От центъра на Вселената до края на галактикатаДата23.10.2018
Размер15.42 Kb.


проучване

Доколкото знаем има девет планети, които обикалят около Слънцето в орбита. Само на една, Земята, има живот. Но има безброй много слънца в безбройните галактики, пръснати във Вселената. Все още не знаем дали на някоя планета в друга галактика не съществува живот.

През последните 15 години космическите сонди като "Маринър" и "Вояджър" са ни дали изключително много информация за всички планети в тази система.

От центъра на Вселената до края на галактиката


Според хората от древността Земята е център на Вселената (геоцентричен възглед), която не се движи и над която има звезди, които се въртят около нея от изток на запад. Планетите били объркващи за хората от древността, защото "бродели" между останалите звезди. Някои от тях от време на време забавяли своя ход и започвали да се движат в обратна посока, на запад. След изминаването на кратко разстояние в тази посока те отново намалявали скоростта на движение и започвали да се движат отново на изток. Поради тази причина хората от древността нарекли планетите "бродещи".

Слънчева система

Нека накратко разгледаме планетите в нашата слънчева система. Първите четири са известни като "земни" планети, а останалите четири като "газови" гиганти.

Фиг. 1: Слънчевата система


Меркурий


Наименован на крилатия вестоносец на римските богове, Меркурий обикаля в орбита със зашеметяваща скорост от 48 километра в секунда, което значи, че годината на Меркурий е равна на 88 земни дни. За сравнение, едно завъртане около оста й, или един ден, трае почти 59 земни дни.

Дневните температури стигат до 341,33 градуса по Целзий, което е нормално, като се има предвид близостта до слънцето. Тази близост затруднява изучаването на Меркурий от Земята, поради влиянието на ярките слънчеви лъчи."Маринър 10" ни предостави много информация за Меркурий, когато стигна близо до планетата през 1974 и 1975. Тогава научихме, че Меркурий има изключително слабо магнитно поле, което може да означава, че ядрото му е от горещ метал, например разтопено желязо. Геолозите са на мнение, че Меркурий вероятно е планетата с най-много желязо в Слънчевата система. Кората на Меркурий вероятно е от силикати, подобно на земната.
Каталог: uroci -> exercises
exercises -> Цифри, мерки и знаци в математиката
exercises -> Антарктида
exercises -> Основни характеристики на котката
exercises -> Sony-Ericsson k-750i
exercises -> Google или Гугъл е
exercises -> Се състои от Меркурий, Венера, Земя и Марс. Планетите от външната Слънчева система са Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон
exercises -> Обща характеристика на водорасли
exercises -> Най, най, най Най-щастливата страна
exercises -> Тест (Работа с ос windows и ms word)
exercises -> Задача Полета на страницата: Горе, долу, ляво и дясно по 1,5 см


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница