Оповестяване на счетоводната политика на “Артемис” оод за 2005 г



Дата01.02.2018
Размер119.5 Kb.
#52533
Оповестяване на счетоводната политика на “Артемис” ООД за 2005 г.

(елемент №1 на приложението към годишния финансов отчет)


При оповестяване на възприетата от ръководството на “Артемис” ООД счетоводна политика за определен отчетен период се оценява нуждата на потенциалните потребители от информацията в счетоводния отчет. Във връзка с това, в този елемент към приложението, определящо значение има необходимостта от информация за потребителите, а не регламентът на счетоводните стандарти като елемент на националното счетоводно законодателство, без разбира се това да води до игнориране на посочената за задължително оповестяване счетоводна информация съгласно НСФОМСП.
1.Общи положения на прилаганата счетоводната политика:

1.1.Оценъчната база, използвана при изготвянето на финансовия отчет е хил.лв.

1.2.Някои от показателите за финансово - икономическото състояние на “Артемис” ООД, изчислени за текущия и за предходния отчетни периоди имат следните стойности:

Показател


Текущ период

Предходен период

Изменение

Рентабилност на приходите от продажби

-1,50

0,14

-0,06

Рентабилност на собствения капитал

-0,66

0,31

-0,12

Рентабилност на пасивите

-0,16

0,87

-0,74

Капитализация на активите

-0,72

0,32

-0,10

Ефективност на разходите

0,40

1,21

-0,11

Ефективност на приходите

2,50

0,83

0,08

Обща ликвидност

1,60

2,73

-0,73

Бърза ликвидност

1,21

1,76

-0,49

Незабавна ликвидност

0,08

0,08

0,11

Абсолютна ликвидност

0,08

0,08

0,11

Финансова автономност

0,25

2,37

-1,70

Задлъжнялост

4,01

0,42

1,07

Обращаемост на материалните запаси,

в т.ч.:


Времетраене на един оборот в дни

Брой на оборотите

Заетост на материални краткотрайни активи


91

3,95



0,25

4

95,37



0,01


87

-91,42



0,24


2. Счетоводна политика относно дълготрайните материални активи:

2.1. Възприетият подход при класифициране на материалните активи като дълготрайни се изразява в следното: като дълготрайни материални активи се отчитат установими нефинансови ресурси, придобити и притежавани от предприятието, които: 1)имат натурално - веществена форма; 2)използват се за производство и/или доставката/продажбата на активи или услуги, за отдаване под наем, за административни или за други цели; 3)очаква се да се използват през повече от един отчетен период; 4)стойността на актива е надеждно изчислена; 5)предприятието очаква да получи икономически изгоди, свързани с актива.

2.2. Възприетият стойностен праг на същественост, под който материалните активи, независимо от факта, че са дълготрайни, се отчитат като текущ разход при придобиването им е 500 лв. (петстотин лева).

2.3. Първоначалното оценяване на дълготрайните материални активи се извършва:

а) по цена на придобиване, която включва: покупната цена (вкл. мита и невъзстановими данъци), всички преки разходи за привеждане на даден актив в работно състояние в съответствие с предназначението му - за активи придобити от външни източници;

б) за създадените в предприятието - по себестойност, определена по начин, идентичен с начина за определяне на себестойността на произведената в предприятието продукция - т.е. не се включват вътрешни печалби; необичайни количества бракувани ресурси (материали, труд и др.); административни и др.общи разходи, несвързани пряко с процеса на придобиване.

2.4. При класифициране на последващите разходи по дълготрайните материални активи като разходи за увеличаване на балансовата стойност на активите или като текущи разходи за дейността се има предвид дали тези разходи са свързани с увеличаване на икономическата изгода спрямо първоначално оценената ефективност на актива, т.е. дали разходите са свързани с: удължаване на полезния срок на годност на актива; увеличаване на производителността му; подобряване на качеството на продукцията и/или услугите; създаване на възможност за производство на нови продукти и/или нови услуги; въвеждане на нови производствени процеси; икономически по - изгодна промяна във функционалното предназначение на актива - в тези случаи с величината на разходите се коригира балансовата стойност на актива.

2.5. Възприет подход при оценката на дълготрайните материалните активи след първоначалното им признаване - препоръчителен подход: след първоначалното признаване като актив всеки отделен дълготраен материален актив се отчита по цена на придобиване, намалена с начислените амортизации и натрупаната загуба от обезценка.

2.6. Балансова стойност към началото и края на отчетния период на дълготрайните материални активи:

- балансова стойност в началото на отчетния период: 15 хил.лв.

- отчетна стойност на придобитите през периода: машини и оборудване 1 146 хил.лв.; стопански инвентар - 29 хил.лв.; разходи за продобиване и ликвидация на дълготрайни материални активи 51 хил.лв.;

- отчетна стойност на отписаните през периода: машини и оборудване 6 хил.лв. и транспортни средства – 19 хил.лв.; стопански инвентар - 6 хил.лв.

- балансова стойност на дълготрайните материални активи: 1200 хил.лв.
3. Счетоводна политика относно нематериалните активи:

3.1. Възприетият подход при признаване на разходи за развитие като нематериални активи се изразява в следното:

Един актив се класифицира за признаване и отчитане като нематериален актив, когато представлява установим нефинансов ресурс, придобит и контролиран от предприятието, който: няма физическа субстанция (въпреки че може да се съдържа във физическа субстанция или носителят му може да има физическа субстанция); е със съществено значение при употребата му; при придобиването му е могло да бъде оценен надеждно и е със стойност над 500 лв.(петстотин лева); от използването на актива се очакват икономически изгоди.

3.2. Възприетият подход при определяне на първоначалната оценка на нематериалните активи се изразява в следното:



Външно създадените нематериални активи при придобиването им се оценяват по цена на придобиване, която включва покупната цена (включително мита и невъзстановими данъци) и всички преки разходи за подготовка на актива за използването му по предназначение: разходи за подготовка на обекта (мястото, където ще се използва активът);разходи, свързани с доставката; разходи за инсталиране; разходи за хонорари на програмисти, консултанти, икономисти и т.н., свързани с проекта, икономическата обосновка, поръчката и/или създаването, доставката, инсталирането, параметризирането и др. на нематериалния актив; разходи, произтичащи от непризнат данъчен кредит, свързан с изброените преки разходи.

Когато придобиването е свързано с разсрочено плащане, разликата между доставната цена и сумата на всички плащания се отразява като разход за лихви.

Административните и другите общи разходи не се включват в първоначалната оценка, освен ако са пряко свързани с придобиването или привеждането на нематериалния актив в работно състояние.

3.3. Възприетият подход за определяне на последващите разходи по нематериалните активи се изразява в следното:

Разходи, направени във връзка с нематериален актив, се признават за текущи разходи в периода на възникването когато са: за поддържане на патенти, фирмени и търговски марки, лицензии, разрешителни и други със срок до един отчетен период; за въвеждане на активи в експлоатация (начални разходи); за повторно започване на преустановена дейност; за обучение; за реклама и/или промоция; за реорганизация; за преместване на предприятие или на част от него; за преустановяване (пълно или частично) на дейност; за лицензии и разрешителни със срок до един отчетен период; за вносни/износни квоти;разходи за учредяване и разширяване на дейност. Разходи, направени за поддържане на първоначално установената стандартна ефективност на нематериален актив, се признават за текущи разходи в периода на възникването им.

3.4. Възприетият подход при оценката на нематериалните активи след първоначалното им признаване е -препоръчителен подход по НСС 38 - след първоначалното признаване нематериалният актив се отчита по цена на придобиване (себестойност), намалена с натрупаната амортизация и евентуални натрупани загуби от обезценка

3.5. Балансовата стойност към началото и края на отчетния период на нематериалните активи по отделни групи активи, е както следва:

-балансова стойност в началото на отчетния период: 6 хил.лв.

-придобивания през периода: други ДНМА (подобрения на нает актив) – 40 хил.лв.

-балансова стойност в края на отчетния период: други ДНМА (подобрения на нает актив) – 43 хил.лв.


4.Амортизационна политика:

Възприет е линеен метод на амортизация за отделните групи активи. Счетоводната норма на амортизация е определена съобразно полезния живот на дълготрайните активи.


5. Счетоводна политика относно финансовите инструменти:

5.1.Възприетата в предприятието счетоводна политика относно: признаването, отчитането и оценката (първоначална и последваща) на финансовите инструменти може да се синтезира по следния начин:

5.1.1.Предприятието признава финансовия актив или финансовия пасив в своя счетоводен баланс единствено когато стане страна в договорните условия на инструмента.

5.1.2. Финансовите инструменти се оценяват при първоначалното придобиване по цена на придобиване, която включва: справедливата стойност на даденото (при финансов актив) или полученото (при финансов пасив) за него вложение и разходите по извършване на сделка с финансови инструменти. В първоначалната оценка на финансовите инструменти не се включват получените премии и отбиви, финансирания и разпределения на административни и други общи разходи.

5.1.3. Всички финансови активи подлежат на проверка за обезценка.

Проверката за обезценка се извършва към 31.12.2005 г. Не е извършена обезценка на вземанията от продажби.


6. Счетоводна политика за стоково - материалните запаси:

6.1. Прилаган метод за отписване на стоково-материалните запаси при тяхното потребление

- Среднопретеглена стойност, при който средно претеглената стойност за всяка единица стоково-материален запас се определя от сбора на среднопретеглената стойност на наличните сходни стоково-материални запаси в началото на периода и стойността на сходните, закупени или произведени през периода стоково-материални запаси, който сбор се разделя на количеството на сходните стоково-материални запаси - носители на тези стойности. Средната стойност се изчислява след всяко постъпление.

6.2. Възприетата база за разпределение на постоянните общопроизводствени разходи е нормалния капацитет на производствените мощности.

6.3. Възприетата база за разпределение на променливите общопроизводствени разходи е количеството произведена продукция.
7. Компоненти на паричните наличности са представени в счетоводния баланс, както следва:


  • парични средства в брой – 7 хил.лв.

  • парични средства в безсрочни депозити – 13 хил.лв.


8. Счетоводна политика по отношение на договори за лизинг:

8.1. Предприятието е наемател по договор за финансов лизинг:

-остътъкът по получените финансови лизингови договори възлиза на е 1 091 хил.лв.

-сумата, отразена като финансови разходи за бъдещи периоди по финансови лизингови договори е в размер на 141 хил.лв.

8.2. Предприятието е наемател по договор за оперативен лизинг: част от производствена сграда.
9. Текуща оценка на валутните активи и пасиви в “Артемис” ООД е извършвана към последно число на всеки месец. Към датата на изготвяне на годишния финансов отчет е извършена оценка на валутните активи и пасиви по заключителен курс.
10. Приходи.

10.1. Приходите в предприятието се признават:



  • когато е вероятно предприятието да има икономическа изгода, свързана със сделката;

  • когато сумата на прихода може да бъде надеждно изчислена;

  • когато направените разходи (или тези, които ще бъдат направени във връзка със сделката) са надежно измерени (или ще бъде възможно да се измерят)

  • -приходите за всяка сделка се признават едновременно с извършените за нея разходи.

10.2. Сумата 198 хил.лв. на приходи признати през периода, включва:

  • 180 хил.лв. приходи от продажба на продукция;

  • 6 хил.лв. от продажба на стоки;

  • 12 хил.лв. приходи от продажба.


11. По програмата за краткосрочни доходи, предоставени на персонала в “Артемис”ООД:

Сумата, призната като разход за доходи на персонала през текущия период е в размер на 49 хил.лв. Неизплатените доходи на персонала към датата на изготвяне на годишния счетоводен отчет са в размер на 2 хил.лв. – разходи по неизползвани отпуски за 2005 г.


12. Счетоводна политика във връзка с обезценката на активи:

Комисия определена от Управителя със заповед № 12/28.12.2005 г. е установила, че в дружеството не съществуват условия за обезценка на дълготрайните активи.



13. При определяне на облагаемата печалба за 2005 г. на “Артемис” ООД е извършено преобразуване по реда на ЗКПО със:

- намаляеми временни разлики на стойност 3 хил.лв.;


14. На 28.02.2006 год. годишният финансов отчет за 2005 год. на “Артемис” ООД е официално одобрен за публикуване от съдружниците с решение на общо събрание съгласно протокол.
15. Капитал.

Регистрираният основен капитал на “Артемис” ООД е разделен на дялове, за които:

Броят на регистрираните дялове е 50 бр.

Броят на платените дялове е 50 бр.

Номиналната стойност на един дял е 100,00 лв.

Описание на правата, преференциите и ограниченията, присъщи на съответния вид дялове, включително ограничения при разпределянето на дивидентите и увеличаването на капитала: чистата печалба на дружеството се разпределя между съдружниците, съобразно дяловете им от капитала.


28.02.2006 г. Съставител: Тонка Йорданова



Ръководител: Иван Михайлов



Каталог: fyearbook
fyearbook -> Отчет за приходите и разходите За годините, завършващи на 31 декември 2004 и 2003
fyearbook -> Баланс 31 декември 2004 и 2003
fyearbook -> Отчет за приходите и разходите За годините, завършващи на 31 декември 2003 и 2002
fyearbook -> Семена добрич” ад финансови отчети към 31 декември 2002 и 2003
fyearbook -> Отчет към 31 декември 2005 консолидиран баланс
fyearbook -> Счетоводен баланс към 31 декември 2006 г
fyearbook -> Баланс 31 декември 2004 и 2005
fyearbook -> Отчет и одиторски доклад 31 Декември 2003
fyearbook -> Доклад на регистриран одитор Надя Енчева Костова
fyearbook -> Доклад на регистриран одитор Надя Енчева Костова


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница