Отчет за дейността през 2012 г и на план за дейността през 2013 гДата14.08.2018
Размер136.71 Kb.
ТипОтчет

Месечен бюлетин

Брой 2/ февруари 2013 г.www.bgtextiles.org


НОВИНИ ОТ БАПИОТ


Нови членове – февруари 2013 г.

Мир ТПКИ


Гр. Добрич, ул. Дaме Груев 6

Производство на дамскo облеклo

Лице за контакт : Юлия Дашева – e-mail: tpkimirdobrich@abv.bg
Талвег - Свищов ООД

Гр. Свищов, ул. “Ал. Константинов” 31

Производство на дамскo облеклo

Лице за контакт : Славко Данаилов – e-mail: talveg@abv.bg
Oбщо събрание на членовете на БАПИОТ
събота, 20 април 2013 г. – х-л „Балкан“, с.Чифлика, община Троян
Дневният ред на тазгодишното Общо събрание на БАПИОТ включва :

1. Приемане на отчет за дейността през 2012 г. и на план за дейността през 2013 г.

2. Официално представяне на фирмите, приети за членове на асоциацията през 2012 г.

3. Освобождаване на целия състав на УС поради изтекъл мандат.

4. Предложение и избор на нов състав на УС

5. Разни.


Като част от допълнителната програма, с презентации ще се включат :


  • Г-н Свен Ерискат, официален представител на международното изложение White Label, което се провежда два пъти в годината в Берлин, Германия, паралелно с Берлинската модна седмица под надслов “Made in International” - http://whitelabelfair.com ;
  • Г-н Илия Йовчев, проектен ръководител – Българска Банка за Развитие, който ще представи възможностите за бизнес развитие и финансиране на фирмите от сектор текстил и облекло по Програма Партньори ;
  • Г-н Александър Пенчев , консултантска фирма ESDB (лицензиран енергиен одитор) , който ще представи възможностите за Енергийна ефективност в сферата на производството на облекло.

Пълната програма на събитието : в приложение


Можете да заявите вашето участие в събранието, като изпратите попълнена приложената заявка в срок до 8 април 2013 г. ( понеделник ) по факс: (02) 969 3181 или ел. поща: a.simeonova@bgtextiles.org
Организирани посещения на специализираните международни изложения TEXPROCESS ( юни 2013 ) и PANORAMA BERLIN (юли 2013)
По искане на наши членове, БАПИОТ започва организация на бизнес посещения на две от най-новите и силно прогресиращи международни изложения в областта на сектор текстил и облекло, а именно : Texprocess и Panorama Berlin. Двете изложения се организират съответно във Франкфурт и в Берлин, в два последователни месеца – юни и юли, но засягат и представят различни аспекти от текстилната и модна индустрия.
Накратко :

Texprocess (http://texprocess.messefrankfurt.com/frankfurt/en/besucher/willkommen.html) : В последните две години се очертава като водещ международен търговски панаир за обработка на текстилни и други гъвкави материали. От 10 до 13 юни 2013 година, производители от цял свят ще представят своите авангардни технологии в преработвателната промишленост за облекло и текстил, а гамата от продукти на изложението ще включва дизайн, подготовка на материалите, шиене, бродерия, плетиво, печат върху текстил, логистика и още много други.
Panorama Berlin (http://panorama-berlin.com/home/): В периода 15 – 17 януари бе премиерата на специализиализираното изложение за мода, новото поле за изява на водещи фирми за дамско и мъжко облекло, обувки и аксесоари. Следващото издание е предвидено за периода 2 – 4 юли , като основната му цел е да запълни съществуващата празнота между авангардна и висша мода, градски и уличен стил, съвременна мода и ретро колекции.

Изложението ще се провежда два пъти в годината по същото време като Mercedes-Benz Fashion Week Berlin. Изложбената площ е близо 20 000 m² и разделена на три основни зали, които през януари обединиха и представиха близо 350 колекции – all together around 350 collections.

Същевременно Mercedes Benz Fashion Week Berlin е едно от топ събитията на глобалната фешън индустрия, с приблизително 120 събития, 3 000 представени под различни форми модни колекции и средно 240 000 посетители.

За всички заинтересовани, БАПИОТ предлага следните предварителни оферти:

Texprocess, Франкфурт:

Дати на пътуване: 09-13.06.2013

1./ Самолетни билети : полет - София-Франкфурт-София : Цена за билет с вкл. летищни такси: 475 евро

2./ Настаняване в 3* или 4* хотел в близост до панаира : Цена за нощувка – между 60-100 евро/ нощ.


Panorama, Берлин:

Дати на пътуване: 01-05.07.2013

1./ Самолетни билети: полет - София-Берлин-София : Цена за билет с вкл. летищни такси : 360лева

2./ Настаняване в хотел  около летище Шьонефелд ( панаира е в района на летището и има организиран транспорт ) : Цена за нощувка : 70-100 евро/нощ.За повече информация и заявки : офис БАПИОТ

*Посочените цени са предварителни и подлежат на промяна. Крайна оферта ще бъде предоставена при изявен интерес от страна на поне 10 участника.

През месец февруари протече първа серия от специализирани семинари на тема „Обучение на бригадири и технолози” с лектор инж. Цоло Кънчев. Интересът към материята и преподавания материал, както и изключителния професионализъм и опит на инж. Кънчев привлякоха над 40 човека и в София, и в Русе – представители на компании от цяла България.БАПИОТ специално благодари на :

Фирма „АМАНН – България” и нейния екип, които осигуриха логистична подкрепа на БАПИОТ и спонсорираха богат кетъринг за всички участници на семинарите в гр. София и гр. Русе.

Фирма „МАГИК”, с управител г-жа Магдалена Стоянова, която предостави безплатно конферентната зала на хотел „Вега”, гр. Русе за провеждането на мероприятието.

Поради натоварения график на лектора, семинарите по темата ще продължат след април 2013 г.БАПИОТ В ПРЕСАТА


  • 14 януари - Валерия Жекова в интервю за в-к Преса

Текстилът се моли за стабилност. Германия и Франция бавят поръчките заради меката зима”

Браншът, който е един от стожерите на родната икономика, има нужда от стабилизиране на ситуацията в страната. Това заяви за „Преса“ шефът на Българската асоциация на производителите и износителите на облекла и текстил (БАПИОТ) Валерия Жекова.

Тя припомни, че политическите трусове в Северна Африка през 2010-2011 г. пренасочиха голяма част от поръчките от Тунис и Мароко към нашите предприятия. В България дойдоха компании от средния и над средния клас. Затова през 2012 г. обемите са по-малки, но пък са за повече пари и отрасълът реализира рекорден износ от 1,5 млрд. евро.

Засега няма паника, но надеждата на бизнеса е ситуацията в България да се успокои час по-скоро, каза Жекова. Тази година българските шивашки фирми ще започнат да работят по-късно за следващия сезон. Причината е, че чуждите компании изчакват със сключването на новите договори. Зимата бе прекалено мека и складовете им в Германия и Франция са пълни със стока, затова те отлагат срока, в който ще заредят магазините си с нова продукция. Това допълнително изнервя ситуацията.

В момента нашите шивашки фирми довършват летните си колекции. Новите договори ще се сключат през април. Проблемът е, че през май ни чакат дълги празници - тази година 1 май прелива във Великден и „голямата ваканция“ приключва на Гергьовден. Това ще натовари предприятията при изпълнение на колекциите за следващия есенно-зимен сезон.


ИКОНОМИЧЕСКИ НОВИНИ
Първите 10 дружества по печалба за 2011 година – производство на трикотажни изделия

Наименование

Град

Печалба ( хил. лева )

1./

ДЕЛТА ТЕКСТИЛ БЪЛГАРИЯ ЕООД

Гр. Русе

1 748

2./

БРОД ЛЪКИ ЕООД

Гр. Лъки

732

3./

САСИ ФЕШЪН ООД

Гр. София

652

4./

БРОД ТРИКО ЕООД

Гр. София

579

5./

ЕЛИТЕКС ООД

Гр. Русе

383

6./

БИЛЯНА ТРИКО АД

Гр. Петрич

342

7./

ИОРГ 2915 ООД

Гр. Русе

302

8./

НИТЕКС 96 АД

Гр. Доспат

268

9./

ФЕШЪН ГРУП ЕООД

Гр. Плевен

168

10./

ЗАГОРА ЧОРАП АД

Гр. Стара Загора

167

Източник : БСК
Бизнес форум Хонконг - България
Hong Kong Trade Development Council Ви кани да вземете участие в Бизнес Форума за Хонконг, който ще се проведе на 21 март 2013 г. от 15 ч. в хотел Шератон, гр. София. Лектори на семинара ще бъдат гости от Хонконг и представители на българските бизнес среди.
Търговско-икономическите отношения между България и Хонконг се развиват на фона на българо-китайските и българо-азиатските отношения, като членството на България в ЕС добави нови акценти в развитието на отношенията между двете страни. Бизнес семинарът в София се организира от Съвет за Търговия и Развитие на Хонконг (HKTDC). Проявата създава възможности представители на българския бизнес и на деловите среди от Хонконг да обменят информация и опит в сферата на двустранните икономически отношения.

Участието в бизнес семинара е безплатно, фирмите могат да участват с по един представител. Броят на гостите е ограничен, регистрацията на участниците се извършва по реда на получаване на заявките.

За допълнителна информация и заявки: Недялка Наги, Консултански офис Будапеща

Тел: 00 36 1 224-7767, Факс: 00 36 1 224-7769, Email: nedjalka.nagy@hktdc.org


ЕВРОПА
Европейската комисия възнамерява да засили растежа и конкурентоспособността на Европейския модна индустрия с редица краткосрочни действия.

Европейската моднаиндустрия е глобален лидер, осъществявайки над 10% от Европейския износ. С над 850 000 компании и 5 милиона работни места, модната индустрия е значителна част от творческата икономика и отчита 3 % от БВП на ЕС, допринасяйки по този начин за европейския икономически растеж.

Европейска мода е призната в световен мащаб, тъй като тя свързва творчески усилия с традиции и културно наследство, с технологии и иновации, за създаването на висококачествени продукти. Модата е един от важните двигатели на икономически и социални иновации в ЕС.

В тази връзка, в края на февруари Антонио Таяни, заместник-председателят на Европейската комисия, се срещна в Брюксел с представители на някои от основните модни компании в Европа, с цел да обсъдят конкретни действия за подобряване и развитие на Европейската модна индустрия.

Като участниците в неформална работна група на високо равнище сев включиха директори на реномирани европейски компании, като например Chanel, Falke, Harrods, IC Companys-Peak Performance, Imax-Max Mara, LVMH, Moser, Emilio Pucci, Ricosta, Zegna и др..

В резултат : Комисията възнамерява да засили растежа и конкурентоспособността на Европейската модна индустрия с редица краткосрочни действия. Дискусията посочи няколко основни проблема пред развитието на компаниите от сектора и нуждата от мерки за :  • Подобряване на образованието и образователните институции с цел да осигуряват студенти с необходимите за индустрията умения чрез по-добро използване на съществуващите съюзи и организации, съвети и работни групи. Засилване на сътрудничеството между бизнеса и образователните институции;

  • Стимулиране на креативността, например чрез организиране на повече работни срещи между нови дизайнери и производители, организиране на конкурси за дизайн;

  • Стимулиране на иновативността и въвеждането на иновациите в индустрията напр. онлайн търговия;

  • Осигуряване на защита на интелектуалната собственост, например чрез повишаване на осведомеността за фалшиви стоки;

  • Увеличаване на възможностите за международна търговия, например чрез участие в мисии за развитие и растеж;

  • други


МОДНИ НОВИНИ


Платове и текстил : откъде започва модата – тенденции пролет / лято 2014

Мода най-често се ражда от материята и една вдъхновяваща идея. В такъв случай, какви са тенденциите за новите платове и материи за Пролет / лято 2014 година, които изложението Premier Vision в Париж разкри : плетива, коприни, еко тъкани, кожи, технически текстил, и още много много други.

Новото за сезона са суровите луксозни тъкани. Тежки , компактни, визуално сурови тъкани ще са ключови за следващия сезон. Сплитки и суров памук сякаш ни носят аромат на сено и селска къща.

Друга тенденция са хибридните и смесени т.н «мутирали» платове, като примерно водоустойчива коприна или работен лен. Контрастите са безкрайни : обикновени и декоративни тъкани се смесват, лукс и технически материали.

Ивиците се налагат не само тази година , но и през следващия сезон, като не са задължително само вертикални или хоризонтални, но наблюдаваме и смесени, преплетени, кръгови модели, тънки и/ или дебели ивици, ясни или размазани, дори преплетени с цветя или други фигури.

Цвят – задължителен за летните колекции. Има от всичко : ярки цветове или пастели се смесват , за да създадат едно ново цветно поколение, фини цветови гами балансират с дълбоки наситени нюанси.

Присъстват отново и колекциите с тъкани оригами, гладки и еднородни. Едновременно наблюдаваме и фини и непрозрачни тъкани, или обратното – плътни и прозрачни. Разнообразие от еко тъкани - околната среда остава постоянен източник на вдъхновение и е отново от ключово значение. Не случайно на изложението бяха представени и едни от новите колекции тъкани от рециклирани материи и прежди.
Консумацията на облекло за възрастовата група 15-24 остава динамична в Западна Европа въпреки кризата

Докато модната индустрия като цяло все още страда от последиците от икономическата криза, пазарът на младите констатира динамика. Според проучване на френския моден институт , потреблението на облекло във възраст 15-24 години отбелязва постоянно покачване от 2010 година насам. Оказва се дори, че в някои държави от Западна Европа, младежите в посочената вече възрастова категория са склонни да похарчат повече за облекло, отколкото възрастните. Напр. във Франция младежите и девойките отделят за облекло съответно по 622 и 630 евро средно на година. За сравнение, годишният бюджет пак във Франция на една жена и мъж над средната възраст са съответно 420 и 353 евро.

А като цяло, през 2011 година във Франция консумацията на облекло от тинейджърите е довела до продажби на стойност от 5 милиарда евро.

Девойките в Западна Европа пазаруват основно в специализираните вериги, тип Зара, Н§М, и др., където осъществяват 52% от своите покупки, 13% - в мултибрандови магазини и едва 10% - в супермаркети, тип Карфур. При младежите тенденцията е почти същата : 40% от своя бюджет харчат в специализираните магазини, 26% - в мултибрандови магазини и 12% - в спортни магазини.

Най – предпочитаният артикул на всички тинейджъри се оказва тениската т.н. тишърт. Пак във Франция, през 2012 г. са продадени над 47 милиона тишъртки за тинейджъри , срещу 21 милиона чифта дънки.

H & M в страхотна форма отваря магазини в 5 нови страни и набляга на онлайн търговията

Модният гигант H&M отбелязва оборот от повече от 14 милиарда евро за 2012 фискална година (покачване с 11% спрямо 2011), като същевременно нетната печалба на холдинга е нарастнала със 7 % до 1,95 милиарда евро. Групата обяви своите планове за откриване на нови магазини в Чили, Естония, Литва, Сърбия и Индонезия.

През 2012 г. компанията отвори 304 магазина , 26 повече, отколкото бяха предвидени в годишния план за развитие, като най-много от тях са Китай и САЩ. За 2013 година са предвидени 325 нови магазина или почти по един нов магазин във всеки един ден от годината.

Шведският холдинг продължава да развива успешно и останалите марки от своето портфолио, а именно : COS, Monki, Weekday, Cheap Monday .

Обновяване на официалния сайт на групата и развитие на онлайн търговията е също сред приоритетите на групата за 2013 г. , като се предвиждат допълнителни инвестиции, за да усъвършенства платформата за пазаруване чрез мобилни телефони.

Qela, луксозната марка на Катарския холдинг, избра Париж за своя пръв монобранд бутик

През август 2012 г. Qatar Luxury Group обяви стартирането на своя лична марка за луксозно облекло – инвестиции, които се материализират през 2013 г. с първия бутик на марката Qela, а именно : 500 м2 на небезизвестното авеню Montaigne, модния олтар на лукса.  


ОБЯВИ
Qatar Luxury Group, с изпълнителен директор французина Грегори Куийар, която придоби в последните няколко години редица известни европейски модни компании – напр. Le Tanneur , ще представи през май в Доха първите модели на своята собствена марка , която ще включва колекции облекло, обувки и аксесоари.

Компания VIKING LIFE-SAVING EQUIPMENT A/S разширява своето международно портфолио и в тази връзка търси производители на водолазни костюми, спасителни жилетки, облекло за противопожарна защита и др.
Компанията желае да осъществи контакт с фирми с опит в производството на специализирано работно облекло и/ или подобни. За нуждите на своето производство, компанията ще предостави на фирмата подизпълнител машини за работа и производство на по-специализираните артикули.  


Всички български производители, които желаят да получат повече информация за изискванията на фирмата, могат да изпратят фирмен профил и да пишат директно на г-н Ян Петер Крузе, като използват посочената по-долу контактна информация.
Работен език : Английски

Jens Peter Kruse


Vice President. Global Fire Segment & PPE Products
Direct: +4576118405 - Cell: +4525428405
E-mail: jpk@viking-life.com

VIKING LIFE-SAVING EQUIPMENT A/S


Saedding Ringvej 13
DK - 6710 Esbjerg V
Tel.: +45 76 11 81 00 Fax: +45 76 11 81 01БАПИОТ – София 1507 Световен Търговски Център Интерпред ет.3 офис 335 – www.bgtextiles.org

Тел. 02 969 31 61 / 969 31 66 Факс 02 969 3181 Е-мейл : association@bgtextiles.orgПоделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница