Орхидеята Dactylorhiza romanaДата02.09.2016
Размер16.91 Kb.
#8085

Красиви орхидеи разцъфнаха в Източните Родопи

5 май 2011


Орхидеята Dactylorhiza romana (Roman Dactylorhiza/римски дланокоренник) разцъфна в Източни Родопи, видяха експерти от българско-холандския проект „Новото тракийско злато“. Тази красива орхидея вирее в Средиземноморието, Мала Азия и на Балканите, включително и на много места в България.

В Източни Родопи Dactylorhiza romana се среща само в горите по склоновете на хребета Сърта между с. Черничино, общ. Ивайловград и гр. Маджарово, Хасковско. Цъфти в края на април и началото на май, като цветята са обагрени в различни цветове - жълто, бяло, розово, светло или тъмно лилаво.Районът на Маджарово и Ивайловград е рай за любителите на орхидеите. Тук могат да се видят над 26 вида от тези красиви цветя, сред които пеперудоцветният салеп (Orchis papilionaceaе), включен в Червената книга на България, орхидеята пирамидален анакамптис (Anacamptis pyramidalis), двурогата и паяковидна пчелици ( Ophris cornuta, Ophrys mammosa). Само тук в България се среща и орхидеята дремников главопрашник (Cephalanthera epipactoides ).

Въпреки студеното време тази година в Източни Родопи вече разцъфна и родопският силивряк (Haberlea rhodopensis), наричан още Орфеево цвете. Легендата разказва, че малкото растение с бледолилави цветове е изникнало от сълзите на митичния родопски певец Орфей, който скърбял по любимата си Евридика, изчезнала завинаги в царството на Хадес. Силиврякът е реликтен вид, датиращ от края на терциера и се среща само в България и Северна Гърция. Расте по скални терени, най-вече по пукнатини на скални разкрития, на влажни, предимно сенчести места в дъбовия и буковия пояс. Родопският силивряк има уникалното свойство при неблагоприятни условия да преминава в анабиоза (мнима смърт) и по този начин да преживява продължителните летни засушавания и зимните студове.
Уникалният релеф на Източни Родопи, съчетан с различните климатични влияния от континента и Средиземноморието, обуславят района като един от най-богатите на биоразнообразие в Европа. Досега са открити близо 2000 вида висши растения, от които 84 са включени в Червената книга на България, 37 са балкански ендемити, 22 - български ендемити. Юрушкият лопен се среща само в Източните Родопи.
Каталог: cms -> folders -> Press%20Releases
Press%20Releases -> Традиционно среднозимно преброяване на водолюбивите птици в Източните Родопи 21 Януари 2014 г
Press%20Releases -> Нов вид чапла в чапловата колония в Кърджали
Press%20Releases -> Ново находище сиви чапли в долината на Арда 14 януари 2013
Press%20Releases -> Заселване на зубри в Източните Родопи
Press%20Releases -> Първо по рода си Ателие за вълна се организира в къщата за гости „Дивата ферма
Press%20Releases -> Първите български тарпани (диви коне) ще бъдат реинтродуцирани в Източните Родопи
Press%20Releases -> Биопроизводители в Източните Родопи се отварят за посетители и туристи
Press%20Releases -> Представление на открито на спектакъла „Зеленодиво“ в Дните на тарпана
Press%20Releases -> В източните Родопи се родиха първите тарпанчета (диви коне)
Press%20Releases -> 16 май 2013 Усилията на българско-холандския проект „Новото тракийско злато


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница