Опишете разликите във фотосинтезата на растенията с с-3 и с с-4 тип фотосинтезаДата11.01.2023
Размер14.26 Kb.
#116207
Опишете разликите във фотосинтезата на растенията
Свързани:
Тест-ФР-вариант 4


Опишете разликите във фотосинтезата на растенията с С-3 и с С-4 тип фотосинтеза
C-3 растенията произвеждат фосфоглицеринова киселина като първи стабилен продукт на тъмната реакция. Това е три въглеродно съединение. С-4 растенията произвеждат оксало-оцетна киселина като първи стабилен продукт на тъмната реакция. Това е четири въглеродно съединение.
Фотосинтетичната ефективност на растенията С-3 е по-малка от фотосинтетичната ефективност на растенията С-4. Това се дължи на фотореспирацията, наблюдавана в C-3 растенията, което е незначително в C-4 растенията. Когато се вземат предвид структурните различия, растенията С-3 нямат два вида хлоропласти и анатомия на Кранц в листата. Растенията С-4 имат два вида хлоропласти и те показват анатомия на Кранц в листата.
Растенията C-3 фиксират въглероден диоксид само веднъж, докато C-4 растенията фиксират въглеродния двуокис два пъти. Поради този факт асимилацията на С е по-малка в растенията С-3, докато асимилацията на С е висока при растенията в С-4. C-4 растенията могат да извършват фотосинтеза, когато стомасите са затворени и при много високи светлинни и ниски концентрации на CO2. Въпреки това, C-3 растенията не са в състояние да извършват фотосинтеза, когато стомасите са затворени и при много високи светлинни и ниски концентрации на CO2. C-3 растенията и C-4 растенията се различават от първия приемник на въглероден диоксид. RuBP е акцепторът на CO2 в C-3 растенията, докато PEP е първият акцептор на CO2 в C-4 инсталациите.
С-3 и С-4 са два вида растения. C-3 растенията са много чести, докато C-4 растенията са много редки. Ключовата разлика между растенията С-3 и С-4 зависи от първия въглероден продукт, който те произвеждат по време на тъмната реакция. C-3 растенията осъществяват цикъла на Калвин и произвеждат три въглеродни съединения като първи стабилен продукт, докато растенията C-4 изпълняват механизма C-4 и произвеждат четири въглеродни съединения като първи стабилен продукт.
C-3 растенията показват по-малко фотосинтетична ефективност, докато C-4 растенията показват висока фотосинтетична ефективност. Освен това C-3 растенията нямат анатомия на Кранц в листата и също така нямат два вида хлоропласти. От друга страна, C4 растенията имат анатомия на Кранц в листата си, а също така имат два вида хлоропласти. По този начин това е обобщението на растенията С3 и С4.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница