Панорама на финалистите за наградата за кино на еп lux 2012 на 28-30 ноември в Дома на кинотоДата24.07.2016
Размер41.73 Kb.
#3466
Панорама на финалистите за наградата за кино на ЕП LUX 2012 на 28-30 ноември в Дома на киното
Информационното бюро на Европейския парламент в България, в партньорство с Международния София Филм Фест и италианския Културен институт в България, организира за втора поредна година представяне на наградата за кино на ЕП LUX 2012 на 28-30 ноември 2012 г. в Дома на киното, ул. "Екзарх Йосиф" 37. Всички прожекции са безплатни.
Тази година в панорамата са включени трите филма-финалисти за 2012 г., като това ще бъдат техните премиерни прожекции в България. Европейският парламент ще обяви носителя на наградата за 2012 г. на 21 ноември по време на пленарната сесия в Страсбург.
На 30 ноември в Дома на киното каним всички киномани на публична дискусия, посветена на наградата ЛУКС и европейското кино, с участието на журналисти и филмови експерти.
На 28 ноември в 18.00 ч. в Дома на киното панорамата ще бъде открита официално от Мира Сталева, заместник-директор на София Филм Фест, Виолета Станичич, ръководител на Информационното бюро на ЕП в България, и Анна Амендоладжине, директор на италианския Културен институт. Първа ще бъде представена копродукцията на Италия и Франция „Io sono Li” ("Шун Ли и поетът") на режисьора Андреа Сегре.
28.11.2012 г., 18,00 часа

Io sono Li (Шун Ли и поетът), филм на Андреа Сегре

Италия, Франция. 2011г., 96 мин.

С Чжао Тао (Шун Ли), Раде Шербеджия (Бепи), Марко Паолини (Копе), Роберто Ситран (Адвокатът), Джузепе Батистон (Девис)
Шун Ли е млада китайка, която работи в шивашки цех в предградие на Рим. Един ден тя е изпратена в Киоджа, близо до Венеция, където става сервитьорка в кафене, посещавано от стари рибари. Между тях е Бепи, югославянин, емигрант от 30 години, с прякор „поетът“, който става неин приятел. Но на тази връзка не се гледа с добро око нито от италианците от квартала, нито от китайската общност.
В пълнометражния си игрален дебют „Io sono Li“ режисьорът на документални филми Андреа Сегре разглежда със сдържаност и деликатност въпроса за сближаването на хора от различни култури.
Прожекцията на филма „Табу” на режисьора Мигел Гомес (Португалия, Германия, Франция, Бразилия) е на 29 ноември от 17.30 часа в Дома на киното.
29.11.2012 г. , 17,30 часа

Табу (Tabu), филм на Miguel Gomes

Португалия. 2012 г., 120 мин.

С Teresa Madruga (Пилар), Laura Soveral (възрастната Аурора), Ana Moreira (младата Аурора), Henrique Espírito Santo (възрастният Джан-Лука Вентура), Carloto Cotta (младият Вентура), Isabel Cardoso (Санта), Manuel Mesquita (Марио)

Награда „Алфред Бауер“, Берлинале 2012
Историята от първата част на филма „Табу” – „Изгубеният рай“ (Paraíso perdido) се развива в днешен Лисабон и разказва за Пилар, петдесетгодишна жена, членка на християнската общност в Тезе. Тя посвещава времето си на другите хора и на различни добри дела. От време на време се грижи за възрастната си съседка Аурора, която страда от старческа деменция, въобразява си, че е преследвана от цветнокожата си домашна помощница Санта и че е изоставена от дъщеря си. Но всеотдайността на Пилар като че ли не намира истински отзвук нито у околните, нито у хванатата в капана на своите мании възрастна жена.
Неочакваната смърт на Аурора ще открехне вратата към едно дълбоко погребано минало във втората част на филма — „Раят“ (Paraíso). Джан-Лука Вентура, отдавна изчезнал любовник на Аурора, е човекът, който ще открие на Пилар и Санта историята на възрастната жена — една тайна любов, която ги събира в Африка, в португалска колония, станала жертва на първите катаклизми на борбата за независимост.
На 30 ноември от 18.00 часа ще бъде представен филмът „Само вятърът” (Just The Wind) на режисьора Бенедек (Бенце) Флигауф (Унгария, Германия, Франция). След прожекцията каним публиката на дискусия.
30.11.2012 г., 18.00 часа

Csak a szél (Just The Wind) Само вятърът, филм на Бенедек (Бенце) Флигауф

Унгария, Германия, Франция. 2012 г., 95 мин.С участието на Лайош Шаркан (Рио), Каталин Толди (Бърди), Дьонди Левандай (Анна), Дьорд Толди (дядото)

Голямата награда на журито, Берлинале 2012
Бърди се опитва да се справя възможно най-добре с проблемите на натовареното си ежедневие, разкъсваща времето си между две работни места, баща инвалид и двама юноши, за които трябва да се грижи. Нейната цел е да събере възможно най-бързо достатъчно парични средства, за да замине при съпруга си, емигрирал в Канада. Времената са трудни за ромите в Унгария; съвсем наскоро цяло ромско семейство е избито с огнестрелно оръжие, докато спи.
Следвайки успоредно пътя на майката Бърди и на нейните две деца Анна и Рио в продължението на един-единствен ден, режисьорът изгражда реалистична картина на ромската общност.
Трите финалисти
Филмите-финалисти бяха обявени през юли на пресконференция в Рим. Те бяха показани по време на международния филмов фестивал във Венеция в края на август и в държавите членки на ЕС през есента, както и в Европейския парламент. Победителят ще бъде обявен на официална церемония по време на пленарната сесия на Парламента в Страсбург на 21 ноември.
Какво представляват филмовите дни LUX?
Прожекции на трите филма на 23 езика в 27 държави членки на ЕС са по едно и също време на годината - през есента на 2012 г. Целта е разнообразието и богатството на европейското кино да бъде споделено с възможно най-много европейци, а темите, разглеждани във филмите, които се състезават за наградата LUX за 2012 г., да се обсъждат на живо - на място и онлайн.
Защо филмови дни LUX?
Защото киното има способността да вълнува. Защото културата има силата да просвещава. Защото ЕС е нашето общо пространство. Защото имаме чувства. Защото споделяме общи ценности. Защото Европейският парламент е културно ангажиран.
Какво е наградата LUX?
С присъждането на наградата LUX всяка година от 2007 г. насам Европейският парламент се стреми да подкрепя както обществения дебат, посветен на ЕС и неговите политики, така и разпространението на европейски (ко)продукции. Победителят, избран от членовете на Европейския парламент, ще бъде обявен на 21 ноември 2012 г.
Какво мисли обществеността?
Мнението на обществеността е гласът на хората. Можете да споделите своето мнение, позицията си за филмите от селекцията за наградата LUX и за проблемите, които поставят. Посетете нашия уебсайт или страница във Фейсбук и изразете мнението си!
За повече подробности по наградата - интернет страница на наградата LUX
Съобщение за печата за наградата LUX 2012 г.

http://www.luxprize.eu/news/lux-prize-launches-lux-film-days
Интернет страница на София Филм Фест
Интернет страница на Италианския културен институт -
Каталог: resource -> static -> files
files -> Пресконференция на Комисията по култура, образование и медии на еп в Пловдив на 10 октомври от 11. 30 часа
files -> Програма за обмен за студенти по програма "Еразъм" (Чехия). За носител на трета награда бе обявен проектът "Заведи ме у дома с колело", документален филм от Унгария
files -> За младежи! На 28 януари 2013 г приключва срокът за кандидатстване за международната награда „Карл Велики
files -> По-малко от месец остава за участие в конкурса за млади журналисти на еп в България
files -> Гала вечер на наградата за кино лукс 2012 на Европейския парламент
files -> Програма „Правосъдие, организиран от Министерство на правосъдието в България
files -> До 18 януари е регистрацията за регионалното състезание „Евроскола“ в Пловдив
files -> Българска премиера на носителя на наградата за кино лукс на Европейския парламент
files -> 17 декември Прожекция на "Това не е филм" на Джафар Панахи и дискусия за наградата "Сахаров" 2012 на еп
files -> Събития в Дома на Европа в периода 19 23 януари 2015 г. 19 януари 2015 г от 10: 00 17: 00 ч


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница