Отчет за дейността на нч "Дядо Стойно-1927"



Дата13.10.2018
Размер114.84 Kb.
#86457
ТипОтчет
ОТЧЕТ
За дейността на

НЧ ”Дядо Стойно-1927”с. Поповци

за 2016 ГОДИНА

И през 2016 г. ние продължихме традицията да работим по програмата , приета на заседание на читалищното настоятелство и Устава на читалището.Дейността беше наистина многообразна. Продължихме таблата с фотоси и слайд шоуто и албумът и летописната ни книга под надслов »Пишем нашата история заедно».



Празничният ни календар 2016 беше следния:

  • Бабинден е първият празник, който бабите честват за здраве и късмет на 21 януари по стар стил. Този древен езически обичай, свързан със семейните обичаи, които читалището пази и предава на поколенията, е останал във времето като ден на почит към бабите- акушерки, които са помагали на младите жени да се сдобият с рожби. Затова на този ден в читалището на кметството се събраха над 40 баби, дядовци и млади майки със своите дечица, като за гордост на селото те вече са 7. Най- възрастната баба- Минка Георгиева, извърши ритуала по изкъпване на бебето, за което вода й полива една от младите майки и председател на читалището Невена Пенева. Наричанията за здраве, дълголетие и берекет на детенцето, на майките и на всички присъстващи и техните семейства традиционно звучаха на празника. Поздрав към бабите отправи и кметицата Румяна Иванова в знак на благодарност за тяхната мъдрост и помощ, която винаги оказват не само на семействата си, но и на кметството и на читалището. Ритуалът се предава през годините и винаги завършва с почерпка за здраве- домашно приготвени пити, баници от точено тесто, трушия, вино и ракия , кекс и други сладки .За доброто настроение се погрижиха отново бабите от ВГ”Росна китка” с ръководител Цанка Иванова и корепетитор Петър Райков, в чийто репертоар са включени много шеговити и закачливи песни, посветени на бабите.

  • Трифон Зарезан- 14 февруари 2016 година събра в салона на читалището над 100 човека- млади и стари, малки и големи и се заформи празник на виното и доброто настроение. Зарязването се извърши на лозите на кметицата Румяна Иванова и с менчето с вино, китката със здравец и чемшир с много песни, хора и добро настроение присъстващите благословиха домакините и им пожелаха берекет през цялата година. Вокална група „Росна китка” изпя най- хубавите си песни за празника и се извиха кръшни български хора. Конкурсът за най- добро вино привлече над 18 производители на домашно вино, като 5 от тях получиха грамоти на читалището и вкусно мезе за виното.Много млади хора уважиха празника и приеха традицията от своите родители, баби и дядовци. Песни, танци, хубаво вино и добро настроение- така се празнува в Поповци.

  • 3 март- Национален празник на Р България. беше отбелязан с изработване на табла с материали, посветени на Освобождението на България- за всички села ;

  • 8 март- Международен ден на жената – За доброто настроение на всички се погрижиха ВГ”Росна китка” и Клуб за народни танци към НЧ”Дядо Стойно-1927”- Поповци и Фолклорна група ”Кольо Венков” към НЧ”Светлина- 1927”- с. Жълтеш с ръководител Тодорка Венкова. С дисководещ се поддържа доброто, празнично настроение до късно през нощта.

  • ПЪРВА ПРОЛЕТ Клуб „Здраве и дълголетие” към НЧ”Дядо Стойно- 1927”, кметство Поповци, посрещна Първа пролет с жизнерадостната, лечебна музика и упражненията на Дънов,събрани в прекрасната Паневритмия. Вече трета година цялата зима е посветена на изучаване на техниката на движенията в съзвучие с красивите ритми. Средната възраст на жените е 72 години, но те не се отказват да усвоят нещо ново и различно, което може да допринесе полза за тяхното здраве и дълголетие, за хармонията на дух и тяло.На 28 март- събота, 26 души проведоха традиционната пролетна среща на групите по Паневритмия към читалището и група „Хармония” от града с ръководители Надя Милкова и Илиана Петкова Танци, песни, музика, веселие и обща трапеза свързва в едно цяло тези, отдадени на красотата на живота и връзката с природата, хора.

  • ЛАЗАРУВАНЕ - На 4 април , от 10.00 часа, за пета поредна година 9 момичета от читалището и 12 певици от ВГ”Росна китка” пресъздадоха обичая ЛАЗАРУВАНЕ . Малките лазарки и бабите, облечени в национални носии , с венци на главите и красиви кошници, посетиха магазините, заведенията и различни къщи в селото, пяха лазарски песни, играха народни хора и наричаха за плодородие, здраве и благополучие на дома и хората. Децата харесват своите лазарски носии и с помощта на бабите сплетоха върбовите венци. Кошничките им грееха с пъстри цветя и здравец и в тях хората сложиха своите дарове- яйца за боядисване на Великден, пари и лакомства за малчуганите, приемащи традицията от своите баби. В деня преди Лазаровден в читалището децата се запознаха с традициите и обичаите на този ден, както и на Цветница и на Великден. Споделиха как се създава празнична атмосфера, топлина и уют в техните домове и обогатиха познанията си за празниците.

  • С ОБИЧ КЪМ ДЕТСКАТА КНИГA 2 април децата от Поповци отбелязаха Международния ден на детската книга в своето читалище. В деня на великия Андерсен те разказаха приказки, рисуваха любими приказни герои, отговаряха на весели гатанки, разиграха драматизации по известни басни, съчиниха свои приказки на тема”Мащехата не винаги е лоша” и есе на тема” Толерантност към различните” и разбира се четоха от своите любими книжки.За да се чувстват като на празник, те играха образователни и развлекателни игри с много награди- книжки и лакомства. С библиотеката те са запознати отдавна, но затова как се подреждат и завеждат книгите в библиотечния фонд, как се става читател и какви са изискванията към него, кои са дарителите на читалищната библиотека ги запозна секретарят на читалището Нели Пенева. За кметицата Румяна Иванова е важно , че децата са тук всяко лято, че заедно се учат да ценят и обичат хубавата книга и никога не забравят за нея макар и по- заети със своите компютри.

  • Екскурзии до ХИСАРЯ, СТАРОСЕЛ, ПАНАГЮРИЩЕ, КОПРИВЩИЦА, КЛИСУРА МАДАРСКИ КОННИК, ПЛИСКА, ШУМЕН

  • Пролетен турнир по табла и шах, които станаха традиционни и с гостуванията на партньорите ни от Съюза на слепите в Габрово и спортен клуб Трявна . Участват и много деца от Клуба по шах към читалището.

  • Спасовден- събор за населението в с.Янковци с участието на ВГ”Росна китка” и над 100 присъстващи

  • Петдесетница, събор за населението на с.Поповци се състоя в храм”Св. Николай” с празнична литургия и курбан за здраве;

  • 1 юни- Международният ден за защита на детето беше отбелязан с участието на актьори от Куклен театър - Куклено представление„ХЕНЗЕЛ И ГРЕТХЕН;

  • Детско лято- Традиция е за кметството и читалищното настоятелство на НЧ”Дядо Стойно- 1927” да търси и подкрепя нови инициативи, които допринасят полза за подобряване на социалния и културен живот на населението от кметството. От направените проучвания и проведнеи разговори стана ясно, че единствено нощуването по домовете е създало известни грижи на бабите и когато разбрахме, че има нова инициатива за дневен лагер, решихме че е добре да я подкрепим през лятото на 2016.

Подборът на бабите стана изцяло на доброволен принцип, като се включиха и нови баби , не само тези от миналата година. Условията, с които се съобразихме бяха бабите да приемат деца само за 5 дни и така сформирахме екип от 12 баби, за да се покрият и двете седмици, обявени в проекта. Съобразихме се и с другото условие- предвид възрастта на жените и многото селски труд в градините по това време, децата да бъдат само до обяд. За следобедите беше изготвена подробна програма за работа в читалището, която считаме че изпълнихме много добре, с помощта на учителката по Приложни изкуства Румяна Тунева- дългогодишен приятел на читалището, Верка Цанева- майстор- занаятчия, и с неоценимата помощ на децата от първото детско лято, организирано в читалището през 2010г и вече порастнали момчета и момичета- Ради, Митко и Ваньо. Темите бяха свързани с музейната сбирка, селския бит и култура, историята на кметството, историята на читалището. Децата научиха нови думи на предметите от бита на българина, научиха за историята на селата в кметството и откъде носят имената си, за народните инструменти и народни танци. Изработиха се много предмети- битово пано, картички, торбички за билки, оцветиха гипсови фигурки и направиха декупаж на камъчета. Плетоха, везаха , тъкаха на модела- станче на габровката , събираха билки и опознаваха техния свят.На проведената в края на проекта викторина те демонстрираха своите познания. Най- важното е, че те сами си приготвяха закуската, помагаха в домакинството на бабата, ходиха на поход возиха се на каруца. Незабравими ще останат и всички игри на приятелстово, с които всеки показваше своите умения и хобито, с което се занимава. Децата се забавляваха, научиха много неща от бита на българина и осмислиха свободното си време със смислени игри и занимания.Считаме, че и родителите трябва да са доволни, защото и общината и читалището се погрижиха техните деца да са обгрижвани и да имат занимания и през лятото. На раздяла всяко дете получи подарък за спомен от своята баба, а много родители също изненадаха приятно нашите баби.

  • Богородичен събор -Традицията в Поповци се поддържа вече пет години- събор в навечерието на големия християнски празник Успение на пресвета Богородица. Отново всичките Марии в кметството и многобройни дарители се погрижиха за всички да има от курбана за здраве. Кметицата Румяна Иванова поздрави хората с празника и благодари на всички дарители, на всички доброволци и на всички гости на събора. Изключителна благодарност получи ръководството на читалището и целият екип подготвил и реализирал шестото Детско лято под надслов ”Цвете от Изтока” , в което преминаха през обучение, игри и забавления над 40 деца от кметството.Под ръководството една от майките на децата в занималнята- Снежка Петрова , се изработиха уникални предмети, характерни за бита на Китай, Япония и Индия. Предметите, които децата с много любов и творчество изработваха през тези три седмици намериха място в Работилницата на открито и почти всички бяха закупени от гости, майки и бащи, баби и дядовци, а със събраните средства се осигури музиката за всеобщото веселие и най- вече в понеделник се проведе едно вълнуващо и запомнящо се сладоледено парти , на което се раздадоха дипломите за успешно приключване на детската занималня. За дейността на това прекрасно лятно училище много допринесоха със съдействието си Японското посолство, Китайски ресторант „Филикори” и фирма „КOМ” ЕООД- с. Думници. На събора намериха място и рисунките и предметите, изработени от приемните внучета на нашите баби по проекта на Община Габрово Дневен лагер ”Приеми ме на село”. Това е добър опит с традиция вече в кметството, който заедно с Центъра за обществена подкрепа подпомага възпитанието и развитието на децата от града.За доброто настроение на празника допринесоха танцьорите от Клуб за народни танци към читалището с ръководител Янка Колева, които ” изиграха кръшни български хора. Нашите носителки на златен медал от фестивала в Царевец- жените от ВГ”Росна китка”, под ръководството на Цанка Иванова и Петър Райков, отново зарадваха възрастните хора от селото. Гостуваха ни и певиците от ВГ”Чар”- с. Гарван. Герджиков със своята музика направи събора весел и хороводен до късно през нощта. А за да могат хората да са нахранени и с добро настроение се погрижи персонала на Ресторант и хотел „Незабравка”-с. Поповци, на които и специално на г-жа Лесева изказваме нашата сърдечна благодарност, защото за пореден път доказаха, че не всичко е печалба на този свят, а е добре да се работи за доброто на една общност от хора, с които си в съжителство.

  • Традиционно стана участието ни в организирания Селски МОЛ, където нашите баби представят вкусни неща, произведени и приготвени в домашното им стопанство.

  • Ден на възрастните хора -Честване на най- възрастните хора-Тази година се оказа специално внимание на най- възрастните жители- баба Kуна Иванова Нечева- 93г. от Куката, баба Донка Минчева Нешева – 96г.от Янковци и дядо Марин Недев Иванов- 92г. от Поповци. В приветствието си кметицата Румяна Иванова отбеляза техния огромен принос в развитието на кметството през годините, както и активната им гражданска позиция при решаване на проблемите на селото. За читалището тяхната мъдрост е източник на вдъхновение в съхранение и предаване опита и традициите на по- младите поколения. За всеки имаше малък подарък за спомен и цвете за благодарност. Вокална група”Росна китка” с ръководител Цанка Иванова и корепетитор Петър Райков ги поздрави с най- хубавите песни от своя репертоар. За всички майсторките- сладкарки, членове на читалището, подготвиха почерпка – сладки за кафето, за да е все така приятно, благо и уютно в читалището и през тази есен и през идващата зима.

  • Работа на Клуб”Здраве и дълголетие”обединява 25 жени на възраст от 50 до 83 години с цикъл беседи по история, демографки проблеми, социологически барометър на събитията в Европа и България, Цикълът беседи в Клубът е посветен на всички алтернативни методи на лечение, на грижите за тялото, душата и Духа на човека.. Беседи изнася и Петър Тоцев за миналото на Поповския край, историята на модата, на съдовете и храната, на балканската кухня и много други; д-р Михова за социално значимите заболявания и Нели Пенева -социологически разрез на българската и европейската действителност, хомеопатия и позитивно мислене.Срещите привличат все повече хора от кметството и винаги има повод за почерпка и общо веселие с народни хора.

  • Честване на 21 ноември- Деня на християнското семейство .Тази година над 80 човека присъстваха на празника на 21 ноември в читалището на Поповци. Денят, в който малката Мария прекрачила прага на храма и в християнския свят това е деня Въведение Богородично, семейството символично се събира около трапезата , след като е завело своите неженени деца в храма. В голямото семейство на читалището традиция стана на този ден да се поздравяват семействата, чествали своите златни и сребърни сватби през годината. Специално внимание беше отделено на златните юбиляри- 50 години щастлив семеен живот- Бонка и Петко Цанкови Поздравени бяха за тяхната 70 и 80 годишнина Нено Денчев –Куката, Мария Симеонова – Куката, Радка Шопова Куката, Анка Неделчева – Пецевци, Пенка Кръстева – Куката, Тодорка Стоенчева – Мрахори, Ангелина Хр. Станева - Мрахори, Минка Ковачева – Куката,Цонка Кръстева – Янковци, Петко Митев - Куката Пена Добрева Василева – Гледаци, Цанка Георг.Димитрова – Куката, Снежана Блажева – Поповци, Драгия Димитров – Куката, Йосиф Стефанов – Куката, Цвятко Арнаудов – Янковци, Васила Дочева- Куката, Атанас Макавеев - Мрахори Ивана Проданова – Куката, Митьо Петров –Янковци.Със специален поздрав към тях - да са живи и здрави за радост на своите близки и да са добър пример на младите поколения, се обърна кметицата Румяна Иванова. Като за празник юбилярите и всички гости бяха поздравени от Мъжка фолклорна група към НЧ”Васил Левски”- с. Горна Росица, Клуб за народни танци и ВГ”Росна китка”. Спретната беше вкусна трапеза с пити, баници, сладки и бонбони , дадени от сърце за всички да са живи и здрави .

  • Отбелязана беше 160 години от началото на общонародно читалищно дело в България. Дарителството е било в основата на тази благородна дейност и затова на празника специално вниманияе се отдели на дарителите на читалището през тези 6 години- Дарителите на книги са 28 човека, дарителите на компютри са 11човека, дарителите на музейната сбирка са 22, дарителите за курбани на събори са над 20 човека и най- големите дарители с парични средства са г-н Пейо Пеев от „Алфрида Пеев”, г-н Добрин Ботев и Владо Тодоров от ТИС ОЙЛ, г-н Нено Денчев от фирма „Пумпалов”, Владимир Тодоров фирма”Леомет”, Петко Гутев Медали за заслуги към развитието и утвърждаването на читалището бяха връчени от кмета Румяна Иванова на Недялка Пенева- секретар на читалището и на Райна Блажева- член на настоятелството и активна певица във вокалната група.

  • Духовни празници на с.Поповци, посветени на духовният закрилник на селото Св.Николай Чудотворец- Никулден с курбан в храма”Св. Николай” за 70 човека..

  • Организирани бяха Коледно –Новогодишни празници за 120 деца с Дядо Коледа и джуджетата и пиеската „Снежанка, седемте джуджета и други приказки”, подготвена от Театралната школа с ръководител Виктория Петрова. Подаръци от Фондация за социално включване и подкрепа имаше за всичките 45 деца до 7 годишна възраст. Участваха и децата от Детска градина „Мечо Пух”- Поповци ..

  • Преди 6 години 8 жени на средна възраст 72 създават вокална група “Росна китка. Днес групата наброява 10 човека като се полагат усилия за привличане на нови певци и певици. В репертоара им вече има над 35 народни песни и песни от градския фолклор.Участия на ВГ”Росна китка”- Бабинден в Поповци, Трифон Зарезан в Поповци, 8 март в Поповци, Лазаровден на Поповци, Петропавловски манастир, Долна Липница, Велико Търново, Калофер, Събор Спасовден в Янковци, Карлово, Градище, Фестивал в Царевец, Богородичен събор на Поповци, Ден на възрастните хора в Поповци, Ден на Християнското семейство в Поповци, 160г. читалищно дело, МОЛ- Габрово, Клуб Маркотея

  • Участниците в Клуб по народни танци с ръководител Янка Колева вече имат свои участия извън нашето кметство на фестивали във Варна, Испания, Горна Оряховица, Добрич и парк”Незабравка”, както и участия в съборите и празниците, организирани от нашето читалище.

  • Библиотеката работи добре и през 2016 година. Има регистрирани вече над 5091 книги 35 читатели, като особено активни са възрастните жители на селото. Изнесохме книжен фонд по магазините в съставните села и това се оказа работещо и нужно на читателите.Децата работиха с книгата повече през лятната занималня. Има над 28 дарители на книги и фондът се обогатява. Опитваме се чрез дарители да обогатяваме интернет клуба с по- добра техника.

  • Читалищното настоятелство работи добре и с кметството и с църковното настоятелство. Заседанията се провеждат редовно. Има нужната инициативност, екипност и подкрепа. И през тези години наши дарители беше Пейо Пеев, с помощта на който подменихме част от столовете в Клуба на читалището...

Предстои много работа по привеждане в по-добър вид на базата на читалището- по дограмата, подмяна на изпочупените маси и столове, озеленяване на околното пространство, подобрения в спортната площадка, която е единен комплекс със сградата на читалището, и подобрения на сцената, подмяна на компютрите с по- съвременни и бързи.

През отчетния период ръководството на читалището се включваше във всички срещи и обучения, организирани от РЕКИЦ и Съюза на читалищата , в инициативата Селски МОЛ и проекта на Общината «Приеми ме на село»



ИЗГОТВИЛ: Недялка Пенева- Секретар на читалището
Каталог: images -> karta -> 2017
2017 -> Отчет за изразходените средства през 2016 Г. Закупуване на 2 шатри и 3 комплекта маси и пейки 674 лв
2017 -> Народно читалище “искра 1898 г.” село калейца, община троян
2017 -> Програма за дейността на читалището през 2017 Г. Основна цел
2017 -> Доклад за дейността на нч "христо смирненски 1935" пловдив през 2016 година
2017 -> Национална изложба конкурс "Трифон зарезан" февруари 2017, Сунгурларе. Международен конкурс на тема „С очите си видях бедата",април 2017, мон, София. Национален конкурс „Възкресение Христово", одк варна, април 2017
2017 -> Програма за дейността на Народно читалище "Светлина-1952"- с. Света Петка 2017 г. Основни приоритети
2017 -> Народно читалище"Христо Ботев"-1931г


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница