Отговор на министъра на Диана Ковачева на въпрос от народния представител Димо Гяуров относно неправомерно събиране на такси от Агенция по вписванията за извършване на вписвания в Търговския регистър по електронен пътДата22.12.2018
Размер25.34 Kb.
Отговор на министъра на Диана Ковачева на въпрос от народния представител Димо Гяуров относно неправомерно събиране на такси от Агенция по вписванията за извършване на вписвания в Търговския регистър по електронен път
Уважаема госпожо председател,

Уважаеми дами и господа народни представители!

Уважаеми господин Гяуров,
Да, наистина, предполагам вече знаете отговора на Вашия въпрос. Все пак ще бъде удачно и за останалите народни представители да кажа това, което сме подготвили като отговор.

Действително съгласно измененията на чл. 12, ал. 2 от Закона за Търговския регистър, който влезе в сила на 1 януари 2012 г. за подадени заявления по електронен път, таксите, които се събират, не могат да надвишават 50 на сто от съответната такса, предвидена за подаване на заявление на хартиен носител. С Постановление № 363 от 23 декември 2011 г. за изменение и допълнение на тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията, са изменени съответните разпоредби от тарифата, отнасящи се до размера на държавните такси, събирани по подаваните в Търговския регистър заявления по електронен път. Тази информация е качена на страницата на Търговския регистър на 3 януари 2012 г. и е направен линк към новите такси. До 17 януари 2012 г. е извършвано тестване на новата функционалност от изпълнителя на обществена поръчка с предмет до развитие и усъвършенстване на информационната система на Търговския регистър, като на 18 януари 2012 г. същата реално функционира.

В периода на тестване са получени не повече от 20 запитвания в Агенцията по вписванията във връзка с новите такси, като са дадени подробни разяснения на запитващите как да процедират в случай, че са надвнесли такси. Такива разяснения са качени и на страницата на Търговския регистър, както и в рубриката „Новини”.

Към настоящия момент в информационната система на Търговския регистър е въведена възможност за отразяване на новите размери на събираните такси за заявления подадени по електронен път. За осигуряването на тази възможност е сключен договор с изпълнителя на цитираната вече обществена поръчка.

По въпроса ще бъдат ли върнати и как надплатените суми, следва да отбележа, че Агенцията по вписванията има правила за възстановяване на недължимо платените такси по Закона за Търговския регистър, утвърдени със заповед от 2009 г. Същите, както и образец и молба за възстановяване на недължимо платените такси, са оповестени на електронната страница на агенцията в Раздел „Услуги” и са общодостъпни.

Съобразно установените правила се извършва проверка и в случаите, в които по сметка на Агенцията по вписванията са постъпили недължимо платените такси, същите се възстановяват на лицето вносител.

В заключение Ви уверявам, че е създадена необходимата организация за доразвиване и усъвършенстване на информационната система на Търговския регистър, с оглед отразяване на новите размери на събираните такси за заявления, подадени по електронен път. Благодаря Ви.
Министър Диана Ковачева: Уважаеми господин Гяуров, уважаеми дами и господа народни представители! Категорично не смятаме, че става въпрос за закононарушение. Става въпрос за надвнесени такси, които така или иначе ще бъдат възстановени по надлежния ред.

Това което искам да подчертая, е, че все пак говорим за една много сложна информационна система и че всяка промяна в нея носи рискове, съобразно които трябва да се действа наистина внимателно.В момента в голямата заседателна зала на Висшия съдебен съвет се провежда Национална среща по въпроси, свързани с Търговския регистър. Тя е организирана от Висшия съдебен съвет и от Министерството на правосъдието. В тази среща участват представители на Агенцията по вписванията и магистрати. Там се обсъждат много въпроси и се търси постигането на общо виждане, което да доведе до общи решения относно регистъра, тоест и в момента се работи по решаване на въпросите. Благодаря Ви


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница