Остеопороза 01 Какво представлява остеопорозата ?Дата18.01.2018
Размер66.13 Kb.
Остеопороза
01 Какво представлява остеопорозата ?

Остеопорозата означава "порозни кости", което понятие загатва, че костите са слаби и чупливи, така, че дори леко напрягане може да доведе до счупване. В повечето случаи костите отслабват, когато съдържат ниско ниво накалций, фосфор и други минерали в състава си.

Остеопорозата също така може да придружава заболявания на жлезите с вътрешна секреция или да се дължи на употреба на високи дози на някои лекарства, като например кортикостероидите.

Никога не е твърде рано или късно да се вземат мерки срещу остеопорозата, така че всеки трябва да направи необходимото за поддържане на костната система в добро състояние.


02 Какви са симптомите на остеопорозата и кое причинява появата и?

В ранните стадии на костна загуба обикновено няма изразени симптоми.

След напредването на процеса, може да имате следните признаци и оплаквания:


 • болки в гърба

 • загуба на височина с течение на времето

 • приведена поза

 • счупвания на прешлени

 • счупване на китки

 • счупване на шийката на бедрената кост

 • счупване на други кости

Здравината на костите ви зависи от тяхната маса и плътност.

Костната плътност зависи от количеството на калций, фосфор и другите минерали, намиращи се в костта. При намалено съдържание на тези минерали, здравината на костите намалява и те загубват своята вътрешна подкрепяща ги структура.
03 Какви промени настъпват с костите?

Костите непрекъснато обменят структурните си елементи - образуват се нови костни структури, а старите са разрушават - процесът се нарича костно ремоделиране.

Пълният цикъл на костно ремоделиране трае около два, три месеца. Ако сте млади, организмът Ви образува нови костни структури по-бързо от разрушаването на старите, като по този начин костната маса нараства.

Обикновено се достига до най-голяма костна маса в средата на 30-те години. След тази възраст, костното ремоделиране продължава, но Вие губите малко повече костни структури, отколкото изграждате. Ако приемате недостатъчно витамин Д и калций с храната си, този процес може да се ускори.


04 Какви са възрастовите промени в костната плътност?

През менопаузата, когато нивото на женските полови хормони (естрогените) спадне рязко, загубата на костна тъкан нараства значително и може да достигне до 3% на година. На около 60 годишна възраст загубата на костна тъкан при жените намалява, но не спира напълно.

На същата възраст костната загуба при мъжете се ускорява, така че на около 65 години мъжете достигат същата скорост на снижение на костната маса, както е при жените. В старческа възраст жените може да са загубили около 50 процента от костната си тъкан, докато при мъжете тази загуба стига до 35 процента.

Три фактора са съществени за поддържане на здравината на костите през целия живот: • редовните физичиски упражнения

 • адекватният прием на калций с храната

 • адекватният прием на витамин Д, който е съществен за усвояването на калция


05 Кои са рисковите фактори за развитие на остеопороза ?

Пол - счупванията при остеопороза са около два пъти по-чести при жените отколкото при мъжете - жените имат начална по-ниска костна маса и обикновено живеят по-дълго. Те преживяват рязък спад в нивото на естрогените по времето на менопаузата, което ускорява костната загуба. Грацилните жени са в особено голям риск. Мъжете с ниско ниво на мъжкия хормон тестестерон също са с повишен риск от заболяване. След 75 годишна възраст, остеопорозата е еднакво честа при мъжете и при жените.

Възраст - колкото повече остарявате, толкова повече нараства риска за остеопороза. Костите стават по-слаби с напредване на възрастта.

Раса - бялата и азиатската раса са по-предразположени към остеопороза, за разлика от черната и латиноамериканската раса.

Фамилна обремененост - остеопорозата се предава по наследство. Ако имате родители, братя и сестри с остеопороза рискът нараства, особено ако в сред близките Ви роднини има такива със счупвания.Структура на тялото - хората с ниско тегло са по-склонни към остеопороза, защото те имат по-малко резервна костна маса, която постепенно се губи в процеса на остаряването.

Тютюнопушене - точната му роля в развитието на остеопорозата не е изяснена, но се предполага, че цигарите допринасят за развитието и.

Естрогени - колкото по-дълго време жената е произвеждала или получавала женски полови хормони- естрогени, толкова е по-нисък е рискът от остеопороза. Ако менопаузата е настъпила късно, а първата менструация е в ранна възраст рискът е по-нисък. Обратно, ако сте имали нередовни цикли, менопауза преди 40 години или яйчниците Ви са отстранени в млада възраст, което не е последвано от хормонална заместителна терапия - всичко това увеличава възможността за развитие на остеопороза.

Хранителни нарушения -жените и мъжете с анорексия нервоза или булимия по-често развиват ниска костна плътност на прешлените и шийката на бедрената кост.

Медикаменти - дълготрайната употреба на кортикостероди уврежда костите. Ако се налага да приемате такива за дълъг период, лекарите ще трябва да проверяват костната ви плътност и да назначат други медикаменти, които ще предотвратят загубата на костна тъкан. Излишъкът от хормони на щитовидната жлеза също причинява загуба на костна маса. Това се случва при повишена функция на щитовидната жлеза или когато приемате прекалено голямо количество щитовидни хормони за лечение на хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза).

Някои диуретици (отводняващи) могат да доведат до отделяне на повече калций - фурантрил и буметанид. Дълготрайната употреба на средството за намаляване на съсирваемостта на кръвта хепарин, лекарството метотрексат и някои противоепилептични медикаменти също могат да причинят костна загуба.

Нисък калций - недостатъчният прием на калций или намаленото му усвояване от организма могат да допринесат за загуба на костна тъкан. Операциите върху стомаха могат да повлияят способността на организма да усвоява калций от храната. До подобни нарушения водят болестта на Крон, болестта на Кушинг и анорексия нервоза.

Физическа активност - заседналия начин на живот, имобилизацията по една или друга причина благоприятнстват развитието на остеопороза.

Хроничен алкохолизъм - при мъжете, алкохолизмът е един от най-високите рискови фактори за остеопороза. Консумацията на високи дози алкохол намалява образуването на костна тъкан и снижава способността на организма да усвоява калция.

Депресия. Хората с депресия са с увеличена загуба
06 Как се поставя диагнозата остеопороза ?

Лекарите могат да открият ранните белези на остеопорозата чрез различни апарати за измерване на костната плътност. Най-доброто профилактично изследване е остеоденситометрията. Процедурата е бърза, проста и веднага отчита резултата. Тя позволява да бъде измерена костната плътност на прешлените, шийката на бедрената кост и китката (областите, най-предразположени към остеопороза) и точно да проследяват промените с течение на времето.


Други изследвания, които точно измерват костната плътност включват ултразвуково изследване и количествено компютърно-томографско сканиране. Препоръчва се да се правят профилактичини прегледи на всички жени, неприемащи естрогени при следните обстоятелства:

прием на медикамент (преднизон), който може да причини остеопороза

наличие на диабет тип 1, чернодробни заболявания, бъбречни заболявания и фамилно предразположение към остеопороза


 • поява на ранна менопауза

 • ако сте в климакс, по-възрастни сте от 50 години и имате поне един рисков фактор за остеопороза

 • ако сте в климакс, по-възрастни сте от 65 и никога не сте си правили остеоденситометрия

Не се препоръчват рутинни профилактични изследавния за остеопороза при мъже, защото при тях заболяването е много по-рядко.


07 Какво е лечението на остеопорозата?

Хормоналната заместителна терапия е най-добрият начин за предотвратяване на остеопорозата при жените. Но не всички нейни ефекти са позитивни. Приемът на хормоналната заместителна терапия като комбинирано лечение - естрогени плюс гестагени може да доведе до сериозни странични действия и здравословен риск.


Консултирайте се с лекар за преценка на възможностите и вземането на най-доброто решение за Вашето лечение.
Хормоналната заместителна терапия е достъпна в различни форми, които включват таблетки, пластири и влагалищни кремове. Ако тази терапия не е подходяща за Вас, съществуват и други медикаменти, които могат да намалят костната загуба и дори да увеличат костната плътност с течение на времето. Тук се включват:

 • Бифосфонати - Алендронат (Fosamax) и Линдрон

 • Ралоксифен - Евиста

 • Калцитонин – Миакалцик

08 Как да предотвратим остеопорозата и да се предпазим от счупвания?

Мерки, намаляващи риска от остеопороза и частично възстановяващи костните загуби:

приемайте адекватно количество калций и витамин Д - жените преди менопауза и тези в климакс, прилагащи хормонална заместителна терапия трябва да приемат поне 1200 мг калций дневно и 400 IU витамин Д. Жените в менопауза, неприемащи хормонална заместителна терапия, както и тези, получаващи кортикостероиди трябва да приемат 1500 мг калций и 800 IU витамин Д дневно.

Мъжете под 65 години трябва да приемат 1000 мг калций всеки ден, а мъжете над 65- 1500 мг. Добър източник на калций са прясното и киселото мляко.физически упражнения - помагат в изграждането на здрави кости и забавят загубата на костна плътност. Комбинирайте упражнения за сила и такива за натоварване на цялото тяло.

не пушете - тютюнопушенето увеличава костната загуба вероятно чрез намаляване на количеството на естрогените, произвеждани от женския организъм и чрез снижаване усвояването на калция в червата.

помислете за хормонална заместителна терапия - тя може да намали риска при жените от остеопороза по време и след менопаузата. Поради страничните и ефекти, тя трябва да се провежда под строг медицински контрол.

избягвайте употребата на големи количества алкохол. Консумирането на повече от 200г. алкохол дневно може да намали образуването на костна тъкан и да наруши способността на организма да усвоява калций.ограничете кофеина - умерената употреба на кофеин - около две, до три чаши кафе на ден няма да окаже поражения, ако диетата Ви съдържа достатъчно количество калций.
Каталог: zabol -> ortopedicni
zabol -> 9. спешни състояния в педиатрията кардиопулмонална реанимация остри отравяния
zabol -> Карцином на хранопровода На латински език: Carcinoma oesophagi. На английски език: Esophageal cancer. Синоними
zabol -> Запек при бебето
zabol -> Вроден сифилис А50. 3 Късно вродено сифилитично увреждане на очите
ortopedicni -> 01 Кои кости влизат в състава на долния крайник и как са свързани те помежду си?
ortopedicni -> Артрит 01 Каква е анатомичната структура на всяка една става и как функционират ставите?
ortopedicni -> Износването на ставите е толкова нормално, колкото побеляването на косата
ortopedicni -> Артроза 01 Какъв е основният строеж на всяка една става?
ortopedicni -> 01 Кои са костите на горния крайник и как са свързани те помежду си?


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница