Отчет за дейността на Федерацията на българските алпийски клубове през 2006 гДата21.01.2018
Размер158.32 Kb.
#50854
ТипОтчет
Отчет

за дейността на Федерацията на българските алпийски клубове през 2006 г.

Настоящият доклад ще бъде може би малко по-дълъг от обикновено, но това ще е с оглед важността на събитията, които се случиха в международен и вътрешен план, и последиците от тях върху работата на Федерацията. Докладът съм разделил на няколко подраздела, всеки от който обхваща дейността на комисиите, както и на управителния орган на ФБАК – управителния съвет. Докладът за дейността на комисиите е изготвен от отделните комисии.


Алпинизъм и ледено катерене

Представянето на националния отбор по ледено катерене в стартовете за Световната купа беше много успешно. Поради ограничените финансови възможности нашите състезатели взеха участие само в два от петте кръга за Световната купа. Крайно класиране на състезателите за Световната купа – в дисциплината “Трудност” Станимир Желязков е 16-ти, 34-то място делят Минчо Петков и Тихомир Димитров, Орлин Колов – 61-ви, Емил Борисов – 70-ти. В дисциплината “Скорост” 13-то място в крайното класиране за Орлин Колов, Тихомир Димитров – 17-ти, Минчо Петков е 18-ти. (Класирането на всички наши състезатели в международни състезания, както и в държавния спортен календар за 2006 г. може да видите тук) Представянето на отбора може да бъде оценено като много добро, имайки предвид ограничените възможности за подготовка у нас - след като ледената кула пред УЦ “Мальовица” падна преди 4 год. подготовката по ледено катерене се извършва само на естествено образувани ледове. Друг показател, по който високо оценяваме техните постижения е ефективността на разходваните средства. Участието на нашите петима състезатели в двата кръга на Световната купа беше обезпечено с 3500 лв., а срещу това записаха едни от най-добрите спортни постижения за федерацията през тази година.

Държавното първенство по ледено катерене се проведе на “Висулките” в района на х. “Скакавица”. За съжаление участието не беше толкова масово, колкото би трябвало – само 17 мъже и 5 жени. Надяваме се алпийските клубове по-сериозно да подхождат към проявите от държавния спортен календар и специално към държавните първенства, които са най-важните състезания.

През годината се проведоха два държавни алпийски сбора – зимен и летен. Зимният алпийски сбор – от 26-ти до 29-ти януари на х.”Плевен”, Стара планина. В него взеха участие над 60 алпинисти от 9 клуба от страната. По алпийските турове и ледопади в района на Северния Джендем бяха направени повече от 30 изкачвания на категоризирани алпийски маршрути. Бяха извършени дейности по обезопасяване и преекипиране на катерачните маршрути. Летният алпийски сбор се проведе заедно с Международната катерачна среща на “Вратцата”- гр. Враца. В проявата се включиха над 100 катерачи от страната и 17 от чужбина. Лошото време беше причина броят на участващите да не е по-голям. През годината се проведоха 3 регионални алпиниади – на “Вратцата”- гр. Враца, х. «Рай», Велико Търново.

След екипирането на нов катерачен обект – «Крепостта» - с.Боженица беше организирано отворено състезание по скално катерене. Проявата доказа растящия интерес към спортното катерене на скали и беше оценена високо от катерачи, организатори и спонсори.

През годината възникна много неприятен проблем във връзка с достъпа и условията за изкачване на връх Агри - Арарат(5165 м.) в Турция. Две групи алпинисти, общо 13 човека не успяха да осъществят плануваното изкачване на върха. Първата група – от 4 човека, беше изпратена от ФБАК по поканата на Турската федерация по алпинизъм - за участие в ежегодното изкачване на вр.Агри. Един от участниците в експедицията - Саркис Карагьозян не бе допуснат за участие, вследствие, на което и останалите трима алпинисти решават да се откажат от изкачването. За втората група – от 9 човека, неколкократно отпратихме запитване до Турската федерация по алпинизъм за реда и условията за изкачване на върха. След като не получихме отговор групата се обърна към Турското посолство в София за информация. За съжаление получената информация от посолството относно условията за достъп се оказва невярна, вследствие на което нашите алпинисти се оказват с нередовни документи в изходиния пункт за изкачване – гр.Догубеязит, и изкачването не се осъществява. Във връзка с така изнесените случаи се обърнахме към ДАМС с молба за съдействие относно изясняване на проблема и получаване на официална и достоверна информация от страна на Турската федерация по алпинизъм за условията и реда за достъп и изкачване на вр.Агри в Турция.

През 2006 г. курсове за начално обучение по алпинизъм са провели 7 клуба от стараната - ККПЕС "Царевец", В.Търново, КПП "Вертикал", Пловдив, АК "Млад дихател", София, АК "Сини камъни", Сливен, АК "Планинец", София, клуб "Вертикален свят", София, клуб «Железник» при ТД "Сърнена гора", Ст.Загора. Успешно завършилите курса са 103 души. През ноември във Враца се проведе курс за начално обучение по катерене, който завършиха 11 души.

За съжаление не можем да отчетем участие на федерацията в проведени алпийски експедиции, освен чрез подкрепителни писма. Във връзка с това трябва да отбележим и да осведомим нашите клубове, че продължава практиката ДАМС да финансира извънбюджетно алпийски екпедиции, организирани от клубове, членове на ФБАК, както направи с проведената експедиция до Нанга Парбат и Хидън Пик. Не са ясни и регламентирани критериите за участие в извънбюджетни проекти към ДАМС. Това, което е важно в случая е, че все още не е решен проблема с мястото на алпинизма като спорт в системата на финансиране на спорта в рамките на ФБАК. Въпреки декларацията на Общото събрание на ФБАК през април не можем да се похвалим с напредък в това отношение. Признавам, че това е проблем, който този УС завещава на следващия и се надявам той да бъде решен.

Ски-алпинизъм

През годината у нас се проведоха 7 състезания по ски-алпинизъм - купа “Алеко”, купа “Северен Джендем”, купа “Мальовица”, купа “Пирин”, и три държавни първенства – в трите дисциплини на ски-алпинизма - отборно – купа “Осогово”, индивидуaлно – “Маратон в парка” и скоростно изкачване – на Мальовица. В отделните стартове участие вземаха между 30 и 65 състезатели. За първи път в България се проведоха състезания и Държавни първенства в трите дисциплини определени от ISMC – индивидуално, отборно и изкачване. За втори път беше организирана купа “Свободни планини” – от организаторите на различни състезания съвместно с ФБАК. В календара й бяха включени: купа “Алеко”, “Маратон в парка”, купа “Мальовица” и купа “Пирин”, като регламента беше, че точки носят участия само в маршрут А. В крайното класиране за купата взеха участие 19 състезатели. В група Б в различните състезания през сезона участие са взели 86 човека.

От 2006 година е в сила Правилник за провеждане на състезания и Регламент за класиране, който е в унисон с правилника на ISMC.

Не може да не отбележим добрата работа на комисията по ски-алпинизъм и нейният председател Тодор Тодоров. Държавният спортен календар беше богат и разнообразен; обхващаше състезания, организирани в различни планини и места. Особено активни бяха организаторите по отношение на търсене на спонсори и финансово обезпечаване на състезанията и наградния фонд.

В международен план най-важното състезание за сезона беше Световното първенство по ски-алпинизъм в Кунео, Италия. В него взеха участие трима представители на България – Благовест Ангелов и Росен Босев при мъжете и младежите, Георги Радев – при юношите. Класирането на състезателите ни беше според очакванията – в средата на ранглистата. (Пълна информация за държавния и международен спортен календар – в прикачения по-горе в документа файл). В крайното класиране по нации на Световното първенство българският отбор зае 17-то място. За участие на Световно първенство в Кунео комисията по ски-алпинизъм на ФБАК получи финансиране от ISMC.

В крайното класиране за Световната купа по ски-алпинизъм за 2006 г. Благовест Ангелов е 82-ти, Росен Босев – 90-ти от общо 210 участници в ранглистата.

Трябва да отбележим още едно успешно участие на наши ски-алпинисти – в едно от най-престижните състезания в ски-алпинизма – «Патрули на глетчерите». Николай Диков, Тодор Тодоров и Николай Гугински заеха 79-то място от общо 240 старирали отбори.

Състезателно катерене

І. Организационно-управленческа дейност.

През изтеклия период комисията беше в състав: Георги Димитров – председател и членове Малчо Малчев, Валери Баровски, Явор Панов, Георги Георгиев, Калин Гърбов, Милен Видиновски, Ивайло Кръстев и Димитър Павлов. Комисията се събираше на заседания както в офиса на ФБАК, така и по време на някои от стартовете от Държавната купа. Като цяло можем да кажем, че възникналите въпроси се решаваха своевременно.

ІІ. Подготовка кадри.

Проведени бяха два стажа за съдиите, участващи в Световната купа 5-10 април и в Европейската купа 5-6 октомври във Велико Търново.

ІІІ. Изпълнение на календарните планове.

ІІІ.1. Вътрешен календар.

Участие в състезанията от Държавния календар по състезателно катерене в дисциплините скорост, трудност и боулдър през 2006 година.


СЪСТЕЗАНИЯ СКОРОСТ И ТРУДНОСТ

Мъже, жени

1. Купа “Ловеч” – 12-14 май. Участват -

2. Държавно първенство – В.Търново – 30-01.09.2006 г. Участват – жени , мъже -

Деца, юноши и девойки

1. Купа “Ловеч” – 12-14 май. Участваха 73 състезатели

2. Купа “Елена”– 21-22 май.Участваха 60 състезатели

3. Купа “ЕСПА- София” – 2-4 юни 2006 г. Участваха около 73 състезатели

4. Държавно първенство – В.Търново – 29-30 октомври. Участваха 67 състезатели.
БОУЛДЪР

1. Държавно първенство – София – 09.09.2006 година

Участваха 37 мъже и 15 жени

Като цяло състезанията се провеждаха според възможностите на организаторите. Съществен принос за успешното им протичане беше електронната обработка на резултатите.

Проведоха се традиционните срещи на боулдър-катерачите през месец февруари в гр.Велико Търново и през месец март в град София.

ІІІ. Международен календар.

1.Национални отбори:

Девойки:


Спасина Недялкова /14 -15 г/

Мила Гордеева /16 -17 г/

Полина Петкова /14-15/

Младежи:


Петър Гавраилов/14 -15 г/

Благовест Лазаров /16 -17 г/

Злати Марков /16 -17 г/

Методи Зарчев /16 -17 г/

Калоян Добрев /18 -19 г/

Никола Цветанов/18-19/

Светослав Савов /14 -15 г/

Божидар Любенов /14 -15 г/

Жени:

Ина ДжамбазоваПетя Гърбова

Пламена Бакалова

Мария Георгиева

Спасина Недялкова

Мъже:

Ивайло КръстевКалин Гърбов

Милен Видиновски

Бойко Лалов

Благовест Лазаров

Стефан Аврамов

Минчо Петков

Ивайло Радков

Злати Марков

Бойко Лалов

Илиян Михайлов

2.Международен календар девойки и младежи.

През 2006г. беше изготвен план за подготовката и участието на националните отбори (младежи и девойки, мъже и жени) в състезанията от международния календар.

Първото ни участие в международния календар беше първият кръг от Световната купа по състезателно катерене от 22 до 24 април в гр.Велико Търново в дисциплините боулдър. Участваха 12 състезатели от България, като най-добри класиранията бяха на:

Боулдър – мъже:

26– то място – Благовест Лазаров

27 –то място – Мариян Георгиев

Боулдър - жени:

24-во място – Спасина Недялкова

25-то място – Петя Гърбова

Останалите състезатели са след 30 –то място.


Скорост Жени:

Пламена Бакалова – 7- мо място

Мария Петкова - 10 – то място
Скорост мъже:

Минчо Петков – 9 –то място

Благовест Лазаров – 14 -то място
От 29 юни до 3 юли в гр. Екатериннбург /Русия/ се проведе Европейското първенство по състезателно катерене за мъже и жени в дисциплините трудност, скорост и боулдър.

Тук България има най-доброто класиране досега на Европейски първенства за мъже и жени в дисциплината трудност, където Благовест Лазаров достигна до полуфиналния кръг и зае 18 –то място от 42 стартирали.

Класирането на останалите ни състезатели е:

36 – то място за Бойко Лалов

37 – мо за Ивайло Радков

Женският отбор стартира в дисциплината трудност, където Пламена Бакалова се класира на 37-мо място от 38 състезателки.

На скорост Минчо Петков е 17 –ти, Благовест Лазаров е 19, Бойко Лалов – 21 –ви и Ивайло Радков – 22 - ри.
По план първото участие на младежкият отбор беше състезанието в Имст, Австрия (I-ви кръг от Европейската купа, 21-22.05.2005г.). В него взеха участие 4 състезатели, като най-доброто постижение е на Спасина Недялкова – 9 -то място в дисциплината трудност при 16 годишните. Благовест Лазаров е 18 –ти, Злати Марков е 40 - ти в същата възрастова група. Никола Петров е 38-ми при 19 годишните състезатели.

През месец август се проведе Световното първенство за младежи и девойки в град Имст /Австрия/. Българският отбор беше представен от 4 състезатели – Благовест Лазаров, Спасина Недялкова, Злати Марков и Светослав Христов.

Благовест Лазаров е 9 от 93-ма състезатели на трудност и 12-ти на скорост.

Спасина Недялкова е 11-та от 70 състезателки на трудност и 18 – та на скорост.

Злати Марков е 44 –ти на трудност и 18 –ти на скорост.

Светослав Христов е 16-ти на скорост при 14-15 годишните състезатели.

От 6-8 октомври Велико Търново беше домакин на третия кръг от Европейската купа за младежи и девойки в дисциплините трудност и скорост,както и Младежкият фестивал по състезателно катерене за деца под 14 години.

В Европейската купа, състезателите на България спечелиха 4 медала - 3 сребърни и един бронзов.

Благовест Лазаров е 2-ри на скорост и 3-ти на трудност

Спасина Недялкова е 2-ра на скорост и четвърта на трудност

Калоян Добрев е втори на скорост.

Във Младежкият Фестивал взеха участие състезатели от четири страни – България, Сърбия, Русия и Унгария – като повечето призови места бяха за нашите състезатели.

Последното състезание за годината беше Финалният кръг от Европейската купа в град Кран /Словения /. Участваха трима състезатели в дисциплината трудност: Благовест Лазаров, Светослав Христов и Петър Гавраилов.

Благовест Лазаров е 12–ти на това състезание, а в крайното класиране за Евопейската купа е 10 –ти. На това състезание отборът беше в намален състав, тъй като състезателите сами трябваше да заплатят разходите по участието.

Комисията по катерене задели средства за участието на най - добрите ни състезатели в кръгове от европейската и световната купа.

За разлика от 2005 година, през тази успяхме да проведем всичките предвидени подготвителни лагери за мъже, жени, девойки и младежи.Проблеми:

Финансови:

Участието в международните стартове беше изключително проблемно, тъй като ФБАК успя да покрие само частично пътните разходи, а останалите разходи бяха за сметка на участниците, спонсори и клубове.

Комисията инициира среща с потенциални спонсори и рекламодатели на ФБАК, предложението към тях беше да бъде сключен дългосрочен договор за подпомагане на спортовете във Федерацията.

(забележка – от председателя Кирил Русев – 1. срещата със спонсорите беше инициирана от председателя, зам.председателя и изпълнителния секретар на Федерацията; 2. Инициативата за индивидуалното стимулиране на най-добрите състезатели от националния отбор беше на зам. председателя Петко Тотев).
Екипиране на маршрути

Отчета на комисия “Екипиране, екология и безопасност” представяме във вид на таблица.


Достъп до катерачните обекти

През годината беше направена важна стъпка във връзка с регламентиране на достъпа до катерачни обекти, които се намират в защитени територии. Все по-стриктно ще се контролира достъпа и поведението на хората в защитени местности, райони и паркове. Затова активността ни в посока осигуряване на достъпа до катерачните райони е много важна за Федерацията дейност. Беше изработен Устройствен проект за извършване на алпийска дейност на територията на Национален парк „Рила”. Пред завършване е и проекта за извършване на катерачна дейност на територията на Природен парк „Врачански Балкан”. Надяваме се да бъде прието нашето предложение в новия План за управление, който ще влезе в сила от 2008 г., Врачанските скали да бъдат извадени от територията на резервата „Врачански карст”.


Заседания на Управителния съвет

През 2006 г. бяха проведени 12 заседания на УС и три заседания не се проведоха поради липса на кворум. Присъствието на отделните членове може да видите на графиката по-долуСмятам ангажираността на членовете на УС в управлението за много важно с оглед изпълнението на ангажимента и отговорността, която са поели пред избирателите – алпийската общност. Смятам, че посещаемост под 70 % говори за липса на отговорност към управлението на федерацията и съотвено – към избирателите. За мен лично е необяснимо хора, които са изявили желание да работят в управителния съвет, след това да абдикират от поетия ангажимент. Да, мисля, че това е най-точната дума. Смятам, че ако някой не може да изпълнява ангажиментите си, трябва да подаде оставката си. В тази посока сме направили предложения за промени в Устава – членове на УС, които системно не взимат участие в работата му, да бъдат освобождавани преди изтичане на мандата им. Смятам, че е много важно в една обществена организация нейният оперативен орган, който на практика управлява през цялата година, да работи пълноценно. А това означава всеки един от членовете й да взема участие и сподели отговорността за взетите решения. Смятам, че това важи с особена сила за ФБАК, където има разнообразие от дейности и спортове – за да се осигури баланс на интересите на различните дейности и спортове. Така че апелирам членовете на следващия УС да изпълняват поетите ангажименти и да участват активно в работата на УС! Смятам, че един от най-големите проблеми, които имаше нашата федерация в последните години беше дисбаланса в представителството на спортовете, който администрира в УС – в зависимост от мнозинството в УС (от един или друг спорт) везните натежават в една или друга посока. Начинът да се преодолее този „недостатък” е активната работа на комисите. Едно от положителните неща, които смятам, че постигна този УС е, че през последните две години не си е позволил да се намесва във вътрешните работи на нито един от спортовете. Това трябва да е практика, която да продължи и в бъдеще.

Не мога да не отчета една негативна страна от работата на УС, с която не можах да се преборя и която “завещавам” на следващия УС – работата на комисиите. Считам, че тяхната роля е много важна с оглед разнообразието на спортовете и дейностите във ФБАК. Многократно настоявах за работа на комисиите според задълженията им в Устава – с протоколиране на техните заседания. На практика това обаче се случваше много рядко, което считам, че е проблем в една обществена организация, където решенията би трябвало да са колективни. Без да звучи като оправдание, бих искал да отбележа обаче ограничените инструменти за въздействие върху един или друг член на УС или комисия. На практика има досто ограничена възможност за търсене юридически на лична отговорност, отговорността на отделните членове на УС и комисиите е изключително морална. Искам да подчертая, че колкото и съвършен устав да изработим при гласуването на новите промени, в обществена организация като нашата изключително важно е в новия УС на ФБАК да попаднат хора, които с желание и съвест да изпълняват поетите ангажименти, хора, които на това Общо Събрание ясно да заявят за какво точно влизат в управлението на федерацията.
Работа на Управителния съвет

Ще започна направо и по същество – 2006 г. започна добре и многообещаващо. За съжаление не завърши по същия начин. Ще се опитам да направя анализ на събитията, довели до този финал. Основното събитие – “препъни-камъка”, довело до сериозни разногласия и даже бих казал криза в управлението на ФБАК беше отделянето на състезателното катерене в отделна международна федерация. И последващото създаване на сдружение Българска федерация по състезателно катерене – 2006. Тъй като анализа е доста обширен, представяме го като приложение към доклада.


След така направения анализ, определено смятам, че състезателното катерене трябва да остане в рамките на Федерацията на българските алпийски клубове. Бих искал да обобщя с няколко думи – в момента условия в България за отделяне на състезателното катерене в отделна спортна федерация няма. Смятам, че от такова отделяне ще загубят всички спортове, администрирани от ФБАК – а на първо място състезателното катерене. Смятам, че сериозните позиции - и съответното финансиране на състезателното катерене е благодарение на това, че е част от ФБАК. Отделено в друга спортна федерация състезателното катерене няма да има тези позиции, присъствие и тежест. Смятам, че ако това се случи, ще е изкуствено и самоцелно.

И така, ще се постарая да обобщя това, което казах дотук:

I. “За”администрирането на състезателното катерене от ФБАК:

1. положителни страни:

- голяма федерация, с минало и традиции, спечелила своето важно място в органите на националната спортна структура и управление

- чрез дейността на комисиите – свобода на вземане на решения и управление на съответния спорт

- взаимодействие на различните комисии за решаване на фундаменталните въпроси за достъп до катерачните и алпийски обекти, екология, безопасност, обучение и квалификация на кадрите

- възможност за подпомагане на дейността на една комисия от другите – след постигнато съгласие за това

- независим бюджет

- по-малки административни разходи

2. негативни страни:

- аз не намирам

II. “За” отделянето на състезателното катерене в отделна спортна федерация:

1. положителни страни:

- пълна автономност и независимост на вземане на решения и управление на федерацията

- независим бюджет

2. негативни страни:

- малък брой клубове

- малък брой състезатели

- неконкретизирано и неизвестно бъдеще по отношение на придобиване на популярност на съответния спорт на национално ниво, ако съществува самостоятелно

- по – малък бюджет за дейност на федерацията

- увеличен членски внос за отделните членове (особено ако желаят да членуват и в двете федерации)

- противоречия по фундаментални въпроси като достъп, екипиране, безопасност, екология и т.н. с другата федерация, администрираща катерене в България.

През 2005 г. беше постигната една финансова стабилност, която Федерацията не е имала от дълги години – с достатъчно финансови средства да стартира държавния и международен спортен календар на зимните спортове, които първи започват своите прояви. Тази финансова стабилност продължи и се затвърди и през 2006 г. За първи път през последните години можем да докладваме, че ФБАК е изпълнило всички свои ангажименти и договори – към състезатели и спонсори. Това е едно голямо постижение на изминалото управление, което смятам за изключително важно. Благодарение на плановост, стриктно изпълнение на бюджета на отделните комисии и недопускане на пренасочване на средства от една комисия към друга без да има необходимото съгласие между комисиите, беше постигнато така желаното и необходимо условие различните дейности и спортове да са под едно управление.


Опитах се да дам една представа за дейността, постиженията, потенциала и перспективата за развитието на различните спортове и дейности в рамките на ФБАК. Федерацията съществува от 77 години и развитието й през това време винаги е било в посока на разширяване и усъвършенстване на отделните дисциплини и спортове. Отговорност и въпрос на здрав разум е отношението на всеки член на федерацията към бъдещето на тази общност. Вярвам в доброто бъдеще на Федерацията на българските алпийски клубове, вярвам, че силата й е в нейното многообразие и единство.
Председател на ФБАК

Кирил Русев
Каталог: userfiles -> file -> 2007 news
file -> Специална оферта за сезон 2015/2016 в Евридика Хилс Пампорово Нощувка със закуска
file -> Правила за условията и реда за предоставяне на стипендии за специални постижения на студентите във висшето училище по застраховане и финанси
file -> Отчет 31 март 2008 г. Междинен Баланс
file -> Наредба №111 от 12 октомври 2006 Г. За изпитване на продукти за растителна защита и одобряване на бази на физически и юридически лица
file -> Конкурс за избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет
2007 news -> Приложение I. Преструктурирането на uiaa (Международна федерация по алпинизъм и катерене) и позицията и действията на фбак


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница