Още една жертваДата25.02.2018
Размер118.06 Kb.
#58844

5A

Текст към музикално-картинната серияОще една жертва

Ó Deutscher Verein für Gesundheitspflege e. V. – DVG - Zentralstelle

Senefelderstr. 15 – D-73760 Ostfildern
Редактор: Андреас Мюлер

Още една жертва
1. Съпрузи на терасата
Моника е домакиня на 38 години. Съпругът й Бернд е на 42. Бракът им е щастлив, имат две прелестни деца. Бернд печели достатъчно и материално са добре.
2. Съпрузите пушат
Те са прилични хора и се наслаждават на всичко, което включва обществения живот. Понякога си позволяват да пийнат нещо, впрочем и двамата пушат от младостта си.
3. Моника кашля
Всъщност и двамата имат от години “лека” кашлица. Дихателните им пътища изглеждат обложени и затова трябва често да се изкашлят - знаят, че така е при всички пушачи. От известно време насам Моника се притеснява все повече за Бернд.
4. Бернд кашля
Неговата кашлица се е влошила недвусмислено. Случва се да се събужда нощем от нея. Възможно ли е да...? Но Моника отново отхвърля ужасната мисъл.
5. Кантар
В последно време Бернд също отслабва и между другото сериозно размишлява върху това. Нещо повече, има лошо предчувствие.
6. Бернд става от масата
Внезапно по време на вечерята започва да кашля силно, става от масата и излиза.
7. Кашля кръв
( Кашлица) – Връща се слисан и потресен и не може да каже на семейството си, че е кашлял кръв.
( Кашлица)

8. Рентгенова снимка на белия дроб
По настояване на Моника отива на следващия ден на лекар. Тъмното място на рентгеновата снимка говори красноречиво и всички останали симптоми съвпадат.

По-нататък всичко бе предопределено: операция, облъчване, химиотерапия.


9. Моника и децата в залата за погребения
Беше само въпрос на време, докато Моника остане сама с грижата за децата. Бернд бе станал цифра в една статистика.
10. Озаглавителен диапозитив
ОЩЕ ЕДНА ЖЕРТВА на пушенето и рака
( Музика - 12 секунди изчакване)
11. “ Пушене и рак на белия дроб”
От повече от 20 години се надигат гласове, принадлежащи на асоциации на хирурзите, и лиги за борба против рака по цял свят, загрижено предупреждаващи относно връзката между пушене и рак на белия дроб.
12. “ Ракът – Убиец № 1”

От 50 те години насам ракът на белия дроб е убиец № 1 при мъжете. При жените дълго време беше ракът на гърдата. Но от 1984 насам настъпи промяна.


13. “ Ракът на белия дроб - номер 1”
Днес ракът на белия дроб е най-честият смъртоносен вид рак при мъже и жени. Причината е, че когато през Втората световна война жените започват да пушат, смъртността се доближава до тази на мъжете, повишили рязко консумацията на тютюн от времето на Първата световна война. Ракът на белия дроб поразява безмилостно след период на пушене между 20 и 30 години. Двете линии го показват.
14. “ Какво е ракът?”
Преди да се заемем с ролята на пушенето в тази драма, нека отговорим на въпроса какво е ракът?
15. “ Ракът е...”
Ракът е злокачествено разрастване на клетките без биологична и физиологична полза за организма.
16. Червени кръвни телца
Всички телесни клетки, с изключение на тясно специализираните, се възобновяват постоянно, за да заместят умиращите. Например клетките на кожата, лигавицата на стомаха, а също червените и белите кръвни телца. Всяка секунда се образуват окло три милиона нови червени кръвни телца. Клетките на кожата и лигавицата се възстановяват с подобна скорост.
17. Въпрос
Когато клетките се умножат повече, отколкото е нужно, възниква проблем. При това е интересно как една нормална клетка се превръща в ракова.
18. Птичка с нейните пилета
В природата нищо не съществува само за себе си. Всяка клетка живее, за да служи - тя дава и получава. Всички клетки правят това - при хора, животни и растения.
19. “ Всяка клетка живее, за да служи”
Червените кръвни телца например транспортират кислород във всички тъкани, докато чернодробните клетки снабдяват същите тези телца с белтъка глобин. Глобинът се нуждае от кръвно телце, за да образува хемоглобина, свързващ кислорода. Нищо не живее само за себе си. Може да се приеме, че всички клетки служат - освен тези на рака.
20. “ Чудовището рак”
Раковата клетка е асоциално чудовище. Малка, но опасна, тя се грижи единствено за себе си. Трябва да има всичко, каквото пожелае. Клетка, която препречва пътя бива изтласкана встрани или разрушена.
21. Ракови чудовища
Тези ракови чудовища се делят неустрашимо. Всяка нова клетка се държи по същия начин като нейния предшественик или по-зле. Те прорастват здравата тъкан и се разпространяват във всички посоки, разкъсвайки и разрушавайки. Хранят се със всичко, което им попадне.
22. “ Разпространение на рака на белия дроб”
Тяхна стратегия е разрушаването. Ракът на белия дроб се разпространява чрез кръвта и лимфата във всички телесни органи, например в мозъка, костите, черния дроб, настанявайки се навсякъде, където може да построи укрепление.
23. “ Раковите клетки разрушават”
Докато се множат, растат и разпространяват, раковите клетки разрушават изхранващите ги системи. Ако не бъдат задържани, убиват организма-домакин и с това себе си. Защо тези чудовища се държат по подобен начин?
24. Вирусът на рака
Точните механизми са още неизвестни. Знаем, че при някои видове рак определен вирус се промъква в ядрото на една клетка като таен агент на неприятеля. Вирусът премахва всички функции, контролиращи броя и местоположението на клетките и ускорява деленето. Той се оттегля веднага щом клетките се разрастнат буйно.
25. “ Химически посредници на рака”
Съществуват химически субстанции, подпомагащи рака посредством загнездяване в една клетка. Наричат се карциногени или вещества, предизвикващи рак. Започнатото от тях дело бива продължено от други химически съединения, стимулиращи рака. Освен тях има още и кокарциногени, химични вещества, които не действат сами, но осъществяват дяволския си план съвместно с други отрови.
26. “ Над 4000 химически съединения”
Цигареният дим съдържа повече от 4000 химически съединения, което означава множество ракообразуващи субстанции. Един от най-добре изучените злодеи е бензопиренът.
27. “ Пушенето причинява рак в следните органи....”
Карциногените в катрана се отлагат по продължение на дихателните пътища - в устата, ларинкса, бронхите и дробовете. Някои вещества биват погълнати и засягат хранопровода и стомаха, докато други абсорбирани циркулират с кръвта по тялото, могат да увредят например панкреаса. Поради концентрацията им в урината засягат бъбреците и пикочния мехур. Ако на всички тези карциногени, кокарциногени, ракостимулиращи и ракоускоряващи субстанции се даде време, да речем 15 – 20 години, биха били в състояние да да доведат до рак практически във всеки орган на тялото.
28. “ Пушене – рак – време”
Множество научни изследвания доказват, че колкото повече човек пуши, толкова по-голяма е вероятността да заболее от рак.
29. “ Смърт причинена от рак при пушачи”
Тази сметка показва колко пушачи умират годишно от рак само в САЩ. (1) Ако цифрата 160 000 починали Ви безпокои, сигурно има причина.
30. “ Ами непушачите?”
А какво е положението при непушачите? Не умират ли и те от същите видове рак? Вярно е, но обърнете внимание на разликите.
31. Стъпаловидна графика “ смърт, причинена от рак”
Тази графика показва, че от рак на устната кухина умират седем пъти повече пушачи, отколкото непушачи. При рак на белия дроб те са десет пъти повече. (2)

32. Стъпаловидна графика “ смърт, причинена от рак – пушачи пет пъти повече рак”
Ако вземем под внимание всички видове рак, свързани с тютюнопушенето, оказва се, че от рак умират пет пъти повече пушачи, отколкото непушачи.
33. “ Тютюневият дим уврежда следните органи”
Районите, изложени непосредствено на тютюневия дим са по-силно застрашени от рак, отколкото засегнатите посредством токсини, циркулиращи с кръвта като например пикочния мехур, бъбреците и панкреаса.
34. “ Процент на оцеляване в срок от пет години”
Въпреки модерните методи на лечение шансовете за оцеляване са малки. Това показва т. нар. процент на оцеляване в срок от пет години. При най-често срещания вид рак на белите дробове само 10 процента от пациентите живеят повече от пет години – един на десет умира малко по-късно.
35. Пациент в болница
( Пауза – 5 секунди)
36. Рак на белия дроб: рискови фактори
Ето няколко рискови фактори при рак на белия дроб:


 1. Възраст на пропушване.

 2. Брой цигари на ден.

 3. Общ брой на изпушените през живота цигари.

 4. Брой години на пушене.

 5. Съдържание на катран и никотин.

 6. Дълбочина на вдишване.

 7. Брой на дръпванията в минута и дължина на цигарата.

Нека се спрем на някои от точките, започвайки от количеството цигари на ден.


37. “ Рак на белия дроб - цигари на ден”
Колкото повече един човек пуши, толкова е по-вероятно да умре от рак на белия дроб. (3) Два пакета на ден удвояват лошите изгледи по отношение на един пакет.
38. “ Рак на белия дроб: дълбочина на вдишване”
Всеки пушач вдишва известно количество дим. Колкото повече дим се вдишва, толкова повече нараства опасността от рак на белите дробове. (4) Измежду всички телесни органи белият дроб бива засегнат най-сериозно.

39. “ Рак на белия дроб: възраст на пропушване”
Възрастта, коато човек започва да пуши влияе на рака на белия дроб. Ненавършилите 20 години пушачи заболяват с 20 пъти по-голяма сигурност, отколкото един непушач.
40. “ Рак на панкреаса”
От всички досега разгледани видове рак ракът на панкреаса има най-лоши изгледи за оцеляване. Този орган съдържа много кръвоносни и лимфни съдове. По тях раковите клетки достигат до останалите органи.
41. “ Рак на панкреаса – относителен риск”
В сравнение с един непушач рискът да заболее от рак на панкреаса при пушача е общо взето двойно по-голям.
42. “ Рак на панкреаса – два пакета: пет пъти”
Рискът нараства петократно при пушещи повече от два пакета на ден. (6)
43. “ Рак на устната кухина: пушене и алкохол”
Алкохолът също повишава смъртността и то именно в устната кухина, стомаха и черния дроб. Комбинацията от алкохол и тютюн е несравнимо по-рискова от практикуването само на единия порок. (7)
44. Жена, която пуши и пие
Цигари, алкохол, кафе и други съдържащи кофеин напитки стимулират продукцията на стомашни киселини. Последицата е по-честа поява на язви на стомаха и на дванадесетопръстника. С това рискът от израждане на някои от тях се увеличава.
45. “ Клетъчно изменение”
Ракът не се развива веднага. За да се превърне в предракова, една клетка се нуждае от сложни процеси. Нашият организъм устоява дълго време на разрушителните атаки. Истинско чудо е, че не всички пушачи страдат от рак. Човекът е първокласна конструкция и трудно се предава.
46. Предупреждение на цигарената опаковка
През последните десетилетия учените изследваха милиони пушачи по света. Резултатите не оставят ни най-малко съмнение относно съществуването на директна причинно-следствена взаимовръзка между пушенето и цяла гама смъртоносни ракови заболявания.
47. Пушач чете реклама на цигари
Но тютюневата индустрия, залагаща на печалби в милиарди, представя в рекламите естествено само силни, здрави и преуспяващи хора.
48. Моника и децата пред гроба
Тя отказва да признае ежегодната трагедия, нахлуваща в живота на стотици хиляди пушачи и на оставащите близки.
( Музика)
49. Моника и децата изхвърлят цигарите
Определяйте сами свободата си. Предприемете съответните стъпки, за да не се превърнете в
50. Озаглавителен диапозитив
ОЩЕ ЕДНА ЖЕРТВА!

Библиография:

1. Цифрите са взети от CA-A Cancer Journal for Clinicians, Ян/Февр. 1985, стр. 27 и Smoking and Health, a report of the Surgeon General, 1979, Глава 5.

2. The Health Consequences of Smoking - CANCER - a report of the Sur­geon General. U.S. Departement of Health and Human Services, 1982, стр. VI, VII.

3. Hammond, E. C., Seidman, H.: "Smoking and cancer in the United Sta­tes." В: Preventive Medicine 9 (2), Mарт 1980, стр. 169-173.

4. Там също.

5. Там също.

6. Wynder, E. L. et al.: "A case control study of cancer of the pancreas." В: Cancer Nr. 31 (3), März 1973, стр. 641-648.

7. McLoy, D. G.: "The roles of alcohol, tobacco, and diet in the etiology of upper alimentary and respiratory tract cancers." В: Preventive Medici­ne, Nr. 9 (5), Септември 1980. стр. 622-629.


ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ (Още една жертва)
В.: Ракът предава ли се по наследство? Познавам една жена, коята има рак на гърдата. Майка й и баба й са имали също рак на гърдата.

О.: Предразположението към рак изглежда наследствено. Изследвания върху животни вече демонстрираха, че един раков вирус може да бъде предаван от поколение на поколение. Много вероятно е това да е валидно и за хората. Изследванията показаха още, че много видове рак се дължат на вируси. При човека може да се касае също за вирусни заболявания.


В.: Да допуснем, че майка ми и баба ми имат и двете рак. Мога ли да сторя нещо, за да предотвратя едно заболяване и при мен?

О.: Би трябвало да се избягват доколкото е възможно известни рискови фактори, предразполагащи към рак. Рак на кожата се наблюдава по-често при хора със светла кожа, излагащи се интензивно на слънце. Пълните жени страдат по-често от рак на гърдата отколкото слабите. Пушачите са предразположени към всички видове рак, особено на белите дробове. Диета, бедна на баластни вещества води често до рак на дебелото черво и на ректума. Животински продукти като мляко, месо, яйца и сирене имат количествено отношение към рака на простатата. Запомнете тези факти и отстранете познатите рискови фактори. Водете здравословен начин на живот доколкото е възможно.


В.: Защо шансовете за оцеляване са по-високи при някои видове рак?

О.: Съществуват различни причини. Някои видови рак могат да бъдат диагностицирани по-рано. Ранното разпознаване означава навременно лечение, следователно по-добри изгледи за оцеляване. Други видове рак растат по-бавно и не се разпространяват толкова, поради което е по-трудно да бъдат открити. Един рак се подава на химиотерапия, друг на облъчване, докато при трети е най-удачно да се оперира. За нещастие съществуват видове, които се разпространяват много лесно и когато биват диагностицирани са вече в напреднал стадий и устойчиви на терапия.

Тези и други фактори като възраст на пациента, общо здравно състояние, контакт с познати ракостимулиращи вещества, както и психически стрес се отразяват на шансовете за оцеляване.
В.: Защо комбинацията от пушене и алкохол увеличава случаите на рак?

О.: В зависимост от количеството консумацията на алкохол има отношение към някои видове рак, като например на устната кухина, хранопровода и стомаха. Пушенето има подобно отношение на количествена зависимост към тези видове рак и други злокачествени заболявания. Изглежда, че пушене и пиене се допълват по лош начин. Алкохолът може да увреди клетъчната мембрана и лесно да отвори път на ракостимулиращите вещества в тютюна, ускорявайки преноса. Освен това цигарите и алкохолът намаляват отбранителната сила на организма.


В.: Какво разбирате под отношение на количествена зависимост?

О.: Да допуснем, че някой изследва влиянието на една отровна химическа субстанция, например на арсена и никотина върху мишки. Животните получават все по-големи дози отрова и съответно все-повече от тях умират. В случай, че с увеличаването на дозата нараства и смъртността се говори за отношение на количествена зависимост. Възоснова на трудове, изследващи влиянието на пушенето върху пушещия се стигна до установяване на много отношения на количествена зависимост. Броят на изпушените цигари, дълбочината на вдишването, съдържанието на катран и никотин и дължината на цигарата – всички тези фактори стоят в отношение на количествена зависимост при инфаркт, рак на белите дробове, хроничен бронхит и белодробна емфизема.


В.: Облъчването и химиотерапията надеждни методи на лечение ли са в случай на рак на белите дробове?

О.: Лъчите рядко са в състояние да излекуват рака на белите дробове, но могат да смалят тумора и да потиснат неговия растеж. Същото се отнася и за химиотерапията, която през последните години даде насърчителни резултати. В половината от случаите туморите изчезват. Но независимо от приложените методи дори 10 процента от жертвите не преживявят следващите пет години.


В.: Има ли предупредителни белези за рак?

О.: Американската ракова асоциация назовава седем предупредителни белези, можещи да бъдат указание за рак:
 1. Изменение при уриниране и при ходене по голяма нужда .

 2. Една незарастваща рана.

 3. Необичайни кървене или течение.

 4. Удебеляване и възел в гърдата или на друго място.

 5. Смущения в храносмилането или трудности при преглъщане.

 6. Видимо изменение на една брадавица или белег по рождение.

 7. Продължителна кашлица или продължителна пресипналост.

Откриването на един от тези белези не означава още, че имате рак. Но е добре да отидете на лекар, тъй като шансовете за оцеляване са по толкова по-големи, колкото по-рано бъде открит ракът.Използувана литература:
1. The Health Consequences of Smoking - CANCER - a report of the Surgeon General, U.S. Departement of Health and Human Servi­ces, Rockville, Md., стр. 6.
Каталог: dataup
dataup -> Книга откровение 26. Описание на Божията църква
dataup -> кои са те?” Поздрави… няколко души повдигнаха въпроса за 144 000 в кн. Откровение. Откр. 14: 1-5
dataup -> История на църковната историография
dataup -> Семинар " Открития в пророчествата" Тема 3 rev времето на звяра
dataup -> Днес ще се проведе среща между папа Бенедикт XVI и Барак Обама
dataup -> Ms excel Test
dataup -> Спирам се на програмата Fair Use, по-точно на новите и версии
dataup -> Радикални ученици за революционни църкви” Ръсел Бърил съдържание


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница