Оцветяването в жълто означава смяна на слайдДата22.12.2018
Размер30 Kb.
#109367
Папагалът Пъркиоцветяването в жълто означава смяна на слайд
Живяла някога стара дама, която си имала папагал. Тази дама била християнка и никога не казвала груби думи. Затова нейният папагал можел да говори само прилични, учтиви думи.
Старата жена обичала папагала си и всеки ден полагала много грижи за пъстроцветния красавец, за да има той достатъчно вода и семенца, а и нещо, което да си дъвчи с клюна си. А когато денят бил топличък, тя изнасяла клетката му на слънце.
- Бог те обича! Бог те обича! – говорела му тя, а папагалът слушал.

- Бог те обича! Бог те обича! – повтарял след това той.- Ако всичко друго забравиш – казвала му жената, - никога не забравяй да казваш Бог те обича!
Но един ден старата дама починала и дали папагалът на съседа отляво.

  • Аз ще взема глупавата птица – казал мъжът- въпреки че нямам нужда от още едно досадно нещо в живота си.


Мъжът не бил християнин, и когато папагалът заживял с него много скоро се научил да казва груби думи. Но мъжът не обръщал внимание, защото той от малък си говорил по този начин.
Но от време на време, папагалът казвал „Хвалете Господа!” и това ядосвало стария мъж.

  • Не искам да казваш това – викал той. – Никога повече не го казвай!


Папагалът се натъжавал. Когато казвал тези думи на старата дама, тя винаги се усмихвала и му обръщала внимание. Решил, че за да не ядосва новия си господар, най-добре било да говори груби думи, защото те не му правили впечатление.
И постепенно започнал да забравя добрите, християнски думи, но винаги си спомнял какво му казала старата дама: „Ако всичко друго забравиш, никога не забравяй да казваш Бог те обича!” Затова папагалът често пъти казвал: Бог те обича!


  • Престани да казваш това! – викал мъжът. – Ако още веднъж го кажеш, ще те сложа в килера!

  • Бог те обича! – повтарял папагалът.

  • Сега вече прекали, ще си го получиш! – и мъжът взел клетката и я занесъл в една тъмна и студена стая.


Папагалът стоял там гладен и измръзнал, и дълго време не виждал слънчевата светлина. Но си спомнял думите на старата дама: „Ако всичко друго забравиш, никога не забравяй да казваш Бог те обича!” Затова продължавал да повтаря: Бог те обича!
В другата част на къщата старият мъж се опитвал да забрави, че изобщо съществува папагал. Излязал да напазарува, нахранил се, погледал телевизия, а вечерта си легнал в топлото легло. Но цяла нощ чувал гласът на папагала през стените: Бог те обича! Бог те обича!
И въпреки, че не искал да мисли за Бог, си спомнил времето, когато бил малко момче. Как няколко пъти ходил на детско библейско училище и там чул историята как Исус, Божият Син, дошъл на земята, за да спаси грешните хора.
Спомнил си, че Библията говори за това, че човек е грешен и лошите му постъпки го отделят от Бога. И единственият начин да се върнеш при Него, е като вярваш в Исус. Тогава изведнъж мъжът осъзнал, че се нуждае от любовта на Бога.

  • Какво направих аз? – извикал той и скочил от леглото си.


Коленичил и със сълзи на очи помолил Исус да бъде негов Спасител.

  • Съжалявам за начина, по който живеех. Бях зъл, груб, ужасен егоист!

И Бог му простил.

Старият мъж веднага отишъл в килера.

  • Хайде, папагалче – казал той – не заслужаваш да бъдеш затворен тук.

Папагалът бил много изненадан и представа си нямал защо мъжът изведнъж станал толкова добър.

  • Никога не забравяй да казваш Бог те обича! –казал новият му господар.

И папагалът никога не забравил.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница