Отчет на народно читалище „христо ботев -1918



Дата13.10.2018
Размер39 Kb.
#86188
ГОДИШЕН ОТЧЕТ

НА
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ”-1918

с.НОВА ВЪРБОВКА,общ.СТРАЖИЦА

2016 година

Съг.чл.26а,ал.4


Народните читалища са първите и най-старите организирани структори на гражданското общество в България.Те са уникални по своята същност,граждански доброволни обединения,появили са се далеч преди всички познати днес неправителствени организации,заемащи особенно място в нашата история и имащи съществена роля за утвърждаване ценностите на гражданското общество у нас.Читалищата са припознати от българското общество,като устойчиви културни институции,който имат мисия за съхранение и развитие на традиционните ценности на нацията.В съвременните условия читалищата са призвании да откликват на новите потребности на българското общество.Добрата правна рамка на българските читалища е предпоставка за пълноценното продължаване на мисията на тези организации,като пазители на националната култура и единтичност в контекста на предизвикателствата на днешния ден,свързани с новите информационни технологии,модерните средства за коммуникация и глобалното общуване.

Създадено през 1918 година под формата на младежко дружество „БЛАГОДЕТЕЛ” читалището сее просвета и дава духовна храна на хората ,като единствен културен център.Хранилище на знание е библиотеката.И през тази година библиотечната дейност се развиваше добре.В момента библиотечният фонд разполага с около 4498 тома книги.Броят на читателските посещения е 284 с 1023 книгораздавания,от тях 139 българска и 884 чужда литература. Читателите с основно образование са 159 а със средно 125. Мъже 115,жени 169 .Тази година няма бракувани книги.Поради липса на средства не се направи абонамент.

Културно-масова дейност:

За втора поредна година поради редица причини и обстоятелства,който няма да споменавам в отчета читалището работи най-вече с деца,ученици и млади хора.Кмета на селото ни предостави помещение в сградата на Кметството . Бяха организирани и проведени следните празници , и мероприятия и отбелязани бележити дати:

19.02.2016год.”ОБЕСВАТЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ”по този повод бе направен венец и поставен пред паметника в центъра на селото,в знак на признателност.

01.03.2016год.Това е най-известният обичай свързан с „БАБА МАРТА” ,а именно закичване с мартеници усукани от бели и червени конци.За трета поредна година с помощта на сръчните ръце на децата от селото изработихме мартеници,и по тяхно желание те бяха дарени благотворително. Направено бе мартенско дърво и украса.

03.03.2016год. „ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО РОБСТВО” Това е празник,който ни зарежда с онзи порив за дълг и патриотизъм, водил знайните и незнайни наши предци в борбите за национално освобождение. По този повод бе направен венец и поставен в центъра на селото пред паметника и прочетено кратко слово.Направено бе и табло.

С помощта на служителите от Кметството организирахме великденско състезание за „НАЙ ШАРЕНОТО ЯЙЦЕ”с участието на деца,всяко дете си боядиса яйце ,като спазихме традицията, първото да бъде червено,също така пак с тяхно участие беше направено „ВЕЛИКДЕНСКО ДЪРВО” от нарисувани яйца, дело на децата и великденска украса.

02.06.2016год.”ДЕН НА БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ”По този повод на паметника,който е издигнат в центъра на селото в знак на признателност бе поставен венец и свежи цветя. Разнообразихме културният живот на децата на село чрез обогатяване на вече утвърдената инициатива „ДЕТСКО ЛЯТО НА СЕЛО „.Тя е насочена като възпитателна форма на работа с деца и ученици като дава знания и формира нови умения,а работата с най-малките деца е- зареждане интерес към книгите. Един от най-хубавите и цветни празници беше „Енювден”- деня на билките и цветята.Всяко дете си направи венец по свой избор за здраве и набра билки в своята кошничка,която е направило специално за празника.Имаше веселба,игри и почерпка.През лятната ваканция децата с желание и ентусиазъм изработваха сувенири предмети рисунки и др.Организирани бяха състезания със занимателни игри съобразени с възрастта на децата. Проведе се състезание за най- хубава фигурка изработена от пластелин.В читалището направихме изложба от всички рисунки, рисунки върху керемида и рисунки върху камъчета оригами и др.,направени от децата през цялата година. Проведе се състезание за най-хубава рисунка върху асвалт на тема „ЛЯТО МОЕ”,всички получиха награди и бяха щастливи,защото всяко дете се справи отлично.

И през това лято не мина без разходка до близка местност придружена с вкусен пикник. Имаше много игри и веселие. 15- август „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО”,този голям християнски празник е един от най-тачените по българските земи свързани с БОГОРОДИЦА - покровителка на раждането,майчинството и даряването на нов живот.По този повод, посетихме църквата в гр.Стражица където децата запалиха свещи за тяхно здраве и за здравето на техните семейства.С интерес разгледахме и храма. На 06.09.2016 бе отбелязан „Денят на съединението”, направен бе венец и прочетено кратко слово по този повод.През месец ноември бе направено табло с което бе отбелязана 100 годишнината от гибелта на деветима наши съселяни загинали във войните срещу обединението на българските земи и фашизма. По този повод бе поднесен венец и свежи цветя на паметника в центъра на селото ,където са изписани техните имена в знак на признателност. През зимния период открихме работилничка „КОЛЕДНИ ВЪЛШЕБСТВА” за изработване на коледна украса,картички,сурвакници, предмети и др.През месец декември за радост на децата и с тяхно участие беше направена коледно-новогодишна украса в центъра на селото и запалена коледна елха.По големите побързаха да се снимат със своите телефони. Имаше новогодишна почерпка и късмети .Всичко това,което е упоменато в доклада е качено на фейсбук профила на село Нова Върбовка,ако някой прояви интерес може да го открие там.

През годината читалището не е ползвало командировки.

Продължаваме да държим връзка със стари хора,който ни предоставят материали за миналото на селото ни.Те се съхраняват в читалището.



Цялото ръководство на Читалището благодари на служителите от Кметството за оказаната помощ и подкрепа.
Председател:……

/М.Русинова/
Каталог: images -> karta -> 2017
2017 -> Отчет за изразходените средства през 2016 Г. Закупуване на 2 шатри и 3 комплекта маси и пейки 674 лв
2017 -> Народно читалище “искра 1898 г.” село калейца, община троян
2017 -> Програма за дейността на читалището през 2017 Г. Основна цел
2017 -> Доклад за дейността на нч "христо смирненски 1935" пловдив през 2016 година
2017 -> Национална изложба конкурс "Трифон зарезан" февруари 2017, Сунгурларе. Международен конкурс на тема „С очите си видях бедата",април 2017, мон, София. Национален конкурс „Възкресение Христово", одк варна, април 2017
2017 -> Програма за дейността на Народно читалище "Светлина-1952"- с. Света Петка 2017 г. Основни приоритети
2017 -> Народно читалище"Христо Ботев"-1931г


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница