Отново национален победител за наградата „Карл ВеликиДата09.07.2017
Размер31.47 Kb.
#25332
София, 19 март 2013 г.

Международна седмица България“ — отново национален победител за наградата „Карл Велики“ за младежи


За втора поредна година проектът „Международна седмица България“ (International Week Bulgaria) ще представя България на общоевропейския конкурс за наградата „Карл Велики“ за младежи за 2013 година. Българското национално жури избра проекта, осъществен от екипа на IW България, за национален победител на шестото ежегодно издание на наградата. International Week (IW) е годишна среща на студенти по бизнес и икономика, която се организира от 25 университета в 22 страни от цял свят.

Международна седмица България“ е националният победител за наградата „Карл Велики“ за младежи 2013. Българското жури, в състав д-р Антония Първанова (АЛДЕ), Метин Казак (АЛДЕ) и Десислава Антонова от Младежки екип Европа, избираха между 12 проекта в сериозна конкуренция. Журито провъзгласи победителя, вземайки предвид неговия голям потенциал и добавена стойност.


За втора поредна година проектът ще представлява страната ни на конкурса на европейско ниво. През 2011 г. национален победител за България беше проектът „BEST Academics and Companies“.
Международна седмица България
„Международна седмица България“, или International Week (IW) Bulgaria, е проект от студенти за студенти — български и чуждестранни. Работата по проекта е доброволческа.
Всичко започва с идеята на Десислава Стоянова, студентка в Стопански факултет на Софийския университет, да организира първата международна седмица в България. След изключително успешното провеждане на международната седмица през май 2011 година, страната ни вече е част от IW мрежата. Всяка година IW Bulgaria запознава около 20 чуждестранни студенти с българската култура, история, природа, бизнес среда и образование, като в същото време дава възможност на около 50 български студенти да взимат участие във всички международни седмици, провеждани по света. Това е една невероятна възможност за българските студенти да разширят своите хоризонти, но в същото време означава и задължение за ежегодно организиране на IW в България.
Темата на IW Bulgaria 2012 беше „Корпоративна социална отговорност“.
Европейска награда „Карл Велики“ за младежи
Наградата „Карл Велики“ за младежи, която се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики“ в гр. Аахен, се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години. Спечелилите проекти трябва да служат като примери за младите хора, живеещи в Европа, и да предлагат практически примери за съвместно съжителство между европейците.
Проектите, избрани на първите три места, ще получат съответно 5 хил. евро, 3 хил. евро и 2 хил. евро. Авторите на тези проекти ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент през есента.
Представителите на националните победители не само ще бъдат поканени да участват в церемонията по връчването на европейската награда на 7 май, но и ще присъстват два дни по-късно на церемонията по връчване на Международната награда „Карл Велики“ по време на четиридневната си екскурзия до гр. Аахен, Германия.
Как ще бъдат избрани общоевропейските победители?
Общоевропейско жури, което се състои от трима евродепутати, председателят на ЕП и четирима представители на Фондацията за международната награда „Карл Велики“, ще изберат европейския лауреат сред 27-те национални победители до 24 април 2013 година.
Наградените три проекта ще бъдат обявени от председателя на ЕП и от представител на Фондацията за наградата „Карл Велики“ в гр. Аахен, Германия. Тримата победители ще бъдат поканени да посетят ЕП в Брюксел или в Страсбург.

Информационно бюро на Европейския парламент за България


epsofia@europarl.europa.eu


: (02) 985 35 45

Информационно бюро на ЕП в България


Европейският парламент във Facebook

Европейският парламент в Туитър

Информационното бюро в България във Facebook


Каталог: bulgaria -> resource -> static -> files
files -> Програма за обмен за студенти по програма "Еразъм" (Чехия). За носител на трета награда бе обявен проектът "Заведи ме у дома с колело", документален филм от Унгария
files -> Турция — еп призова към помирение и предупреди срещу предприемане на груби мерки
files -> Валери Петров и Милен Врабевски — лауреати на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 г
files -> София, 15 август 2013 г. Борбата с младежката безработица е темата на Гражданския форум "Агора" 2013 на Европейския парламент


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница