощ”


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница