Отчет за дейността на бма за периода 30. 03. 2011 г. – 25. 04. 2012 г



Дата31.03.2018
Размер70.73 Kb.
#63382
ТипОтчет
ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА БМА ЗА ПЕРИОДА

30.03.2011 г. – 25.04.2012 г.
През изминалия отчетен период Бургаска Морска Асоциация продължи ползотворното си сътрудничество с варненските браншови организации в интерес на морския бизнес. Продължава и активното участие на Председателя и други членове на УС в Обществения съвет по морска политика към община Бургас, както и на к.д.п. Жорж Дерелиев, инж. Веселин Статев и к.д.п. Живко Петров в дейността на Консултативния съвет по въпросите на водния транспорт към МТИТС.

В съответствие с програмните документи на БМА, нейното ръководство и секретар редовно предоставят на членовете информация за организирани бизнес посещения в чужбина, семинари и обучения по актуални теми, както и информация за подготвяни промени в нормативни актове, касаещи морския бизнес.




Участие на БМА в конференции и др. мероприятия

Председателят на БМА взе участие във Втората национална среща и международен семинар на тема „Мрежа за мултимодалност – представяне потенциала на интермодалната логистика в Югоизточна Европа”, които се състояха на 29-30 юни 2011 г. във Варна. Срещата бе в рамките на Проект WATERMODE „Транснационална мрежа за насърчаване на мултимодален транспорт – вода-суша” по програмата на ЕС за транснационално сътрудничество в Югоизточна Европа. Проект WATERMODE цели да насърчи координацията между публичните и частни партньори, които се занимават с логистично и пространствено планиране, да подчертае потенциала на водните пътища, които пресичат региона и да допринесе за пълната интеграция на морския и речен транспорт в логистичната верига, подкрепяйки транснационалното измерение на националните и регионалните стратегии за стабилизиране на морската и речната пристанищни инфраструктури.


***

На 29 юни 2011 г. в Бургас, по инициатива на Бургаска търговско-промишлена палата и Посолството на Аржентина в София, се проведе презентация на Аржентинската икономика и възможностите за търговско-икономическо сътрудничество между България и Аржентина. БМА бе представена от члена на УС г-н Пламен Русев.


***
На 03 и 04 октомври 2011 г. се състоя поредната BLACK SEA Maritime and Ports Conference. Тази година тя премина под надслов „Бургас посреща европейския и Черноморския морски бизнес”, като място на форума бе красивият гранд хотел „Приморец” в Бургас. Домакини на събитието бяха Пристанище Бургас, Бургаска Морска Асоциация и Община Бургас. В рамките на конференцията се проведе и годишна среща на Асоциацията на Черноморските и Азовските пристанища /BASPA/. Форумът премина при широко международно участие: представители на пристанищата в Одеса, Иличевск, Поти, Новоросийск, Констанца, Керч, Херсон, Белгород-Днепровск, Батуми, Самсун, Солун, Кавала, Александропулис, Свободна Индустриална Зона порт Поти и др. Основни акценти на конференцията бяха развитието на контейнерния трафик, пасажерските превози, индустриалните паркове и наливни товари в Черно море.

***
На 4-5 ноември 2011 г. в Русе се проведе втория национален форум „Морската и речната индустрии – едни от основните национални икономически приоритети на Р.България”. Изнесени бяха доклади, касаещи разнообразни теми, като: глобалната икономическа криза и нейното влияние върху превозите по море; правният режим на р.Дунав в контекста на промените на КТК; състояние и проблеми на българското корабостроене и кораборемонт в условияна на съвременното икономическо състояние на страната; проблеми и преспективи на морското образование и квалификационна дейност; пътища за изготвяне и приемане на национална стратегия за морската и речна индустрия; перспективи и предизвикателства пред пристанище Русе, пристанище Варна; Морски клъстър Варна – съвременни практики при усвояване на Европейските фондове; и др. БМА се включи с доклад на к.д.п. Живко Петров на тема "Пристанищен район Бургас - възможности за развитие и взаимодействие между държавни структури, концесионери на терминали и частни пристанища", който бе изпратен на организаторите Българска Морска Камара и Българска Дунавска Камара, за да бъде включен в материалите на форума, тъй като никой от членовете на УС не успя да отиде в Русе, а самият кап. Петров бе в командировка. Докладът бе качен на сайта на БМА.




Мероприятия и инициативи на БМА
През 2011 г. Международен търговски и културен център ГЕОПАН ООД подготви и съвместно с „Амко” ЕООД издаде, по възложение на Община Бургас, туристическа карта-дипляна на Община Бургас. БМА подкрепи финансово иницативата, като срещу сумата от 600 лв. Асоциацията бе информационно представена с рекламно каре на гърба на картата и получи 60 броя карти-дипляни и 2 броя ламинирани стенни карти след отпечатването им.
***
БМА и Съюз на моряците ветерани предприеха действия пред Община Бургас с цел възстановяване щетите и дооформяне на Паметника на моряка. Изпратено бе съвместно писмо и до Военноморска база Бургас с молба за предоставяне на 2 бр. корабни котви и вериги, които впоследствие бяха подготвени в Пристанище Бургас за монтиране до паметника. Благодарение на находчивостта на моряците ветерани и на отклика на родолюбиви морски фирми, бе осигурено безплатно транспортиране на новата бронзовата отливка от Сопот до Бургас, нейната дообработка и съответните заваръчни дейности. УС на БМА изказва благодарност на ръководството на Съюза на моряците ветерани, на Военноморска база Бургас, на Община Бургас, на Пристанище Бургас и фирмите, които по един или друг начин показаха съпричастие към инициативата за поправяне и дооформяне на Паметника на моряка.
***
Отново съвместно, БМА и СБМВ излязоха с предложение пред Община Бургас за учредяване на награда от името на Морската общност в Бургас на участник в традиционния песенен конкурс „Бургас и морето”, която да бъде връчвана от изявен наш представител. Общината одобри това предложение и в резултат една от наградите в конкурса, провел се на 30 юли 2011 г., бе връчена от к.д.п. Илия Бахов.
***

През декември 2011 г. Бургаска Морска Асоциация направи традиционното си дарение към Съюза на българските моряци – ветерани - гр. Бургас по случай Коледа и Нова година. Този път, поради голямата активност на съюза и приноса му в дейността на Асоциацията, дарената сумата беше в размер на 500 лв..

***
Управителният съвет организира Коледно празненство на Асоциацията в зала „Компас” на интерхотел „България”. За пореден път присъстваха не повече от 20 членове.
Мнения и становища на БМА
В края на март 2011 г. излезе проект на Доклад за промяна статута и функциите на Български морски квалификационен център ЕАД (БМКЦ ЕАД). Изготвен незнайно от кого, „с цел завишаване контрола и подготовката на морските лица в Р.България”, в него се предлагаше Министерският съвет да приеме постановление, чийто текст узаконява монополно положение на БМКЦ по отношение организацията и провеждането на курсове за повишаване квалификацията на морските лица в България. Новите функции на БМКЦ предвиждаха той да разработва националните стандарти за допълнителна и специална подготовка, да подготвя изпитните материали и тестове за явяване на държавен изпит за по-висока морска правоспособност, да подготвя, организира и провежда самите изпитни сесии и въобще да поеме по-голямата част от изпълнителските функции на ИА „Морска администрация”, така че ИАМА да концентрирала своя ресурс основно в експертно-контролна и инспекционна дейност.

Този документ бе получен непосредствено преди Общото събрание на БМА от 30.03.2011 г. и това даде възможност Управетелният съвет да запознае с него членовете на сдружението по време на събранието, както и да бъде гласувана Декларация до Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията (по него време г-н Александър Цветков), с копия до инж. Иван Вълков – Председател на транспортната комисия в Народното събрание и до к.д.п. Сергей Църнаклийски – Изпълнителен директор на ИА „МА”. В нея, позовавайки се на Закона за професионалното образование и обучение и на Наредба №6 за компетентност на морските лица в Р.България, БМА се противопостави категорично на проекта за промяна статута и функциите на БМКЦ ЕАД и призова министъра за компетентна намеса за пресичане амбициите на едно търговско дружество, стремящо се да установи монопол на пазара за обучение на морски кадри. Текстът на декларацията беше поместен на сайта на БМА в секция „Документи”.


***

По време на миналогодишното Общо събрание г-н Красимир Стойчев, член на БМА и заместник-кмет на Община Бургас по бюджет, финанси, икономика и социални дейности, запозна обстойно членовете с идеята на общината да бъде изграден т.нар. „Логистичен и индустриален парк – Бургас”. Съгласно решението на Общото събрание, в началото на април 2011 г. БМА депозира в Общината становище, с което подкрепи идеята, считайки я за перспективна за града ни, тъй като би съдействала за подобряване на инфраструктурата, за привличане на свежи инвестиции и за откриване на нови работни места. Становището бе качено на електронната страница на БМА.


***

БМА изпрати становище към Проекта за нова Наредба №6 за компетентност на морските лица, който излезе в края на януари 2012 г. за обществено обсъждане на електронната страница на Министреството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Освен това, пак в тази връзка БМА подкрепи с писмо до МТИТС предложението на комодор Митко Петев, командир на Веонноморска база Бургас.


***

К.д.п. Живко Петров направи редица предложения от името на БМА, свързани със ЗМПВВППРБ, в рамките на заседанията на Консултативния съвет по воден транспорт към МТИТС. Имахме предложения и в Работните групи чрез нашите представители. През април т.г. Министър Ивайло Московски отмени старата заповед от 2010 г. на предишния министър на транспорта г-н Цветков и с нова заповед отново създаде Консултативен съвет по въпросите на водния транспорт. Нейни членове от страна на БМА продължават да бъдат к.д.п. Жорж Дерелиев и инж. Веселин Статев.

МАБ-Тренажор” ЕООД
През отчетната 2011 година очаквано продължи тенденцията от 2002-2003 г. насам за значителен спад в дейността на „МАБ-Тренажор” ЕООД. Намаля, както общият брой организирани курсове, така и този на курсовете за правоспособност „Корабен радиооператор обща категория”, от които дружеството печели най-много. Контингентът от потенциални курсисти отдавна е изчерпан и все по-трудно се събират задължителните 6 души, за да започне курс. Занапред се очертава да преобладават курсовете за радиооператори - ограничена категория и за местно плаване, като дори и те се организират трудно.

„МАБ-Тренажор” ЕООД приключи 2011 г. с отрицателен финансов резултат от 4882 лв. Той се дължи не толкова на спадналия брой курсове, колкото на разходите от курсови разлики на доларовите ни депозити /4358 лв./ и на разходите за амортизации на обновената през 2010 г. материално-техническа база /5650 лв./.








Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница