Относно нарушения в национален архитектурен резерват дуросторум – дръстър – силистраДата31.01.2017
Размер26.07 Kb.
ОТНОСНО НАРУШЕНИЯ В НАЦИОНАЛЕН АРХИТЕКТУРЕН РЕЗЕРВАТ ДУРОСТОРУМ – ДРЪСТЪР – СИЛИСТРА
Уважаема г-жо председател,

Уважаеми г-да народни представители,Уважаеми г-н Станилов,
Националният архитектурно-архологически резерват Дуросторум – Дръстър – Силистра обхваща повече от 2/3 от съвременния град и съдържа уникални реставрирани паметници от римската и средновековната българска епоха. В резервата са включени всички археологически разкопки в града.
Относно хотел „Дръстър” - със заповед на директора на НИПК с номер Р-390 от 29.03.2004 г. е съставена комисия към НИПК относно констатирано разрушаване на сектор от северната крепостна стена на „Дуросторум – Дръстър” при изграждането на хотел „Дръстър” и за проблеми, свързани с откритата през 2003 г. римска гробница. Комисията е констатирала, че със заповед № 730/25.06.2003 г. на община Силистра е одобрен ПУП, който не е съгласуван с НИПК. Въз основата на одобрения ПУП главният архитект на общината е издал скица с виза за проектиране № 313/04.08.2003 г. на Меком ЕООД – Силистра, която също не е съгласувана с НИПК. Изготвен е и работен инвестиционен проект и въз основата на него е издадено разрешение за строеж. Констатирано е, че тези действия на община Силистра са в нарушение на Закона за паметниците на културата и на наредбата на резервата. Строежът е започнал през м. март 2004 г., а на 19-20 март 2004 г. с багер е разрушена част от разкритата крепостна стена. Комисията решава, че инвестиционният проект трябва да бъде внесен за съгласуване в НИПК и запазеният сектор от стената да бъде адаптиран в хотелския комплекс. Месец по-късно, на 10. 05.2004 г. със свое писмо до Меком ЕООД – Силистра, директорът на НИПК уведомява инвеститора, че проектантския му екип е изпълнил препоръките на Комисията и НИПК изисква при приемането на обекта за експлоатация да присъстват и техни представители. С това решение НИПК фактически съгласува проекта.
Относно прабългарския езически храм в обхвата на строителното петно на изграждащия се МОЛ в НИПК са съставени две комисии и археологическо проучване на два етапа 07.06 – 20.07.2007 г. и 20.07 – 30.08.2007 г. Втората комисия от 30.08.2007 г. решава, че в УПИ I, кв. 69 по плана на гр. Силистра е напълно завършено. Като разкопките откриват, че прабългарското капище е напълно унищожено още при налагането на християнството. Със свое писмо до инвеститорите от 02.10.2007 г. директорът на НИПК съгласува проекта.
Относно съдбата на средновековната баня – заради тежкото състояние, в което се намира и по молба на РИМ – Силистра се сформира междуведомствена комисия на 04.09.2006 г., относно определяне на мерките за опазване на археологическия паметник. Тя констатира, че състоянието й е плачевно и е достигнала степен на пълна деградация и липсата на достатъчно оригинален градеж не предполага ефективна консервация и експониране. Поради тази причина комисията решава да я засипе за консервация и да се маркира с информационно табло с план, история и описание. Последващият контрол за спазване на дейностите и параметрите е поверен на РИМ – Силистра.
Относно рампата над южната порта на средновековния град – на 05.03.2009 г. към НИПК се събира комисия за засегнатите от изкопни дейности археологически структури. Тя констатира, че проектът не е съгласуван с НИПК и няма строително разрешение и строежът е спрян. Разкритите археологични структури притежават висока научна и експозиционна стойност и комисията решава да се изготви проект за рампа – подход към пешеходния подлез, съобразен с разкритите археологически структури и тяхното опазване и експониране. Със свое писмо 638/06.04.2009 г. НИПК съгласува проекта, като бъдат изпълнени препоръките на комисията.
Относно затрупаното средновековно пристанище и затвореният достъп чрез металната ограда в НИПК не е постъпвала информация за подобни обекти и те не са извършени съгласувателни процедури.
От своя страна, запознавайки се с документацията по въпроса, реших да назнача цялостна проверка на Министерство на културата, с резултатите на която ще бъдат запознати и компетентните органи.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница