Охрана на египетски лешоядиДата01.06.2018
Размер20.3 Kb.
ОХРАНА НА ЕГИПЕТСКИ ЛЕШОЯДИ

През тази година за пръв път в България беше извършена цялостна ежедневна охрана на силно застрашено от човешко безпокойство гнездо на египетски лешояд. Дейността беше осъществена на територията на Провадийско-Роякско плато, в местността "Шашкъните" и продължи за период от 122 дни от 22.05. до 20.09.2009 г.Изпълнители бяха Българско дружество за защита на птиците и Туристическо и природозащитно дружество "Орлови скали".

               В момента египетският лешояд е най-застрашената хищна птица в България и в Европа, включена в Червения списък на Световния съюз за защита на природата.През 2009 г. в България са установени само 31 двойки, като тенденцията за намаляване в периода 2003-2009 г. е 46%.

              Необходимостта от ежедневна охрана в светлата част от деня се наложи поради факта, че до скалния манастир-традиционно гнездово място на двойка египетски лешояди, е неправилно планиран и изграден въжен мост за посещение. На 22.05.2009г. за първи път участници в клуб "Млад турист" към ТПД "Орлови скали" с ръководител Петър Маджаров при обичайния си седмичен поход установяват, че в най-вътрешната ниша на скалния манастир "Шашкъните" има гнездо на египетски лешояд, в което има снесено едно яйце.Веднага уведомяват съответните служби в Община- Провадия, а след един ден екип на БДЭП, който извършва обичаен мониторинг на гнездови територии на египетски лешояд установява, че в гнездото има снесено още едно яйце и веднага започва охрана . По предписание на РИОСВ-гр.Варна Община Провадия осъществява преграждане на моста с метална решетка и бодлива тел, като идейният проект е на членовете на ТПД "Орлови скали" Георги Георгиев и Петър Маджаров. Беше изработена и монтирана камера за видео наблюдение от Петър Маджаров.

            Охраната на гнездото през целия период от 122 дена се извърши с голямо желание и много ентусиазъм основно от членове на ТПД "Орлови скали"-Милена Миланова, Петър Маджаров, Стефан Долапчиев, Йордан Христов.БДЗП, както и ТПД "Орлови скали",изказват благодарност и признателност за положените усилия на всички доброволци.

            Резултатът от охраната на гнездото е показателен: освен че двойката успя  да измъти, малкото успешно излетя, а за целия период на охраната от посещения на моста бяха отклонени около 740 души.Малкото се излюпи около началото на м.юли, а на 19.09. беше забелязано за първи път да лети, използвайки както махов, така и продължителен реещ полет, което е знак за напреднали летателни способности. На 5.08. малкото беше опръстенено от представители на БДЗП и в присъствие на членове на ТПД "Орлови скали" и РИОСВ-Варна и му бяха взети токсикологични проби.

          В скоро време предстои да се вземе решение относно бъдещата съдба на въжения мост.

          Важното е ,че с усилията и ентусиазма на много хора-запалени природолюбители, на бял свят се появи и дано оцелее в следващите години, още един представител на този ,за съжаление, бързо изчезващ вид хищни птици.Материала е изготвен по данни на БДЗП и ТПД „Орлови скали”
Каталог: orloviskali -> docs
docs -> Съветите са за приятното и безопасно пребиваване в планината към хората, които нямат богат опит, но се интересуват от планините и пешеходния туризъм
docs -> Опасности в планината и правила на поведение при непредвидени обстоятелства
docs -> На 18 и 19 юни 2011Г. Се проведе първия палатков лагер с клуб „млад турист
docs -> Отчетно събрание и празнуване на Трифон Зарезан Х. „Соколите" 1 02 Посрещане на туристи от тд „Росица"
docs -> Програма на тпд „орлови скали за 2011 год. Януари Поход в околностите на Провадия 15. 01 29. 01 Февруари
docs -> Отчетно събрание на х. "Мадарски конник" 06. 02 07. 02 Поход с клуб „Млад турист"
docs -> Възстановихме туризма в провадия
docs -> Програма на тпд „орлови скали за 2010 год. Февруари Отбелязване на Празника на лозаря 14. 02. 2010 г. Срок : 14 февруари Март
docs -> Отчет за дейността на тпд „Орлови скали за 2009год докладва


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница