Олаф засилва усилията си в областта на комуникацията в борбата с измамите в БългарияДата12.05.2017
Размер24.62 Kb.
#21166


OLAF/09/02

Брюксел, 3 март 2009 г.ОЛАФ засилва усилията си в областта на комуникацията в борбата с измамите в България

Неотдавна Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) засили дейността си в областта на комуникацията в България посредством участие в семинар на журналисти в София и филм на тема борба с измамите с европейски фондове по националната телевизия. Двата проекта бяха осъществени с подкрепата на експерти на ОЛАФ.

„Очевидно България може да излезе от светлините на международните прожектори единствено ако е налице пълна съпричастност и подкрепа от населението като цяло в борбата с измамите с европейски фондове“, заяви генералният директор на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер. „Затова бих желал да поздравя българския „Клуб — журналисти срещу корупцията“, главния прокурор на страната и Българската национална телевизия за техните инициативи, които ОЛАФ с радост подкрепи.“

В съответствие със своята цел, а именно да предотвратява измами, като информира обществеността, ОЛАФ засили още повече комуникационните си дейности, насочени към българската публика. Експертите и следователите на ОЛАФ участваха в телевизионния филм със заглавие „ОЛАФ - Пазителят на европейските фондове“, дело на отличената българска журналистка Ренета Николова — Европейски журналист на годината за 2007 г. Филмът бе излъчен тази седмица по българската национална телевизия.

Освен това на семинар-обучение за журналисти на тема „Измамите с европейски фондове“, който се проведе в София миналата седмица и който бе организиран от „Клуб — журналисти срещу корупцията“, трима представители на ОЛАФ, говорителят на Бюрото за тежки измами в Обединеното кралство (Serious Fraud Office) и един от членовете на италианската пресасоциация, обсъдиха с български журналисти възпрепятстването на измамите и корупцията в България посредством информирането на обществеността. Дискусията бе част от работата на Комуникационната мрежа на OLAF за борба с измамите (OAFCN) в сътрудничество с асоциации на журналисти. Тя се проведе в рамките на споразумение с Международната федерация на журналистите (МФЖ).

По време на семинара представителите на ОЛАФ подчертаха, че в нито една държава-членка главната отговорност за борбата с измамите и корупцията не се носи от следователите на ОЛАФ, а от националните органи. Представителите на ОЛАФ поясниха, че надценяването на правомощията на ОЛАФ за разследване на престъпления в България би представлявало грешка и не би спомогнало за борбата с измамите и корупцията.

Те подчертаха, че българските граждани трябва да осъзнаят, че борбата с измамите и корупцията в тяхната страна е морално задължение на всички граждани в съответствие с тяхната степен на отговорност. Това означава, че прокурорите трябва да повдигат обвинения, съдиите трябва да отсъждат по честен и правилен начин, а гражданите — да информират органите в случаите, в които имат информация за такива престъпления, и да отговарят с „НЕ“, когато се сблъскат с измами и корупция.Връзки:

Програма на семинара

Прессъобщение на „Клуб — журналисти срещу корупцията“

Alessandro Butticé

Говорител на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ)

Тел.: +32 (0)2 296.5425

Факс: +32 (0)2 299.8101

E-mail:olaf-press@ec.europa.eu


http://ec.europa.eu/olaf


Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница