„Обща кауза”1Дата02.01.2018
Размер29.88 Kb.
До г-н Бойко Борисов

Министър председател на

Република България

Уважаеми г-н Борисов,

Обръщаме се към Вас от името на десетки НПО, синдикати и политически партии, обединени от националната кампания „Обща кауза”1. Коалицията от организации, в края на миналата година, излъчи Инициативна група, която подготвя стартирането на процедура за Национален референдум ЗА ОТМЯНА НА СДЕЛКИТЕ С ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ ИМОТИ, СКЛЮЧЕНИ В ПРОТИВОРЕЧИЕ С ИНТЕРЕСИТЕ НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩЕСТВОТО.

Ние приветстваме категоричната позиция, която Вие заехте по отношение извършените безобразия от предходните правителства, които практически подариха държавна собственост на частни лица и с това дълбоко накърниха обществения интерес. Едновременно с това ние сме силно обезспокоени от следното:  1. Забраната за промяна на предназначението на земеделските земи, придобити след заменки, която наложи Парламентът на Република България, е необходима, но недостатъчна и чисто временна мярка. Обещанието, че след изтичането на срока на мораториума забраната ще влезе в закон, също не дава необходимата сигурност. Добре известно е, че в България закони се променят тихомълком, буквално за дни, особено ако зад това стоят съответни интереси. Единствено възстановяването на заменените земи и гори в качеството им на държавна собственост, може да даде сигурност, че след известно време следващите управляващи няма да ни обясняват как не са могли да спрат застрояването на тези земи.

  2. Опитите да бъдат обявени заменките за престъпления са разбираеми от морална гледна точка и се подкрепят от населението. Въпреки че са правени въз основа на действащото законодателство, замените са в разрез с член 18 ал. 6 от Конституцията. Обемът на явлението продължава да бъде недостатъчно осветлен,както от българския Парламент, така и от Правителството и националните медии. Искаме да Ви напомним, че само в района на черноморското крайбрежие минимум 72 хил. дка държавни земи и гори са станали собственост през последните 6 години на частни лица и съмнителни търговски дружества и овшорки, като директните загуби (разликата в пазарните цени на заменените и придобити територии) надвишава 6 млрд. лв. В някои територии, като например, комплекса Камчийски пясъци са заменени земи, придобити за 13 ст. кв. м., по-късно част от тези земи са обявени за продажба за 160 евро на кв. м. През изтеклите години неколкократно сме сезирали Прокуратурата и ДАНС, като сме изпратили цялата подробна информация до ДАНС и то за десетки гигантски замени на близки до миналото правителство олигарси.

  3. Общото наше мнение е, че не бива да се чака инициативата да бъде в Европейската комисия, когато на всички е ясно, че това за което комисията претендира е само малка част от проблема. Докато текат горепосочените процедури е много вероятно Европейската комисия да прецени, че това просто е опит на българската страна да отложи решаването на проблема и да наложи санкции на страната ни.

Уважаеми г-н Борисов,

единственият изход от създалата се ситуация е спешно приемане на законопроект, с който направените замени, а те са значително повече от визираните от Европейската комисия, да бъдат обявени за нищожни. Твърденията, че такъв закон е противоконституционен не отговарят на истината. Ние имаме подготвен проект за такъв и Ви го предоставяме. В него освен обяваването за нищожни на посочените сделки, се дава възможност на граждански организации, регистрирани по съответния ред, да бъдат страна по съдебни искове срещу сделки с държавни и общински имоти, които са сключени при явно неизгодни условия. Очевидно е, че недопускането на гражданските структури до контрола върху сделките с държавно и общинско имущество доведе до тази степен на корупция, която силно злепоставя името на страната ни пред европейските институции.

В заключение, молим за среща с Вас, на която лично да изложим аргументи в подкрепа на предлагания законопроект.

Членове на Инициативната група за Национален референдум:

Александър Каракачанов

Васил Бенчев

Георги Близнашки

Димитър Манолов

Игнат Раденков

Минчо Христов

Николай Петев

Стефчо Стоянов

Христо Николов1 На 19 ноември 2008 г., 20 български НПО, синдикати и политически партии, в присъствието на български депутати и депутати от Европейския парламент, учредиха Националната кампания „Обща кауза” с единствена цел – Възстановяване на загубените държавни територии в следствие на процедурите по замени на земи и гори в ущърб на обществен интерес.

Каталог: upload -> documents -> 2010
documents -> Българско дружество за защита на птиците
documents -> Д-р Росен Цонев, н с. Чавдар Гусев Описание на целите на изследването и използваната методика
2010 -> Доклад по проект Картиране на находища и оценка на популацията на редки защитени видове птици
documents -> Май 2007 съдебното дело срещу природен парк странджа
documents -> Preliminary contract for establishment of right of building and provision of building services
2010 -> Заповед № рд-751 от 16 август 2010 г
2010 -> Уважаема Госпожо Караджова, Обръщаме се към Вас като обикновен гражданин на основание чл. 83 от апк и чл. 9, ал. 3 на Конвенцията за достъпа до информация с жалба по административен път срещу решение
2010 -> Неделя, 28 февруари, от 12 до 15 часа пред храм-паметника „Св. Александър Невски” българия свободна от гмо


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница