Orlando пренаписва правилата на дизайна при мултифункционалните автомобилиДата21.06.2018
Размер102 Kb.
Ноември 2010
Дизайн
Orlando пренаписва правилата на дизайна при мултифункционалните автомобили


  • Кросоувър стилистиката въвежда някои елементи от класа на SUV моделите в сегмента на семейните ванове

  • Изразително и мощно излъчване на предната част и плавно спускаща се линия на покрива

  • Гостоприемен интериор с хай-тек излъчване

Дори един бърз поглед върху новия Chevrolet Orlando ще ви даде представа за това, че новият мултифункционален модел на компанията не само има намерение да разбие традиционните представи за семеен ван, но притежава своя уникална стилистична изява и поставя началото на нова дизайнерска вълна.


Наложените правила и изисквания към фамилните ванове – независимо дали става дума за превоз на седем пътника, обемисти товари или използване на различни конфигурации в интериора – в повечето случаи довеждат до необходимостта от създаване на еднообемни форми с „правоъгълна” стилистика. С новия Orlando, Chevrolet има намерение да промени тези представи и да предложи на пазара нещо свежо и иновативно. Намерението на дизайнерският екип на Chevrolet е първият за европейския пазар мултифункционален автомобил на марката да има изключително разпознаваема стилистика, като едновременно с това не се правят никакви компромиси по отношение на практичността на интериора и общата функционалност на автомобила.
„Вдъхновението за създаването на Orlando дойде след като обърнахме внимание на традиционния дизайн на мултифункционалните автомобили в Европа”, отбелязва Таеван Ким, вицепрезидент по дизайна на GMDAT. „Много от тях се свеждат до практични еднообемни решения, подобни на кутия. За разлика от тях Orlando има двуобемен дизайн, отчасти мултифункционален автомобил, отчасти SUV. По този начин той излиза извън рамките на съществуващите категории, и предлага ярко изразен силует на кросоувър модел.”
„Ние смятаме че има голям, потенциален пазар в Европа за клиенти които се нуждаят от семеен автомобил, но търсят нещо различно и по-модерно. Убеден съм, че Chevrolet може да бъде лидер в този тип кросоувър дизайн.”
В предната част, дизайнерският екип е създал лице за Orlando, което ярко изразява новата дръзка и отличителна линия на Chevrolet, състояща се от радиаторна решетка, разделена от оцветена във формата на автомобила лента и допълнена с характерния марков знак на Chevrolet в центъра. „Стилистиката на предната част на Orlando е ключов елемент, който олицетворява и развива глобалната идентичност на Chevrolet, ” отбелязва Таеван Ким.
Скулптурираният преден капак с изразена централна гънка се пренася в предните калници, които сами по себе си са оформени с пластични, агресивни арки, подчертавайки формите с изнесени навън от каросерията колела. Долната част на Orlando е графично очертана от облицовка, с дълбок контур под предната броня в който се помещават предните светлини за мъгла; това не само създава чувство за надеждност, но подчертава стила на SUV. Като цяло Orlando притежава убедителна стойка при поглед директно и косо отпред.
Предните светлини на Orlando с облицовки в пиано лак, хромирани параболични елементи и оформените като лента мигачи под основните светлини, осигуряват на автомобила излъчване на луксозен модел.
Стилен профил
Страничният профил се характеризира с меко издигаща се извивка, започваща от горната част на предната арка на калника, преминаваща по дължината на автомобила и обхващаща задните светлини. Тя се съчетава със снижаващата се линия на покрива, която има принос в оформянето на характерния силует на Orlando и допринася за спортното му излъчване. Функционалната непрекъсната повърхност на остъклената част води до увеличаване на видимостта за пътниците, независимо на кой ред от седалки се намират.
В задната част на Orlando множество стилистични елементи подчертават новия дизайнерския език на Chevrolet, включително новите решения при задните светлини, които се отличават от класическите светлини с разделени функции. Разположената в централната част на задната броня светлина за мъгла, е уникално решение за Orlando.
В задната част на Orlando е реализиран така нареченият „максимално квадратен мотив” – с други думи форми имащи за цел за осигурят усещане за солидност и типичното за SUV излъчване за здравина.
В мощните арки на калниците се помещават 16, 17 или 18-цолови колела, в зависимост от оборудването и избраните опции. Базовата версия е с 16-цолови колела с атрактивен шестлъчев дизайн на тасовете, които лесно могат да бъдат объркани с лети джанти. Всички останали варианти са оборудвани с лети джанти, стандартно с големина от 16 или 17-цола, с гуми с размер 215/60R (за 16 цоловите) или 225/50R. Най-високо оборудваните версии LTZ могат да се поръчат като опция с 18-цолови 5-лъчеви алуминиеви джанти, оборудвани с гуми Bridgestone Potenza с размер 235/45R.
Основните цели при конструирането на Orlando са били съчетаването на нивото на комфорт на седан, стила на кросоувър и практичността на мултифункционален автомобил. В резултат от това оформлението на арматурното табло и мястото за водача създава усещане като на седан и следва някои от дизайнерските похвати използвани при Cruze.
Някои от елементите се разпознават веднага – като например „изливащата” се като водопад централна конзола и двойният кокпит, който се подчертава от оформения като пеперуда панел, преминаващ от едната към другата врата в долната част на арматурното табло през централната конзола. Този обгръщащ предната „кабина” стил при който повърхностите на таблото преливат в облицовките на вратите в момента е утвърден елемент от дизайнерския език на Chevrolet.
Уредите, монтирани в дълбока ниша, прикрита в горната си част с козирка създават спортно усещане, докато дизайнът на лоста за предавките хармонира с начина по който е оформена централната конзола. Orlando е най-новият модел на Chevrolet, сдобил се с V-образния мотив във венеца на волана, който може да бъде открит във всички нива на оборудване, освен базовите модели и включва контролни бутони за аудио и инфоразвлекателните системи.
Един от особено впечатляващите елементи в интериора е приглушената обгръщаща синя светлина в централната конзола, която се предлага при по-високите нива на оборудване. Според Таеван Ким „този стил на осветяване създава в интериора хай-тек усещане и чувство за модернизъм” – стремеж, който е особено важен за дизайнерския екип, без обаче да бъде нарушавана общата емоция свързана с кросоувър стилистиката.
„Особено вълнение в нас предизвикват някои от интериорните цветови комбинации, с които ще се предлага моделът. Смятаме че те ще допаднат изключително на основните клиенти на Orlando – младите семейства.”
Различните нива на обзавеждане предлагат различни цветови комбинации и повърхности. При базовите модели LS средната част на инструменталния панел и конзолите на вратите за със сребристо покритие, аудио системата и централната конзола са с черен цвят, а тъканите за тапицерията на седалките са гладки. При по-високите версии LT в интериора се появява пиано черен лак, за някои елементи на арматурното табло, кожена облицовка на венеца на волана (с бутони за контрол на аудио системата), и релефна преплетена тъкан за седалките; най-луксозните версии LTZ включват и сребристи елементи в облицовката на вратите, оформена в пиано лак рамка на аудио системата, по-голям екран за инфо-развлекателната система и кожена тапицерия като допълнително оборудване.
При представянето на модела ще се предлагат се седем външни цвята: Olympic бяло, Switchblade сребристо, Carbon Flash черно, Daydream бежово, Pewter сиво, Velvet червено и Smoky сиво.

За марката Chevrolet

Chevrolet е водещата глобална марка на компанията General Motors с годишен обем на продажбите в размер на около 3,5 милиона автомобила в повече от 130 държави. Това е четвъртата автомобилна марка в света по отношение на обема на продажбите, както и един от най-бързо развиващите се в тази насока производители в автомобилната индустрия. Продуктите на Chevrolet Europe се отличават с ярък дизайн, въодушевяваща динамика и стремеж за постигане на най-доброто съчетание от цена и качества във всички сегменти от пазара, в които марката присъства. От момента на обновяването на представянето на марката в Европа през 2005 година, Chevrolet успя да постигне повече от удвояване на продажбите, достигайки обем от 500 000 екземпляра през 2008 година. През 2009 година, Chevrolet задържа своя пазарен дял на европейския пазар на ниво от 2.3 процента, реализирайки 426 000 продажби. Към момента марката разполага с мрежа от 2 900 дилъри и сервизни точки на европейския континент. Новата гама на марката Chevrolet включва новия градски модел Spark, малкия Aveo, компактния седан Cruze, SUV-модела Captiva, модела от среден клас Epica и легендарния спортен модел Corvette. През 2011 година Chevrolet ще лансира изцяло новия фамилен ван Orlando, спортното купе и кабриолета Camaro, новото поколение на Aveo, хечбек-версията на Cruze, както и модернизираната версия на SUV-модела Captiva с четири нови двигателя. Най-значимите пазари за Chevrolet в Европа са тези в Русия, Италия, Германия, Франция, Испания и Великобритания. Основаната от швейцарския емигрант Луи Шевроле през 1911 година фирма се подготвя да отбележи своя вековен юбилей с представянето на пазара на революционния електромобил с удължен пробег Chevrolet Volt. Повече информация за марката Chevrolet можете да намерите в интернет на адрес http://www.chevroleteurope.com или http://media.chevroleteurope.com.
За контакти:
Владимир Тодоров

Chevrolet Marketing/PR Manager

Chevrolet Central and Eastern Europe - Sofia Rep. Office

Tel.: +359 2 969 30 48; Fax: +359 2 971 21 78

Mobile: +359 886 964 999

E-mail: vladimir.todorov@gm.comChevrolet Europe GmbH

Stelzenstrasse 4 Tel. +41 44 828 2900 media.chevroleteurope.com

CH-8152 Glattpark (Zurich) Fax +41 44 828 2999 chevroleteurope.com

Switzerland

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница