Остеопороза – тихата епидемияДата08.02.2017
Размер87.85 Kb.
#14501
ОСТЕОПОРОЗА – ТИХАТА ЕПИДЕМИЯ
Остеопорозата е най-разпространеното заболяване на костите водещо до инвалидизиране. През целият живот на човек, костите непрекъснато се изменят чрез процеси на изграждане и разграждане. До 25-годишна възраст преобладава изграждането и човешкият организъм натрупва костна маса. Колкото по – богат е този „костен капитал”, толкова по-дълго може да се черпи от него. Постепенно с възрастта и под въздействието на различни рискови фактори, бавно и незабележимо костите губят от своята маса, стават порести и крехки.

Хората с остеопороза могат да получат фрактура (счупване) дори след леко препъване или падане от височината на човешки ръст по време на ежедневните си дейности.

Остеопорозата няма признаци до появата на фрактура, поради което е наречена „тихата епидемия“. Повишава се риска от счупване най-често в областта на гръбначните прешлени, китката на ръката, шийката на бедрената кост.

Остеопорозата не е „старческа болест”. Голяма част от хората в икономически активна възраст страдат от остеопения (ниска костна плътност) или остеопороза.

Всяка трета жена и всеки пети мъж над 50г. възраст получава остеопорозна фрактура до края на живота си.

Костната загуба след менопауза е по-сериозна при жени с хирургично отстранени яйчници и ранно настъпила менопауза или при раково болни пациенти, лекувани с някои медикаменти. Намаляването на калциевата абсорбция (всмукване и усвояване) в чревния тракт, увеличаването на загубата на калций с урината и липсата на защитната сила на естрогена имат негативен ефект върху костното здраве.

Рискът от развитие на остеопороза и фрактури вследствие чупливост на костите се определя от редица фактори, някои от които могат да се променят (напр. физическа активност, хранене и тютюнопушене), докато други не могат да бъдат променени (напр. наследственост, възраст на настъпване на менопаузата, други заболявания като ревматоиден артрит).

Важни са пет стъпки за ограничаване на остеопорозата и риска от фрактури:


  • редовна физическа активност;

  • хранене със здравословни за костите храни;

  • правилен начин на живот с избягване на отрицателни навици и поддържане на здравословно тегло;

  • познаване на личните рискови фактори;

  • консултация с лекар – изследване, лечение при необходимост.

Редовна физическа активност

В периода на менопаузата упражненията стават особено важни за поддържане на костната маса и мускулната здравина.Положителният ефект на физическата активност върху костите зависи както от вида на упражненията, така и от тяхната интензивност. Изпълнението на 30-40 минути упражнения срещу гравитацията и съпротивителни упражнения (стягане на мускулите) три-четири пъти в седмицата, имат голямо значение с напредване на възрастта.Такива упражнения са танци, туризъм, изкачване на стълби, бягане/джогинг, скачане с въже, , интензивна аеробика, тенис. Упражнения за укрепване на мускулатурата с повдигане на тялото, повдигане и отпускане на пети, вдигане на тежести, упражнения с еластична лента, упражнения с уред с тежести.

Програмите с упражнения трябва да бъдат съобразени с възможностите и необходимостта от тях, индивидуалния подход е важен.

При доказана остеопороза програмата с упражнения трябва да е индивидуално съставена от специалист, насочена към стойката, баланса, походката, координацията и стабилизирането на бедрата и торса, която да подпомага възстановяването на функциите, предпазва от бъдещи падания с наранявания и подобрява качеството на живот.

Това което трябва да избягват лицата с остеопороза са: упражнения със сядане-ставане и прекомерно навеждане от кръста може да причинят вертебрални (прешленни) счупвания; движения с извиване, като усукване от кръста нагоре, движения, които включват резки, експлозивни или прекомерни натоварвания (напр. подскоци); ежедневни дейности с навеждане за повдигане на предмети може да причинят прешленни счупвания.

Здравословно хранене

Здравословно хранене, богато на полезни за костите храни, което включва адекватни количества калций, витамин Д, протеин и др. хранителни вещества, е важна съставна част от доброто здраве за костите.Калцият е основният изграждащ блок на скелета. Калцият в нашите кости играе и ролята на резервоар за поддържане на калциевите нива в кръвта, които са важни за функционирането на нервите и мускулите. Тъй като способността на тялото да абсорбира калция намалява с напредване на възрастта, потреблението му в организма трябва да се увеличи. Препоръчваният калциев прием при жените в менопауза и възрастните хора според СЗО е от 1300мг.
Съдържание на калций в някои групи храни на 100г продукт:

Мляко и млечни продукти
спанак

130мг

извара

100мг

зелен лук, праз лук

80-85мг

кисело мляко

180мг

Зелени подправки
топено сирене

300мг

маданоз, джоджен, дивисил

около150мг

кашкавал

360мг

целина

240мг

краве сирене

518мг

босилек

2070мг

Риба
сусам

1150мг

сушена риба

3000мг

Ядки
конс.сардина в олио

550мг

бадеми

254мг

скумрия

100мг

лешници

245мг

Зеленчуци
тиквени семки

235мг

коприва

1090мг

Зрели смокини 4бр. 220г

506мг

Витамин D

Витамин D се образува в кожата при излагане на слънце, играе решаваща роля за здравето на костите и мускулите. Той подпомага организма при усвояването на калция, регулира нивата на паратиреоидния хормон, осигурява правилна обмяна и минерализация на костта и спомага за подобряване на мускулната здравина и баланса, като по този начин намалява фрактурния риск.

Хората могат да приемат необходимия им витамин D с около 15 минути ежедневно излагане на слънце, но слънчевата светлина не винаги е надежден източник на витамин D. Причините са: сезоните и географската ширина; използването на слънцезащитни продукти; замърсяването на въздуха в градовете; възрастта на индивида и още много други фактори, които влияят на усвоеното количество витамин D.

Съществуват и хранителни източници на витамин D, макар и в ограничени количества. Храните, които съдържат витамин D са мазна риба, яйчен жълтък, прясно мляко, масло и гъби.

Препоръките на Международната фондация по остеопороза за прием на Витамин D са 800 до 1000 IU на ден при хора над 60 г.

Протеин

Съставът на тялото се променя на средна възраст чрез повишаване на мастната тъкан и намаляване на мускулната маса. Ниският прием на протеин се свързва със загуба на костно-минерална плътност в областта на бедрото и гръбнака. За да се реализира благоприятният ефект на протеина върху костно-минералната плътност е необходим адекватен калциев прием.

Протеинът се съдържа в месото, рибата, млечните продукти и яйцата. Добри вегетариански източници на протеин са боба, лещата и бобовите растения, соевите продукти, ядките , киноа и други пълнозърнести храни.

Киселинно-основен баланс на храненето

Новите изследвания показват, че киселинната среда има негативен ефект върху защитата на костта. Ацидоза се получава при консумацията на храни, произвеждащи киселина, каквито са зърнените култури и месото, когато не са балансирани с достатъчно алкално-действащи плодове и зеленчуци. Диета, богата на плодове и зеленчуци се свързва с висока костно-минерална плътност и/или ниска склонност към костна загуба. За да се балансира нуждата от протеин, натоварването с киселина може да се намали чрез намаляване на приема на зърнени храни и увеличаване на приема на плодове и зеленчуци.Вредните навици в начина на живот, които засягат общото здраве, имат негативен ефект и върху здравето на костите, като увеличават риска от остеопороза и фрактури.

Тютюнопушене

Настоящите пушачи, както и тези, които са пушили в миналото, имат повишен риск от фрактури в сравнение с тези, които не са пушили.Злоупотреба с алкохол

Продължителната тежка злоупотреба с алкохол е с доказано увеличение на фрактурния риск при мъже и при жени във връзка с отражение върху процеса на формиране на костните клетки и хормони, повишен риск от падания и недостатъчно хранене по отношение на калций, витамин D или протеин.Поддържане на здравословно тегло

Поднорменото тегло се свързва с по-голяма костна загуба и повишен риск от фрактури.Познаване на личните рискови фактори

Предходни фрактури поради чупливост на костите. Всеки човек над 50 години с предходна фрактура е в двойно по-голям риск от бъдеща фрактура в сравнение с хората, които не са имали счупвания поради чупливост на костите

Семейна обремененост с остеопороза и фрактури

Наследствеността определя пиковата костна маса и скоростта на костна загуба в първите години след менопаузата. Фамилната обремененост се свързва с повишен риск от фрактури. Ако родителите са имали бедрени фрактури или са били диагностицирани с остеопороза, рискът е повишен.Медикаменти, които увреждат здравето на костите.

Някои медикаменти, като глюкокортикостероиди (преднизон, кортизон), лечение с тиреоидни хормони в големи дози и други могат да имат странични ефекти, които пряко увреждат костите или повишават риска от фрактури при падане или травма.

Рискът от фрактури е повишен при заболявания, свързани с ниска усвояемост на калций, витамин Д, протеин и други хранителни вещества ( малабсобрция). Ниската костна маса е често срещана сред страдащите от болестта на Крон и от цьолиакия.

Ревматоиден артрит

Страдащите от ревматоиден артрит имат ниска костно-минерална плътност (КМП) и са с повишен риск от фрактури, в зависимост от остротата на заболяването.Ранна менопауза

Преждевременната менопауза (преди 40г. възраст) и ранната менопауза (между 40 и 50 г. възраст) се свързват с развитие на остеопороза. Колкото по-рано настъпи менопаузата, толкова по-ниска ще бъде костната плътност в следващите етапи на живота. Жените, претърпели хирургично отстраняване на яйчниците преди 45 г. възраст са в повишен риск от развитие на остеопороза. Ако имате преждевременна или ранна менопауза, трябва да се консултирате за провеждане на изследване на КМП в рамките на десетилетие от настъпването й.Склонност към падания

Паданията, особено при жените с ниска костна плътност, са много честа причина за фрактури. При лошо зрение, слаба мускулна сила и баланс или прием на лекарства, които оказват влияние върху равновесието, необходимостта от специални предпазни мерки е особено важна.Консултация с лекар - изследване, лечение при необходимост.

При наличие на някои рискови фактори, важно е консултирането с лекар за клинично изследване. Това включва оценка на бъдещия фрактурен риск и измерване на костна плътност с DXA (двойно енергийна рентгенова абсорбциометрия) - това изследване е неинвазивно и безболезнено и отнема само няколко минути.В зависимост от резултатите от клиничното изследване, лекарят може да направи специфични препоръки за прием на добавки с калций и витамин D, както и за други добавки, упражнения или фармакологично лечение с проследяване.

„Тихата епидемия” нанася поражения на милиони хора по света. От първостепенно значение за успеха на борбата срещу остеопорозата са общите усилия на цялото общество за превенция на остеопорозата, ранна профилактика, своевременно откриване и лечение на заболяването.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница