Община габрово приложение 3 информацияДата23.05.2018
Размер32.48 Kb.
#69383ОБЩИНА

ГАБРОВОПриложение 3


ИНФОРМАЦИЯ

ЗА ИНИЦИАТИВАТА «ПРИЕМИ МЕ НА СЕЛО»
Българските села са богатство - богатство от знания, но и богатство на духа. В тях се съхраняват обичаите, традициите и ценностите на нашия народ. Но селата от ден на ден се обезлюдяват все повече и биват заличавани от картата на страната. Младите хора постепенно се отдалечават от своите корени и губят връзка със селото и природата. Наблюдава се тенденция на отдалечаване от традициите и обичаите, които нашият народ има. Селата се превръщат в модерна екзотика, в която постепенно се губи автентичният дух, а традициите и обичаите на нашите баби и дядовци ще останат описани само в учебниците или ще продължат да съществуват в някакъв нов „модерен вариант”. А това, казано в духа на фейсбук, „вече не ми харесва”.

Това е част от есето на Вероника Йосифова - автор на идеята за създаване на Мрежа от Приемни села в България. Села, в които възрастни хора приемат младежи от града, с цел съхраняване на българщината и предаване на българските традиции, обичаи и ценности. Своята концепция авторката описва в национален конкурс „Моите идеи за България” през 2012 г.

През 2013 г. идеята бе припозната, методически разработена, финансирана и реализирана от Община Габрово в село Новаковци. Разработен бе модел на Приемно село в България, в което млади хора от града /„внучета назаем”/ имаха възможността да се живеят при баби и дядовци „под наем” и да се включат активно в селския живот.

През 2014 г. и 2015 г. инициативата „Приеми ме на село” бе разширена с «Приеми ме на село» - Джуниър и бе поставено началото на създаване на мрежа от Приемни села в България.


Реализирането на идеята за Приемни села в България насърчава общуването, обмяната на опит, опознаването между поколенията и стимулира толерантността, разбирателството, взаимодействието и диалога между тях. И не на последно място - тази инициатива спомага за възпитание на младите хора в труд и уважение към труда.
Инициативата „Приеми ме на село” е изцяло насочена към разширяване на достъпа на децата и младите хора до българското културното наследство – фолклор, народни традиции, занаяти и обичаи. Дейностите, които се реализират в рамките на инициативата са в три основни направления:
Кулинарно наследство:

  • Приготвяне на традиционни домашни специалитети и запознаване с целия цикъл дейности, свързани с определеното ястие. Например: Дърпана баница – усвояване на умения, свързани с доене на кози, приготвяне на домашно сирене, биене на домашно масло, замесване на тесто и т.н.

  • Приготвянето на обредни хлябове;

  • Записване на автентични народни рецепти;

Фолклорни Традиции

  • Изучаване на народни песни и хора;

  • Изучаване и възстановка на местни обичаи и традиции;

  • работа на терен - изследване, проучване и документиране нс интересни факти, свързани с местния бит, традиции и обичаи.

Традиционни занаяти - Изучаване на традиционни занаяти – плетачество, предачество, тъкачество, плетене на кошници, изработване на сувенири от природни материали, ковачество и др.

Селски бит – запознаване и усвояване на традиционните домашни дейности, запазени и до днес в селския бит - косене на трева, прекопаване на лозе, бране на царевицата, вадене на картофи, водене на добитъка на паша, доене на животни, носене на вода с менци, цепене на дърва за огрев, приготвяне на зимнина и пр.
Чрез реализирането на «Приеми ме на село» младежите и децата - участници успяха да се докоснат до същината на най-ценните и изконно български добродетели – трудолюбие, гостоприемство, любов към земята и уважение между хората. Това ни дава основание да вярваме, че има смисъл тази инициатива да достигне до повече хора и вярваме, че сме намерили едно от възможните решения на съвременните проблеми, свързани с бездуховността, с отдалечаването на младите от земята, от нашето културно наследство, традициите, обичаите и всички онези неща, които ни карат да се гордеем, че сме българи.

Община Габрово финансира и създаването на два филма за инициативата:

„Приеми ме на село” – през 2013 г. : http://www.youtube.com/watch?v=T4c0sTBfMiA
и „Приеми ме на село – там, където ябълките светят” – през 2014 г.: https://www.facebook.com/Priemimenaselo/videos/vb.1471311303112012/1514737632102712/?type=2&theater

Повече за инициативата «Приеми ме на село» може да прочетете на страницата на инициативата във Фейсбук: https://www.facebook.com/Priemimenaselo


Габрово, 5300, пл.Възраждане 3, тел: 066 818 400, факс: 066 809 371, www.gabrovo.bgКаталог: files -> files
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см
files -> „Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения, която се състоя на 24 септември 2009 г в София
files -> В сила oт 16. 03. 2011 Разяснение на нап здравни Вноски при Неплатен Отпуск ззо
files -> В сила oт 23. 05. 2008 Указание нои прилагане на ксо и нпос ксо
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България
files -> Георги Димитров – Kreston BulMar
files -> В сила oт 13. 05. 2005 Писмо мтсп обезщетение Неизползван Отпуск кт


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница