Опасности от преждевремения полов животДата21.06.2018
Размер32.14 Kb.
ОПАСНОСТИ ОТ ПРЕЖДЕВРЕМЕНИЯ ПОЛОВ ЖИВОТ
Половата дейност има основна биологична цел - трябва да се продължи рода, вида, да продължи живота. Ето защо тя започва да се развива, когато индивида е телесно и духовно зрял и способен да създаде и отгледа здраво и добре развито поколение.

За преждевременен полов живот говорим, когато младите хора започват да общуват сексуално, прeди да са достигнали не само своята телесна, а и духовна зрялост. Това е възраста преди 18 г. Съзряването на човешкия организъм и на човешката личност не става изведнъж и едновременно в трите основни насоки, които определят човешката зрялост - физическа, психическа и социална, а има постепенен и последователен характер.

Първо настъпва физическото съзряване, което се проявява най-вече чрез развитието на външните и вътрешни полови белези, чрез появата на менструация у момичетата и семеотделяне при момчетата по време на пуберитета. За съвременните млади хора тази физическа, сексуална зрялост настъпва някъде около 16 годишна възраст. Следва психическото съзряване на младия човек, което изостава от физическото с около 2-3 години и при съвременните условия на живот настъпва към 18-19-ата година. Най-накрая настъпва социалната зрялост на личноста, която не е определена възрастово, а е налице тогава, когато човек се превърне от консуматор в производител на материални и социални ценности.

За да бъдат половите взаимоотношения в най-голяма степен пълноценни и в най-малка степен рискови е необходимо да възникнат поне след достигането на т.нар. психосексуална зрялост на индвида. Това означава, че половите контакти преди 18-19 годишна възраст са ранни и преждевременни. След тази възраст вече се говори за нормално начало на половия живот.


Опасностите от преждевременното полово общуване
Първата опасност се крие в нежеланата бременност. Една бременност, настъпила в юношеските носи немалка вероятност за увреждане на плода или на младата майка (а може и на двете).

Ако бременноста бъде прекъсната изкуствено, чрез аборт, то самата манипулация, дори когато е извършена от опитен специалист при най-добри условия, крие много голям риск за бъдещите детеродни способности на момичето. Ако бременноста не бъде прекъсната и детето се роди, то не рядко бива оставяно за осиновяване, или пък отглеждано в условията на самотно майчинство (обикновено младият баща дезертира), което неминуемо се отразява на психическото съзряване на младата майка.

Друга реална опасност, която крият преждевременните полови контакти, е вероятноста за заразяване от една или друга полово предавана болест. Юношите и девойките, поради минималният си житейски опит по-трудно преценяват моралните и личностни достойнства на околните, поради което много по-лесно стават “плячка” на мъже и жени с голям брой сексуални партньори. Липсата на опит и познания, също може да доведе до по-късното откриване на венерическото заболяване, което от своя страна води до по-трудното му лечение или до хронифицирането му, от там и до безплодие. Не трябва да забравяме за страха и срама от реакцията на околните, който срех често води до самолечение - също толкова опасно, колкото липсата на лечение.

Една от най-важните и актуални опасности свързани с ранните полови контакти, е да бъде нарушена пълнощенноста на сексуалните изживявания и да се формира погрешен личен стил на интимно поведение. Обикновено за преодоляване на непълноценноста на сексуалните изживявания се прибягва до търсене на нови стимули и дразнители и до честа смяна на половите партньори. Постепенно у младата личност се оформя полигамен стил на полов живот. Общува се с голям брой случайни, малко познати портньори. Промискуитетът (полигамията) освен, че лишава младата личност от възможността да изживее онова истинско и голямо щастие, скрито в пълноценната интимна близост с любимия човек, в днешно време е и носител на изключително голяма опасност, поставяща под зплаха живота му.

От 80-те години на ХХ век коренно се промени представата на свeта за сексуалното общуване. Появи се СПИН - синдрома на придобитата имунна недостатъчност. Заболяване, което порази и продължава да поразява милиони души по света. Заболяване, за което независимо от обединените усилия на учените в света все още няма открито нито лекарство за лечение, нито ваксина за предпазване. В над 75% от заразените по света вирусът е проникнал по полов път. Следователно водещата и основна причина за заразяване са случайните полови контакти с непознат или малко познат партньор, без използването на презерватив. И ако съвременната медицина е в състояние да предпази хората от предавне на заразата по кръвен път, то от основния начин на заразяване - половия, човек може да се предпази единствено сам, чрез полово общуване с един добре познат партньор или използвайки презерватив.

И докато в 60-те години на ХХ-ти век беше модерно да се прави любов, а не война, то сега е модерно, когато правим любов, да бъдем отговорни - за себе си и за партньора си!


Каталог: upload -> docs -> sites -> default -> filesfiles
docs -> Наредба №15 от 28 септември 2004 Г. За предаване и приемане на отпадъци резултат от корабоплавателна дейност, и на остатъци от корабни товари
docs -> Общи положения
docs -> І. Административна услуга: Издаване на удостоверение за експлоатационна годност (уег) на пристанище или пристанищен терминал ІІ. Основание
docs -> I. Общи разпоредби Ч
docs -> Закон за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България
docs -> Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси
docs -> Наредба за системите за движение, докладване и управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването в морските пространства на република българия
filesfiles -> Болести прeдавани по полов път
filesfiles -> Гръбначни изкривявания


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница