Общината изпълнява проект с Община Лудза, Латвия Октомври 2009 гДата26.11.2018
Размер1.03 Mb.

Общината изпълнява проект с Община Лудза, Латвия - Октомври 2009 г.


Общините Свищов и Лудза започнаха изпълнението на съвместен българо-латвийски проект за интегриране на деца със специални образователни потребности към общообразователния процес. От българска страна партньори по проекта са общинският отдел "Образование и култура", Санаториалната детска градина в Свищов и СНЦ "Детско сърце", в което членуват родители на деца със специални потребности и екипа на Дневния център за деца с увреждания, а от латвийска страна - Община Лудза, две детски градини, едната от които специализирана за деца с увреждания и младежки център за работата с такива деца.

Проектът, който се реализира по инициатива на Община Свищов, се финансира от програма "Коменски" с 50 000 евро.


Изпълнението на проектните дейности, които ще продължат две години, стартира с посещение на 12-членна делегация от Община Лудза в Свищов от 24 до 27 септември 2009 г. Групата бе водена от заместник-председателя на Общинския съвет на Лудза Алина Генделе и Светлана Римша, ръководител на проекта от латвийска страна.

На среща в Бизнес центъра партньорите по проекта от Свищов и Лудза обсъдиха специфичните цели, задачи и дейности, които всяка една от организациите участници, трябва да изпълни.

Групата от Община Лудза посети Дневния център за деца с увреждания и Санаториалната градина в Свищов и се срещна с ресурсни учители, работещи с деца със специални образователни потребности в СОУ "Николай Катранов" и СОУ "Димитър Благоев".

В рамките на проекта са предвидени работни срещи между партньорите, семинари и международна конференция, които ще се провеждат заедно и поотделно в двете държави. Ще бъде издаден и сборник с добри практики, свързани с успешната интеграция на деца със специални потребности към образователния процес. Планирани са също изложби с творби, които децата от двата града ще изработват в рамките на проекта. Следващата работна среща по проекта ще е в Лудза през месец май 2010 г.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница