Отчет на дейността 2016 Настоящият документ отчита дейността на нч „Тракийска лира гр. Ямбол през изминалата 2016 годинаДата12.03.2018
Размер190.59 Kb.
ТипОтчет
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ТРАКИЙСКА ЛИРА – 2012” ЯМБОЛ
Ямбол 8600, ул. „Джон Атанасов” 8 , тел. 0878892088,

e-mail: trakiiska.lira.yambol@gmail.com

ГОДИШЕН ОТЧЕТ НА ДЕЙНОСТТА – 2016

Настоящият документ отчита дейността на НЧ „Тракийска лира” гр. Ямбол през изминалата 2016 година.

Читалището съществува от 2012 година, но вече се наложи като активно работеща културна организация в град Ямбол. Радостни сме да отчетем повишаване на общественото доверие към него, както и разрастване на формите на читалищна дейност, въпреки някои обективни трудности.

Още при своето създаване, Читалище „Тракийска лира- 2012” определи своята мисия:

- да задоволява по-пълно потребностите на гражданите на гр. Ямбол, свързани с развитие и обогатяване на културния живот, социалната и образователната дейност;

- да опазва обичаите и местните културни традиции;

- да възпитава и утвърждава високо национално самосъзнание сред младите хора;

- да надгражда чрез всички свои форми на дейност достиженията на общността ;

- да разширява познанията на обществото и да приобщава гражданите към европейските ценности на науката, културата и обществения прогрес.

Читалището допринася за реализацията на местните творци, като работи за популяризиране на постиженията им в национален и международен план.

Освен за продължение на дълголетните културни традиции в града, Читалището работи и за включване на нови и атрактивни форми, целящи привличане на културна аудитория. Една от важните цели в работата на Читалището е да опазва и развива столетната за Ямбол хорово – изпълнителската традиция, която в читалището е представена от Хорова школа „Проф. Георги Димитров”, съществуваща вече 45 –години.

Читалището работи в партньорство и диалог с местни и национални власти, културни и образователни институти и донорски организации.

През 2016 г. Читалището имаше 155 члена. От тях - 2 колективни.

Предмет на дейност:

Дейността на НЧ „Тракийска лира” е съсредоточена върху:

- развитие и подпомагане на любителското творчество с акцент върху музикалното и хорово –изпълнителско изкуство,

- организиране на школи, кръжоци, клубове по интереси, обществени дискусии и лектории.

- чествания на важни годишнини, самостоятелни концерти и тържества,

-културни прояви - фестивали, национални срещи, изложби и партньорски прояви с общини и неправителствени организации

-образователни лектории и образователни курсове.

-международни участия в културни прояви в Балканския регион и страните от Европейския съюз

Целеви групи, привлечени в работата на читалищните форми са:

- деца и младежи от всички образователни степени на обучение;

- активно заети;

- хора с афинитет към любителско творчество и търсещи личностно развитие чрез формите на изкуство;

- професионални творци и обучители

Групи, към които е насочена дейността на читалището са:

- широката общественост на Ямбол

- населението на Ямболска област

- учащи се

- хора в неравностойно положение и маргинализирани групи;

- общински и сходни организации с цел провеждане на партньорски политики

-членство и взаимодействие с творчески общности на национално и международно ниво

В изпълнението на тези задачи и програми бяха проведени множество инициативи и творчески проекти през изминалата 2016 година. Състояха се дискусионни срещи, младежки лектории и празнични чествания в неформална среда. В настоящия отчет ще обърнем внимание на по-важните събития от читалищния живот през изминалата година.

На 12 януари читалището отбеляза годишнината от освобождението на град Ямбол с кратка беседа и литературно четене в зала 501 на Дома на науката и техниката.

На 20 януари най-новата форма на читалището – Клубът за изучаване на народни танци „Ямболско настроение” навърши една година. Под ръководството на хореографа Мая Барбазонова за една година клубът израстна, членовете и изявите му се умножиха и станаха част от колективния образ на нашето читалище. Празникът беше отбелязан тържествено от всички членове на клуба, а в края на месец януари започна работа и нова група за начинаещи.

През месец февруари продължи репетиционната дейност на клубните читалищни форми, селекцията на състави –участници в VІІІ Тракийски хоров фестивал и подготовката за различните читалищни мероприятия.

На 12 февруари се състоя детски инструментален концерт на възпитаниците от класа по пиано на Радосвета Хъркова.

Малките възпитаници на читалището изненадаха своите приятели и родители с ръчно изработени „валентинки”, стихове и музикална програма.

На 22 февруари във фоайето на Дома на науката и техниката „Джон Атанасов” бе подредена изложба на възпитаниците на клуба по фотография.

А в навечерието на първи март и националния празник 3 март, малките възпитаници на хоровата школа изнесоха в училище „Св.св. Кирил и Методий“ празнична програма пред учениците и учителите.

На 7 март стартира нов курс за любители-фотографи, с нова, обогатена програма на обучение.

На 24 март Дамският хор „Проф. Георги Димитров“ участва със свои изпълнения в тържествено събрание-концерт, посветено на Деня на Тракия, което се проведе във Военен клуб Ямбол.

Красивите пролетни празници бяха отбелязани на 26 март с пролетено тържество-концерт на малките певци в зала „Проф. Иван Попов“ на Дома на науката и техниката.

На 28 март се проведе отчетно–изборното събрание на читалището. Равносметката на първите три години от дейността на най-младата културно-просветна организация в града ни показа воля за развитие и растеж, богата и разнообразна дейност и осъществени важни проекти. Беше избрано ново настоятелство на читалището и нов председател – г-жа Ирина Христова.

През месец април по покана на Българския хоров съюз в цялата страна бе организирана Първа национална хорова кампания „България пее”, която обедини в рамките на три дни хорови концерти в 33 града и в която се включиха 158 хорови колектива от цяла България. В Ямбол домакин и организатор на инициативата беше НЧ „Тракийска лира”, съвместно с Община Ямбол. На 15 април в залата на община Ямбол се състоя голям концерт, в който се включиха 7 състава от Ямбол и региона. Инициативата ще се провежда ежегодно, като през 2017 г. се очаква още по-голям брой на участващите колективи.

На 24 и 25 април съставът за народни танци „Ямболско настроение“ взе участие в Първи национален фестивал на българското хоро "Веселяшки хоровод" в Свиленград. Нашите млади танцьори, които само за една година се умножиха и стабилизираха като любителски състав, спечелиха ІІ награда на фестивала! 

Традиционният Великденски концерт на възпитаниците на Хорова школа „Проф.Георги Димитров“ се проведе на 26 април в зала „Проф. Иван Попов” на НТС.

На 27 април в зала „Проф. Иван Попов“ се проведе поредният детски инструментален концерт. В него взеха участие младите инстументалисти -възпитаници на Радосвета Хъркова -пиано, Ели Попова - цигулка и Антоанета Кирилова - китара.

На 29 април по покана на нашето читалище в града гостува съставът за старинна музика Амбиент Фолклор. Във вечерта на Разпети петък групата представи своята оригинална музика в наскоро обновената и превърната в културно-информационен център древна сграда на Безистена Ямбол. Изключително интересната и красива програма на изпълнителите, представена с помощта на реплики на музикални инструменти от Ренесанса привлече многобройни ценители на музиката, които изпълниха пространството на Безистена.

След интензивната културна програма, която Читалището проведе през месец април, месец май предложи на гражданите на Ямбол още интересни продукции. Възпитаникът на хоровата школа Фьодор Козельчиков взе участие във Фестивала на руската песен в Ямбол и в празника „Млади лъвчета“, организиран от ОДК.

Младежкият дискусионен клуб проведе на 11 май среща -разговор с г-жа Емилия Димова за особеностите на бизнес-общуването.

На 12 май малките възпитаници на вокалната група „Весели ноти“ участваха в хепънинг в градския парк, където представиха своите най-нови песни.

На 20 май пак те взеха участие в празничния концерт на училище „Св.св Кирил и Методий“.

В края на месеца – на 28 и 29 май танцьорите от клуба за народни танци "Ямболско настроение" към НЧ "Тракийска лира" се завърнаха от участие в националното фолклорно надиграване "Капанска китка" - Разград. В седмото издание на празника взеха участие 20 танцови клуба от цялата страна. Клубовете се представяха пред компетентно жури, като се надиграваха в два кръга с четири народни танца. Журито оценяваше автентичността на хората и качеството на изпълненията. Нашите танцьори, ръководени от тяхната хореографка Мая Барбазонова отново представиха града ни достойно! Освен с грамота, те бяха отличени и с наградата за най-атрактивно представяне, предоставена от Капанския фолклорен ансамбъл.

На 31 май дамите от хор „Проф. Георги Димитров“ изненадаха посетителите на Безистена с флаш-моб „Песни на духа“. А малко по- късно всички детски формации на читалището изнесоха празнична програма, посветена на Международния празник на детето – 1 юни, в залата на НТС от 18.30 часа.

На 1 юни във фоайето на Областна администрация Ямбол бе открита изложба със снимки от завършилите поредния курс по фотография към читалището. Участници и организатори получиха лични поздравления от областния управител г-н Димитър Иванов и неговия екип.

Дамският състав на хорова школа "Проф.Г.Димитров" Ямбол при НЧ"Тракийска лира" Ямбол с диригент Весела Пастърмаджиева взе участие в ХІІІ-то издание на международния фестивал на православната музика „Света Богородица – Достойно есть” от 10 до 14 юни в Поморие. В рамките на четирите фестивални дни стотици участници от страната и чужбина представиха богата концертна програма в храм „Рождество на Пресвета Богородица” в града. Нашият хор получи от журито специална грамота „За постигната светла звучност и проникновено изпълнение на православните песнопения”

След един наистина успешен и наситен концертен сезон, съставите на Хоровата школа изнесоха заключителните си концерти пред ямболската публика. На 21 юни се състоя годишния концерт на възпитаниците на детските състави, а на 22 юни в новия храм „Успение на пресвета Богородица“ Дамският хор изнесе концерт с православна музика.

През месец юли читалището преустанови за кратко културно –образователната си програма, поради заетост на специалистите му в други културни проекти във времето на годишния отпуск. Това ни кара още веднъж да отбележим, че за по-пълното разгръщане и обезпечаване на дейността си, нашето читалище се нуждае от допълнителни щатни бройки за методист и организатор! Надяваме се на подкрепата на Община Ямбол и Министерство на културата за решаването на този, вече твърде сериозен, проблем.

След кратко прекъсване, във втората половина на месец август читалището поднови своето участие в културния афиш на града ни. Започна сформирането на нова група начинаещи за изучаване на български народни танци. В началото на септември Клуб „Ямболско настроение“ организира свободно наблюдение на репетиция за всички, проявяващи интерес към това хоби. Детските състави започнаха своята творческа и учебна година, към тях се прибави и репетиционният график на Дамския хор. Течеше и усилена подготовка за поредното, девето издание на Тракийския хоров фестивал.

През месец септември децата от вокална група „Весели ноти“ участваха в тържеството за откриване на новата учебна година в у-ще „Св.св Кирил и Методий“, а Дамският хор изнесе на 19.09. концертна програма в Ямболския Безистен по повод една година от превръщането му в обновен културен център.

В края на месеца клубът по краеведство организира поход до местността Зайчи връх и посещение на тракийското светилище там.

В първите дни на октомври започна поредният курс по фотография за начинаещи с лектори Христо Свинаров, Мариана Добрева и Константин Зайков.

А на 13 октомври в голямата зала на Община Ямбол тържествено се откри деветият Тракийски хоров фестивал.

След направената в първата половина на годината селекция, в тазгодишното, издание на фестивала се включиха 17 хорови и вокални формации от страната с повече от 250 изпълнители. Фестивалните концерти – вече шест на бройи в три населени места, онагледиха приемствеността в певческо-изпълнителска традиция в България – три фолклорни концерта „С песните на златна Тракия”, два смесени хорови концерта и шести концерт с ортодоксална музика в ямболския храм „Свети Николай Чудотворец”. С това оригинално смесване на класика и фолклор, православна музика, етно и поп –джаз вариации, ямболският фестивал се превръща в уникално за страната музикално събитие.Фестивалът беше отразен в редица национални медии: Сутрешен блок на програма „Христо Ботев” на БНР, сутрешен блок на програма „Хоризонт” на БНР, в специализираното предаване за хорова музика „Кантате юбилате” – програма „Христо Ботев” на БНР, в Радио Стара Загора, в местните медии и кабелни телевизии.


Фестивалът се проведе с финансовата подкрепа на Община Ямбол, Община Тунджа, НТС – Ямбол, спомоществователи и дарители.

На 21 ноември читалището организира празник под надслов „Прегръщам те с песен” за най-малките възпитаници на детските състави и техните родители. Повод бе Денят на християнското семейство и младеж. Децата и родителите заедно играха в забавни игри, слушаха стихове и песни, говориха за вечните ценности в семейството.

Месец декември традиционно е посветен на предстоящите коледни и новогодишни празници, като акцентът в работата на творческите състави е подготвянето на нова и атрактивна за публиката коледна програма.

На 9 декември 2015г. в зала 501 в НТС-Ямбол се състоя Коледен концерт на малките инструменталисти – възпитаници на педагозите Радосвета Хъркова, Антоанета Кирилова и Ели Попова, с много коледна музика и настроение.

А на 15 декември 2016г. в емблематичната за Ямбол и обновена сграда на Безистена се състоя Празничен концерт „Песни за Рождество” с участието на Дамския и детските съставе на Хорова школа „Проф. Георги Димитров” при Народно читалище „Тракийска лира -2012” Ямбол с диригент Весела Пастърмаджиева и клавирен съпровод Радосвета Хъркова. В красивото пространство на Безистена с много мелодичност и отличен звук дамите и децата изпълниха оригинална селекция на красиви коледни песни от наши и чужди композитори.

На 18 декември танцовите формации на клуб за народни танци „Ямболско настроение“ имаха своя първи самостоятелен концерт в залата на Община Ямбол.

На 19 декември най-малките възпитаници на вокалната група участваха в Коледното празненство и програма в училище „Св.св. Кирил и Методий”, а на 22 декември с много забавни игри, песни и подаръци посрещната Коледа в читалището.

Годишната субсидирана от МК численост на читалището през 2016 г. беше 14160 лв., а допълващата субсидия от Община Ямбол за читалищната ни дейност – 1000 лв. В изпълнение на проектобюджета за 2016 година, приет на миналогодишното отчетното събрание, бяха събрани регламентирани приходи в размер на 10178 лв., членски внос - 960 лв.. Разходите по читалищната дейност възлязоха на 9595 лв. .

Като трудност и спънка в осъществяването на още по-разгърната читалищна дейност ние отново определяме липсата на помещение за дейността на част от читалищните клубове и недостатъчните щатни бройки. Надяваме се през 2017 година Община Ямбол да ни предостави подходящо помещение, след което броят на обхванатите в читалищните форми и инициативи граждани да стане още по-голям!В програмата ни през настоящата 2017 година ние, настоятелството на НЧ „Тракийска лира” ще търсим дейности, които да позволят по-нататъшното укрепване на читалището и превръщането му в притегателен център за развитие на местната общност.

В заключение:

Благодарим на всички, които даваха и дават своя труд, ентусиазъм и познания в интерес на нашата обща цел и общо дело!

В читалище „Тракийска лира” вие ще намерите нови приятелства, нови възможности за вашето лично и духовно израстване, обучение и пълноценен социален живот.

Желаем на всички успешна и ползотворна читалищна година.
Председател :

Ирина Христова

Секретар:

Весела Котелникова


НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ТРАКИЙСКА ЛИРА- 2012” ЯМБОЛ

ГОДИШНА РАБОТНА ПРОГРАМА – 2017

ОСНОВНИ ПРИОРИТЕТИ:

 1. Утвърждаване на читалището като културно-просветно дружество, работещо на територията на град Ямбол

 2. Развитие на културно-управленски политики в сътрудничество с местните власти, културни и образователни институти и лидери в културната общност

 3. Развиване и подпомагане на любителското творчество в създадените читалищни клубове и разкриване на нови.

 4. Насърчаване на активната гражданска позиция, социалното сближаване и европейски ценности

 5. Организиране и провеждане на концерти, изложби, фестивали, празници, чествания и др. с местно, национално и международно значение

 6. Разкриване на нови културни дейности, клубове по интереси и алтернативни занимания в свободното време

 7. Участия в национални и международни форуми и фестивали

 8. Работа по проекти

ФОРМАЦИИ И КЛУБНИ ФОРМИ:
  • Хорова школа „Професор Георги Димитров”:

 1. Дамски хор „Проф. Георги Димитров” - с диригенти Стефка Пастърмаджиева и Весела Котелникова и пианист Радосвета Хъркова. (Численост – 24 )

 2. Детски хор „Проф. Г. Димитров” -с диригент Весела Котелникова и пианист Радосвета Хъркова ( Численост 18)

 3. Детско вокално студио „Весели ноти” - с ръководител Весела Котелникова (Численост 25)

 4. Вокална група „Звездица” - с ръководител Стефка Пастърмаджиева (Численост 12)
 • Други клубове и форми на читалищна дейност:
 1. Клас по пиано - с ръководител Радосвета Хъркова ( Численост 10)

 2. Клас по цигулка – с ръководител Ели Попова (Численост 2)

 3. Клуб за народни танци „Ямболско настроение” - с ръководител Мая Барбазонова (Численост 40)

 4. Клуб по фотография – с ръководители Мариана Добрева, Христо Свинаров, Константин Зайков (численост 12)

 5. Здравна лектория

 6. Дискусионно младежко студио

 7. Клуб по история и краеведство

 8. Курс по английски език за начинаещи

 9. Ателие по изобразително изкуство

 10. Архивна сбирка на Хорова школа „Проф. Г. Димитров”


Читалищни членове към 1.11.2016 г. : 155
КУЛТУРНО- ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРОГРАМА - 2017:
Дата, месец

Дейност

Място на провеждане

Организатори

1.

януари

„Имен ден” – честване на имениците от читалищните клубове с културно-образователна програма

Читалище

Читалище

2.

януари

„ Светът и ние” – дискусионен клуб. Отбелязване на 139 години от Освобождението на Ямбол

Читалище

Читалище

3.

януари

Фото –пленер на клуба по фотография

Парк

Читалище

4.

февруари

„Дрес- код: ЧЕРВЕНО ” – Клуб „АРТ-а” /14 февруари/

Читалище

Читалище

5.

февруари

Концерт на клуб за народни танци „Ямболско настроение”

Читалище

Читалище

6.

февруари

Представяне на книгите на Нидал Алгафари

Читалище

Читалище,
7.

март

Отбелязване на Националния празник Трети март

Читалище

Читалище

8.

март

Фото Изложба на клуба по фотография

Читалище

Читалище

9.

март

Отбелязване Деня на Тракия – 26 март

Читалище

Читалище

10

март

„Бъдете здрави” – от поредицата беседи със здравни специалисти

Читалище

Читалище

11.

март

Концерт за Благовещение

Читалище

Читалище

12.

март

Детски инструментален концерт

Читалище

Читалище


13.

април

Общоградски хоров концерт в рамките на Националната хорова кампания „България пее 2017” – 23 април

Зала Община Ямбол, Безистен

Община Ямбол,

Читалище,Български хоров съюз


14.

април

Клавирен концерт на Валентин Вълчев

Читалище

Читалище

15.

април

„ПъстроЦветница” – арт – сесия на млади художници, поети и музиканти

Читалище

Читалище

16.

май

Отбелязване деня на славянската писменост и култура – концертни прояви на детските музикални формации

Читалище

Читалище

17.

Май – юни -юли

Всяка втора седмица от месеца: Открита сцена „Елате на хорото” в Градски парк – с участието на клуб „Ямболско настроение

Парк

Читалище

17.

юни

Лектория „Памет” – на историческа тематика

Читалище

Читалище,


18.

юни

Участие в празничната програма за деня на Ямбол – Свети Дух
Читалище


19.

юни

Изложба на фотоклуба

Читалище

Читалище,


20

юни

Годишни продукции на детските творчески формации на читалището

Читалище

Читалище

21.

юни

„Светът и ние” – дискусионен клуб

Читалище

Читалище


22.

юни

Творчески пленер на детските формации

Равда

Читалище


23

юни

Младежко дискусионно студио

Читалище

Читалище


24

юли

Участие на Дамски хор „Професор Геори Димитров” в международен младежки хоров фестивал – Черна гора

Черна гора

Читалище

25

септември

„Бъдете здрави” – от поредицата беседи със здравни специалисти

Читалище

Читалище


26

октомври

Екологична беседа

Читалище

Читалище


27

октомври

Клуб „АРТ-а”

Читалище

Читалище


28

октомври

Тракийски хоров фестивал

Зала Община Ямбол, Читалище

Община Ямбол,

Читалище,

ТО на НТС


29

ноември

Концерт за Деня на народните будители

Читалище

Читалище

30

ноември

Дискусионен клуб „Бъдете здрави”

Читалище

Читалище

31

ноември

Отбелязване Деня на християнското семейство -21 ноември

Читалище

Читалище


32

ноември

Дискусионен клуб „Бъдете здрави”

Читалище

Читалище

33

ноември

Участие на ателието по изобразително изкуство в конкурс за коледна картичка

Читалище

Община Ямбол

34

декември

Коледна изложба на клуба по фотография

Читалище

Читалище


35

декември

Коледен концерт на детските музикални формации и клуба за народни танци

Читалище

Читалище


36

декември

Коледен концерт на представителните хорове на Хорова школа „професор Георги Димитров” –детски и дамски хор

Община Ямбол

Читалище

37

декември

Участие на Хорова школа „Проф. Г. Димитров” в Хорова среща - София

София

Читалище,

Община Ямбол

Годишната програма на Народно читалище „Тракийска лира” е отворена за промени и допълнения в процеса на нейното реализиране.

Настоятелство.

Каталог: images -> karta -> 2017
2017 -> Отчет за изразходените средства през 2016 Г. Закупуване на 2 шатри и 3 комплекта маси и пейки 674 лв
2017 -> Народно читалище “искра 1898 г.” село калейца, община троян
2017 -> Програма за дейността на читалището през 2017 Г. Основна цел
2017 -> Доклад за дейността на нч "христо смирненски 1935" пловдив през 2016 година
2017 -> Национална изложба конкурс "Трифон зарезан" февруари 2017, Сунгурларе. Международен конкурс на тема „С очите си видях бедата",април 2017, мон, София. Национален конкурс „Възкресение Христово", одк варна, април 2017
2017 -> Програма за дейността на Народно читалище "Светлина-1952"- с. Света Петка 2017 г. Основни приоритети
2017 -> Народно читалище"Христо Ботев"-1931г


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница