Опитвам се да провокирам социално мислене, като забивам кирки в колата с европейските символиДата08.10.2017
Размер12.61 Kb.
#31940
Нено Белчев за своя проект „Рапсодия България”:

Опитвам се да провокирам социално мислене, като забивам кирки в колата с европейските символи

„Това е една видео инсталация, която се занимава с проблема за шуробаджанащината и мафиотските отношения, които разяждат отвътре нашето общество. Моята идея е чрез няколко символа да провокирам публиката да се замисли.

Колата, която съм включил в инсталацията не е важна сама по себе си. Тя е просто една кола. Самата емблема, която носи – звездите на Европейския съюз - я натоварва с друго значение.

Знаете за тези случаи (особено по крайбрежието) със забиване на кирки в луксозни автомобили? Сигурно сте чували.

Е, аз пък използвам този акт, като натоварвам автомобила с друго значение. Колата носи емблемата на Европейския съюз, а пък видеата, които се прожектират, са с интервюта, които съм взимал, докато пътувам на автостоп през Европа. Самите хора, с които разговарям, споделят своите мнения за Европейския съюз, за членството на България в него...

Да, забивам кирки в тази кола, но ползвам забиването на кирки просто като форма и се надявам хората да разберат, че му придавам едно друго значение, не съвсем буквално. Опитвам се да провокирам едно по-социално мислене в публиката. Другото е някаква техническа среда.Доста трудоемка излезе цялата инсталация. Първоначално си я представях по-лека като работа. Мислех си, че просто ще докараме колата, ще й набия едни кирки и ще си ходя, обаче вече го правя за трети път. Колата я боядисвах 2 пъти. Самите видеа ги редактирам за трети път.

Не знам защо така се получава, но искам да дам максималното от себе си, за да стане максимално добре, да е не само впечатляващо и зрелищно, а и запомнящо се. И да кара хората да се замислят за нещата, които се случват около нас.”


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница