Отчет Съдържание 3 Една година по пътя на европейското развитие на страната 1страница1/21
Дата25.07.2016
Размер1.33 Mb.
ТипОтчет
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21Правителство на европейското развитие
на България


1 годинаотчетСъдържание


Съдържание 3

Една година по пътя на европейското развитие на страната 1

Икономика и финансова стабилност 3

Публични финанси 3

Инвестиции 5

Енергетика 7

Туризъм 9

Държавна администрация и административна реформа 11

Преструктуриране 11

Намаляване на числеността на държавната администрация 11

Нов модел на заплащане 12

Оптимизация 12

Управление на европейските фондове 14

Социална политика 19

Намаляване на безработицата и запазване на заетостта 19

Социална сигурност и социално включване 20

Пенсионна реформа 21

Реформа на социалните разходи 21

Трудови отношения 22

Инвестиране на средствата от ОПРЧР 22

Здравеопазване 24

Достъп до здравни услуги 24

Преструктуриране на болничната помощ 25

Образование и наука 27

Училищно образование 27

Висше образование 30

Младежка политика 31

Наука 32


Култура 35

Физическо възпитание и спорт 40

Регионално развитие, транспорт и информационни технологии 44

Регионално развитие 44

Транспорт 46

Информационни технологии 49

Земеделие и храни 51

Опазване на околната среда и водите 58

Правов ред, борба с престъпността и ограничаване на корупцията 63

Отбрана 69

Развитие на кадровия потенциал 69

Ефективен отбранителен мениджмънт 69

Развитие на въоръжените сили 70

Трансформация на българската армия 70

Европейски въпроси, външна политика и политика за българите в чужбина 72

Външна политика 72

България в Европейския съюз 77

Политика за българите в чужбина 79


Една година по пътя на европейското развитие на страната


Европейското развитие на страната e процес, който променя живота на българските граждани и ще направи условията на живот в страната съизмерими с тези в другите държави членки на Европейския съюз. По тази причина правителството на европейското развитие на България постави и следва основната си цел - реализиране на европейското бъдеще на страната ни. За неговото осигуряване е необходима промяна в начина на управление.

Извършихме обективна оценка на състоянието на държавата и резултатите от управлението на правителствата преди нас. Тази оценка беше наложителна. Вярната и точна диагноза ни посочи правилните стъпки. Внимателният анализ на принципите на предишните управления ни показа реалните причини за натрупаните проблеми. Корупционните практики, злоупотреби и примери за неефективно управление на средства надминаха очакванията ни и разкриха тревожно състояние на страната, за което никой не предполагаше в началото. Оказа се, че няма област, която да не се нуждае от реформи. Правителството прие предизвикателството чрез непопулярни мерки и със силна воля да постави началото на промяната.

Нито едно правителство в последните двадесет години не се е захващало с толкова обхватни реформи в различни сфери, които се провеждат в ситуация на тежка икономическа криза, увеличаваща трудностите при тяхното реализиране. Общественият диалог беше неизменна част от политиката на правителството и механизъм за включване на различни групи в процеса на реформи и управление.

Въпреки съпротивата, реформите в държавната администрация, здравеопазването, образованието, отбраната, дипломатическата служба, съдебната система и управлението на публичните финанси вече са необратим процес. Те подобряват цялостната структура на управление на държавата, освобождават неефективно използван финансов ресурс и благоприятстват свободното развитие на пазара и българската икономика.

Реформите в здравеопазването, социалното осигуряване, образованието, културата, които стартирахме са структурни. Те позволяват повишаването ефективността на тези сектори и поставят основите за правилното им развитие. Целта на тези реформи е повишаване качеството на публичните услуги. Тези реформи бяха отлагани и забавяни в миналото. За тях се изисква политическа решимост, каквато правителството на европейското развитие на България има и прилага за тяхното довършване.

Поетият път и волята за неговото следване се отчитат от евроатлантическите ни партньори, от независимите външни анализатори и рейтингови агенции, както и от влиятелните международни медии. България вече получи първата си положителна оценка от Европейската комисия по въпросите на правосъдието и вътрешните работи.

За едногодишното си управление правителството възстанови доверието на ЕС към страната. За кратък период от време спрените за нередности и неправилно управление средства бяха деблокирани и България вече може да ги използва за своето модернизиране. Седемте оперативни програми получиха положителна оценка за съответствие, а процентът на усвоените средства бе увеличен многократно.

Най-важното, което успяхме да променим бе стилът на политическо поведение и отговорността на управляващите. Във всичките си действия правителството цели да гарантира устойчивост на всички системи в управлението и да постави основите за растеж. Ярък пример за това е запазването на финансовата стабилност, валутния борд и банковата система. Страната ни бе оценена като остров на стабилност в Европейския съюз на фона на тежкото развитие на други икономики. Данъчната система остана стабилна и бе предотвратено рязкото снижаване в нивата на доходите на най-застрашените социални групи. Бюджетните заплати и пенсиите не бяха намалени – а това бяха водещи мерки, до които прибягнаха нашите съседи и повечето държави от ЕС.

Водещи принципи в действията на правителството са прозрачността и диалогичността. Още в началото на мандата бе осигурен достъп до всички тогава недостъпни правителствени решения и стенограми от заседанията на Министерския съвет. Правителството съзнава, че общественият контрол е единственият ефективен контрол и че участието на обществото в процеса на вземане на решения гарантира устойчивост. Пример за това е възстановеният диалог с икономическите и социални партньори.

Цялата политика на правителството се основава на икономическа обоснованост и ефективност на решенията.

Безспорно големият успех на правителството, въпреки икономическата криза, е запазването на нивата на данъчната тежест. България е с едни от най–ниските данъци в Европа, което прави страната ни привлекателна за бизнес и инвестиции. Правителството пое отговорността пред обществото в условията на икономическа криза като не позволи прехвърлянето на тежестта на кризата върху хората и бизнеса, а намали бюджетните разходи и оптимизира администрацията. Преоценени бяха основни и стратегически проекти в енергетиката и инфраструктурата на страната.

Безспорни са успехите на правителството в борбата с организираната престъпност и злоупотребите със средства от фондовете на Европейския съюз. Разкритите организирани престъпни групи създават повече доверие сред обществото в държавата. Направени бяха необходимите законодателни промени и се изпълнява стратегията за реформа на съдебната система.

Успоредно с активната си работа по преодоляване на слабостите, за които страната беше критикувана, България участва активно в процеса по формулиране и реализиране на политиките на ЕС. Пример за това са ясните позиции, с които участваме в актуалните дебати на европейската политическа сцена.

Правителството продължава започнатите реформи и съсредоточава усилията си в ускоряване на икономическия растеж и преодоляване последиците от икономическата криза, изграждане на основните инфраструктурни проекти и изграждане на високотехнологична икономика и икономика на знанието.
Каталог: fce -> 001
001 -> Изграждане на мостове и преодоляване на различията
001 -> Първа обекти и субекти на задължително депозиране
001 -> Депозитен списък на книги №42/2013 г
001 -> Литература за подготовка на зрелостници и кандидат-студенти. Фабер, 2008. Без сведение за цена
001 -> На книги, депозирани от 14 до 20 януари 2009 г
001 -> На книги, депозирани от 26 април до 2 май 2007 г
001 -> Справочник на военнотранспортните органи в Българската армия (1907-2007 г.). [Шарп Стоун], 2007. Без сведение за цена
001 -> Закон за защита на потребителите. Сдружение Потребител бг, 2006. 5 лв
001 -> Dvd и книгите с български издател към вестници и списания се описват и разпределят с книгите по-късно списания и бюлетини
001 -> Отчет за изпълнение на политиките и програмите на Министерския съвет


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница