Официално наименованиеДата01.02.2018
Размер118.18 Kb.
#52212
Икономически университет - Варна

Туристически Ресурси на Холандия

Изготвил: Проверил:

Найден Петков aс.Гоцева

Гр. 48

Ф.№: 27112010г.

Холандия


Официално наименование - Нидерландско кралство

Страната има площ 41,53 хил. км. Граничи (в км) с Белгия - 486, Германия - 576 и има брегова линия със Северно море - 1 200 км. На север са Западните Фризки острови, а на юг - Зеландските. Вътрешните водни територии са 3.9 хил. кв. км. Бреговете на Северно море са изрязани от плитководни заливи (Ейселмер, Вестершелде, Остершелде и др.). В югозападната част е общата делта на реките Рейн, Маас и Шелда. Голяма част от територията е заета от ниска равнина, като 40 % от нея са под морското равнище, отделена от морето чрез изкуствени насипи, диги, дюни и превърната в полдери. Части от Ардените с максимална височина 321 м са разположени на югоизток. Годишно страната се посещава от над 6 млн. туристи.Vakantiebeurs

Най – голямото туристическо изложение в Холандия. Провежда се ежегодно в Утрехт на международно ниво. Тази година се състоя тридесет и шестото издание на изложението. То се е провело от 9 до 14 януари. България се представи официално с информационен щанд на площ от 60 кв.м.. Vakantiebeurs е борса, отворена за масова публика и професионалисти. На нея през 2006 г. са се представили над 1500 изложители от 150 страни, посетителите са били близо 240 000. На изданието тази година посетителите са били над 250 000, 30 000 от които са били от туристическия бранш. През 2005 година посетителите са били 134 789 само от Холандия. България се представи за девети път на изложението тази година. Въпреки информационния характер на организирания от Държавната агенция по туризъм щанд, на изложението със свои програми са се представили и 6 туристически фирми, както и община Смолян. Това участие цели привличане на холандски туроператори, които да включат България в своите каталози, както и иницииране на продажбите сред масовата публика. През 2006 г. на българския щанд на борсата в Утрехт се представиха 8 български фирми, а на американският щанд са представени повече от тридесет дестинации в Съединените Американски Щати. Тази година със свой собствен щанд са представени Австралия и Нова Зеландия.

Изложението е насочено главно към три групи посетители – търговски представители, професионалисти от турстическата индустрия и медиите. Регионални и национални пътнически агенции се представят на това изложение. Също така се представят и информационни офиси за пътувания, тур – оператори, пътнически агенти и пътнически компании, хотелски вериги, къмпинги, агенции за коли под наем, лагерни паркове, паркове за каравани и бунгала.

Проучване проведено от организаторите през 2006 година показва, че 86% от посетителите на изложението не са си организирали ваканция, а ¾ (72%) от тях са искали професионален съвет на изложението, за страните, които смятат да посетят.

Холандия е от традиционните пазари за българския туристически продукт. Дори в годините на прехода, той остана относително стабилен. През 2005 г. България е била посетена от 48 450 туристи от Холандия. Това представлява ръст от 47,63% спрямо 2004 г. През първите 10 месеца на 2006 г. холандските туристи в България са 58 715, което представлява ръст спрямо същия период на миналата година от 26,23%. Холандците са една от най-пътуващите нации в целия свят. Те имат 2 или 3 задгранични пътувания през годината. Поради географските специфики на страната, туристите търсят основно слънчеви дестинации. Друг добре продаван продукт са планините. Наблюдава се тенденция към намаляване търсенето на къмпинги за сметка на организираните пътувания. Един от най-важните аргументи за решение за избор на място за почивка е цената. Не винаги обаче тя играе решаваща роля, защото в много от случаите туристите държат и на доброто качество. Въпреки че пакетите за България надвишават ценовите равнища на някои екзотични дестинации, очаква се и през тази година тенденцията на висок ръст туристи от Нидерландия да се запази. Най-добре продаваните пакети за България на този пазар са море, културни обиколки, планински туризъм и ски, и т.нар. Fly and Drive. България присъства в каталозите на над 30 от най-големите холандски туроператори. Предлагат се всички туристически продукти – морски, планински и ски туризъм, културен, селски и еко туризъм.

"Дни на България в Холандия"

От 20 и 21 октомври т.г. в Хага ще се проведе първото по рода си туристическо-културно изложение на тема "Дни на България в Холандия", което е част от Комуникационната стратегия на МВнР. Изложението се организира от посолството на Република България в Хага съвместно с Българското Туристическо Информационно Бюро (БТИБ) и ще се проведе тази година в катедралата De Grote Kerk разположена в центъра на Хага. Събитието ще бъде предшествано от рекламна кампания в холандските медии и е с цел популяризиране на страната сред холандските граждани в навечерието на приемането ни в Европейския Съюз.

Изложението ще се проведе под мотото "България, омайваща през четирите сезона", като основните акценти ще са върху българския бит и култура, постижения в областта на туризма и винопроизводството. Предвидени са следните мероприятия:


  • туристическо изложение с участието на холандски и български фирми и организации;

  • музикални изпълнения с участието на български певци и музиканти и холандски изпълнители на българска музика;

  • изложба на български художници и скулптури;

  • фотоизложба "България";

  • представяне на български традиционни продукти, вино, българско кулинарно изкуство, българска мода и др.;

  • прожектиране на информационно-рекламни филми за България

Участници в събитието са: холандски и български туристически фирми; български общини; холандски и български обществени организации и сдружения работещи за взаимното сътрудничество между двете страни; български художници и скулптури; музикални и фолклорни изпълнители; производители / износители на българско вино и хранителни продукти; щанд за български сувенири, дрехи и др.

The Hague Jazz

Провежда се от тридесет години. Тази година ще се проведе на 18 и 19 май в World Forum Convention Centre в Хага. Този фестивал също се провежда на международно ниво. В него участват както холандски, така и чуждестранни музиканти. Фестивалът е посветен на истинската любов към джаза. Миналата година на фестивала са участвали звезди като Рита Рейс, Инкогнито, Гари дю Норд, Денис Джана, Тутс Тийлеманс, Релакс енд дъ Розберг Трио. Тази година на фестивала отново ще участват големи звезди. Посетителите могат да се насладят на музиката от седем различни сцени или да гледат филм.Parkpop

За първи път този фестивал се провежда през 1981 година в Zuiderpark в Хага. Още на първото издание на фестивал са регистрирани 15 000 зрители. Днес Parkpop е международен фестивал, който привлича около 350 000 зрители. Той може да се наблюдава от три сцени. Списъкът с участниците е всестранен. На този фестивал има за всекиго по нещо. Без значение дали посетителите харесват Поп, Рок, R&B, Ска, Фънк или Готик, Parkpop им го предлага.International Fireworks Festival

Има състезателен характер. Провежда се в Шевенинген, Хага, отново на международно ниво. В състезанието страните се конкурират за Швенингенската купа за фойерверки. Тази година ще се проведе през юли и август, като всяка вечер небето ще бъде осветено от 22 до 23 часа. Светлинното шоу може да се наблюдава от булевардите, от кафенетата и от домовете. Но при лоши меорологични условия властите може да отложат събитието.Holland Dance Festival

Провежда се на различни места в Хага. Тази година ще се проведе от 30 октомври до 18 ноември. Фестивалът е международен. Провежда се всяка година. Тази година ще бъде десетото му издание. На фестивалът се представят повече от 60 представления на четирдесет различни танцови формации (включително НДТ) и артисти от Холандия и чужбина. Участват световно известни хореографи, като Джири Килиан, Сол Леон, Пол Лайтфуут, Том Стюарт, Райнъс Спронг и други. На този фестивал има също и голямо разнообразие от магазини за сценични костюми. Танцовият парад е едно редовно събитие на Холандският Танцов Фестивал. Повече от хиляда танцьори участват в парада, който минава през стария град на Хага.

Холандският Танцов Фестивал е основан през 1987 година от управата в Хага. Той е основан, за да представи танците като изкуство. Събието се наблюдава от многобройна публика. Фестивалът се е разширил през годините. Танците са винаги на високо ниво и са представени от реномирани формации, като всяка година те стават все повече.

The Pasar Malam Besar

Това е един от най-старите фестивали в Холандия и в частност в Хага. Провежда се от 1959 година. От 1993 година фестивалът се посещава всяка година от повече от 100 000 души. Това може би е най-големият Евроазиатски фестивал в света. Буквално името на фестивала се превежда като „Голям вечерен пазар”. През 2006 година фестивалът приема рекорден брой посетители – 128 000, които се наслаждават на един неописуем пир от забавления, храна, търговия, танци и други. The Pasar Malam Besar се провежда в Маливилд, в центъра на Хага. Фестивалът покрива територия от 20 000 кв.м. Та такъв голям терен и богата програма предлагана от пет различни театъра винаги може да си запълниш деня. Богатата международна културна програма е представена като фестивалът „Тонг Тонг”. В Кулинарният театър, известни готвачи демонстрират приготовлението на различни по трудност рецепти от няколко азиатски страни. Големият Бинтанг театър (600 места) приютява големите звезди. На подиумът на „Тонг Тонг” се представят предимно акустични изпълнения и танцови представления. Сцената е разположена в центъра на панаира, точно между щандовете. Повечето от лекциите, презентациите и другите събития се провеждат на холандски, но има и такива, които са предназначени предимно за чуждестранни посетители, провеждани на английски. Този фестивал се организира от фондация „Тонг Тонг”.

Организацията на това събитие е продиктувана от вековна колонизация на Холандия в Индонезия. Много холандски граждани откриват индийските си корени чрез този фестивал. Източна Индия е била колония на Холандия до Втората Световна война. От 1945 година до наши дни около 300 000 души от всички възрасти са имигрирали от Индонезия в Холандия. Повечето от тях са със смесено потекло, родени и отгледани в Източна Холандска Индия, мечтаещи да открият страна невиждана преди. Те са се интегрирали бързо в бързо променящото се холандско общество. Днес Индусите, както ги наричат, се считат за етническо малцинство от някой холандци, но не и от правителството. Въпреки това етническите различия понякога водят до недоразомения.

Много хора смятат че възрастното Индуско поколение в Холандия е нямало да има възможност да предаде традициите и обичаите се, ако не се е организирал The Pasar Malam Besar и ако не се е формирало движението „Тонг Тонг”, което го разпространява. Този фестивал е начин да се запазят обичаите на индийците в Холандия, а също така и идеално събитие за привличане на туристически маси. Още от първото провеждане организаторите разбират, че това е събитие носещо голям успех и приходи и решават да го организират ежегодно.

Този фестивал не се провежда само заради приходите, които носи от туристическите маси, а и за запазване на една култура. На него се показват много традиционни индийски танци, пеят се типични индийски песни, а също така се показва приготовлението на индийски ястия. Това събитие е може би най-голямото и значимо събитие за Евроазиатската общност в света. То събира и обединява хора от различни нации, макар и за кратко.

The animal kingdom in ice

Тази година от 15 март до 18 май в Мадуродам, в Хага ще се представи уникална изложба от ледени фигури на животни. Изложбата ще се проведе под името „Magic Ice Zoo” и ще представи животни от различни краища на света. От холандска крава до дива маймуна, от разярен носорог до екзотична панда, на изложбата ще бъдат представени всякакво животни изцяло изваяни от лед. Изложбата се провежда в затворено помешение заемащо площ от 1000 кв.м. и с поддържана температура от -10 градуса по Целзий. Фигурите са изваяни от китайски отбор, състоящ се от 20 души.

През януари тази година в Амстердам се проведе поредното международно шоу за аудио-визуални технологии ISE 2007. Повече от 60 американски фирми са представени.

Ротердам е един от големите градове на Холандия. Разположен в югозападната част на страната и с излаз на Северно море той има население от 590 хиляди жители. Той е познат като градът - център на модерната архитектура. Архитектурата в Ротердам е на дневен ред през цялата 2007 година. В Ротердам както и в останалите по-големи градове в Холандия се провеждат множество фестивали. Тази година ще могат да се наблюдават множество изложби свързани с модерна рахитектура. Едно от големите събития е City Experiences, на което ще бъдат поканени множество архитекти, художници и декоратори. Те ще се опитат да направят обикновеното градско пространство в едно невероятно представление. Например тунелът Маас ще бъде преобразен в тонколона. Тази година ще се проведе и второто издание на Международният Архитектурен фестивал, Sites & Stories и две големи изложби в Холандският Архитектурен Институт.

От 27 януари до 6 май тази година се проведе изложбата Luminous Buildings, което е за нощна архитектура. Излобата е организирана от Холандският Архитектурен Институт. На изложбата са представени различни външни осветления на сгради и улици, като е било пресъздадено осветление от 20-те години на XX век и до наши дни. Показани са и някой ексцентрични идеи са улично осветление. Нощната изложба е една от най-впечатляващите в Холандия и включва забележителни сгради оформени от Вим Куист, Франсин Хубен, Вийл Арест, Ренцо Пиано и Норман Фостър. Това е едно от събитията в Ротердам, които си заслужава да се видят.

От 5 април до 22 септември тази година се провежда също и изложбата Sites & Stories, на която се показват 40 сгради в Ротердам с впечатляваща архитектура. По време на изложбата могат да се чуят историите на всяка една от четирдесетте сгради, както и да се гледат филми за тях. Тези филми обаче могат да се видят на много изненадващи места, например в асансьора. Сред сградите, които ще бъдат показвани са музеи, магазини, театри и ресторанти.

В Кунщал, Ротердам от 24 май до 2 септември може да се наблюдава Международният Архитектурен Фестивал. Той се провежда за трети път. Темата на фестивала е „Силите, които променят и оформят света през XXI век”. Управлението на всеки от тези архитектурни фестивали е поверено на различен уредник на музей или библиотека. През 2007 управлението е поверено на института Берлаге. Кунщал, Ротердам ще бъде домакин на събитието три месеца. През тези три месеца ще се проведат изложби, лекции, дебати и конференции, всички насочени към отговора на въпроса „Как съвременният град се превърна в това, което е?”.

От 26 май до 2 септември тази година ще се проведе изложението Le Corbusier, което също е архитектурно и се организира от Холандският Архитектурен Институт. Ле Корбусие е бил ключова фигура в архитектурата на XX век, а също така е повлиял и на други културни области. Тази изложба ще даде ясна представа за работата на твореца и за някой от иновациите в неговото творчество. Освен архитектурните идеи на твореца, на изложението ще бъдат показани и някой негови модели на мебели, картини, скици, книги и други.

От 1 до 31 юли тази година в Ротердам ще се проведе откритият фестивал The North Sea Round Town. Това е музикален фестивал за джаз музика. На него се представят музиканти от Холандия и чужбина. Успоредно с този фестивал от 13 до 15 юли тази година, отново в Ротердам, ще се проведе North Sea Jazz Festival. Това също е музикален фестивал за джаз музика, на който участват музиканти от страната и чужбина. Фестивалът North Sea Jazz Festival трае по около осем часа на ден, като се провежда на тринадесет сцени едновременно. Повече от хиляда музиканти вземат участие на това събитие. Явяват се както известни и наложили се вече личности, така и нови таланти.

От 5 до 15 септември, отново тази година в Ротердам ще се проведе ежегодният фестивал „Гериев”. Това е музикален фестивал за оперна музика, хорово пеене. и симфонична музика. Художествен директор на фестивала е Валери Гергиев.

Следващата година 2008, от 23 януари до 3 февруари ще се проведе Международният филмов фестивал Ротердам. Изложбата включва прожекциите на 200 дългометражни и 250 късометражни филма. Прожекциите са както на известни вече филми, така и на по-малко известни. На това събитие участват и независими режисьори. Освен прожекциите на фестивалът могат да се видят и изложби на сценични реквизити, както и живи представления.

Тази седмица от 17 до 20 май ще се проведе джаз фестивалът в Бреда. Този фестивал се провежда от 1971 година и е най-старият джаз фестивал в Холандия и Европа. По време на този фестивал целият град е осеян с музиканти. Това е четиридневен фестивал, който започва точно в 12 часа на обяд в деня на Възнасянето. Зрителите могат да се насладят на представленията на двадесет различни сцени в старата част на град Бреда. За откритите концерти няма входна такса. За закритите обаче цените са по 10 евро на човек за дневен концерт и 15 евро на човек за вечерните концерти. Много от музикантите пристигат от чужбина – Япония, Америка, Австралия, Франция, Англия и още много други страни. Местни музиканти също се представят на мероприятието.The Arnhem Fashion Biennale 2007

През целият месец юни Арнхем се превръща в един кошер с позитивно бръмчене. На този фестивал на модата се представя прекрасният свят на модата от всички краища на света. Фестивалът на модата в Арнхем представя последните произведения на модния дизайн на международната сцена. Провежда се на всеки две години. Този фестивал представя дизайнерството като изкуство чрез изложби, модни представления, дизайнерски симпозиуми, филми, публикации и търговски щандове. Това събитие привлича много посетители от чужбина, и то не само от професионалната модна сфера. Това е мястото, където професионалните дизайнери и обикновените любители могат да се срещнат.

Програмата на фестивала се провежда главно на три места: Музеят на модерно изкуство в Арнхем, в сградата Риитвилд на Института по изкусва и в Стийнфабрик, която е фабрика за тухли на брега на река Рейн. Има организиран маршрут, който свързва трите местоположения на мероприятието.

Събитието събира на едно място реномирани модни фирми и не толкова реномирани независими дизайнери. Някой от реномираните марки, които участват са John Galliano, Lanvin, Viktor & Rolf and Maison Martin Margiela. А от не толкова известните ThreeAsFour, Cassette Playa, Henrik Vibskov, Bas Kosters, Cathy Pill, KIND, Sandra Backlund, Peter Pilotto, Romain Kremer, Basso & Brooke and Bernhard Willhelm. Piet Paris, реномираното студио за модни скици, и тази година отговаря за организацията и провеждането на събитието.

Холандия е една от най-гъсто населените и с най-ниска надморска височина страни в света. Тя е известна с дигите си, лалетата, дървените обувки, вятърните мелници и осезаемата толерантност на обществото. Страната е само една малка брънка от неописуемата красота на Европа и света, която заслужава да бъде видяна.

Библиография:http://journey.bg

http://bg.wikipedia.org

http://holland.start.bg

http://vakantiebeurs.nl

http://dnes.bg

http://horemag.bg
Каталог: files -> files
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см
files -> „Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения, която се състоя на 24 септември 2009 г в София
files -> В сила oт 16. 03. 2011 Разяснение на нап здравни Вноски при Неплатен Отпуск ззо
files -> В сила oт 23. 05. 2008 Указание нои прилагане на ксо и нпос ксо
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България
files -> Георги Димитров – Kreston BulMar
files -> В сила oт 13. 05. 2005 Писмо мтсп обезщетение Неизползван Отпуск кт


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница