Отхвърлиха 2 от жалбите на Медицинскиястраница1/14
Дата19.01.2018
Размер0.77 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
20.10.2016
Национални вестнициОтхвърлиха 2 от жалбите на Медицинския


24 часа  стр. 7  

Административният съд София-град е отхвърлил две от жалбите срещу легитимността на проведеното на 11 октомври общо събрание на Медицинския университет. Тогава се събраха противниците на проф. Вихра Миланова, организирани от бившия ректор акад. Ваньо Митев. Те избраха за нов ректор бившия шеф на "Майчин дом" проф. Виктор Златков. Той показа 6 дни по-късно протоколите и бюлетините от избора. Срещу проведеното общо събрание обаче има общо около 10 жалби - от проф. Вихра Миланова и от членове на общото събрание.

На сайта на МУ - София, има качено писмо от проф. Златков до вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева, в което уведомява, че представя административна преписка по свикване и провеждане на общото събрание. Документът съдържал 122 страници, но е копие. Оригиналите му трябвали за съда.

Българите харчат 248 лв. на година за лекарства и 204 лв. за алкохол


Всеки пети с леко психично разстройство

Виктор Иванов

24 часа  стр. 1  

Средно 248 лв. е бил разходът на един българин за здравеопазване през 2015 г., а 204 лв. - за алкохол. В парите за здраве не са включени здравните осигуровки, а само доплащания и разходи за лекарства.

За година този харч се е увеличил с 13 лв., показва приетият в сряда от правителството доклад за състоянието на здравето на гражданите.

Всеки пети българин е имал някакъв тип леко психично разстройство, отчетоха пък от Националния център по обществено здраве и анализи. 1% от населението страда от тежки психически разстройства, но всеки някога е изпадал в тревожност и депресия.

Само 400 джипита у нас са обучени да разпознават подобни проблеми.

248 лв. на година за лекарства и 204 лв. за алкохол харчи българинът


Виктор Иванов

24 часа  стр. 7  

248 лв. средно е бил разходът на един българин за здравеопазване през 2015 г. В тази сума не са включени здравните осигуровки, а само доплащания и разходи за лекарства. Нарастването на този разход само за година е 13 лв., показва приетият в сряда от правителството доклад за състоянието на здравето на гражданите през миналата година.

204 лв. пък е средният годишен разход за алкохол на човек, показва още здравният доклад.

За първи път миналата година има намаляване на хоспитализациите, отчита Министерският съвет. Не е посочено обаче с колко спрямо 2014 г. В периода 2005-2015 г. хоспитализациите са се увеличили от 1 614 313 броя на 2 302 891.

224 българи са регистрирани с ХИВ през миналата година. Това е най-големият годишен брой досега. Общо хората с ХИВ инфекция в страната са 2267. Новооткритите случаи на СПИН пък са 45. Според здравния доклад 50% от заразените със СПИН са мъже хомосексуалисти, а 12% са наркомани. Това според документа 224 с ХИВ за 2015 г., половината са гей мъже са и двете рискови групи за пренасяне на инфекцията.

63% от употребяващите венозно наркотици обаче са диагностицирани с хепатит С, а 5% - със сифилис.

Около 20 000 са българите между 16 и 64 г., които поне веднъж в живота си са употребявали наркотик. Най-разпространена е марихуаната, но в последните години нараства делът на различните стимуланти.

Докладът сочи и голямо увеличение на онкологичните заболявания през 2015 г. Отчетени са 3961 нови заболявания на 10 000 души.

Най-високата заболеваемост е при жените - рак на гърдата и на половите органи.

Въпреки стартиралата здравна реформа, която цели ограничаване на болничните легла, м.г. те са нараснали. Според доклада на правителството, през 2015 г. е имало 49 028 легла в 322 болнични заведения. Увеличението е с 400 легла спрямо 2014 г. Над-половината са в многопрофилни болници.Тъжни изводи за кръчмата и аптеката


24 часа  стр. 12  

Населението у нас застарява и не е чудно, че парите, които средно човек дава за здравеопазване, се увеличават.

И при тези увеличени разходи, оказва се, средно на глава от населението у нас на всеки лев, похарчен за лекарства, се падат по 85 стотинки, дадени за алкохол. Приблизително такова е съотношението. (Виж 1-а стр.)

Това съотношение е интересно, защото ни води към някои трезви изводи. Както е известно, някои пият от радост, други от мъка, трети от сутринта. Колкото се увеличават тези, третите, толкова повече ще се увеличават и средните разходи за лекарства.

Колкото до пиещите от мъка, и там няма изненада - известно е, че сме най-бедните в ЕС и сред най-нещастните на планетата. Това със сигурност вдига консумацията на алкохол.

Така става един омагьосан кръг, от който няма измъкване - пиеш, защото си беден и нещастен, от това ставаш по-болен и по никакъв начин не ставаш по-богат.Уролози спасиха жена с погрешно поставена диагноза


В УМБАЛ "Дева Мария" оперират по спешност 58-годишната пациентка

24 часа  стр. 25  

58-годишната Парашкева Абазова от бургаското село Константиново постъпва в Университетска болница "Дева Мария" в тежко състояние, с болки в корема и обилно кръвотечение.

"Майка ми се оплакваше няколко дни подред от кръвотечение, което изведнъж се засили. След преглед с ехограф в две лечебни заведения й поставиха диагноза гинекологично туморно образувание. В едната болница дори ни казаха, че е голямо колкото футболна топка и е неспасяемо", разказва синът й Валентин и допълва:

"Отчаяхме се, а в същото време майка ми започна да губи сили, прежълтя, не можеше да се движи самостоятелно, загуби съзнание. Заведохме я по спешност в болница "Дева Мария" в гинекологичния кабинет."

След преглед акушергинекологът д-р Сибел Татарова установява, че не става дума за гинекологичен, а вероятно за урологичен проблем.

Урологът д-р Кристиян Василев прави промивка на пикочния мехур и изважда част от кръвните съсиреци в стомаха.

"Установи се, че има хемотампонада - запушване на пикочния мехур с кръв и съсиреци, а не туморно образувание. Пациентката трябваше да бъде приета по спешност за урологична интервенция", обяснява д-р Василев. Бързо е сформиран лекарски екип за цистоскопия.

"Почистихме пикочния мехур от кървящите съдове. Операцията по своята същност е рутинна, но е важно да се определи правилно първоначалното състояние на пациента и какъв точно е проблемът, след което да се постави правилна диагноза и да се насочи точно лечение", разказа д-р Ангел Киров, който извършва операцията в екип с д-р Василев.

Следва промивка с кръвоспиращи медикаменти и антибиотици, което довежда до възвръщане на нормалното състояние на пациентката.

"Хемотампонадата е сериозно състояние, което ако не е лекувано навреме, може да доведе до спиране на бъбречната функция и фатални последици за пациента", допълва д-р Киров.

"Възхитен съм от бързите мерки, които бяха взети в болница "Дева Мария". Д-р Татарова отмени всички планирани часове, за да приеме майка ми. След това урологът ни обясни, че трябва моментално да се направи операция, за да се изчисти пикочният мехур.

Събра се веднага спешен екип, оперираха я и когато я видяхме на следващия ден, тя буквално се беше върнала към живота", разказват с благодарност близки на пациентката.

Междувременно, докато се възстановява в отделението по урология, болната е консултирана и от акушер-гинеколога д-р Георги Хубчев, който потвърждава, че жената е гинекологично здрава.


Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница