Организатор и основател аматерас фондацияДата24.07.2016
Размер230.18 Kb.
#3537
Организатор и основател
АМАТЕРАС ФОНДАЦИЯ


Фондация АМАТЕРАС представя за пети пореден път София Хартиен Арт фест в периода 7 май -6 юни 2015. АМАТЕРАС е името на японска богиня на Слънцето и в тази връзка фондацията символично свързва откриването на ежегодните издания на фестивала с изгряването на светлината и надеждата, както и с вярата, че точно те ще успеят да ни спасят от машината на сивото ежедневие.


Първият панел на Фестивала беше през месец март в Япония - град Фукуока, в сърцето на Япония. Фестивалът беше поканен да се представи в рамките на проекта NEXUS, организиран от група артисти от Япония и Корея, с цел междукултурен диалог – Европа-Азия. Фестивалът представи произведения, участвали в предишните му издания, в Градския музей на Фукуока от различните раздели. Двете презентации, направени от Директора Тодор Тодоров и куратора Даниела Тодорова на София Хартиен Aрт Фест, представиха цялостната тенденция за иновации от предишните години, както и международната политика и цели на Фондацията. Планувани са обменни експозиции за периода 2016 – 2018 в двете страни.
Изборът тази година фестивалът да стартира с дебют в Япония не е случаен и в програмата на фестивала традиционно ще има експозиция на Японско хартиено изкуство в Галерия МАЗДА. В рамките на програмата в Галерията ще можем да видим събития, свързани с японски хартиени древни изкуства като кири-е, оригами, калиграфия, съвременна икебана, а на 27 май ще има презентация за различните хартиени техники на Далечния изток.
Тазгодишното издание ще представи 152 визуални артиста от 32 държави в двата раздела за професионални автори. Най-мащабният от тях - Биеналето за хартиено изкуство, предимно цели да покаже, тази година, произведения с актуална тематика към градската среда, новите технологии, духовните процеси в съвременното общество, липсващата връзка на човек и Вселена, провокирана от цивилизацията и нейните проблеми. Биеналето е за високи достижения на голямоформатни произведения и тази година ще бъде предимно представено в две основни локации – Виваком Арт Хол и Музей за история на София.
Мотото тази година е СПОДЕЛИ ИНОВАЦИЯ, което обръща вниманието на публиката върху най-важния елемент от програмата на Фестивала – Дискусията ИНОВАЦИЯ.ПРОСТРАНСТВО.ГРАД, която обръща внимание към глобални нови процеси, които да имат свой собствен път. Гост на дискусията ще бъде Генералният Секретар на Еворпейската Фестивална Асоциация Катрин Девендър и Лоренцо Паоли – лектор, специализиран в световните иновации.

Международната Ежегодната изложба конкурс АМАТЕРАС за малък формат е предшественикът на СХАФ и традиционно ще бъде представена в Галерия Арт Алея, където на 7 май ще бъдат обявени наградите от международното жури. Всяка година конкурсът представя млади автори и известни международни артисти в кокетната столична галерия в сърцето на София.


В раздел Хартиена Арт Академия ще се представят студенти от всички специалности на НХА и някои от специалностите на НАТФИЗ. Двете основни локации са Галерия СЕРДИКА и Галерията на Приложния факултет на НХА. Очакваме в Нощта на музеите и галериите да бъдат представени интересни произведения от специалност Текстил.
В раздела за театър отново ще видим подбрани представления в контекста на идеята ХАРТИЯ – от Централен столичен куклен театър, НАТФИЗ и театър 199. В съпътстващите събития централно място ще заемат Дискусията ИНОВАЦИЯ. ПРОСТРАНСТВО. ГРАД и Хартиената улица в НОЩТА НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ.

Повече можете да прочетете във фейсбук на АМАТЕРАС Фондация и в програмата обявена на страницата: www.amateras.eu


(Информация за медиите)
НАЧАЛО
ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЯ

Vivacom Art Hall - 7 май - 11.00 часа
За всички медии ще има направен сет с материали за журналистите и подготвени допълнителни дискове с визуален материал и пълен прес лист за всички изложби, съпътстващи събития и театри : www.amateras.eu

(Информация за медиите)


ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ
БИЕНАЛЕ - експозиция „СВЕТОВНО ХАРТИЕНО ИЗКУСТВО”-

Виваком арт Хол - 7 май - 23 май - 18.00 часа
СВЕТОВНО ХАРТИЕНО ИЗКУСТВО I” е първата експозиция от най-големия и елитарен раздел на София Хартиен Арт Фест – Биенале за хартиено изкуство.

През 2011г. и 2013 се проведоха първото и второ издание на Биеналето за хартиено изкуство, в рамките на което бяха представени основно визуалните изкуства. Биеналето цели преглед на различните тенденции в развитието на хартиеното изкуство и представя автори от цял свят с произведения в различни техники, теми, стилове и концепции. Предишните издания направиха силно впечатление на публиката и очакванията тази година отново са основателно големи.Организаторите ще представят интригуваща и цялостна колекция от близо 100 автора от 30 държави, с което тазгодишното издание показва селекция от млади и утвърдени творци, предимно членове на IAPMA /Световната организация на авторите, работещи с хартия/. Фондация АМАТЕРАС от доста години е в партньорство с IAPMA и ежегодно представя достиженията на София Хартиен Арт Фест, който е единственият мултидисциплинарен фестивал за хартиено изкуство и привлича все повече изявени световни автори. В тазгодишното биенале ще бъдат представени и нови страни, които не са участвали през 2011г. и 2013г. Ще има представители на страни като Колумбия, Перу, Намибия и Лаос, които за първи път са представени от автори, родени или работещи в тези страни.
Експозицията във Vivacom Art Hall ще представи автори от Европа, Азия, Африка, Латинска и Северна Америка, които са подбрани съобразно пространството на залата и необходимите изисквания за прeдставяне на някои от експонатите – среда, осветление и пространство. Изложбата ще носи духа на изискано чувство за семплота, знаковост, високи технологии, свързани с индустриалните хартии, но има и произведения с фини ръчни хартии, които блестящо се открояват в модерни инсталации, граничещи с дизайн и елегантни произведения с абстрактно звучене, които от своя страна ще контрастират на някои произведения, изпълнени в традициите на древните източни технологии на ръчната хартия, но подчертано създадени в съвременна чувствителност.
Някои автори по изискан начин се отличават със своята фина, граничеща с дизайн, естетика, нехарактерна за тяхната култура, а други представят обекти, натоварени с дълбокия емоционален контекст на своята култура. В експозицията ще бъде представен и видео проект на две авторки, което е рядка тенденция в света на хартиеното изкуство.
Не е случайно и мястото, което фондация АМАТЕРАС ангажира с тази експозиция – Виваком Арт Хол е място за създаване на специални художествени събития с нестандартен характер и с особен акцент към съпътстващите събития, дискусиите и презентациите. В програмата на Vivacom Art Hall, фестивалът е подготвил няколко презентации. На 8 май ще има специално представяне от Вивиане Фонтейн на IAPMA на техники и дизайнерски решения свързани със съвременния градски живот, Дискусията ИНОВАЦИЯ.ПРОСТРАНСТВО.ГРАД на 15 май, ще бъде важен форум за дебат на различни публики от съвременното общество и професионални среди на София в партньорство с Асоциацията за развитие на София, ЕФА - Брюксел, БФА, НОВАЦИЯ – Италия, Трансформаторите и други. Дискусията ще обърне внимание на фестивалите като медиатор на Иновациите и ще бъде акцентирано върху теорията ЕЛЕМЕНТАЛНА СКУЛПТУРА като важен фактор за създаване на скулптура-среда и скулптура-обект, осмислящи нови пространства в градската и извънградска среда.
В програмата е включена прожекция на филми и театрални трейлъри, документални кадри от предишни издания и селектирани филмчета в разделите кино и театър, които ще бъдат показани в прожекция на 9 май, събота от 20.00 часа.

Един интересен и уникален жанр в Хартиеното изкуство е АRT BOOK/или изкуството на книгата/ което е рядко явление и показва уникални творчески решения чрез необикновенни книги. Перуанската авторка Роксана Рамос ще представи техники и история на ART BOOK и тенденциите и стиловете в това изкуство.


В целия период ще могат да се видят и презентации на калиграфия, които ще бъдат част от събитията на Хартиената улица в Нощта на музеите и галериите.

В списъка с авторите присъстват имена като Рохана Рамос, Хелене Чахер, Йоахим Чахер, Жан Феърбрин, Ирене Рамензее, Рика Нел, Бил Пенгбърн, Рене Магнати, Джанин Де Райемекер, Снежана Симеонова и много други. Именно те правят експозицията особено внушителна и очаквано интригуваща.


Ще можете да се насладите на това изкуство в изложбата „Световно Хартиено изкуство” в периода 7 май - 23 май 2015г. във Виваком Арт Хол

АРТ АЛЕЯ


7 май – 6 юни - 20.00 часа

АМАТЕРАС - Годишната изложба-конкурс за хартиено изкуство малък формат

Годишната изложба-конкурс за хартиeно изкуство малък формат е първопричината за появата на София Хартиен Арт фест през 2011 година. Тя е най-мащабният проект на фондация АМАТЕРАС у нас, а и в цяла Европа, свързан с хартиеното изкуство. Това я прави важна част от културната стратегия на София 2013 - 2023 година. Много от авторите, които ще бъдат представени и са фаворити на Арт Алея, ще участват във Биеналето за Хартиено изкуство.

От 7 май до 6 юни 2013 г. за седми пореден път фондация АМАТЕРАС организира Годишната изложба-конкурс за хартиeно изкуство малък формат. За тези седем години, фондацията съвместно с АРТ АЛЕЯ представи на българската публика повече от 600 автора от 37 държави с уникални по своята същност произведения на изкуството, създадени от хартия.


В петата, юбилейна за АМАТЕРАС, година от създаването на София Хартиен Арт Фест, по традиция представянето на участниците и експозицията на творбите им ще се случи в уютната и изпълнена с артистичен дух столична галерия АРТ АЛЕЯ - постоянен партньор на фондацията по проекта. В този ден Фестивалът ще започне с откриване на Биеналето във Vivacom Art Hall, но най-интригуващата новина - обявяването на наградите се пада на Арт Алея.


За наградите се борят автори от Германия, Шотландия, Япония, Швейцария, Норвегия и за първи път в номинациите има толкова голямо българско представяне. С всяка изминала година интересът нараства сред младите автори от България и

чуждестранни автори почитатели на по-нестандартни решения и склонни към експерименти. Обичайно, международното жури е от изявени автори от Световната асоциация на автори, работещи с хартия и това много допринася за справедливото решение на журито. Много често са избирани произведения от висококачествени ръчни хартии с ясна и чиста концепция, но понякога се избирани и произведения, които граничат с дизайнерски решения и фина минималистична визия.


Тази година надпреварата за голямата награда е между трима автори, които са доказали на много международни форуми своите достижения и крайното решение ще покаже кое от произведенията най-точно се вписва в тазгодишната концепция – Сподели Иновация.
Галерия АРТ АЛЕЯ е емблематично място за София и е истински оазис на изкутвото в Сърцето на София. Красивата стара къща, събрала в себе си история и настояще, ще Ви обгърне с духа на магнетичната сила на изкуството и неповторимия дух на духовност и култура, поддържан с годините от нейните създатели – галеристът Светлана Ганева и кураторът Стефан Попов. Благодарение на сътрудничеството на Галерията и Аматерас Фондация, тази изложба за седми път ще развълнува столичани, а такава традиция е рядкост в културния живот на София..

Всички, които искат да узнаят тайните на малките хартиени форми с големи идеи и неограничени възможности, ще Ви очакваме на ул. Гладстон 51-А от 7 май до 6 юни 2015, галерията е АРТ АЛЕЯ.
ИЗКУСТВОТО НА КНИГАТА


ART BOOK

Музей за история на София/Банята/ - 8 май – 24 май – 19.00 часа
Една изложба, която е със специално място в Биеналето за Хартиено изкуство. ART BOOK или ИЗКУСТВОТО НА КНИГАТА е колекционерски раздел инспириращ редица автори към специални проекти. Тази изложба показва селекция от уникални редки произведения, които често са създадени по световни произведения или поеми, но има и такива, които са без думи - те са образи, нежно трептящи страници, носещи писмена или паметта на растенията, от които е създадена хартията, или свитъци с тайни послания, създадени от своите автори, споделили най-съкровените си мисли.
Някога книгите са били безценен и много скъп дар за всеки владетел. Създаването на книгата е било скъпо и сложно занимание, пазено в специални библиотеки и лични архиви на замъци, дворци и манастири. Има брилянтни образци във всички световни библиотеки и това е дало основата на съвременното течение, което се е развило през последните 50 години като елитарно изкуство, предназначено за колекционери.
Изложбата в Музея за история на София ще бъде ситуирана в едно нестандартно и много впечатляващо пространство, което ще напомни с куполното си пространство много от древните библиотеки и храмови хранилища за безценни ръкописи. Кураторът на София Хартиен Арт Фест не случайно подбира именно това пространство, натоварено с история и фино чувство за пространство, чийто купол символизира

Небето, а експозицията от над 80 обекта е като спуснати небесни послания, поднасящи на зрителя тайни послания. Съвременният човек трудно може да си представи колко трудно е да се създаде една книга и колко много изкуство е вложено в нея. В модерното изкуство този раздел е предпочитан от визуалните артисти, които са почитатели на абстрактното, стигащи до дизайнерско решение в изразяване в картини, но има и автори с влечение към древните свитъци


По света има много престижни форуми, специализирани за ART BOOK, където колекционери и ценители на авангардни произведения намират прекрасни експонати, украсяващи личните им колекции. В програмата на София Хартиен Арт Фест ще има специална презентация на германската кураторка Доротея Фейс, която организира световно Биенале за това изкуство.

В изложбата ИЗКУСТВОТО НА КНИГАТА представените произведения представляват една малка извадка от разнообразни идеи и нестандартни решения. Голяма част от авторите са членове на Световната асоциация на авторите, работещи с хартия IAPMA. Тук е редно да споменем световно известни имена като Лаура Бехар, Жан Феърбрейн Едуърдс, Герлинде Хофман, Алеяндра Корек, Лаура Димитрова, Вивиан Фонтейн, Кристина Якимова, Красимира Дренска, Арис Стоидис, Мария Дидуч и редица други.


Много често тези книги излизат от стандартните представи за книгата като такава, защото те в своята същност се доближават повече до скулптурата, а дори можем да ги причислим към едно различно проявление на нови пространствени форми, изтъкани от изображения. Много от тях са съчетани в колаж от фотография, рисунка, поезия или просто нахвърляни мисли. Някои са притихнали, изпълнени с тишината на прелестни нежни изображения, ярко разказващи историята си.
Изложбата ИЗКУСТВОТО НА КНИГАТА, ART BOOKТ може да бъде видяна в Музея за История на София рамките на София Хартиен Арт Фест 2015, от 8 май до 22 май.

СВЕТОВНО ХАРТИЕНО ИЗКУСТВО II”

Музей за историята на София - 8май - 24май–откриване 19.00 часа

През 2015г. СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ представя най-големия раздел Биенале за голямоформатни произведения в две основни локации. Особено интересно е пространството на Музей за Историята на София, което е историческа ценност в сърцето на София и прекрасно пространство, обединяващо паметта на столицата и нейните културни пластове с новото лице на града.


Мотото СПОДЕЛИ ИНОВАЦИЯ тази година провокира предимно автори, които работят по експериментални произведения, приемат предизвикателството на цивилизацията и нейните достижения в индустриалните хартии и много от произведенията са изненадващи с посланията си, мащаба, техниките и цялостната си концепция. В предишните издания имаше доминиращи произведения от ръчни хартии и сега публиката ще види нов подход в това изкуство, поставянето на проблемите на личността в обществото в исторически и съвременен план. Много от произведенията

носят елемент от своята култура и нейното историческо наследство, но пречупени през личното кредо на авторите.


Радостен е факта, че има представители от интересни нови държави, които до момента не са се представяли в България, такива като Перу, Богота, Лаос, Намибия и др. Най-важният аспект на събитието София Хартиен Арт Фест е междукултурният диалог, който се получава чрез изкуството, неприкосновена територия на хуманизъм и духовност.
Хартията исторически винаги е била свързвана с далечния изток, но през последните десетилетия европейската култура, изкуство и полиграфия са били основно консуматори на западно и северно европейска хартия. Това е развило дизайна и книгопечата, индустриите свързани с интериорни и декоративни технологии. Съвременното Хартиено изкуство е като един лакмус за процесите в обществата в различните точки по света. Иновациите често се появяват на места, където хартията няма традиция и тогава свободният творчески дух създава неподозирани произведения. Третото по ред Биенале в София Хартиен Арт Фест има по-различни цели и намерения от предходните издания и това ясно се прочита в редица от произведенията, които столичани ще могат да видят.
В програмата има заложени събития, които да покажат традиционни техники и изкуства, които не са показани в произведенията от Биеналето, но някои от тях са в основата на новите техники и абстрактни инсталации или скулптури. Пространствата, които ще заеме Биеналето са също нестандартни, излизайки от залите, обземащи фоайетата и галериите и стигащи до залата с куполите. Цялостният проект ще може да покаже възможностите и въображението на автори от цял свят. В музея не случайно ще има и концентрация и от български автори, които се представят с впечатляващи и много нестандартни произведния. През годините много творци бяха привлечени от магнетичното хартиено изкуство и в него намериха топлината и вълшебството на този много сговорчив и нежен материал.
Сред авторите можем да споменем Уинсъм Джоблинг, Хане Фрей Хюсо, Кирсти Гротмол, Джозефина Темин, Лаура Бехар, Арчи Гранот, Джозефин Табърт, Атанас Михалчев, Валентин Балев, Марица Манхарес, Моника Мазукевич, Виктор Петков, Присцила Робинсон, и др.

Откриването е на 8 май 2015г. в Музея за история на София от 19.00 часа,


ЯПОНСКИ ИНОВАЦИИ

Галерия МАЗДА – 11 май – 6юни – 19.30ч

Демонстрация Кихачиро Нишиура

Съвсем естествено галерия МАЗДА ще представи експозицията ЯПОНСКИ ИНОВАЦИИ по време на София Хартиен Арт Фест 2015 г. Това се случва за пети пореден път съвместно с Аматерас Фондация и можем спокойно да кажем, че вече е традиция. Тази година почитателите на японското изкуство

и култура ще имат възможността да се насладят на произведения от характерната бяло-черна естетика на японската калиграфска традиция, подкрепена с интересни и непознати похвати, инспирирани от други източни техники върху хартия, но поднесени по иновативен начин. Минимализмът, ясната визия и знаковост, толкова характерни за Япония и този път ще изпълнят пространството на галерия Мазда, която кокетно е ситуирана в подножието на кв. Лозенец и заобиколена от парковото пространство до Сити Център. Партньорството на Галерия Мазда и София Хартиен Арт Фест отново ще покаже една нова тенденция в развитието на бизнеса като партньор на културата.


В Япония това е много важен елемент от представянето на културата в пространства, до които хората могат лесно да достигнат без специално да отидат в музей. Ежегодните изложби винаги представят интересни решения и произведения от съвременни автори, които надскачат традицията и създават новаторски произведения без да се страхуват, че нарушават традициите.
Инсталацията на Кихачиро Нишиура е един истински бисер в изложбата Японско хартиено изкуство, където калиграфията е представена по необичаен за нея подход и някои от произведенията са свързани с Будистката символика . Особеното внушение на творбите й е постигнато чрез съвършения перфекционизъм, така характерен за Япония, който Наойо Ямамото представя в елегантните си, много поетични произведения, преливащи в дълбоко приглушено синьо, характерно за културата на Япония. Редом с тях авангардните произведения на Фукико Накабаяши, която с необичайното си решение като скулптор създава релефи от хартия с необикновенна графитена техника, нетипична за Японската традиция, но асимилирала усещането за маска от четка Искряща белота в контраст с черно, графитено сиво и тъмно приглушено синьо, създават усещането за сила и мекота едновременно. И редом с тях, фините нежни произведения на Ацуми Мурата, която винаги блести със своя финес и мекота на ръчната хартия, допълва колекцията от Японски произведения. Неповторими в своето великолепие са и двете уникални пана от ръчна хартия на Ацуми Мурата. Те носят енергията на мига, концентрация, отпечатана на бялата хартия „УАШИ”. Една подобна експозиция, разбира се, не може да не покаже поне няколко творби на Йошио Хасегава, който е брилянтен иноватор всеки път шокиращ публиката с неповторимите си произведения сякаш създадени от магьосник.

Не е случайно, че именно галерия МАЗДА е покровител на изяществото, красотата, изкуството и финеса и именно там ще бъде представена уникалната изложба Японско Хартиено Изкуство – истинска перла в короната на София Хартиен Арт Фест 2015.

В програмата на Феста има предвидени вечерни събития, представящи японските традиционни изкуства, които в наши дни са претърпели голямо развитие и школата СОГА за икебана е специално подбрана да покаже иновациите в Икебаната.
Ще можете да видите няколко вечерни събития в галерия МАЗДА. На 22 май /петък/ от 20.00 часа ще видите ЧАЯ. ФИЛОСОФИЯ И ТРАДИЦИЯ, на 26май /вторник/ от 20.00 часа ХАРТИЕНИ ТЕХНИКИ ОТ ЯПОНИЯ - презентация и демонстрация и на 28май /четвъртък/ от 19.00часа СЪВРЕМЕННА ИКЕБАНА – школа СОГА – презентация и демонстрация.
Изложбата по традиция ще бъде официално открита от Негово Превъзходителство Коизуми Такаши, посланик на Япония в България.
Можете да я посетите от понеделник до събота през целия период от 11 май до 6 юни 2015 г.

Откриването е на 11 май 2015 г. (понеделник) от 19.30 часаДРУГИТЕ ЛИЦА НА ХАРТИЯТА I “

Галерията във Филиала на Приложния Факултет на НХА

бул. Г.М. ДИМИТРОВ 100 /откриване

12 май - 6 юни – 16.00часа


ЛЮБОВ, СЪЗИДАНИЕ, ВДЪХНОВЕНИЕ, КРАСОТА...

Това е мотото, под което Национална Художедствена Академия ще се представи с две експозиции в раздела Хартиена Арт Академия на София Хартиен Арт Фест. Това вече е традиция в програмата на феста, която има специалната амбиция да представя млади автори наред с изявени творци в своите издания и да подкрепя дебютиращите таланти в междукултурния диалог.


В сградата на Приложния Факултет на Академията много често има блестящи изложби, които не винаги столичани виждат и затова София Хартиен Арт Фест специално кани своите почитатели да видят тази експозиция, носеща свободата в голямоформатните произведения, които достойно могат да се представят на редица световни форуми. Преподавателите грижливо подготвят заедно със своите студенти тези проекти и онова, което най-много вдъхновява в София Хартиен Арт Фест е свободата да работиш със светлина, лекота, изящество, любов и финес. Пространството на галерията позволява да се

развихрят интересни пространствени инсталационни решения, изтъкани от различни хартиени структури.


Представянето на Академията ще бъде в няколко събития. Официалното откриване в Галерията на Приложния Факултет на НХА, ще покаже по-монументалните специалности чрез различни произведения на съвременното изкуство, надскачащо характерния си профил, а в по-късните часове на деня ще се представи и втората локация на НХА в Галерия СЕРДИКА, където ще се видят камерни произведения. Събитието ще бъде увенчано в откритото пространство на галерия СЕРДИКА с дефиле от костюми създадени от специалностите Мода и Сценография.
Вход свободен
ДРУГИТЕ ЛИЦА НА ХАРТИЯТА II“

Галерия СЕРДИКА

12 май - 30 май – 19.00часа

Многообразните форми на живот, които хартията има в ежедневието са известни на всеки, но можем да се изненадаме истински когато видим произведения на изкуството, осъществени чрез нея.


Хартията е материал, обединяващ в себе си неизброими функции на приложение, но същевременно е и материал, зареден с дълбока символика. Това дава възможност той да бъде третиран поливалентно – и като материал, и като духовно послание. Голямо е предизвикателството в различните формати, техники и широк спектър на реалицзации показани от НХА в рамките на СОФИЯ ХAРТИЕН АРТ ФЕСТ. За втори път ще участват студенти от всички специалности на Националната художествена академия (НХА), а също и преподаватели съвместно със свои студенти в рамките на цялостната експозиция.


Тази година ще можем да видим в две експозиционни точки с произведения от младите и талантливи автори. Галерия Сердика е ново пространство в културния живот на София, ситуирана в старата част на града, известния централен Пазар и е кокетно, и много инспириращо място за дневни и вечерни събития. Новата галерия приветства София Хартиен Арт Фест със своя раздел Хартиена Арт Академия и стимулира младите автори приветствайки ги в своето простарнство. Младите автори ще бъдат представени в Нощта на Музеите и галериите с интересна програма в галерия СЕРДИКА.


Очакванията на публиката са големи след досегашните участия на студенти и преподаватели в издания на София Хартиен Арт Фест. Те винаги са носили

духа на експеримента, иновацията, стремежа към авангардни решения в пространството и желанието на екипа на Академията е да представят на откриването интересни костюми от хартия, създадени от специалност Мода и Сценография.


Това със сигурност ще развълнува столичани и почитателите на авангардните и иновативни решения - смелият размах във форми и идеи.

В експозицията могат да се видят и творби, в които хартията е превърната в изящни дизайнерски предмети, бижута, малки пластики и абстрактни пана. Фините ювелирни издания ще се впишат идеално в камерното и изпълнено със светлина пространство на галерия Сердика, с което представянето на 12 май в раздел Хартиена Арт Академия с двете експозиционни пространства ще завършат в сърцето на София.


С удоволствие ще Ви очакваме в пространството на Галерия Сердика


Откриването е на 12май 2015г. (вторник), от 19.00 часа.


Вход с покани

ПРИРОДНИ ДАРОВЕ”

Галерия АРТАМОНЦЕВ - 14 май до 30 май – 19.00ч

Самостоятелна изложба на Десислава Денева

За онези, които познават добре историята на София Хартиен Арт Фест името на Десислава Денева е свързано с наградата за български автор през 2014 в

ежегодната изложбата-конкурс за хартиено изкуство малък формат. Галерия Артамонцев през 2013 представи Данаил Кондиков в рамките на Феста и сега отново в нейното пространство ще бъде показано творчеството на още един признат български талант - Десислава Денева


Авторката е емблематично име в българското съвременно изкуство с редица награди в сферата на рисунката, печатаната графика, живописта, а сега и хартиеното изкуство. Тя е ярък автор, търсещ с всеки проект нова сфера и идеи, променя изразните средства и винаги изненадва с нова концепция, фин усет за баланс и прекрасен колорит. Настоящата изложба е един особен баланс на темата за вечната женственост и същевременно монументалното звучене на произведенията, изтъкани от структури с приглушен цветови климат, създаващ особено усещане за вечност.

И все пак, какво казва тя за своята изложба в рамките на София Хартиен Арт Фест и откровението което споделя?

Според библейското разбиране думата „плът” се противопосатавя на „дух” и според Йов тя понякога значи нещо живо и чувствено. Тълкува се като веществото, от което са съставени живите твари и човека, а изразът „от плът и кръв” е равнозначен на осезаемата реалност.


Тя е нежна и жестока едновременно. Преливаща от живот, плътта подканва и привлича. Тя е застинала и „позира” или напротив - извивките й диктуват своя ритъм.
Изначалната женственост като дар от природата е вечна художническа провокация. Природата – неизменният учител за красивото. Тази хармония е силна и истинска. Тя е неподвластна на времето, което ни залива със своята рекламно естетизирана, фалшива „красота”, модно актуална, а всъщност преходна в своята изменчивост.
Вечната Eвина жизненост, плодовитост, истинска като живота. Без излишен свян тя споделя своите дарове, а истинността е риск, който съм приела като автор.

Деси Денева


Заповядайте в галерия АРТАМОНЦЕВ в периода 14-30 май и в Нощта на Музеите и галериите, очаквайте уъркшоп и среща с таланта на Десислава Денева.
Вход с покани

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ

16 май – събота, 18.00 часа


Посещение на отворените места от феста
София Хартиен Арт Фест отново е едно от важните събития в „ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ” представено в различни галериини и външни пространства. Програмата на фестивала ще предостави на столичани възможността да се насладят на част от изложбите в следните музеи, галерии и театри.

Сърцето на София Хартиен Арт Фест 2015, организиран от АМАТЕРАС Фондация с арт директор скулпторът Тодор Тодоров и куратор Даниела Тодорова, тази година е във VIVACOM ART HALL и пространствата около телефонната палата и МУЗЕЯТ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ. Фестивалът се стреми да покаже разнообразна част от своята програма и да предостави възможността да бъдат видени по-голямата част от важните събития, включени в месечната програма.
ИЗЛОЖБИ И СЪБИТИЯ

16май – започва от 18.00 часа
ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ
Посещение на отворените места от феста
София Хартиен Арт Фест отново е едно от важните събития в „ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ” представено в различни галериини и външни пространства. Програмата на фестивала ще предостави на столичани възможността да се насладят на част от изложбите в следните музеи, галерии и театри.

Сърцето на София Хартиен Арт Фест 2015, организиран от АМАТЕРАС Фондация с арт директор скулпторът Тодор Тодоров и куратор Даниела Тодорова, тази година е във VIVACOM ART HALL и пространствата около телефонната палата и Музеят за История на София. Фестивалът се стреми да покаже разнообразна част от своята програма и да предостави възможността да бъдат видени по-голямата част от важните събития, включени в месечната програма.
ИЗЛОЖБИ И СЪБИТИЯ • VIVACOM ART HALL - БИЕНАЛЕ - експозиция „СВЕТОВНО ХАРТИЕНО ИЗКУСТВО- централна локация най-големият раздел с изложби на София Хартиен Арт Фест.


Изложбата ще бъде отворена от 18.00 – 02.00 часа


 • Външното пространство пред VIVACOM ART HALL
 • ХАРТИЕНАТА УЛИЦАВъншното пространство пред VIVACOM ART HALL - хартиени уъркшопи, демонстрации, малки представления, експозиции, карнавал и различни представяния. Ще участват и чуждестранни гости дошли за Феста. В близост ще има представяния от древни японски хартиени техники, съпътствани с демонстрации на японско бойно изкуство. Ще могат да се видят интересни хартиени бижута, аксесоари и различни произведения, създадени от професионалисти и любители на хартиеното изкуство.


- ОРИГАМИТЕ – произход и значение – на открито градината на Народен театър „ИВАН ВАЗОВ”

- КИРИ – Е – национален клуб „НАКАМА” на открито градината на Народния театър

- „SOGA – школа по икебана и ролята на хартиените цветя - на открито градината на Народния театър

- Клуб „УРАСЕНКЕ” – чаена церемония и калиграфия – музиката на душата - на открито градината на Народния театър

- Артисти от IAPMA – щандове с произведения и хартии от цял свят

- Уъркшопи за деца и възрастни - български автори

 • ПРОГРАМА НА ОТКРИТА СЦЕНА ЗА ТАНЦИ С МУЗИКА ОТ ЦЯЛ СВЯТ С ПРОГРАМА – СТЕЙДЖМАСТЕР
 • ИВ ДЕНС – балет

 • ИНОВАЦИЯ В МОДАТА И СЦЕНИЧНИЯ КОСТЮМ - Презентация и ревю от НХА - костюми и дрехи от хартия

 • МУЗИКА ОТ ЦЯЛ СВЯТ – СТЕЙДЖМАСТЕР открита сцена за купон, джаз, рок, поп и етно музика


Хартиената улица ще бъде отворена от 18.00 часа до 12.00 часа


 • Галерия АРТ АЛЕЯ - 7-то издание АМАТЕРАС ГОДИШНА ИЗЛОЖБА ЗА ХАРТИЕНО ИЗКУСТВО МАЛЪК ФОРМАТ – изложба конкурс – обявяване на наградите от конкурса 11.00 - 24.00часа
 • МУЗЕЙ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ /Банята - БИЕНАЛЕ за Хартиено изкуство - СВЕТОВНО ХАРТИЕНО ИЗКУСТВО 2 и АРТ БУК –– 18.00 часа
 • Галерия МАЗДА - БИЕНАЛЕ за хартиено изкуство - ЯПОНСКИ ИНОВАЦИИ –12.00 - 20.00 часа
 • Галерия СЕРДИКА - „ДРУГИТЕ ЛИЦА НА ХАРТИЯТА“ 2 – НХА– уъркшоп в Нощта на музеите и галериите – 18.00 часа
 • Галерия АРТАМОНЦЕВ - ПРИРОДНИ ДАРОВЕ - Самостоятелна изложба ДЕСИСЛАВА ДЕНЕВА /награда за Български автор 2014/ –– уъркшоп в Нощта на музеите и галериите - 18.00 часа

моля използвайте тези телефони и мейли за контакт


Куратор: Даниела Тодорова, МА

Арт директор на АМАТЕРАС ФондацияInfo@amateras.eu

foundation@amateras.eu

0898 408 868, 0878 408 863

ПР: Станислава Георгиева

assistant_pr@amateras.eu

ПР на София Хартиен Арт Фест 2015

и асистент на Арт Директора0878 569066
www.amateras.eu


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница