Окото като оптичен уредДата19.05.2023
Размер1.94 Mb.
#117769
Окото като оптичен уред-Емине 7А

Окото като оптичен уред

Изготвил: Емине Хасанова Низамова от 7А клас

Човешкото око

  • Човешкото око представлява сферообразно тяло - очна ябълка, изградена от няколко слоя, разположено в очната кухина.
  • Чрез система от мускули окото може да се движи в различни посоки.
  • При различните организми очите са устроени по различен начин в зависимост от самия организъм и неговите особености.

1. Устройство на Човешкото око

Склера - Външната обвивка на окото. Тя е белезникава на цвят, твърда е и служи за запазване на сферичната му форма.

  • Склера - Външната обвивка на окото. Тя е белезникава на цвят, твърда е и служи за запазване на сферичната му форма.

●Роговица-е част от външната обвивка на окото.Тя е гладка, лъскава, прозрачна и много чувствителна. Изпълнява предпазна роля за окото.
●Ирис - е най-предноразположената част.Той е изграден от мускули.
●Зеница - е онази част от окото, която се намира в средата на ириса. Тя изглежда черна, тъй като по-голямата част от навлизащата светлина се поглъща от тъканите вътре в окото.

Предна очна камера-Пространството между роговицата и ириса се нарича предна очна камера, изпълнена с напълно прозрачна течност, наречена камерна вода .

  • Предна очна камера-Пространството между роговицата и ириса се нарича предна очна камера, изпълнена с напълно прозрачна течност, наречена камерна вода .
  • Очна леща- Очната леща е основният оптичен елемент на окото.Чрез промяна на нейната оптична сила окото фокусира върху ретината си както близки,така и далечни предмети
  • Ретина-намира се в задната част на очната ябълка. Тя представлява розова мрежеста тъкан.Ретината се състои от нервни клетки,делящи се на пръчици и колбички.
  • Зрителен нерв- От нервни клетки(пръчици и колбички) излизат зрителни влакна, които се събират в зрителния нерв, водещ към мозъка.

2. Как фокусира окото?

  • Очната леща е изпъкнала (събирателна) леща. За разлика от стъклените лещи обаче нейната оптична сила (фокусното разстояние) може да се променя. Това става с помощта на специален мускул, свързан към очната леща. Когато предметът е далече, идващите от него лъчи са почти успоредни.Те трябва да се пречупят по-малко, за да се фокусират върху ретината. Това означава, че за пречупването е необходима леща с по-малка оптична сила. Мускулът разтяга очната леща – тя става по-слабо изпъкнала и оптичната ѝ сила намалява.

При гледане в далечината лещата изтънява.
При близко гледане лещата се удебелява.

3.Недостатъци на окото

Късогледство


Далекогледство

Късогледство

  • Късогледството (миопия) е обратен дефект , при който главният фокус F на окото остава пред ретината.Дефекта се коригира чрез очила,контактни лещи с отрицателен диоптър или чрез хирургеческа промяна на повърхностната кривина на роговицата.

Далекогледство


При Далекогледството (хиперметропия),главният главният фокус F на окото остава зад ретината , поради скъсена дължина (дълбочина) на очната ябълка или при недостатъчна рефракция на вътреочната леща.Дефекта се коригира чрез очила,контактни лещи с положителен диоптър.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница