От шегата и майтапа през сухия академизъм до необичайния обичаен вариант на математикатаДата26.10.2018
Размер46.49 Kb.
#100964
Михаела Янкова, випуск 2007, Брой 1, година 9
От шегата и майтапа през сухия академизъм до... необичайния обичаен вариант на математиката

(или за ужасната, велика и страшна наука според Иван Георгиев)
Михаела: Защо избрахте да бъдете учител и то точно по математика?
Ив. Георгиев: Заради удоволствието да си сред млади и енергични хора. Що се отнася до математиката – тя е най-великата наука, както и нашите ученици!
Михаела: На какво друго освен на математика искате да научите учениците си?
Ив. Георгиев: Да имат точна, ясна и логична мисъл, да са прецизни в работата и отговорни в действията си.
Михаела: Като малък обичахте ли математиката? Кой ви запали по нея, ако има такъв човек? Имаше ли някой учител, за когото можете да кажете, че ви е повлиял да се отдадете на тази трудна наука?
Ив. Георгиев: Разбира се, макар че не са се запазили някакви детски спомени от онова далечно време. Що се отнася до „запалката”, явно огънят е дошъл от семейното огнище. Родителите ми и брат ми са учители – математици. Имах и много добри учители в прогимназията и гимназията, които определено са повлияли за моя избор.
Михаела: Математиката е абстрактна наука. Какви са вашите "трикове" да привлечете вниманието на учениците си към трудната материя или да отпуснете напрегнатата атмосфера в класната стая? Може ли ученето на математика да бъде един забавен процес?
Ив. Георгиев: Не бих казал, че училищната математика е абстрактна. Вземете стереометрията (тук повечето дванадесетокласници сигурно ще се прекръстят!). От нея ще научите много математически закони за пространството, в което живеем. Що се отнася до триковете, не съм се замислял! Всичко идва спонтанно – от шегата и майтапа през сухия академизъм до... необичайния обичаен вариант (версия контролно или тест – голямата любов на учениците, особено на някои!). Ако смисълът на „забавен” е бавен, тромав, то за някои ученици ученето по математика е точно такъв процес. Някои вземат една година за две, за по-сигурно (още не съм чувал за версия едно в три). За съжаление и в нашата гимназия попадат такива ученици. Ако под „забавен” се разбира интересен, увлекателен, искрено се надявам, че за някои от моите ученици часовете по математика са точно такива и процесът на тяхното обучение е една безкрайна забава.
Михаела: Смятате ли, че има връзка, паралел, някаква прилика между света на математиката, на числата и точните зависимости и живота?
Ив. Георгиев: Ако в живота има някаква логика, значи че може да се моделира с математически средства.
Михаела: Мислите ли, че материалът, който се изучава в училище е подбран по най-добрия начин и ако не, какво бихте променили?
Ив. Георгиев: Предполагам, че ме питате за учебния материал по математика. Преди 10 – 15 години (преди да се даде старт на нови уж проевропейски програми и да се наводни пазара с различни версии на учебниците) нещата бяха по изчистени. Учебният материал се вземаше спокойно, имаше достатъчно време и за преподаване и за упражнение. „Новаторите” намалиха часовете по математика (от 4 на 3часа в 8 и 9 клас и от 3 на 2 часа в останалите класове), но за сметка на това увеличиха учебния материал (е, поне не го намалиха)! Ясно е, че и да си фокусник, каквито и „трикове” да правиш, не можеш да покриеш в пълнота изучаваната материя.

Михаела: Според вас достатъчна ли е подготовката по математика в английската за влизане във ВУЗ и какво мислите за частните уроци?
Ив. Георгиев: Както казах, часовете по математика са сравнително малко. За подготовка за ВУЗ трябва да има система, която да почва още от 8–9 клас. Текущият материал трябва да се усвоява в момента. Повечето ученици „дремят” 3-4 години и решават в 12-ти клас, че ще кандидатстват с математика. Потапят се в морето от факти, които не са осмислили през годините, влагат доста труд, но времето ги притиска и трудно постигат желания резултат. За тези, които са били на ниво през годините и са избрали трети профил – математика, нещата изглеждат по-надеждни. Би трябвало при качествено провеждан учебен процес те да получат необходимите знания и да се представят на ниво на кандидат-студентските изпити.

Що се отнася до частните уроци – те са неизбежно следствие на системата. Докато не се изчистят учебните програми, не станат реални хорариумите, не се повиши стандарта на живота, частни уроци ще има.


Михаела: Смятате ли, че математиката е наука само за избраници, а за повечето хора е непонятна и кошмарна? На какво се дължи всеобщия страх от този предмет?
Ив. Георгиев: Математиката наистина е страшна наука! Ако беше наука само за избрани, нямаше да бъде основен предмет в училище. Разбира се, че ако изпуснеш основата, всичко нататък ще ти е непонятно и кошмарно. За такива хора тя става страшна, ужасна наука. А за тези, които са усвоявали своевременно основите й, математиката ще е велика, страшна наука!
Михаела: Факт е, че повечето успехи в математика принадлежат на мъже. Как ще обясните в такъв случай това, че през последните години отборът на Първа Английска Гимназия по математика е съставен предимно от момичета? Смятате ли, че в тази традиционно мъжка наука жените могат да мерят сили с мъжете?
Ив. Георгиев: Обикновено в тази възраст момичетата са по-съвестни, отговорни и амбициозни. Тези техни качества и непримиримият им дух са предпоставка за формирането им на бойци – победители! Но това не е само в областта на математиката – вижте отборите на гимназията по физика, дебати и ще се убедите в моите думи. В областта на науката нещата стоят по-различно. Разбира се, че има жени - велики математици. Но не забравяйте, че жената е призвана най-вече да бъде майка и всичко останало за нея обикновено остава на втори план!
Михаела: Ученици от нашата гимназия участват и постигат успехи в много съзтезания от национален мащаб: съзтезанието между езикови гимназии в Ловеч, тъй нареченото "Кенгуру", Коледното и Великденското съзтезание в 119 училище. Разкажете нещо повече за това какво представляват самите съзтезания, как се готвят учениците на Английската, какви трудности срещате, кои са основните ни конкуренти?
Ив. Георгиев: От изброените състезания само „Кенгуру” е международно, а останалите – национални. Ловешкото състезание е специално за ученици от езиковите гимназии. То се провежда ежегодно през пролетта (през март или април). За всеки клас (от 8-ми до 12-ти) се дават по 3 задачи, като се отчитат индивидуалните резултати. Прави се и отборно, но неофициално класиране. На останалите състезания – Коледното, Великденското, Софийския математически турнир и др. обикновено се дават тестови задачи, като класирането е по региони. Някаква специална подготовка за тези състезания не се прави. Разчитаме на часовете от ЗП, ЗИП и СИП и разбира се най-вече на желанието и амбицията на нашите ученици! Като отчетем спецификата на отделните състезания, мога да коментирам само конкуренцията за състезанието в гр. Ловеч. Никаква или почти никаква конкуренция до момента, в който разрешиха на Американския колеж да участва в състезанието! Но не им се даваме и на тях, макар, че за подготовката им по математиката колежът отделя по 8-10 часа седмично (при 2-3 или 5 за гимназията)!
Каталог: demo -> websites -> green-tomato -> Izbrano
Izbrano -> Професия „Музикант”
Izbrano -> Форумът на Английската
Izbrano -> Никола Петров, випуск 2006, Брой 4, година 8 Мy Personal Essay
Izbrano -> I'd ask you about love, you'd probably quote me a sonnet. But you've never looked at a woman and been totally vulnerable. Known someone that could level you with her eyes, feeling like God put an angel on earth just for you ”
Izbrano -> И мъка и щастие се дави в алкохол или една съвременна приказка за любовта и виното
Izbrano -> Лудите години, укротяване на опърничавите или как се каляваше стоманата
Izbrano -> Интернет общуването-бабини деветини, начин на живот или просто нещо полезно
Izbrano -> Програма за изкуствен интелект на него. Програмата трябва да изкарва резултат над 150 на обикновен тест за интелигентност и да пуска на всеки кръгъл час казанчето в тоалетната
Izbrano -> В кого да се влюбя (кратък размисъл над разновидностите на понятието “момче” в навечерието на Св. Валентин)
Izbrano -> Книга на Уилям Сароян "Нещо като нож, нещо като цвете и нещо като нищо на света". Дано големият американски белетрист, дори от отвъдното, не ми се разсърди, че


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница