Овк изпълнител: ф-ма „луксор проект”Дата21.08.2018
Размер76.5 Kb.
#82338
ОВК Инсталациите в “Къща на равноденствието”
ОВК проектант: ф-ма “ТЕРМ-ИД” ЕООД гр.Варна;

инж. Веселин Кленски; 0897971148;veselin.klenski@gmail.com
ОВК изпълнител: Ф-ма „ЛУКСОР ПРОЕКТ” ЕООД гр.Варна

Luxorproject@abv.bg 052646477

инж. Валери Великов – 0896855565

инж. Веселин Кленски – 0897971148
Отоплителната система

Къщата се топли и охлажда чрез въздухоохлаждаема термопомпа, чийто електричеки разход на енергия в експлоатационни условия (системата работи от 07.2012г) е от 0.5kW до 2.6kW за цялата разгъната площ на къщата (около 500m2).


Соларната система

Соларната система е отворена, активна система. Представлява соларна инсталация на ROTEX, осигуряваща горещата вода за къщата за битово потребление. Състои се от плоски слънчеви колектори, обемен съд за съхранение на топла вода и помпена група от две помпи. Системата е отворена и основният обем вода, затоплян от слънчевите панели не е под налягане, като по този начин няма нужда от разширителен съд, предпазни вентили, запълване с пропилен гликол и др., няма никаква опасност от прегряване или замръзване.


Накратко

Когато има достатъчно висока температура в слънчевите колектори, системата автоматично се запълва с вода чрез помпа 1, а чрез циркулационна помпа 2, слънчевата енергия се доставя до бойлера. Когато слънчевите панели са студени или напротив, загряли са достатъчно водата в бойлера – тогава помпите спират и цялото количество топла вода се влива гравитачно в съда за съхранение.


Подробно

Системата на ROTEX предоставя възможност за използване на слънчевата енергия както за битово горещо водоснабдяване (БГВ), така и за частично подпомагане на отоплението през зимния сезон без да са нужни допълнителни топлообменници и запълване с антифриз. Принципно соларната система на ROTEX представлява отворен ”хибриден” съд за съхранение на топла вода HYC 544/19/0 с възможност за комбиниране на енергии от няколко различни топлоизточника (котел, термопомпа, ел.нагревател или друг). Основният обем вода се затопля предимно от слънчевите панели, а когато е нужно и от допълнителния топлоизточник посредством някоя от „активните” серпентини. Двете „пасивни” серпентини са предназначени за подпомагане на отоплението, когато това е възможно и за БГВ, като тази за БГВ е със значително по-голяма площ и дължина, и действа на проточен принцип. Получава се така, че основният обем на съда, който не е оборотен, се затопля от слънцето и от термопомпата, а след това посредством серпентините, тази акумулирана енергия се разпределя където е нужно – за БГВ или за отопление.


Друга характеристика на ROTEX HYC 544/19/0 е, че системата е отворена и основният обем вода в съда не е под налягане, като по този начин няма нужда от разширителен съд, предпазни вентили и др. Също така към хибридния съд има помпена група RPS 3, съставена от две помпи, като едната е циркулационна, а другата служи за мигновенно запълване на системата. Принципът е такъв, че ако слънчевото греене е недостатъчно или инсталацията не се нуждае от повече топлина, циркулационната помпа се изключва и цялото количество топла вода се влива гравитачно в съда за съхранение. Така слънчевата енергия се запазва напълно в съда, без да губи топлина от загуби по тръби и през самите слънчеви колектори, когато външните температури са ниски. При нужда от топлина и налична разлика в температурите в полза на слънчевите колектори, автоматично се включва втората помпа, която запълва системата за по-малко от минута с вода. Добавяне на антифриз не е необходимо, тъй като, ако инсталацията не е в употреба, слънчевите панели не са пълни с течност.
В къщата е изградено централизирано управление на цялата ОВК система, което позволява от всяка точка на света(стига да има интернет) да се следят температури по помещения, да се следят и управляват съоръженията, както и да се види статистика за всеки месец на 17 следени температурни и функционални параметтъра на системата.
За повече информация:

http://www.rotex-heating.com/fileadmin/prospekte/en/Prospekte/rotexSOLARISengl.pdf  1. Техническа характеристика на водосъдържател HYC 544/19/0 за осигуряване на битово горещо водоснабдяване
Брутен обем на водосъдържателя

500 l

Допустима температура на съхраняваната вода

85 °С

Площ на серпентината за БГВ

5,9 m2

Използваем обем вода с разход 8l/min или 12l/min при:

338/272 l

темп. на водата във водопровода - 10°С

темп .на смесената вода - 40°С

темп. на водата във водосъдържателя - 50°С

Използваем обем вода с разход 8l/min или 12l/min при:

527/468 l

темп. на водата във водопровода - 10°С

темп .на смесената вода - 40°С

темп. на водата във водосъдържателя - 60°С

Използваем обем вода с разход 8l/min или 12l/min при:

614/560 l

темп. на водата във водопровода - 10°С

темп .на смесената вода - 40°С

темп. на водата във водосъдържателя - 65°С

Време за загряване на водата (работа с термопомпа) при изразходване еднократно на 90l (душ)

30 min

Време за загряване на водата (работа с термопомпа) при изразходване еднократно на 140l (вана)

45 min

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница