Отчет за дейността на читалищното настоятелството през изминалата 2016гДата15.08.2018
Размер66.5 Kb.
#79576
ТипОтчет
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ ПРОГРЕС-1927г. гр.ВАРНА

ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА ЧИТАЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВОТО ПРЕЗ

ИЗМИНАЛАТА 2016г

Учредено в далечната 1927 год. по идея на Панайот Василев родолюбивия учител от котленския балкан , закърмен с бунтовния дух на възрожденците му,с апостолска жар се заема с образоването на местното население, за чист български говор, знания наука и прогрес.По негова идея на 6 март 1927г. в присъствието на 40 селяни , в една от класните стаи се е провело учредителното събрание на новосъздаденото читалище с начален брой 28 читалищни члена.

По- късно се поставя началото и на библиотечната дейност и за една година библиотеката се сдобива с 100 т.дарение от дългогодишния учител Атанас Шинев.По-късно една от училищните стаи се превръща в театрален салон , където чрез пиеските изнесени от самодейците оживяват образите на Левски, Райна Княгиня и други радетели за правда и за свобода. След 1951г. читалището укрепва организационно.Развиват се бързо библиотечната , самодейната и лекционната дейност.На окръжните прегледи самодейните състави са все сред първенците със танцовите си постановки.С времето нараства броят на жителите и на самодейците във съществуващите форми към читалището, което налага нуждата от нова сграда с по-голяма сцена и зрителска зала.

От 1974 г. читалището се помещава в нова преустроена сграда в която се намираме и сега.От тогава и до днес читалището е единствен културен институт на територията на квартала.


Основните дейности на читалището са библиотечна, образователна,културно- масова и самодейна.
Библиотеката, която е една от основните функции на читалището се посещава както от жителите от квартала,така и от живеещите във околността (вилните зони)дори и от читатели които пребивават тук само през летния сезон. Разполага с 11 915 тома литература.През изминалата година закупихме 197 тома ,а подбора при закупуването става по предложения и предпочитания на читателите. Подновихме и обогатихме и детския библиотечен фонд.

Библиотекарите осигуряват свободен достъп на своите читатели, като обръщат внимание за привличането на нови такива сред младите хора, за формиране на трайни навици за четене и получаване на знания и умения най-вече сред подрастващото поколение.

По традиция и през месеците април и май библиотеката бе посетена от първолаците от ОУ „Панайот Волов” за да се запознаят с правилата за ползване на детския библиотечен фонд.През ваканционните месеци юни, юли и август обявяваме т.н „.Лятна читалня” с цел всички заедно да четем, обсъждаме,

извличаме поуки от определени книжки заложени в списъците за лятно четене.

С ученици от третите класове на училището се включихме в ежегодния Маратон на четенето на 23 април.Четохме откъси от „Алиса в страната на чудесата”

В националната седмица на четенето библиотеката гостува на децата в

ДГ„Иглика”23 в квартала, където изложихме щанд с детски книжки, прочетохме по една приказка на всяка от групите в градината.Децата слушаха с внимание и голям интерес .

На 18 февруари в читалището заедно със самодейците,литературния клуб и клуб „Млад читател” отбелязахме 143 г от гибелта на Апостола-Васил Левски.Бяха изложени кът със фотоси и книги за Апостола .


Друга дейност е ЛЮБИТЕЛСКОТО ХУДОЖЕСТВЕНО ТВОРЧЕСТВО

Към читалището функционират :

Постоянно действаща –ВГ за обработен фолклор -„Чемерика”

Временно действаш състав- група Лазарки

Женската вокална група, която вече наброява 17 певици. Групата усилено работи за своето вокално израстване, което се дължи най-вече на сериозното им отношение към пеенето.Можем да се похвалим с богат репертоар песни сред ,които доста обработки от известни композитори. Искам да благодаря на всички самодейци за труда ,търпението и отличното представяне на техните изяви.

На 20 април част от групата изнесе кратка музикална програма пред младежи в клуб- Хале 3

На 20 май ЖВГ”Чемерика”взе участие с фолклорна програма в Етнографски музей,по случай мащабното отбелязване на „Нощта на музеите и галериите”, която се проведе за пръв път във Варна.

На сцена Раковина през месеците юни и юли вокалната група ,детския танцов състав с р-л Стефани Петрова, солистите Стефан Станчев и Йордан Станчев изнесохме два едночасови концерта. Усилена беше и подготовката на вокалната група и солисти за участие в НФФ „Насред мегдана в Арбанаси”в Арбанаси.

Вокалната група заедно със солистите участва и във фестивала „Заедно на Еньовден „ в с. Звездица.

В деня на Лазаровден със сформираната месец преди това група „Лазарки”

посетихме част от домовете на съкварталците внасяйки радост, добро настроение и пожелание за здраве и берекет.


ОБРАЗОВАТЕЛНА ДЕЙНОСТ:
Школа за начинаещи пианисти-

През изминалата година пианистите бяха 6 на брой.На продукцията пред родителите децата представиха научения през годината материал Въпреки желанието им някои от тях отпадат поради натоварената учебна в училище.Школа по народни танци

ДТШ „Хоп-троп” р-л Стефани Петрова.Групата взе участие в концертите на сцена Раковина.Школа по народно пеене

Децата от школата по народно пеене Стефан Станчев и Йордан Станчев през цялата година активно участват в конкурси и фестивали на които представят достойно читалището.На конкурса в НФФ „Насред мегдана в Арбанаси” –С.Арбанаси с изпълне-нието си Стефан Станчев ученик от школата по народно пеене ни донесе Първа награда.За прекрасното си представяне бе награден със 150 лв., грамота и плакет.

От участие в конкурса с песните на Иван Георгиев на ХХI НК І-во място-Стефан Станчев, ІІІ-то за Йордан Станчев

Участие в конкурс Радост на Брега – м. юни-Стефан І-во място,ІІІ-то за Йордан Станчев.

Участие в международен детско-юношески фестивал”Свят,изкуство и море”- КК Зл Пясъци- Стефан Станчев –лауреат І-ва степен

НК „С песните на Стоян Радев”-Стефан Станчев- ІІ-ра награда
КУЛТУРНО МАСОВА ДЕЙНОСТ

Със самодейците отпразнувахме Бабин, Осми март,Трифон Зарезан,Нова година.

През м .октомври по покана на ръководството на НЧ „Христо Ботев” с.Кипра си направихме творческа среща, която посветихме на 1 октомври - деня на възрастните хора,музиката и поезията .

Със самодейната група посетихме изложението Флората в гр.Бургас с развлекателна цел.

Организирано посещение на театрални постановки.
СОЦИАЛНА ДЕЙНОСТ

От миналата година по предложение на г-жа Донка Панайотова - физиотерапевт , рехабилитатор и психолог , към читалището се сформира група за здравословна гимнастика под мотото „Да стареем здравословно”.-Групата е отворена за всички възрасти с проблем на опорно двигателния апарат. Упражненията се водят от г-жа Панайотова

В читалището се създаде ателие за арт-терапия за родители с деца.-

Сбирките са в определени дати от месеца и се провеждат от дипломиран психолог.

По идея на Председателя на читалището Гергана Стоянова през изминалата година поехме инициатива в читалището да приемаме молби на граждани с ниски доходи за сдобиване със дърва за огрев осигурени от Общинско предприятие „Управление на проекти и озеленяване при Община Варна . Нашата роля се състоеше в това да приемаме молбите, да ги подредим в списъци по имена и адреси за улеснение при доставката.

С дърва се сдобиха 110 семейства.


УЧАСТИЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ЧИТАЛИЩЕТО В ОБУЧЕНИЯ
- Информационен ден-запознаване с програмите на ЕК „Творческа Европа”и „Европа на гражданите”

- Социално образование на възрастни чрез мобилност,съвместно с Асоциация”Съвременни читалища”

- Обучение за подготовка и изпълнение на проекти в областта на изкуствата и културата.

- Обучителен семинар Визуална грамотностМАТЕРИАЛНО ТЕХНИЧЕСКА БАЗА
Читалището представлява масивна едноетажна сграда на 260кв.м.площ. Последно бе извършен ремонт през 2015г. на сцена ,зрителска зала, репетиционни зали и сервизни помещения,

препокриване на част от покрива, със финансови средства от спечелен проект от МК и средстваот общински бюджет на Община Варна
ПЛАН - ПРЕДЛОЖЕНИЕ

ЗА ДЕЙНОСТТА НА НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ПРОГРЕС-1927г.” ПРЕЗ 2017г.


Период на провеждане

Д Е Й Н О С Т И

Културно- масова, библиотечно- информационна,

художествено- творческа, социално- образователна

Място на провеждане

януари-декември

Честване на празниците:Бабинден, Трифон Зарезан,Осми

март,Ден на самодееца,празника на квартала,Лазаровден,

Великден, Благовещение Ден на възрастните хора ,

музиката и поезията., Коледа.


В читалището и квартала

януари -декември

Творчески срещи с фолклорни самодейни състави от други читалища .

В читалището

януари-декември

Участия на самодейните състави във фестивали, конкурси и концерти на местно,регионално и национално ниво, планирани предварително ,по покана и възникнали през творческата година.

февруари-март,април

Запознаване на децата от предучилищните групи и учениците от първите класове с библиотеката

Библиотеката

януари-декември

Инициатива „Дайте втори шанс на старите книги”, да подлепим скъсани, но много ценни книжки и да почетем откъси от любими книжки

Библиотеката

януари-май

Споделяне на най-мъдрите заключения на децата от Клуба на Младия читател,които са записали и закачили на „Дървото на поуката.”

Библиотеката

януари -декември

Отбелязване на бележити дати през годината със деца от ОУ „Панайот Волов, клуб „Млад читател”и Литературен клуб при НЧ Прогрес -1927г.” и съкварталци.


Читалището

Май,Септември

Участие в инициативата на МК -Чети с мен съвместно с ученици от ОУ „Панайот .Волов”,граждани от квартала.

И ДГ”Иглика”23

Читалището

през годината

Включване в националните седмици на четенето

Читалището

януари-декември

Дни посветени на българския фолклор-Запознаване на децата от ДГ „Иглика”22 и ученици от ОУ”Панайот Волов” с Българските традиции ,обичаи и празници.

Читалището

януари -декември

Здраве в трета възраст”-отворена група за здравословно остаряване чрез движение ,укрепване на психичното здраве ,създаване на социални контакти и подобряване на качеството на живот на хората от третата възраст, която се ръководи от специалист рехабилитатор и психолог.Читалището

януари -декември

Ателие за арт-игрови психологически тренинг за родители с деца,към който има интерес от млади семейства.Ателието е организирано и ръководено от психолог с магистърска степен.

Читалището

януари -декември

Участие в курсове , семинари програми, организирани от Община Варна , регионална библиотека, РЕКИЦ и Министерство на културата .

май-юни

Празничен концерт посветен на 90 годишния юбилей на читалището.

Читалището


Планът остава отворен за допълнение през цялата година.
Действащи самодейни състави,школи, групи,клубове :

1. Женска вокална група за обработен фолклор.2.Детски състав за Български народни танци.

3.Клуб за народни танци „Български ритми”

4. Детска група „Лазарки”

5.Школи по: народно пеене, по пиано.

6. Литературен клуб

7.Клуб на младия читател

8.Група „Здраве в трета възраст”

9.Ателие за психологически тренинг на родители

Културният календар на НЧ „ ПРОГРЕС-1927г.” е разгледан, обсъден и одобрен от ЧН с протокол № 5 / 04.11.2016г./
ЧЛЕНОВЕ НА НАСТОЯТЕЛСТВОТО НА НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

ПРОГРЕС-1927г.” гр.ВАРНА


1. Гергана Димитрова Стоянова - Председател на ЧН

2.Катя Вълева Вълчанова- член на ЧН

3.Тонка Илиева Петрова- член на ЧН

4.Анка Василева Петрова - член на ЧН

5.Николина Петрова Парушева- член на ЧН

6. Анка Иванова Христова - член на ЧН

7. Христина Николова Нанева - член на ЧН

ПРОВЕРИТЕЛНА КОМИСИЯ НА НЧ”ПРОГРЕС-1927г.”
1. Елена Кирова Петрова- Председател на Проверителната комисия

2.Мария Панайотова Добрева -член на Проверителната комисия

3. Марина Димитрова Николова- член на Проверителната комисия
Каталог: images -> karta -> 2017
2017 -> Отчет за изразходените средства през 2016 Г. Закупуване на 2 шатри и 3 комплекта маси и пейки 674 лв
2017 -> Народно читалище “искра 1898 г.” село калейца, община троян
2017 -> Програма за дейността на читалището през 2017 Г. Основна цел
2017 -> Доклад за дейността на нч "христо смирненски 1935" пловдив през 2016 година
2017 -> Национална изложба конкурс "Трифон зарезан" февруари 2017, Сунгурларе. Международен конкурс на тема „С очите си видях бедата",април 2017, мон, София. Национален конкурс „Възкресение Христово", одк варна, април 2017
2017 -> Програма за дейността на Народно читалище "Светлина-1952"- с. Света Петка 2017 г. Основни приоритети
2017 -> Народно читалище"Христо Ботев"-1931г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница