Отнемат лекарски права само на доктори с присъдистраница1/7
Дата26.09.2018
Размер278 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
18.07.2016
Национални вестници


Отнемат лекарски права само на доктори с присъди


Срокът на наказанието е от три месеца до две години

Силвия НИКОЛОВА

в. Монитор Стр. 1, 2-3

Лекарските права на доктори се отнемат само след влизане в сила на присъда. Това е обичайната практика у нас, въпреки че за това няма изрично изискване в Закона за съсловните организации, показа репортерска проверка на "Монитор".

За последните пет години само на седем лекари е забранено да практикуват. Правата им са отнети за срок от три месеца до две години, както е разписано в Закона за съсловните организации, поясни д-р Петко Загорчев - председател на Централната етична комисия на Българския лекарски съюз(БЛС).

Същевременно подадените сигнали, в които граждани и техните близки предполагат, че става въпрос за лекарска грешка са близо 200.

Оказва се, че Централната етична комисия на съсловната организация няма правомощия нито да наказва, още по-малко да отнема лекарски права.

Регионалните етични комисии пък трудно склоняват да се занимават с колеги. В провинцията е почти невъзможно да се намери лекар, който да се произнесе срещу колега дори при очебийна и доказана вина и да поиска отнемането на правата му, коментира адвокат Пламен Таушанов, който е и председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.

Според Закона за съсловните организации това могат да правят само регионалните колегии и етичните комисии към тях.

Получава се глупавият парадокс органите, избрани от събора на лекарите, да нямат права, но права да имат тези, избрани от по-нисшия орган, каквото е общото събрание, коментира д-р Петко Загорчев. Един вид сме нещо като президентската институция - можем да се произнесем, но мнението ни има само методичен характер, от него не произтича нищо, допълни председателят на Централната етична комисия на БЛС.

По думите му, дори регионална комисия да отнеме лекарски права, тя не е длъжна да уведоми за това тази в централата на съсловната организация. Така се оказва, че ако някой от управителния съвет на съюза поиска справка от колегиите, няма къде да я намери, тъй като няма централен регистър, в който да се вписват медиците, лишени от права. Единственото, по което се ориентират в централата, е общият регистър на лекарите

Той обаче няма информативен, а само констативен характер. От него може да се разбере само дали даден медик е вписан в него към момента или не. Ако е отпаднал, това означава, че или е с отнети права, или е заминал за чужбина.

Оказва се, че БЛС не разполага и с централизирани данни за осъдените лекари.

Към момента единствената информация, която ползва етичната му комисия за осъдени и наказани лекари, е от публикация в специализирано юридическо издание от 2013 година. От него става ясно, че за периода от 2004 до 2013-а са осъдени общо 536 доктори. От тях са оправдани 119.

Арбитражна комисия ще разтовари и съдебната система, и регионалните етични комисии. Лекари и увредени от тях пациенти в резултат на грешка ще минават първо през нея за помирение и едва, ако не се постигне споразумение, ще се отива на съд. Това предлага Националната пациентска организация, съобщи нейният председател д-р Станимир Хасърджиев. По думите му комисията ще трябва да полага максимално усилие да не стига спорът до съдебната зала, където делата се точат с години и трябва да се плащат хонорари и такси. Тъкмо високите цени на услугите били причина пострадалите от лекарски грешки и техните близки да не си търсят правата по съдебен път. Показателно било, че едва на 7 лекари са отнети правата за пет години.

Всеки пети е с отлична оценка на изпита по биология


в. Монитор Стр. 2

Всеки пети, или точно 18,25% от явилите се кандидат-студенти на изпита по биология за прием в Медицинския университет - София, получиха отлична оценка (над 5,50). А всеки четвърти, или 26 на сто, е с "много добър" на изпита по химия, съобщи БГНЕС.

Отличните оценки по химия са 6%. Това показват резултатите от представянето на зрелостниците, които искат да учат в найжеланото висше учебно заведение у нас.

ТАЗИ ГОДИНА ЗА ЕДНО МЯСТО в МУ-София, се борят между трима и петима кандидати, а миналата година бяха между трима и четирима. От всички 1353-ма кандидати, писали на двата изпита, с максималния бал от 36 са четири жени – тоест, те имат диплома с оценка пълно шест, толкова са получили и на двата изпита. Три от пълните отличнички са посочили като първо желание медицина, а четвъртата - фармация. И тази година, както през последните, местата за медицина в Медицинския университет в София са 180, за дентална медицина - 120, и за фармация - 120. Средно на двата изпита - по биология и химия, които бяха на 2 и 9 юли, слаби оценки са получили 23 на сто от явилите се кандидат-студенти. В тези граници са били лошо оценените и миналата година. МУ-София, е обществено отговорна институция, ето защо освен традиционните специалности, съобразявайки се с образователните потребности на хората и на пазара на труда, разкрива и нови специалности. Някои от НОВИТЕ МАГИСТРАТУРИ, които ще стартират през учебната 2016-2017 г. във Факултета по обществено здраве, са "Клинични здравни грижи", "Балнеология", "Здравословно и диетично хранене", "Медицинска козметика" и др. Традиционно висок е интересът към специалностите кинезитерапия, трудова медицина и работоспособност, обществено здраве и здравен мениджмънт. Освен голям брой българи, Медицинският университет - София има и много кандидати от други страни. През последните години е подчертан интересът на европейски граждани за.обучение в университета. В момента от 2800 чуждестранни граждани (от 51 държави) 1900 са от ЕС. А най-много от европейските граждани са от Италия, Гърция, Великобритания, Германия.


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница