Пациенти искат да спре износът на инсулинстраница1/9
Дата10.04.2018
Размер0.55 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
09.03.2017
Национални вестнициПациенти искат да спре износът на инсулин


Ана Атанасова

Сега  стр. 5  

1257 души са се подписали в онлайн петиция на сдружение "Диабет и предиабет" за временно спиране на паралелния износ на животоподдържащи лекарства. Повечето от тях са диабетици или родители на деца с това заболяване.

Петицията е до здравните власти и омбудсмана. В нея се настоява за временна забрана на реекспорта на препарати като инсулини, биологични продукти, нискомолекулни хепарини и други. Според сдружението от паралелния износ са засегнати десетки хиляди пациенти. Само 75 000 са хората на инсулин, а 4500 са пациентите с ревматоиден артрит и други заболявания, които се лекуват със скъпи биологични терапии, се посочва в петицията.

"Всеки ден получаваме сигнали и оплаквания за липса на инсулини и други животоподдържащи медикаменти в аптечната мрежа", пишат от сдружението. Непрекъснато липсват инсулини в Русе, Дупница, Благоевград, Пирдоп. В Русе пациентите са чакали един от инсулините със седмици. От съюза на фармацевтите наскоро също обявиха, че само за месец сигналите за липса на доставки на инсулин са били 130.

Паралелният износ се дължи на по-ниските цени у нас в сравнение с други страни от ЕС. У нас няма и никаква законова забрана на реекспорта. Директивите на Евросъюза не позволяват пълна забрана, но държавите членки имат право да налагат известни ограничения, когато не са задоволени потребностите им, т.е. когато са застрашени животът и здравето на населението им.

Наскоро от здравното министерство обявиха, че започват масирани проверки на износа заедно с ИАЛ, НАП и МФ.26-годишна дъщеря на декан е на път да стане доцент


Ана Атанасова

Сега  стр. 4  

Едва на 26 г., дъщерята на декана на Факултета по обществено здраве на Медицинския университет в София Цекомир Воденичаров - Александрина, е на път да стане доцент в същия факултет, съобщи Медиапул. За длъжността е обявен конкурс, единственият кандидат е Александрина Воденичарова, а всички членове на журито я препоръчват за длъжността.

Воденичарова се е дипломирала като бакалавър във Факултета по обществено здраве през 2013 г., тогава става и началник на отдел "Студентско образование" там. През 2014 г. е вече магистър, а от 2015 г., едва 24-годишна, е асистент в катедра "Здравна политика и мениджмънт" във Факултета по обществено здраве с декан баща й. През миналата година успява да защити и докторска дисертация в същия факултет.

В научното жури за конкурса за мястото на доцент, на който Воденичарова е единствен кандидат, влизат двама зам.-декани на Факултета по обществено здраве - единият като редовен, а другият като резервен член. По правилник зам.-деканите се избират от Факултетния съвет, но предложението за броя им и кандидатурите се прави от декана, т.е. от Воденичаров.

Рецензент на Воденичарова е доскорошният директор на агенция "Медицински одит" Златица Петрова. Петрова е професор в катедра "Здравна политика и мениджмънт" на Факултета по обществено здраве от 2015 г. с положителна рецензия от декана на факултета Цекомир Воденичаров. Като професор в катедрата Петрова е подчинена на декана Воденичаров. Подобен е случаят на друг член на журито за доцентурата на Воденичарова - директора на бившата Правителствена болница проф. Любомир Спасов, който е външен член в журито. Спасов също става професор в оглавявания от самия него Медицински факултет на СУ с рецензия от Цекомир Воденичаров през 2012 г.

ПРЕДИСТОРИЯ

Практиките за даване на научни степени във Факултета по обществено здраве нашумяха през 2012 г., когато депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов беше на път да стане доцент. Оказа се обаче, че задължителната за целта публикация в чуждестранно издание не е негова. Три години по-късно депутатът все пак стана доцент по обществено здраве, но в Медицинския факултет на Софийския университет. Рецензент му е Цекомир Воденичаров.

Въвеждат стандарт за развитието на бебетата


12-месечните трябва да пълзят бързо, на 2 г. - да знаят името си

Монитор  стр. 1, 15  

Наредба за стандартите за ранно детско развитие ще въвежда служебното правителство, става ясно от публикувания вчера документ.

В стандартите е заложена идеята за относителната универсалност в закономерностите на детското развитие. Едновременно с това се отчитат индивидуалните различия между децата, става ясно от мотивите към Наредбата. Върху нея са работили екип от експерти, провели редица проучвания и съдържа показатели за развитие, възпитание и образование на децата в ранна детска възраст. Експертите разделят в четири области стандартите които всяко бебе - от раждането си до достигането на 3-годишна възраст трябва да покрива. Така например в област "Здраве, физическо и двигателно развитие" - 12-месечно дете трябва да може бързо да се предвижва чрез пълзене, да се изправя на крака и да ходи, водено за ръце. На две години детето трябва да може да се качва по стълби и да слиза като се придържа, а на три години вече свободно трябва да може да се качва и слиза по стълби, да тича, а с помощ да се подрежда в редица, колона и кръг. Според стандартите в област "Познавателно развитие" -дете на една година трябва да може да разпознава различията между познати и непознати лица, на две години детето трябва да може да имитира и повтаря действия и думи на възрастни, а на три години - да прави разлика между неодушевени и одушевени обекти от един вид, например играчка насекомо и истинско насекомо.

При стандартите в област ,Д[ичностно-емоционално и социално развитие" нормално за едногодишно дете е да опознава различни предмети чрез поставяне в устата. Също така разбира, че името му се отнася само до него и по погледа на родителя може да схване дали е постъпило правилно. На две години детето трябва да знае името си, да играе с друго дете, да развива по-осъзнати отношения на доверие и сътрудничество с възрастните. На три години детето трябва да може да назовава възрастта си и името си, да изразява с думи и жестове привързаност и обич към родителите, да се съобразява с приети правила на общуване и поведение. Стандартите за "Езиково и комуникативно развитие" предвиждат едногодишните да могат да дават целувка и да прави здрасти, както и да прави опити да повтаря прости срички, когато възрастния ги произнася бавно и разчленено и да започва да артикулира различни срички като "ма-ма", "та-та". На две години детето трябва да има активен речник, който да съдържа няколко десетки думи - съществителни, прилагателни, глаголи, някои местоимения, наречия и частици. На три години детето вече трябва да може да използва прости изречение.

Ако в ранна възраст се положат здрави основи, обучението на по-късен етап е по-ефективно и е по-вероятно то да продължи през целия живот.

Всичко това става ясно от мотивите, с които се предлага на правителството да приеме въвеждането на държавен стандарт за бебетата.
Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница