П р о г р а м а за отбелязване нощта на музеите– 14 май 2011 г



страница1/3
Дата08.06.2017
Размер372.69 Kb.
#23100
  1   2   3
П Р О Г Р А М А
ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НОЩТА НА МУЗЕИТЕ 14 МАЙ 2011 г.

Тази година в инициативата за заявили участие:


Национални музеи – 12

Регионални музеи – 24 (2 не участват поради планов ремонт)

Общински музеи – 32

(За сравнение - през 2010 г. цифрите са:
Национални музеи – 10

Регионални музеи – 16

Общински музеи – 14)

В галерия „Средец” на Министерството на културата е открита изложба живопис на художника Свилен Блажев. С тази експозиция престижната галерия ще се включи и в тазгодишната Нощ на музеите, която предстои да бъде отбелязана на 14 май, събота. Тогава и галерия „Средец” ще работи с удължено работно време - до 21:30 ч.

14 МАЙ 2011 г.

НАЦИОНАЛЕН ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ МУЗЕЙ


ТЕЛ.: 931 80 18
Ново в експозицията на музея

Петте сетива

(Текстилни инсталации, представящи петте човешки сетива – част от международен проект „МаХ” – към програма „Култура 2007 – 2011”)
Гостуващи инициативи

18.00 ч. Национален дворец на децата представя детска артистична програма с участието на камерен състав от Филхармония „Пионер”

18.45 ч. Венци Мартинов представя: „За науката с чувство за хумор”

19.00 ч. Презентация на доц. Асен Пашов (Физически факултет на СУ “Св. Климент Охридски”) “Физика на китарата”

19.45 ч. Химическо шоу на студенти и преподаватели от Химическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”

След 21.00 ч. - Астрономически наблюдения

НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

ТЕЛ.: 955 42 90
1. Постоянна експозиция на НИМ

2. Изложба ”Тракия и древният свят – колекция Васил Божков” – непоказвани досега шедьоври на античното изкуство

18.00-22.00 ч.:

- Концерт-спектакъл «Българска музика»: кавър версии на популярни песни, обработен фолклор и авторска музика в стил мелодичен поп, в изпълнение на «ЧЕРВЕНО И ЧЕРНО - БГ ДУЕТЪТ”;

- Концерт на камерен ансамбъл на „АБ Артпроект: шедьоври от българската и световната музикална класика”, в изпълнение на Бистра Дилянова – пиано, Димитър Бакърджиев – флейта и Анастасия Абаджиева – цигулка.

Партньори на събитието: Арт Продакшън Къмпани, която ще осигури и кетъринг.

Издания на музея – книги, каталози, албуми и други, ще бъдат предлагани на преференциални цени.

НАЦИОНАЛЕН АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ИНСТИТУТ С МУЗЕЙ ПРИ БАН, ТЕЛ.: 980 65 12

В „Нощта на музеите” се предвижда гостуване на френска културна делегация, начело с посланика на Република Франция в България.

В сайта www.hexagramm.fr/nuit-des-musees/?=gbr. е представена на английски език експозицията „Аз писахъ”, както и обновяването на постоянната експозиция с нови витрини, разположени в Централната зала на музея.

Музеят ще посреща посетители от 18.00 ч. до 01.00 ч., като ще работи и рекламния щанд, който ще продава материали, свързани с експозицията и българската археология.
НАЦИОНАЛЕН АНТРОПОЛОГИЧЕН МУЗЕЙ КЪМ ИНСТИТУТ ПО ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА МОРФОЛОГИЯ И АНТРОПОЛОГИЯ ПРИ БАН

ТЕЛ.: 872 24 26
Музеят ще работи от 10:00 до 01:00 ч. с безплатен вход.

Прожекция на филма „Националният антропологичен музей при БАН”.



Национален военноисторически музей

ТЕЛ.: 946 1806

До 1.00 ч. след полунощ ще бъдат отворени за публиката постоянната експозиция, която разказва за българската войска от древността до наши дни и единствените у нас колекционни зали с оръжие, униформи, български отличия и отличия на държавните ни глави.
18.00 ч. Школа за средновековна фехтовка “MOTUS” демонстрира умения във фехтовката с мечове. Оръжието, облеклото и техниката на фехтоване са по запазени исторически извори от ХІІІ-ХVІ в.

19.00 ч. Концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България.


ФИЛИАЛ „ПАРК-МУЗЕЙ НА БОЙНАТА ДРУЖБА 1444”

ВАРНА, ТЕЛ.: 052/74-03-02
Изложба „Магията на времето” – творби на художника Ясен Ненков.

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН МУЗЕЙ

ТЕЛ.: 9873414

Музеят ще работи до 1.00 ч след полунощ в къщите- музеи на Иван Вазов, Петко и Пенчо Славейкови, П. К. Яворов и Никола Вапцаров (в София) и на Емилиян Станев във Велико Търново.

Специална изява ще бъде откриването на обновения Културен клуб “Иван Вазов” - отворени врати и безплатен достъп за посетителите с участие на известни български поети, актьори и музиканти от група “Гологан” в къща музей “Иван Вазов” от 19.00 часа. Тази културна проява е свързана и с 85-годишнината от обявяването на къщата на Патриарха на българската литература за национален музей.
НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ НА БЪЛГАРСКОТО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО, ТЕЛ.: 980 00 71
Нмбии и посолството на Япония в Република България представят изложба на съвременна японска фотография „ДА УЛОВИШ ДУХА”.

12 май – 12 юни 2011 г.

18.00 ч. - откриване

Досегът до реалността през обектива на 12 японски фотографа е темата на настоящата изложба в залите на музея. Две основни направления „другото възприятие” и „другото отношение” са организационното звено на представените творби. Първото включва фотографии, в които зрителят разпознава субекта чрез неговото сетивно усещане, а във второто социалният подход при ситуиране на образа е определящ.

Изложбата се организира с финансовата подкрепа на Японската фондация.



На откриването на изложбата официално ще бъде представено и дарението от правителството на Япония на аудио-визуална апаратура, оборудване за ателиетата по консервация и реставрация и специализирана техника за ателието по фотография на Националната художествена галерия

Дарението е на стойност 46.5 млн. японски йени (около 345 хил. евро) и се реализира в рамките на програмата на правителството на Япония за подпомагане на културни институции с национално значение. До момента правителството на Япония е отпуснало на Р България финансова помощ по различни културни, образователни и спортни проекти на обща стойност около 8 млн. eвро.

Дарението се състои от 86 апарата и включва микроскопи за анализ на икони, дублажна маса за ателието по живопис, специализирана техника за ателието по графика; фотоапарати, обективи и стативи; озвучителна техника, видео проектори, плазмени екрани и др. Новата апаратура ще подпомогне разширяването на издателската дейност: каталози, дипляни, плакати, картички и др.; ще бъде използвана при откривания на изложби, презентации на лекции и симпозиуми, културни конференции; ще осигури възможността да бъде дигитализиран изцяло фонда на галерията.

5 май - 18.00 ч.

Откриване на новото издание на Хартиен Арт Фест – София 2011 с представителна част от произведения, включени в програмата на Биенале за хартиено изкуство 2011

Експозицията в Националната художествена галерия е под надслов „Тръни и рози”.

4 май - 11.00 часа Сюзан Стокуел / Великобритания/ ще направи свой „уъркшоп” на оргиналните си хартиени рокли и географски карти, демонстриращи различни епохи и региони.

Селектираната за Националната художествена галерия експозиция е най – богатата и включва произведения за интериор и екстериор на автори от различни държави, които носят духа на традицията, претворена със съвременни средства и техники. Редица от произведенията, демонстриращи огромните възможности на хартията, са деликатни на вид, но изключително устойчиви и носят естетиката на естествените хармонии в природата.

14 май


Най доброто от колекцията на НХГ” - съвместен проект със Столична община (Дирекция „Култура”) на моста на Националния дворец на културата.
ИНСТИТУТ ЗА ЕТНОЛОГИЯ И ФОЛКЛОРИСТИКА С ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ ПРИ БАН, ТЕЛ.: 979 30 87
16.00 ч., І етаж, 7 зала.

Откриване на авторска изложба „Творение от светлина. Изкуството на резба върху яйца” на Браян Бейти (САЩ). Под патронажа на Посолството на САЩ в България.

18.00–19.00 ч. Прожекция на филма „Писана булка” с автор Веселка Тончева, режисьор Екатерина Минкова, оператор Панайот Данчев.

19.00 ч. ІІ етаж.

Откриване на изложба „Промяна на гледната точка” на студенти от Националната художествена академия. Фолклорна музикална програма: сестри Валентинови.

21.30 ч. ІІ етаж, Огледална зала.

Откриване на изложба „Традиции. Мисия. Послание”. 60 г. НФА „Филип Кутев”. Концерт на ансамбъла.

През цялата нощ – етнографска изложба на ИЕФЕМ при БАН – Кръговратът на живота.

НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ "ЗЕМЯТА И ХОРАТА"

ТЕЛ.: 865 69 42

 

Зала «Гигантски кристали»

Постерна изложба от програмата «Великите хуманисти на ХХ в.», посветена на Акад. Валентин Афанасиевич Коптюг 

18.00-01.00 ч.

1. Концерт на лауреати на Международния конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята”

2. Фото-изложба „Неизвестният Киргизстан – пътешествие в ничия земя”, представяща българо-киргизката спелеоекспедиция „Тян Шан 2010”

3. Фото-изложба „Скални рисунки”, представяща единствения на Балканите вулканичен геопарк, разположен на открито

Вечер на солидарност с Япония – мултимедийно представяне

Поетичен рецитал „Българските поети за Земята” – мултимедийно представяне

Мултимедийно представяне на Международната експедиция на музея отвъд Северния полярен кръг на п-ов Кола, Русия.

Видеозала

18.00 ч.

Дискусия - „Ние - народът на България за устойчиво развитие” – водещ д-р Пенчо Пенчев



МУЗЕЙ „ХРИСТО БОТЕВ” – ГР. КАЛОФЕР

ТЕЛ.: 03133/54-07
1. Прожекция на документалния филм „И помни любящият те Христа...”, реж. А. Алтъпармаков

Експозиционна сграда, 18:30 ч.

2. „Даскал Ботевото училище – средище на новобългарската просвета”: съвместно мероприятие с ПГ „Иванка Ботева”, вкл. цялостно туристическо обслужване, представено от стажантите от специалност „Туристическа анимация”.



Даскал Ботево училище, 18:30 ч.

3. „Подготовка на Ботевата чета-финансиране, униформи, оръжие”-специализирана беседа. Музеят ще предостави възможност посетителите да се заснемат с реплика на четническа униформа пред знамето на Ботевата чета.



Експозиционна сграда, 19:30 ч.

МУЗЕЙ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” – ГР. КАРЛОВО

ТЕЛ.: 0335/93489
18.30 ч. Представяне на моноспектакъл "Дерето на елхите" от Екатерина Томова, изпълнение на Върбан Колев от Читалищен театър "Елена Снежина".
КЪЩА-МУЗЕЙ „ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ”

тел.: 02 8687389

Къща-музей „Панчо Владигеров” ще представи 4 документални филма, продуцирани от музея в партньорство с Българската национална телевизия, два от които за българския музикален класик Панчо Владигеров, а другите за: водещи творци, със свой ярък принос в българската музикална култура - акад. Николай Кауфман и театралния композитор и диригент Бенедикт Молхов, ученик на Владигеров, а именно:

  • „Домът на Якубица”

  • „Рапсодий Wlаdigeroff”

  • „Кауфман & Кауфман”

  • „Бенедикт Молхов и театърът”

Вечерта ще премине под мотото „...и извън експозицията чрез видеокамерата”, а гостите на „Нощта на музеите” ще имат възможност да се срещнат и с авторските екипи на изброените филми.
НАЦИОНАЛЕН ПАРК-МУЗЕЙ „ШИПКА-БУЗЛУДЖА”

ГР. КАЗАНЛЪК

ТЕЛ.: 0431/629 18
19.00 ч. - 22.00 ч.

Паметник на свободата – връх Шипка

- Представяне и прожекция на документалния филм „Ведомост”, режисьор Пламен Масларов

- Концерт на Детско-юношески хор „Искра” и ВГ „Искрица”

- Фойерверки


НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ ЗА ЧУЖДЕСТРАННО ИЗКУСТВО - СОФИЯ

ТЕЛ.: 988 49 22
19.00 ч. Пред сградата на Галерията.

Откриване с участието на Софийски духов оркестър



19.00 ч. Зала за гостуващи изложби.

Откриване на изложбата „Хартиен арт фест 2011”.



19.00 ч. Централно фоайе.

Благотворителна изложба с рисунки на деца от дневен център „Благовещение”.

Изложба плакати на ученици от училището по приложни изкуства „Св. Лука” в София.

19.30 ч. Зала № 5, Африканско изкуство

Деца рисуват в залата.



19.30 ч. Зала № 4 „Японско изкуство Укио – е”

Ученици от 18 СОУ от паралелката с преподаване на японски език и посетители ще изработват оригами



20.00 ч.

Представяне на танцов ансамбъл при посолството на Индонезия.



21.00 ч. Зала „Рьорих”.

Участие на фондация „ДЕВАМ”. Изпълнение на ситар и табла, песни на бенгали и санскрит, демонстрация на индийско традиционно облекло.



22.00 ч. Зала № 14.

Концерт на изпълнители от Нов симфоничен оркестър.

Тематична прожекция на филми за Африка.


РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. МОНТАНА

ТЕЛ.: 096/307 481
Експозиционна зала ул. „Граф Игнатиев” 3, Михайлова къща, Лапидариум, Антична крепост, Художествена галерия „Кирил Петров”. Много награди и изненади за посетителите.

16.00ч. Награждаване на победителите в радиовикторина „Лапидариумът в Монтана”



Място: Лапидариумът

17.00 ч. Среща с поезията на Кирил Александров „Времето в мен”

19.00 ч. Изложба „Гоблени от колекцията на Надежда Александрова”

20.00 ч. Разговор с журналиста Нели Василева „ Музеят, ние и другите”

21.00 ч. Мултимедийни презентации за личности, теми и събития от историята и културата на България.

Място: Експозиционна зала, ул. „ Граф Игнатиев” 3
Общинска музейна сбирка – гр. Вършец
Изложба „Мъдростта на един вековен дъб”, посветена на 120 – годишнината от рождението на Димитър Осинин /1891 – 1981/.
Съпътстващи изяви
1. Гостуваща изложба „Лика Янко” на Националната художествена галерия – София

Място: Художествена галерия „ Кирил Петров” – Монтана

2. Гостуваща изложба „Съвременна българска живопис” на Художествена галерия „ Кирил Петров” – Монтана



Място: Читалище „ Н. Вапцаров”, гр. Криводол.
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. ХАСКОВО

ТЕЛ.: 62 42 37
1. Постоянни експозиции.

2. Гостуващите изложби от РИМ – Варна и Музея на Родопския карст – Чепеларе.

3. Изпълнения на местните групи и изпълнители “Рокива” и “Лотос бял”.
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. РУСЕ

ТЕЛ.: 082/825006
Приятели на музеите – Русе

Русенска опера, Русенска художествена галерия, Поетична група MVM, Галерия „Приятели”, Международно дружество „Елиас Канети”,

Регионален исторически музей – Русе
Осма нощ в музея. Място за свободния дух

La Huitième Nuit des Musées

17.00 ч. „Приятели на музеите”, филм на „Арена медия”, 28 мин.



Място: Исторически музей

18.00 ч. Представяне на книгата на проф. д.ф.н. Гатя Симеонова, Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, „В славен град живеем ний. Етноложки поглед към Русе”. ИК „Фабер” 2010; четене на откъси от белетристика на Г. Симеонова.

18.00–20.00 ч. Стъклени мъниста, демонстрация на старинни техники за изработка на бижута и украшения от етнографините Десислава Димитрова и Искра Тодорова.

Място: Зала „Русе”, Исторически музей

19.00 ч. „Калиграфия и поезия”, пърформанс с Теди Лихо.



Място: Галерия „Приятели”

18.00 ч.– 00.00 ч. Литературно четене. Международно дружество „Елиас Канети”



Място: Дом Канети, ул. „Славянска” 12

19.00 ч. –00.00 ч. Нощ на Русенска опера, музикален коктейл – пролог към предстоящата изложба „Звездите на Русенската опера от 70-те”



Място: фоайе на Русенска опера.

19.00–01.00ч. Отворени врати за изложбата „Цветовете на праисторията: червено, черно и бяло” и постоянната експозиция на музея „Теохари Антонеску”



Място: Гюргево

19.30 ч. Арт Арена – минути изкуство, видеопрожекция Арена Медия



Място: зала Батенберг, Исторически музей

20.00 ч. Упражнения по стил, пърформънс, по Раймон Кьоно и Илия Деведжиев, театрален клас.



Място: зала „Батенберг“, Исторически музей.

20.00 ч. Тибет, Богове и хора, изложба „На танки и мандали”



Място: Русенска художествена галерия

21.00 – 00.00 ч. Прожекция на филм „Непал и Тибет”



Място: Русенска художествена галерия

21.30 ч. Поетичната група "ЕмВиЕм" организира конкурс за най-тихо стихотворение. Четене от Мира, Влади и Мая.



Място: зала „Княз Александър І”, Исторически музей

22.00 ч. Тибетски танци с маски



Място: Русенска художествена галерия

23.00 ч. Упражнения по стил, пърформънс, по Раймон Кьоно и Илия Деведжиев, театрален клас.



Място: зала „Батенберг“, Исторически музей.

Място: Пространство за изкуства Арт център в Мега мол Русе, ет. 2

18:30 ч. – Ставри Калинов – живопис, пластика, керамика, стъкло, гоблен



Място: Пространство за изкуства Арт център в Мега мол Русе, ет. 2, на „Улица Творческа”

17:00 ч. – Две изложби с фотографии – „Русе от птичи поглед” на Александър Карчински и „Русе – още един поглед” – изготвена от Исторически музей – Русе към едноименния фотоалбум.


РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ГР. КЪРДЖАЛИ

ТЕЛ.: 0361/62102
1. Гостуваща музейна изложба на Националния антропологичен музей към Институт по експериментална морфология и антропология при БАН „Човекът и миналото”, посветена на 135 години от Априлското въстание и 190 години от рождението на Г.С. Раковски.

2. Фотоизложба на тема:”Кърджалийци с принос в САЩ” – откриване от 18.00 ч.

3. Открита сцена за концерт на рокбанди от Кърджали в парка на музея от 19.00 ч.




Сподели с приятели:
  1   2   3




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница