Опазване на околната среда и устойчиво развитиеДата04.03.2017
Размер28.1 Kb.
#16209

ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ
Международни неправителствени организации
Earthwatch Institute

Мисията на института Earthwatch е да подпомогне устойчивото опазване на природните ресурси и културното наследство чрез създаването на партньорства между учените, обществеността, учителите и бизнеса. Взимането на решения в тези сфери изисква не само обективна научна информация, но трябва да включи обществеността чрез активно участие в научния процес, за да бъде той широко приеман и ефективен.


Това се постига чрез три главни цели:


 • Изследване- подкрепа в световен мащаб на теренната работа на изследователите, която е съществена при решения за устойчиво управление;

 • Образование – образоване и вдъхновяване на следващото поколение от лидери в обучението, бизнеса и обществеността;

 • Опазване – решаване на проблеми чрез активно сътрудничество с партньори в областта на опазването.

http://www.earthwatch.org/Green Cross International

Зелен кръст (Green Cross International) е основан от Михаил Горбачов през 1993 год. в отговор на Първата среща на Земята в Рио де Жанейро, 1992 и Дневен ред 21 (Agenda 21). Зелен кръст е неправителствена организация с нестопанска цел. Мисията й е да подкрепя изграждането на устойчиво бъдеще чрез създаване на хармонични взаимоотношения между хората и околната среда. Усилията на организацията са фокусирани върху пет програми с обща цел подпомагането на човешки ценности, водещи до ангажирано и отговорно отношение към Земята с цялото съществуващо разнообразие на нея и до осмисляне на последиците за околната среда от войните и конфликтите. Проектите са насочени към дейности, подпомагащи опазването и/или възстановяването на природните ресурси. Двигател на програмите са инициативите на организации, работещи на национално ниво, както и от Green Cross International, Женева. Цели се комбиниране на мислене в глобален аспект и действия- в регионален, чрез международни програми, съобразени с местните нужди.


http://www.greencrossinternational.net/index.asp
Friends of the Earth International
Friends of the Earth International е федерация от отделни организации, работещи в областта на околната среда от цял свят. Членовете, от 68 страни, организират кампании относно най- належащите екологични и социални въпроси, като същевременно подпомагат развитието на устойчиви общества.
http://www.foei.org/

Greenpeace International

Greenpeace е нестопанска организация с участието на 40 държави в Европа, Южна и Северна Америка, Азия и Тихия океан. С цел поддържане на независимостта си, Greenpeace не приема финансови средства, предоставени от правителства и корпорации, а разчита на индивидуални привърженици и средства от фондации.

Като глобална организация, Greenpeace работи върху най-съществените заплахи за околната среда и биоразнообразието в световен мащаб. Кампаниите на организацията са в областта на:


 • Спиране на промените в климата;

 • Опазване на вековните гори;

 • Опазване на океаните;

 • Спиране на лова на китове;

 • “Не” на генното инженерство;

 • Спиране на ядрените заплахи;

 • Елиминиране на токсичните химични вещества;

 • Поощряване на устойчивата търговия;

http://www.greenpeace.org/homepage/Международен институт за устойчиво развитие


International Institute for Sustainable Development (IISD)
За да бъде устойчиво управлението, то трябва да интегрира грижата за околната среда, икономическото развитие и благополучието на всички хора- не само сега, но и за идните поколения. Това предизвикателство стои пред правителства, неправителствени организации, частни инициативи, общностите и всеки един по отделно.
Международният институт за устойчиво развитие отговаря на това предизвикателство като развива препоръки за линията на поведение в международната търговия и инвестиции, икономиката, промените в климата, мерките и индикаторите и управлението на природни ресурси, с цел превръщане на развитието в устойчиво. Чрез използване на Интернет комуникациите, ние следим и докладваме за международни преговори и знания, получени от съвместни проекти с глобални партньори във вид на прецизни изследвания, изграждане на капацитет в развиващите се страни и по-добър диалог между Севера и Юга.
http://www.iisd.org/default.aspСподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница